Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 15., szombat

BÁTAI NEMZETKÖZI BORVERSENYEN ELÉRT EREDMÉNYEINK:



A
MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
EREDMÉNYEI
A
BÁTAI NEMZETKÖZI BORVERSENYEN
nevezett borai között:
1./
Fehér Házasítás 2013.
Muth József
2./
Rozé Házasítás 2013.
Muthné Katona Mária
3./
Fehér Cuvée 2013.
Muthné Katona Mária
4./
Rozé Cuvée 2013.
Muth József
ARANY
5./
Vörös Házasítás 2013.
Muth József
 
 

2014. március 13., csütörtök

Izabella Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



524.

2014/0313


AQUAVINICUM

NATÚR

SZŐLŐ



  Izabella szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
Folytatódott ezen a napon is a tavaszias idő, sőt már reggel sem ment a hőmérő higanyszála nulla fok alá, amiért a bimbóban lévő gyümölcsfáink nem igazán haragudtak meg, hiszen a délutáni meleg, pedig egyre több életet csal a rügyekbe, így a mandula után, már a kajszibarack fák virágai is kibomlottak. A madarak zenélése mellett, az apró rovarok is egyre élénkebben mozognak, ami a szőlő metszés munkáját is örömtelibbé tudja tenni. És, ha már a szőlőmetszésről beszéltem, akkor a mai napon bemutatásra kerülő párlat sem más, mint egy szőlőfajta. Igaz szokásaimhoz híven ismét egy olyat húztam elő a kalapból, amelyet elviekben már termeszteni sem szabad a 2000-es bortörvény alapján. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy vidéken, a végeken ez a szőlőfajta is, akár csak a többi amerikai direkttermő fajta még létezik, él, terem, sőt a pálinka kultúra fellendülésével egyre inkább reneszánszukat élik, hiszen, ha már bort nem lehet belőle készíteni legálisan, akkor legalább pálinkát készítsünk belőle, amit a törvény egyébként nem tilt. Az Izabella szőlőfajta előállítása az amerikai William R. Prince szőlőnemesítő nevéhez fűződik, aki a keresztezendő szőlőtőkéket a dél-karolinai Isabella Gibbstől kapta, majd az új fajtát az asszonyról nevezte el 1816-ban. Az Izabella fajta igen hamar, 1820-ban Európába került, elsőként Franciaországban, majd az elzászi szőlősgazda Baumann-fivérek közvetítésével Németországban terjedt el. Legalább 50 hasonneve létezik, amelyek közül a legismertebbek: Alexander, Black Cape, Borgoña, Champania, Constantia, Dorchester, Framboisier, Fragola, Raisin De Cassis, Moschostaphylo, Kerkyraios, Tzortzidika, Uhudler és Isabella. Magyarországon Eperszőlőnek is nevezik. A fajta mai ültetvényeit világszerte 70.000 hektárra becsülik, amelynek közel egynegyede Brazíliában terem. Tőkéje igen erős növekedésű, bőtermő. Fürtje közepesen nagy, laza; bogyói közepesek, sötétlilás kék színűek, gömbölyűek, nyálkás húsúak, vastag héjúak. Október elején érik, fagytűrő, rothadásnak és gombabetegségeknek ellenáll. Bora erős, jellegzetes labruska ízű asztali vörös-, illetve rövid erjesztéssel könnyebb rozébor. Illatos szőlőpálinka, amelyen azért kiérzik a vöröses jelleg, az illatos fehér szőlőkkel szemben. Ennek ellenére egy igen érdekes szegmense ez a pálinkafajtáknak, kár lenne érte, ha eltűnne az asztalainkról. 
 
 

2014. március 12., szerda

MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE BEMUTATKOZIK



MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE

BEMUTATKOZIK



Abban a megtiszteltetésben részesült pincészetünk, hogy március 18-án este 23 óra 05 perckor az ATV Hazahúzó műsorában szerepelhet, és bemutatkozhat az egész ország számára. Kérem kedves barátaimat, és ismerőseimet, olvasóimat, valamint hallgatóimat, hogy nézzék meg a műsort, amely Bátáról, és Bátaszékről készült! Bemutatja hagyományainkat, környezetünket azok számára, akik esetleg még nem ismerhetik. Reméljük, hogy a műsort megnézve kedvük támad, majd el is látogatni hozzánk, mi pedig szeretettel várunk minden vendéget a falusi turizmus keretén belül, nemcsak borainkkal, nemcsak pálinkáinkkal, hanem kulturális, és szellemi hagyatékainkkal is, és egy olyan teremtett környezettel, amelyet Féja Géza költőnk édenkertnek nevezett el. Bízom benne, hogy e kis felvezetővel kedvet kaptak a műsorhoz és találkozhatunk a televízió képernyője előtt is. 

BÁTAI NEMZETKÖZI BORVERSENY 2014.



A
MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
BEMUTATJA


A
BÁTAI NEMZETKÖZI BORVERSENYRE


nevezett borainak sorát:


1./
Fehér Házasítás 2013.
Muth József


2./
Rozé Házasítás 2013.
Muthné Katona Mária


3./
Fehér Cuvée 2013.
Muthné Katona Mária


4./
Rozé Cuvée 2013.
Muth József


5./
Vörös Házasítás 2013.
Muth József


Rizlingszilváni Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



523.

2014/0312


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Rizlingszilváni szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A sárgadinnyés kirándulás után a mai nap ugyanott folytatjuk, ahol előtte abba hagytuk, kicsit visszabarangolunk a szőlő törkölyök világába. Ezúttal egy fehér borszőlő törkölyét készítettük el, amely a mai napra nagyon is jellemző illat és zamat karakterrel rendelkezett. A nulla fok körüli hajnali hőmérséklet után, délutánra 17 fokra is felkúszott a hőmérőnk higanyszála. Reggel a metszéskor bizony még a kesztyű viselését is igényli az ember, ám a nap, ahogy egyre magasabbra emelkedett, úgy egyre több ruharéteg került le rólunk. Arról már nem is beszélve, hogy délutánra a főzdében a fűtés hatására szabályos meleg lett, így még szellőztetnem is kellett. Visszakanyarodva a szőlőfajtához, néhány gondolatot közreadnák felőle, remélve, hogy sokan kedvet kapnak, ahhoz, hogy ebből párlatot készítsenek a jövőben. Ez az a szőlő, amelyből van a nagy szőlőben egy sor elhagyva, amelyből aztán minden évben tudok szedni valamennyit, hogy abból borom és pálinkám is születhessen. Rövid tenyészidejű fajta, korán fakad és korán szeptember első felében érik.
Erős növekedésű, de kevés számú hajtást nevel, ezért nincs sűrű lombja. Nagy termőképességű fajta, sok fürtöt nevel, a minőségi fajták között a legbőtermőbb. Nem fagyveszélyes zónákban sok év átlagában 15 t/ha termésmennyiségre képes. A termés cukortartalma könnyen eléri a 18 magyar mustfokot. A must savtartalma alacsony, 6-7 g/l körüli. Mindebből az következik, hogy érésénél elsősorban a savtartalmat, annak csökkenését kell figyelni. Általában azért nem szüretelik magas, akár 20 mustfok feletti érettségben, mert savtartalma erősen lecsökken. 17 mustfok körüli állapotban még elfogadható savtartalmú. A bogyók íze jellegzetesen fűszeres. Viszonylagos fagytűrő képessége alacsony fokú, ezért elsősorban a hegy- és dombvidéki borvidékek fajtája. Szembetűnő a rothadásra való fogékonysága is, az egyik legjobban rothadó szőlőfajta. Utóbbi kedvezőtlen tulajdonsága miatt nagy felületet nem célszerű egy gazdálkodó egységben telepíteni belőle. Rövid metszéssel is kielégítően bőven terem, ritkás lombja kedvező, mind a zöldmunka, mind, pedig a szüret szempontjából. Hátrányos tulajdonságai még, hogy fagytűrő képessége csupán közepes. Illatos, gyors fejlődésű, esetenként lágy. Az illat- és zamatanyagok már alacsonyabb mustfoknál 15-16 mustfok is kialakulnak. Igazi mezei virágos ital.
 
 

2014. március 11., kedd

Sárgadinnye Bor Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



522.



2014/0311








AQUAVINICUM



ÁGYAS



GYÜMÖLCS








  Sárgadinnye bor


  üvegben érlelve


 Azoknak, akiknek gyümölcsfájuk van ezekben a napokban kicsit, szorongva ébredhetnek fel, hiszen a rügyben lévő korai sárgabarackok igen csak érzékenyek lehetnek a reggeli fagyokra. Mert bizony hiába van 17 fok körüli délutáni hőmérséklet, ha hajnalban mínuszok ugrálnak a hőmérő higanyszálán. De időközben szépen haladunk a metszésekkel, és a pálinkafőzdében is egymás után készülnek el az érdekesebbnél érdekesebb párlatok. A mai napon bemutatásra kerülő párlatunk a sárgadinnye párlat család utolsó tagja, amely az előzőekkel ellentétesen ezúttal egy ágyas párlat lett. E lédús, üdítően édes gyümölcsöt sem az ókori görögök, sem a rómaiak nem ismerték. Olaszországba Krisztus születése utáni évszázadokban jutott őshazájából az ázsiai tatárok földjéről. Egyes vélemények szerint a sárgadinnye őshazája Ázsia és India, mások szerint az ősi Perzsia, Örményország, a Kaukázus, esetleg Afrika. A legrégebbi írásos feljegyzés a perzsa származást támasztja alá. A genetikai vizsgálatok eredményei viszont az indiai őshonosság mellett szólnak. Európába az első magvakat örmény kereskedők hozták. Megjelenik az egyiptomi freskókon, említi Vergilius, sőt Homérosz is az Iliász c. eposzban. Rendszeres termesztése Spanyolországban, a VIII. században kezdődött, ahova az arabok juttatták el. Az amerikai földrészre Kolumbusz második utazásával került. Napjaink jelentős sárgadinnye termesztő országai az Egyesült Államok, Törökország és Irán. Az akkori sárgadinnye jóval kisebb volt a ma ismertnél. A sárgadinnye szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort. Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét. Véd a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen. Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Antioxidáns flavonoidjai a zeaxanthin és kriptoxanthin, csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét. A saját aszalványával végeztem el ennek a párlatnak az ágyazását, és ez az aszalvány egyike lett a legsikeresebb aszalványunknak. Ezért is ezt az italunkat, amely kiváló ízfokozó lehet húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellett ajánljuk fogyasztani.

2014. március 10., hétfő

Sárgadinnye Bor Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



521.

2014/0310


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Sárgadinnye bor
  üvegben érlelve
 
 
 
 Kétségtelen tény, hogy hétfő van ismét, no, de mégis milyen különbség az ilyen hétfő, mint az eddigiek. Az időjárás friss, de legalább derült, és a hétvége eseményei után az ember kissé kimerült, de még is fel van villanyozva egy kicsit. Arról már nem is beszélve, hogy ez a hét is rendkívül mozgalmasnak ígérkezik. Mégis ezek a napok leginkább ezekről a párlatokról szólnak, hiszen nagyon sokan a környezetünkben tudták, hogy készítettünk ilyen párlatot, és bizony alig várják, hogy megkóstolhassák. Persze kicsit csalódottak, amikor felhívom figyelmüket a száz nap türelmi időre, amit ilyenkor a legnehezebb kivárni. A sárgadinnye frissen fogyasztva rendkívül ízletes gyümölcs köszönhetően a magas cukortartalmának, ennek ellenére illatos, zamatos pálinkát nem könnyű készíteni belőle. Az aromák ugyanis nehezen vagy sehogy sem mennek át a párlatába. Az a párlat, amelyet ma kívánok bemutatni, a szakirodalom szerinti, klasszikus sárgadinnye pálinka, ugyanis ez valóban tisztán csak a sárgadinnye borából készült. Annak ellenére, hogy a törköly és a bor együtt került erjesztésre, mindenki tudja, hogy az erjedés végén a cefre bora felülre kerül, és a törköly része, pedig lesüllyed a fenekére. Amikor az erjesztőkádból kiszedtem a cefrét elsőként gondosan a borát vettem le, vigyázva arra, hogy ne keverjem fel azt. Az összes cefre kisebb felét tette ki a bor, ennek ellenére a kisüsti technológia révén az első desztillálás során ebből valamivel több alszesz keletkezett, mint a nagyobb mennyiségű cefrét kiadó törkölyből. Alkoholtartalomra, mind kettő körülbelül ugyanazt volt képes adni, azzal a különbséggel, hogy a végén a bor alszesz átlag alkoholja azért magasabb lehetett, mert ebből a cefre részből több párlatot sikerült kinyernünk a finomítás során, mint a törkölyös részből. Összességében a vártnál jobb lett a cefrénk kihozatala, mint azt számítottam. Kimondottan intenzív édes illattal kezd, mögötte a dinnye kissé földes-fanyar jegyei érezhetőek. Kóstolva megmarad az édes, telt karakter, amely aztán tisztán, szépen búcsúzik. Könnyed, nyári hangulatú pálinka. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Fogyasszuk kis mennyiségben!