Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 8., szombat

VIII. Bácskai Hurka és Kolbászfesztivál 2014.



A VII. Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál keretében a Baja Marketing Kft.
BÁCSKA ARANY PÁLINKÁJA 2014.”
kitüntető cím elnyerésére versenyt hirdet amatőr pálinkafőzők részére


A verseny célja:
A pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, Baja és regionális környezete pálinkáinak megmérettetése, a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a minőségi pálinkát főzető lakosok munkájának elismerése.
Elsősorban Dél-Magyarország és Dél-Alföld régiójából nevezhetnek a magánfőzők, bérfőzetők.

A verseny időpontja, helyszíne:       2014. február 22., szombat - Fesztiválsátor, Baja, Szentháromság tér

Nevezési minták átvétele:    2014. február 21-én (pénteken) 12 óráig a Baja Marketing Kft. irodájában (Baja, Szentháromság tér 11.)
                                               Zsűrizés: 2014. február 22., szombat 09.00 – 13.00 óra
                                               Eredményhirdetés: 2014. február 22. szombat 15.00 óra
Nevezési díj:                          nincs
Nevezési minta:                    fajtánként 0,5 liter, átlátszó üvegben
Nevezési feltételek:              A versenyen a versenyszabályzat elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, vehetnek részt a magánfőzők.
A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell az otthoni főzéssel kapcsolatos nyilatkozatot.

A zsűri határozza meg, és választja ki a pálinka verseny győzteseit a következő kategóriákban:
- Bácska Arany Pálinkája - 2014.
- Bácska Ezüst Pálinkája - 2014.
- Bácska Bronz Pálinkája - 2014.
- Fesztivál Arany Pálinkája - 2014.
- Fesztivál Ezüst Pálinkája - 2014.
- Fesztivál Bronz Pálinkája - 2014.
- Bácska Pálinkája Különdíj - 2014.

A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória sorrendben.
Az érzékszervi bírálat időpontja: 2014. február 22. szombat, 09.00-13.00 óra között

A bírálat szempontjai:
- Illat és íz tisztaság
- Illat és íz karakter
- Harmónia

Bírálati kategóriák:
Tiszta gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak fajta megjelöléssel
Érlelt párlatok

Nevezési lapok és a versenykiírások letölthetők a következő honlapról:

Nevezéssel és a versennyel kapcsolatos információk:
Baja Marketing Kft., tel.: 79/420-811
honlap: www.baja.hu 



Papkörte Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.




491.

2014/0208


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Papkörte
  üvegben érlelve
 
 


Nálunk azért a szombat nem kifejezetten a pihenés napja, hiába esik hétvégére. A délelőttöt a családi dolgok, bevásárlások elvégzése tölti be, sőt a pálinkafőzdéhez fát hoznak, így azt is át kell venni. A délután folyamán pedig, cefrét hoznak, így amiatt is le kell autóznom. Az este pedig bálozással fog eltelni, ahol a leányaink lépnek fel. Ez az alkalom jól jön egyébként is, mert így többféle pálinkát vihetek magammal, és kóstoltathatom azt meg a barátaimmal. Az erre a napra elkészített italunk a tegnap bemutatott papkörte érleltnek párlat testvére, hiszen itt ez az alappálinka saját aszalt gyümölcsével került beágyazásra. Ebből az alkalomból néhány gondolatot kifejtenék ezzel a gyümölccsel kapcsolatban. Egy biztos az egyik legkönnyebben felismerhető, beazonosítható körtefajta. Levele széles tojásdad, majdnem kerek, sötétzöld színű. Pálhája elég nagy és keskeny. Vesszei görbén nőnek, barnák. Hajtásrendszerére az a jellemző, hogy koronája jellegzetesen erős, fiatalon feltörekvő, majd széthajló. Betegségekkel szemben igen ellenálló, kivéve egyedül a varasodást. Másik igen előnyös tulajdonsága, hogy a termőhely iránt igénytelen, szinte mindenütt termeszthető, a hideget jól tűri és igen hosszú életű is lehet. Gyümölcse középnagy, 180-300 gramm súlyú, megnyúlt körte alakú, egy harmaddal hosszabb, mint széles, egyenletesen elkeskenyedő nyakkal. Színe világoszöld, éretten szalmasárgára színeződve. Jól felismerhető az oldalán végig húzódó jellegzetes barna csíkról, amely a kocsánytól a csészéig húzódó parás csík. Húsa fehér, félkemény, lédús, kövecsesedésre hajlamos. A héjon, főként a gyümölcs alján barna paraszemölcsök láthatók. Íze jellegtelen, gyenge illatú, édes savas ízű, mégis néha íztelen, konyhai fogyasztásra alig alkalmas. Konzervipari fajta. Korábban alakfának is használták. Termesztése gazdaságos, de árutulajdonságai elmaradnak a jobb fajták mögött. A gyümölcs minősége erősen változékony. A minőségi követelmények fokozódásával ennek az egyébként hálás fajtának mindinkább csökken a jelentősége. Tárolhatósága jó, akár 4-5 hónapig is, és szállítani is remekül lehet. Kiváló pálinka alapanyag annak ellenére, hogy igen alacsony a savtartalma. Aszalva nagyon édes gyümölcsöt kaptunk, amelytől italunk szép színt, és édeskés beltartalmat is sikerült kapnunk.


II. Sárisápi Térségi Pálinkaverseny 2014.



Annavölgy és Sárisáp Kertbarátainak és Borbarátnőinek Egyesülete hirdetése

M E G H Í V Ó !

A 2014. évi 2. SÁRISÁPI TÉRSÉGI NYÍLT PÁLINKAVERSENY
ünnepélyes eredményhirdetésére

MÁRCIUS 8-ÁN, SZOMBATON 17 ÓRAKOR
kerül sor
A SÁRISÁPI MŰVELŐDÉSI HÁZBAN.

A pálinkamintákat leadni, azaz nevezni kizárólag február 25-én
(kedden) 9-18 óra között a verseny helyszínén lehet.
A pálinkák zártkörű zsűrizése február 28-án (pénteken) kerül sorra.
Bírálóbizottság elnöke: VÉRTES TIBOR
nemzetközileg elismert szakember, az AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE
ügyvezető igazgatója, főzőmester.
Nevezési feltételek:
- fajtánként 1 minta leadása szabvány 0,5 l-es fehér üvegben,
- az üveg nyakára rákötött címkén a pálinka fajtájának, évjáratának, alkoholfokának, érlelésének,
a gyümölcs termőhelyének, illetve a tulajdonos nevének és lakcímének feltüntetése.
- nevezni lehet saját termelésű, vagy vásárolt gyümölcsből, törkölyből készített saját pálinkákkal,
párlatokkal.
- nevezési díj: 1.400.- Ft/fajta, vagy 5,00 EUR,
- vacsora ára: 1.500.- Ft/fő, vagy 5,50 EUR.
Mindkettő a minták leadásakor fizetendő!
Kérjük a résztvevőket, hogy az eredményhirdetésre kínáláshoz pálinkát mindenki hozzon magával!
Eredményes felkészülést kívánunk minden pálinkatermelő gazdának! 

Schummel Tamás
egyesületi elnök- telefon: +36-30/385-6631
+36-30/498-7959
- e-mail: s.zsolt@vnet.hu


2014. február 7., péntek

Papkörte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



490.

2014/0207


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Papkörte
  körtefával érlelve
 
 
 
 
 Bizony ismét péntek van, vagyis itt a küszöbön a hétvége, és neki ugorhatunk azoknak a dolgoknak, amiket szívesebben csinálunk. Nekem azért az a szerencsém, hogy hétköznap is azt csinálom, amit szeretek: szőlőt, gyümölcsöt metszek, vagy éppen pálinkát desztillálok, érleléseket végzek különböző fákkal, de azért esténként egy-egy pálinka lebírálása is izgalmas élményeket nyújt, hogy az, fejlődésében éppen hol áll. De mondhatnám az éppen aktuális borfejtéseket is, amelyek során megszületnek borseprő alapanyagok, amelyekből szintén jó kis pálinkákat lehet készíteni. Ezzel a kis bevezetővel el is érkeztünk a következő párlat családunkhoz, amely ezúttal csupán két tagból áll. A gyümölcs az udvarunkban és a szomszédunkban álló körtefa terméséből született, de nem a legdivatosabb körte fajtákról van szó, és úgy-e ezzel már el is árultam, hogy körtéről van szó. Ezen belül is egy ritka fajta a papkörte az, amelynek cefréjét desztillálás alá vontam. Nem nevezhető igazán bőséges cukrot adó gyümölcsnek, így aztán a száz literes hordó cefréből igen csak szerényen született pálinka. No nem is vártam tőle sokkal többet, de remélhetőleg illat és aroma anyagban elég különlegesed ad, ahhoz, hogy értelme legyen a vele való munkának. Társneve Kaludjerka, vagy Curato. 1760-ban a francia Leroy nevű lelkész nemesítette ki, amelyet egy elzászi erdőben talált, ahol spontán magoncként kelt, és azóta, világfajta lett. Hozzánk Magyarországra déli szomszédunktól, Szerbiából érkezett. Hazai elterjedése az üzemi gyümölcsösökben 7,1% . Bereczki Máté szerint Magyarországon sokáig Kossuth körte néven szaporították. Mára elsősorban igénytelensége és konzervipari, illetve pálinka feldolgozása miatt maradt jelentősfajta. Bőven és igen rendszeresen terem, fája, pedig gyorsan termőre fordul. Jól termékenyülősége mellett azonban érdekes módon virágpora igen rossz minőségű. Fájának az is jellemzője, hogy rendkívüli mértékben szívós, hosszú életű, így aztán nem ritka belőlük a száz évnél idősebb is. Amelyekről én szedtem a gyümölcsöt azok is legalább ötven évesek, és tavaly is több mázsa termést produkáltak gond nélkül. Saját fájával végeztem az érlelést remélve, hogy ettől még inkább jellemző lesz az aromája. A nemes körte az embernek, a vadkörte a vadnak fontos táplálék. Tehát joggal fogalmazhatunk így: a körtefa ökológiai szempontból legértékesebb fafajaink közé tartozik.
 
 

2014. február 6., csütörtök

Fekete Bodzás Alma Almával Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



489.

2014/0206


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Almás Bodzás Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ma aztán igazi csütörtöki nap volt, olyan, amelyet a legjobb mindjárt el is felejteni. Bepróbálkoztak pincészetünknél a vámosok is, azzal, hogy túl főztük magunkat és ezután nem fizettük meg az adót. Csakhogy nem vették észre, hogy az egyik főzés a lapokon már idén januárban történt, így aztán elnézést kellett kérniük a zaklatás miatt. Persze az ilyeneket a legjobb gyorsan elfelejteni. Azért az jól esett, amikor kioktathattam őket a figyelmetlenségükre. Na, de ez is csak egy anekdota lesz néhány év múlva, amelyet majd jól eső érzéssel mesélünk el egy-egy korty pálinka mellett. Visszatérve a mai napra ajánlott párlatunkhoz, még mindig az elmúlt napok bodzás almáját használjuk alapanyagként. Itt, amit nem tudtunk megtenni a fás érleléssel, meg tudtuk tenni az ágyas változattal. Konkrétan, hogy egy adag italt bodzavirággal ágyaztunk be, egy másik adagot, pedig az alma komponens aszalt változatával ágyaztuk be. Az alma minőségét ezeken kívül cukor-, sav- és vitamintartalma határozza meg. Az almagyümölcsnek átlagban 82-86%-a víz, 6-16,5% a cukor és 0,2-1,2%-a sav, főként almasav. Tartalmasnak tartjuk és érezzük a savanykás vagy borízű almákat, ezekben sok a sav és sok a cukor, ellenben az édesnek nevezett almák üresebbek, nemcsak a sav kevesebb bennük, hanem a cukor is. A cukor-és savtartalom nemcsak fajtatulajdonság, hanem hely és évjáratok szerint is tág határok közt ingadozik. Az újabb vizsgálatok az alma vitamintartalmáról is tájékoztattak. Az alma jellegzetes vitaminja a c- vitamin vagy skorbutellenes vitamin, a különböző fajtákban ez a vitamin kg-onként 25 és 165 milligramm közt változik. Azonban még kevés adatunk van ahhoz, hogy almafajtáink vitamintartalmáról végleges véleményt alkothassunk. Egy egészséges felnőttnek legalább napi 25, gyermeknek 5 mg a c-vitamin szükséglete, ehhez mérhetjük almafogyasztásunkat, ha a vitamin tekintetében akarjuk megítélni. De a mi példánkból is látható, hogy az almát és vitamin tartalmát nem csak nyersen vihetjük be szervezetünkbe, hanem ital gyanánt, abba hideg érleléssel elvégezve. Az aszalt alma koncentrált cukor és vitamin tartalmat produkál, amelytől italunk nemcsak szép színű, hanem édes, lesimult lesz. Ajánlom lefekvés előtti gyomorerősítéshez, hogy az éjszaka nyugodtan teljen el.
 
 

2014. február 5., szerda

Bánáti Rizling Érlelt Törkölypálinka 2013 bírálati lapja




Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
neve:
Fajta
Kategória:
20
Bánáti Rizling Érlelt Törkölypálinka 2013.
42%
Muth
József
Törköly
PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között
Halvány sárga, áttetsző színű, illatában alig felismerhető törkölyös jegyekkel.
2,3
Illat karakter
0-5 pont határok között
A szilvafás érlelés erősen rányomta bélyegét törkölyös jegyekre, érdekes marcipánossággal.
4,2
Íz tisztaság
0-3 pont határok között
Enyhén csípős, illataival ellentétben már érezhető rizlinges aromákkal, amelyeket a szilvafa édessége simít el.
2,2
Íz karakter
0-5 pont határok között
Az alacsony alkoholtartalom ellenére, elég robbanékony, és tartós karakterekkel rendelkezik.
4,1
Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között
A két íz világ kicsit szétcincálja a pálinka harmóniáját, egyrészt szelídít rajta, másrészt kioltja belőle a lényeget.
3,0
Összes pont:
Bronzérmes
15,8
Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













102 napos ez a pálinka, amely kísérleti jelleggel szilvafás érlelésnek lett alávetve. A nem hagyományos fával történő érlelés az értékelés alapján is káprázatos színnel áldotta meg az italunkat. Elsőként úgy-e ezt vizsgáljuk, majd következnek az illatjegyek, itt már felemás lett az eredmény, hiszen valóban nem durva, karcos törkölyillat fogad bennünket, hanem kissé édeskés, már-már gyümölcsös jegyek, de ezek egyben éppen a törkölypálinka sava-borsát veszik el. Ekkor már kicsit elkedvetlenedtem, de aztán ízében kicsit újra felfedezni véltem a rizlinges jegyeket, hiszen robbanékony, hosszantartó aromákat adott, de túlságosan ráült a rizling fűszerességére a szilvafa mag nélkül is érezhető édeskés kesernyessége, marcipánossága. Összevetve a szempontokat, hibákat nem találva a pálinkába, de az egyediségét is elvesztette, amitől aztán csak bronzérem körülire értékeltem.



Báta, 2014. február 05. szerda Szicíliai Szent Ágota ünnepén



Bodzavirággal Ágyas Bodzás Alma Gyümölcs Párlat 2014.



488.

2014/0205


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Bodzavirágos Bodzás Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 A reggeli farkas ordító hideg után ismét beborult felettünk az ég, majd délutánra már az eső cseppek is megérkeztek. A nagy hideg miatt a szőlőbe járást még mindig mellőzük, így a főzdében töltöm időmnek nagy részét, főleg ma, amikor délután Lehel doktorunk gyászmiséjére akartam menni. Persze mindezek ellenére készítettem erre a napra is egy kis különleges párlatot. Az alapanyag a már két napja ismertetett fekete bodzás alma pálinka, amelyet ezúttal a bodzavirággal ágyaztam be. Nyilvánvalóan ez az időpont nem a bodzavirág gyűjtésének időpontja, de szerencsére a nyáron voltak, akik ezt megtették, és ennek köszönhetően hozzá lehet jutni ehhez a gyógyító alapanyaghoz szinte bárhol a városokban. A gyógyászati célokra a korai virágokat takarítják be, amikor a virágok 75% van már kivirágozva. A betakarítás csak szép időben kell, hogy történjen, mikor már felszáradt a harmat, óvatosan ollóval az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket lecsípni. A virágernyőket erős napon kell szárítani - így megtartja a virág a szép fehér-krém színét -, a virágaival felfele fordítva, vékony rétegben, letakarva. Az így előállított termék aromás, jó illatú, és finom lesz. Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsőleg használva, pedig fertőtlenítő hatású. Megfázásnál, torokgyulladásnál, köhögés ellen, és általában légzőszervi megbetegedésekkor, javallott. Vízhajtó hatása miatt ajánlatos a reumában, a vese és húgyhólyag betegségekben szenvedőknek fogyasztani. A bodza virága növeli a tejelválasztást a szoptatós mamáknál. Vízhajtó hatása miatt az elhízásban szenvedőknél is eredményes a fogyasztása. Ugyanebből az okból kifolyólag az ideges eredetű székrekedésre is ajánlott. Fürdők vagy borogatások formájában hatásos a furunkulusoknál, a tályognál, az égési sérüléseknél, hólyagoknál, mivel kitakarítja a gennyet, enyhítve fájdalmat, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is. Forró fürdőjét a reumás betegek használják eredménnyel. Ennyi hasznos tulajdonság után gondolhatjuk, hogy ebben az italunkban mindez a bodza bogyó, és az alma hatásaival fokozva valóságos gyógyerővel bír, de én azért inkább belső használatra ajánlom, mint külsőleg.
 
 

2014. február 4., kedd

Fekete Bodzás Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



487.

2014/0204


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



Fekete Bodzás Alma
  almafával érlelve
 
 
 
 Szép napos időket élünk meg, de ezzel együtt jár az is, hogy a reggelek bizony igen csak dermesztőek, akár csak az esték. A pálinkák készítése azonban egy pillanatra sem áll, nyomjuk a munkát két műszakban a Sabeikow és Társa KFT főzdéjében, ahol aztán ilyenkor is húsz fok fölötti a hőmérséklet. A mai napon bemutatni kívánt italunk a tegnap megkezdett családnak a második, érlelt változatú tagja. A szokások szerint a cefre valamelyik összetevőjének fájával szoktuk elvégezni az érlelést. Ezúttal az egyik fa nem nagyon jöhet szóba, hiszen a bodzafával történő érlelés nem tipikus és nem is ajánlott, mert annak igencsak kellemetlen illatai, aromái csak tönkretenné a pálinkánkat. Nem véletlen hát, hogy az ördög, a gonosz lelkek, a boszorkányok fájának hitték. Német hiedelem szerint a boszorkány a bodzafát eteti, itatja, így nyeri tőle az erejét; az angolok azt hitték, hogy a boszorkányok bodzafává változnak, éppen ezért a bodzát a házba vinni tilos, bajt hoz a ház lakóira. Így hát ezekből okulva mi sem tettük bele a párlatunkba még csak véletlenül sem. E helyett azonban a másik összetevője az alma, így annak a fája már alkalmas arra, hogy azzal pálinkát érleljünk. Talán kevesen tudják, de azért úgy gondolom érdemes pár gondolatot szentelni annak az ismeretnek, amely az időszámítás előtti évszázadokra nyúlik vissza a kelta horoszkóp eredetéhez. A kelta papok, druidák alakították ki azt a kalendáriumot, amelyhez igazodva leírták az úgynevezett "fa jegyeken" alapuló horoszkópot. Ez a fajta zodiákus tömör, mégis átfogó jellemzést ad. Nincs szigorú rendszere, az egyes fa jegyek bizonyos időszakonként ismétlődnek. Az almafa jegyében szülöttekre jellemző különösen igénylik a szeretetet és az odafigyelést. Mindig tartozni szeretnének valakihez, akire érzékenyen vigyáznak. Az eltávolodás legkisebb jeleit azonnal észreveszik. Igen háziasak. Szeretik a természetet. Vidéken jobban érzik magukat, mint a nagyvárosok zajában. Fontos nekik, hogy az otthonuk szép legyen, és ennek kialakítására nagy súlyt helyeznek. Érzékenyek, kedvesek, figyelmesek és szívélyesek. Szeretnek tanulni. Az elméletek emberei, gyakorlati érzékük szinte egyáltalán nincs. Imádják a társaságot, élvezik az élet örömeit. E tulajdonságok legyenek jellemzők azokra is, akik az almafájával érlelt italt magukhoz veszik.