Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 1., csütörtök

Muscat Ottonel-Rizlingszilváni Natúr Törkölypálinka 2012.


231.
 
2012/1101
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
TÖRKÖLY
 
 
  Muscat Ottonel - Rizlingszilváni Cuvée
  üvegben érlelve
 
 
 Egy párlat erejéig visszaugranák ahhoz a kategóriához, amelyben a legbőségesebb a választék, hiszen ebből áll rendelkezésre a legtöbb alapanyag. Nem nehéz kitalálni, hogy a törköly kategóriáról beszélek. Ezúttal egy házasítással kísérleteztem, amelynek egyik alanya az Ottonel Muskotály, a másik, pedig a Rizlingszilváni. Előbbit előszeretettel használják borként is házasításokban, amelynek egyik oka, hogy némileg alacsony savtartalommal bír, így csak rövid ideig tartható el. Ez úgy-e a pálinka esetében nem játszik szerepet, itt a házasítás okaként inkább az illata hozható fel. Kicsit a mi vidékünkön kevés található belőle ezért egészítettem ki a rizlingszilvánival. Most mégis kicsit a muskotályról szólnék. Magyarországon az 1880-as években jelent meg, s azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Minden borvidéken megtalálható kisebb-nagyobb területen. Nemcsak fajtatiszta értékei miatt közkedvelt, hanem más borokkal való házasítása révén is, mivel kitűnő illat- és ízanyagokat kölcsönöz a kevésbé karakteres fajtáknak is. Önmagában egy rendkívül muskotályos illatú, lágy, könnyen fölismerhető bort ad, amely hamar megkedveltethető a bor iránt kevésbé érdeklődőkkel is. A jelentősebb savakat adó meszes vagy vulkanikus talajokon nagyon szép, kerek borok készíthetők belőle. Korai fakadása, érése miatt érdemes a technológiai érettség előtt szüretelni és reduktívan feldolgozni, hogy savait és illatanyagát jobban megőrizze. Természetesen ma már a borkészítésen túl igen jelentőssé vált az a piac is, amely nem elsősorban bort, hanem pálinkát készít ebből a gyümölcsből. Higgyék el, megéri a gondosság, mert nagyon finom ital, a szó valódi értelmében élvezeti cikk lesz a végeredmény. A jó muskotályt elsősorban nem a gasztronómiához társítva kell fogyasztani, hanem önálló italként, ami nem jelenti azt, hogy akár bor, akár pálinka készül belőle, ne lenne ajánlható ételekhez, ezen esetben édeskés mártással készített húsokhoz, desszertekhez tudnám ajánlani. Élénk, üde, intenzív tutti-frutti, könnyed, de mégis testes és nagyon komplex. Hosszan megmaradó élmény. Meleg nyári estéken kellemesen simogató hűs szellő, télen derűt árasztó lélekmelegítő. Ajánljuk könnyed baráti beszélgetésekhez a jó hangulat megteremtésének segédeszközeként. Gyors segítség, ha nem jut semmi az eszünkbe. És, ha még mindig nem, igyunk még egyet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése