Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 15., szombat

Vörös Bikavér Natúr Borseprő Párlat 2014.



498.

2014/0215


AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ



  Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ezúttal az időjósok eltalálták a várhatót. A hétvégét feldobva hétágra kisütőt nap, amely azért az otthoni munkákat alapvetően elősegíti. A bátaiak úgy tartják régi időkből származóan, hogy ezen a napon, amennyiben tavaszias az időjárás már neki lehet látni a gyümölcsfák nyeséséhez, vagy szemügyre lehet venni a szőlőskertjeinket, gyümölcsöseinket, hogy vajon miként teleltek át a tél folyamán, mert a korán elkezdett munkáktól jó termés várható. Sajnos egyre kevesebben vannak, akik adnak még az ősök észrevételeire, pedig élettapasztalataik ma is aktuálisak. Az éjszakai bálozás után kicsit lomhán, de magam is megnéztem a szőlőket, gyümölcsfákat, kinyitottam a pincét, a présházat, bort fejtettem, és ha már ezt megtettem a fejtésből visszamaradt boranyát gyorsan párlattá is varázsoltam. Ennyiben kapcsolódik a ma bemutatásra kerülő párlatunk az elmúlt napokban ismertetett törkölypálinka családhoz, hogy éppen annak a vörös bikavér bornak a borseprűje került le desztillálásra. A borseprőről már sokat írtam, de annyit most is megjegyeznék, hogy külsőre egy nem túlságosan tetszetős anyagról van szó, de annak beltartalma fantasztikus lehetőséget képes adni egy pálinkakészítőnek. Elég jól kivártam ezzel a fejtéssel, mert érezhetően jó volt még a kéntartalma, és ez bizony desztilláláskor is vissza köszönhet a párlatunkba, amely megnehezíti a pihentetés időszakát. Nem szabad a borseprővel túlságosan sokáig várakozni, mert ez egy rendkívül érzékeny anyag, amely nagyon gyorsan megromlik, és nem lehet olyan jól tárolni, mint a vörös törkölyt. Borfejtéskor mindig arra törekszem, hogy lehetőleg egy kis bor is kerüljön ahhoz, mert desztilláláskor egyébként is ezt a sűrű anyagot fel kell hígítani. Arról már nem is beszélve, hogy inkább a seprőhöz kerüljön egy kis bor, mint egy kis seprő kerüljön a borba. Ha valaki a borseprőt nem tudja rögtön ledesztillálni, akkor azt úgy tárolhatja, hogy légmentesen zárja le a felszínét egy fóliával, és a mozgatására ne kerüljön sor, amennyiben hamarosan kifőzésre kerül, akkor fel lehet hígítani vízzel is, de ha erre napokon belül nem kerül sor, akkor mellőzük a víz hozzáadását. Ez a cefrénk magas alkoholtartalommal indult meg, és a tisztázás során is kiváló értékeket mutatott. Nem is beszélve arról, hogy közben káprázatos illatokkal ajándékozott meg. 
 
 

Narancsos Vörös Bikavér Ágyas Törköly Párlat 2014.



497.

2014/0214


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY



  Narancsos Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ahhoz képest, hogy végre péntek lett ismét, az idő alaposan elromlott, szakadt az eső és ez bizony alaposan lehervasztja az ember kedély állapotát, de az előrejelzések azt mutatták, hogy délutánra kisüt a nap felettünk, és ez így is lett. Addig azonban, hogy kedélyállapotunk kissé javuljon, bátran csepegtessünk magunkba néhány korty kedélyjavító párlatot. Ehhez most ajánlani tudnám az elmúlt napokban bemutatott bikavér törkölypálinka család harmadik tagját, az ágyasat. Nyilvánvalóan azok, akik egy kicsit már elmélyedtek a pálinkák világába, azok már pontosan tudják, hogy az ágyas pálinkák nem csak külsőre sokkal esztétikusabbak színre, zamatosabbak illatra, hanem sokkal tartalmasabbak beltartalmukra vonatkozóan is. Az ágyazással kapcsolatban egyértelmű, hogy olyan, mint bikavér gyümölcs nem létezik tehát bele sem lehet tenni, viszont az összetevői közül ezúttal a Cabernet franc szőlő aszalványát használtam ízesítésnek. De azért, hogy a dolog ennyire ne legyen egyszerű és sablonos megbolondítottam egy kicsit narancsdarabokkal, hogy valóban egy ilyen esős reggelen, délelőttön, ha nem kell autóba ülnünk, nem kell dolgoznunk, akkor valóban pár cseppet magunkba önthetünk belőle, hogy annak melege vidámsággal és jóérzéssel töltsön el bennünket az előttünk álló hétvégére nézve. A cabernet franc-t szinte mindenhol a világon a cabernet sauvignon kistestvérének tekintik, kevésbé kifinomultnak, izgalmasnak tartják, épp ezért ritkán palackozzák fajtaborként, inkább az úgynevezett Bordeaux-i házasításokban használják. Magyarország déli borvidékei, Szekszárd és Villány ebből a szempontból dacol a világtrendekkel, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre a kékszőlőfajtára, amely az eddigi tapasztalatok szerint nálunk szebb, egyedibb borokat ad, mint a cabernet sauvignon. Annak ellenére, hogy a nagy testvér árnyékában él, a cabernet franc egyike a világ húsz legelterjedtebb szőlőfajtájának. Köszönhetően annak, hogy a tapasztalatok szerint egy héttel korábban virágzik és érik, mint a cabernet sauvignon, gyakran telepítik olyan vidékekre, ahol félő, hogy sauvignon nem érne be. A korábbi szüret ugyanis több garanciát ad arra, hogy egy hűvösebb évjáratban is teljesen beérjen a szőlő. A Rózsa KFT-ben beért, leszüreteltük, és ennek egy kis része most e pálinkánkat emeli magasabb szintre.
 
 

2014. február 13., csütörtök

Vörös Bikavér Érlelt Törkölypálinka 2014.



496.

2014/0213


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY



  Vörös Bikavér
  akácfával érlelve
 
 
 
 Szerencsére ismét szép napos időnk lett ezen a reggelen, de a hajnali fagy sok autóst megtréfált az utakon. Bizony a szőlőbe menet nekem is oda kellett figyelnem arra, hogy a kocsi meg ne csússzon. A fagyos fűben bizony nem nagy élmény volt dolgozni, de fentről érkező erős napsütés kárpótolt minden nehézségért. Persze olykor az égen hiába süt szépen nap, az életünk egén viharfelhők gyülekeznek láthatatlanul, de ezt is meg kell oldani. A főzdében is izgalmas találkozó volt ezen a napon, mert a Pécsi Sörfőzde néhány vezetőjével találkozhatunk, akik a szeszüzemet tekintették meg és fel kellett vázolni a működési elvünket. A társalgás a tulajdonos miatt németül zajlott, így csak ritkán szóltam bele. Visszatérve, illetve folytatva a tegnap elkezdet pálinkacsaládunk következő tagját az érlelt változatát szeretném most Önöknek a figyelmébe ajánlani. Az érlelését ennek az italunknak ezúttal akácfával végeztem el. Ennek az adta az apropóját, hogy kezdeményezés indult hazánkban arra, hogy az akácfát hungarikummá nyilvánítsák. Az akác fatest elemi összetétele, %: C 49,2; H 5,91; O + (N) 43,1; hamualkotók 0,79 (a nitrogén becsült mennyisége 0,2–,3%). Vizsgálataink szerint az akác kérge igen gazdag ásványi anyagokban, mivel hamutartalma 4,76%, a szíjácsnál 0,98%, a gesztnél 0,26% hamutartalmat mértünk. A csersav mellett az akácfa nagy tartósságában jelentős szerepe van a dihidrorobinetinnek. Az akácfa gesztjében 2–5% mennyiségben figyelhető meg. E járulékos anyagnak köszönheti az akác a jellegzetes zöldessárgás-barnás színét is, amelyet ezúttal szeretnénk átnyerni az italunkba is, hogy ettől még vonzobbá, még egyedibbé tudjuk tenni. Mégis tagadhatatlan tény, hogy a bikavér törköly a tányér és a terített asztal leghálásabb barátja. Egyenesen gasztronómiai fenomén. Ízspektrumának horizontján bajai halászlé, grillezett húsok, nyúlpaprikás, házi szalámik jelennek meg. Az egyik legnagyobb élményt valóban néhány karika mangalicaszalámi mellett nyújtotta valamennyi bikavér. A bikavér tehát "szalámibor". Semmi degradáló nincs ebben. Sőt. Hogy a bikavér sokféle ételt elbír, annak valószínűleg az a magyarázata, hogy tanninjai alacsonyak, savai élénkek, noha barátságosak, ugyanakkor van valami sajátos fűszeres ízvilága, amit nem könnyű beazonosítani. Vannak abban mediterrán fűszernövények, őrölt pirospaprika, lila virágok, extrakt édesség és még sok minden. Fogyasszuk tehát a házi szalámink mellé.
 
 

2014. február 12., szerda

Felhívás az Országos Pálinkaversenyre!



Nemzeti büszkeségünk, a Pálinka legrangosabb seregszemléje - Országos Pálinkaverseny 2014 - Felhívás

    Budapest, 2014. február 11., kedd (OTS) - A Pálinka Nemzeti Tanács az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló VM rendeletben foglalt felhatalmazás alapján az idén új alapokra helyezve rendezi meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt.

A Pálinka Nemzeti Tanács az ágazat országos szakmai egyeztető fóruma, közreműködik a pálinkatörvény végrehajtásában, szakmai véleményt ad és javaslatokat tesz a Kormány részére a pálinkát érintő kérdésekben.
A pálinka nemzeti kincs, ezért a PNT segíti a pálinka előállítása, származása, minősége és eredetvédelme egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását.

A verseny fővédnöke az agrárpolitikáért felelős miniszter.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint:

"A pálinka népszerűsége és ismertsége évről évre folyamatosan nő, a magyar gasztronómia egyik büszkesége, Hungarikum. Ezért különösen nagy felelősség a szakma mérvadó eseményének, az Országos Pálinkaversenynek a megszervezése. A versenyen az egészen kicsi, de minőségorientált főzdéktől az ismert pálinkaházakig bárki megméretheti pálinkáját, a győztesek büszkén viselhetik az elnyert címeket".

Béli Géza, a 2014-es verseny igazgatója elmondta:

"A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szabályzatát a pálinkaversennyel kapcsolatos országos fórumon elhangzottak szerint, a széleskörű szakmai követelmények messzemenő figyelembe vételével a PNT fogadja el és a rendeletnek megfelelően teszi közzé.

A verseny lebonyolításával összefüggésben egységesek az elvárások, így a legfőbb igény, hogy a megmérettetés hiteles legyen, a megszerzett minősítések a valóságot tükrözzék, végső soron a pálinkák kapják meg azokat az elismeréseket, amelyeket megérdemelnek.

Ennek érdekében a versenyt megelőző tréningeken kiválasztásra kerülnek azok a pálinkabírálók, akik a tudásuk, hozzáértésük, és a pálinkabírálathoz szükséges különlegesen kifejlett érzékszerveik alapján jogot szereznek arra, hogy a világ egyetlen, kizárólag a pálinkák számára kiírt versenyén minősítsék a nemzeti italunkat.

További elvárás, hogy a verseny eredményhirdetése a pálinkához méltó körülmények között, a terméket népszerűsítő gála keretében történjen meg, amely szintén teljesítésre kerül.

Természetesen egy termék esetében minden elért eredmény akkor ér valamit, amennyiben annak kézzelfogható gazdasági haszna is van. Törekvéseink szerint a kimagasló minőséget elért pálinkák és azok előállítói az eredményhirdetést követően folyamatosan támogatva lesznek különböző marketingeszközökkel."

A versenyre történő nevezés határideje 2014. április 25., amely egyidejűleg a minták beérkezésének határideje is.

A verseny eredményhirdetése 2014. június 19-én a pálinka Európai Uniós eredetvédettsége kihirdetésének évfordulóján lesz.



Sajtókapcsolati manager: Novák Alexandra 06 70 429 0660, novak.alexandra@sellingline.hu

















Vörös Bikavér Natúr Törkölypálinka 2014.



495.

2014/0212


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
Képes és még mindig esik az eső, de az enyhe idő helyét lassan ismét a hidegebb, szeles idő veszi át, amitől aztán elég rosszkedvű lesz az ember hangulata, és ismét téliesre fordul az idő. A tüzelés jól megy és a főzdében kellemes, meleg terjeng, az üstök alatt pattog a parázs, a desztilláló üstökben, pedig fortyog a cefre. Az elmúlt napokban egy a mi borvidékünkre jellemző szőlő törkölyéből készült pálinka családot mutattunk be, de ma sem kalandozunk túl messzire, hiszen maradunk a törkölypálinkák kategóriájánál, sőt az eddigi cuvée törköly után most egy olyan törkölycefrét készítettünk pálinkává, amelyben négy féle vörös szőlő bogyói voltak megtalálhatóak. Ennek okán aztán bikavér törkölynek neveztük el, amelyet már több évben is elkészítettünk. A kadarkához kapcsolódva elmondhatjuk, hogy ebben is található kadarka törköly. A szekszárdi borászok egybehangzó véleménye szerint ez az egyik legérzékenyebb szőlőfajta. Viszonylag későn érik, és ha hagyják, igen sokat terem. A fagyokat nem kedveli, talajban sem válogatós, viszont elég egy kis eső, és máris elkezd rothadni, ami - talán mondani sem kell - nem válik előnyére. A szakirodalomban nem kell túl mélyre ásni, hogy a kadarka múltjáról valamit megtudjunk. Valószínűleg Albániából, de legalábbis arról a környékről származik. Babits Mihály, a fajta nagy szerelmese, szakavatott szekszárdi patrióta azt írja, "a (kadarka) neve Szkutariból származik, azaz egyenest Kis-Ázsiából. Szkutarit a rácok Szkadarnak hívták, a kadarka pedig azelőtt szkadarka volt, s a rácok hozták Magyarországba". Németh Mártony uradalmi vincellér 1828-ban 29 "fekete" szőlőt sorol fel, melyek között hatféle kadarka szerepel. A 37 fehér szőlő között pedig egy fehér kadarka is akad. Húsz év múlva már csak néhány szőlőfajtát jegyez fel a borvidéket felmérő Péterfy József, aki a kadarka egyeduralmáról tudósít. A kadarka mítoszt és legendát manapság már szinte lehetetlen összeegyeztetni a kóstolási élményekkel. Liszt, IX. Pius, Schubert, Petőfi, Móricz Zsigmond lelkesedése nem is annyira magának a fajtának, hanem sokkal inkább olyan küvének szólhatott, amelynek egyik alkotóeleme lehetett a fűszerességéről híres kadarka. Egyedül az unalomig agyonidézett, borban jártas Márai Sándor beszél úgy a fajtáról, mintha csak együtt kóstoltuk volna a felhozatalt: "bornak nem igazi bor, de italnak enyhe és szórakoztató". Pálinkának pedig egyszerűen fenumenális. 
 
 

2014. február 11., kedd

Mézes Kadarka Cuvée Ágyas Törkölypárlat 2014.



494.

2014/0211


AQUAVINICUM

ÁGYAS

TÖRKÖLY



  Mézes Kadarka Cuvée
  üvegben érlelve
 
 
 
 Pocsék februári idő köszönt ránk, mert azért ilyenkor hidegnek kellene lennie, és ha csapadék esik, akkor hó hullana, ne ez a ködös esős idő lenne, kettősfront hatással. De munkanap van, és dolgozni kell kint is, bent is, ha tetszik, hanem. A mai nappal el is érkeztünk e pálinka családnak a harmadik tagjához, amely szokás szerint az ágyas változat. Meg vallva őszintén szeretem a kadarka szőlőt, szeretek dolgozni benne, szeretem figyelni a fejlődését, ahogy fokozatosan bekékülnek a bogyói, ki teljesednek, majd kóstolgatni lehet azokat egészen a szüret ideéig. Persze ezt az időt a kadarka sem kedvelné. A tavalyi évben nagyon nehezen sikerült csak megőrizni a termését, éppen ebből kifolyólag. Mégis sikerült szednem belőle annyit, hogy aszalni tudjak, és így most az ágyas törkölypálinkájába a saját gyümölcsét helyezhettem el. Az elmúlt hetekben, ha visszaemlékszünk rá több alkalommal is készítettem ágyas párlatot, úgy, hogy mézzel is házasítottam, így tettem ezúttal is. Valamikor a tokaji aszú a polgári kaszinók kvaterkázó itala volt. A zsúrokon és a kártyadélutánokon a hölgyek egy pohárka illatos Tramini mellett múlatták az időt. A kaszás-kapás földművelők jól lehűtött száraz borral hűsítették magukat, reggelente pedig törkölypálinkát kortyolgattak. Az akkor tájt még lófogattal fuvarozó, nehéz testi munkások leginkább egy-két móri Ezerjóból készült fröccsöt eresztgettek le a torkukon, mondván, hogy ez nyáron hűt, télen, pedig fűt. Divatjamúlt? Manapság a fehér Chardonnay, a Tramini, a Pinot blanc, továbbá a vörös Zweigelt, a Kékfrankos, a Merlot a divatos, de egyre többen fordulnak a régi, magyar fajták (Kéknyelű, Juhfark, Budai, stb.) felé is. Az Alföldön újra éled a könnyű, illatos, asztali bort adó Csabagyöngye, az Irsay Olivér, az Izsáki sárfehér, a Kövidinka kultusza. Ezen, utóbbiak közé tartozik a jellegzetes színű és zamatú borrá érlelhető Kadarka, amely a XVII. század óta az egyik legkarakteresebb és legkeresettebb bora, illetve pálinkája a Villány-siklósi, az egri, a szekszárdi és különösen az alföldi termőtájnak. Kadarkának vannak jelentős értékei is! Jellegzetes, fűszeres illatú, mással össze nem téveszthető rozé bor, illetve pálinka állítható elő belőle. Könnyed, a kor szellemének megfelelő. A szőlőskertekben és a bor, pálinka fogyasztók asztalán helye és jövője van a Kadarkának!
 
 

2014. február 10., hétfő

Kadarka Cuvér Érlelt Törkölypálinka 2014.



493.

2014/0210


AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY



  Kadarka Cuvée
  eperfával érlelve
 
 
 
 
 Biztos vagyok abban, hogy a hétfői nap nem sokaknak a kedvenc napja. A hétvégi lazítás, és programok gyakran jobban lefárasztják az embert, mint maga a munkanap, így jártunk mi is majdnem, hiszen a szombati éjszakai bálozás után, vasárnap családi rendezvényt tartottunk bográcsos halfőzéssel. A komámmal jó néhány pálinkát is megkóstoltunk, majd pár vörös bort is csapra ütöttünk. Így aztán, amikor hajnalban a szőlőbe indultunk, bizony elég nyúzott voltam, de a gyönyörű szépen kisütő nap, az enyhe idő és a madarak éneke hamar felvidított. Természetesen a szeszfőzdét sem hanyagoltam el, hiszen ott is munka várt rám. Így odahaza csak este tudtam a saját pálinkáimmal foglalkozni. Szerencsére mára nem maradt más feladatom, mint az, hogy a tegnap bemutatott pálinka második változatát eperfával történő érlelésnek vetettem alá. Melegkedvelő fényigényes fafajta az eperfa. Kedveli az üde mélyrétegű talajokat. A homokos és löszös talajokban is jól megterem. Kiválóan sarjad. A korábbi évtizedekben levele a selyemhernyó legfőbb tápláléka volt, fáját, pedig a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel rendelkezett. Ma már nyilvánvaló, hogy a pálinkakészítők számára is a legfontosabb faanyaggá lépett elő. A keskeny sárgásfehér világos szijács élesen elhatárolódik a sárgás, arany- vagy csokoládébarna geszttől. A faanyagnak markáns, esztétikus rajzolatot biztosítanak a határozottan elkülönülő évgyűrűk, korai és késői pászták. E gyűrűs likacsú fafajnak a bélsugarai szabad szemmel is jól láthatók. A húr irányú metszet rendkívül szép rajzos, a sugár irányú csíkos. Az akác fájától jól elkülöníthető a látható bélsugarak s a nem mindig tiliszes nyitott edények alapján. Az eper fája a fény hatására megsötétedik és a mahagónira emlékeztető vörösbarna árnyalatot vesz fel. Meglehetősen közismert tény, hogy az Európai Unió országaiban borfelesleg van, ezért a szokványos magyar borok csak viszonylag alacsony áron adhatók el. Pálinka felesleg azonban nincs. A pálinka azonban piaci szempontból is különleges árucikk: minden pálinkakedvelő fogyasztónak más az ízlése. Sokan a natúr, mások az ágyas vagy éppen a divatossá vált érlelt pálinkákat kedvelik. Egyesek a száraz, "férfias" pálinkákat részesítik előnyben, mások, a félédes, megint mások az édes, "konty alá való" pálinkákat fogyasztják. Én ajánlom ezt az érlelt törkölypálinkát kártyapartikhoz.