Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. június 12., kedd

II. Vönöcki Pálinkafesztivál 2012.


"Gyümölcs, bor és pálinka a gasztronómiában" fesztivál
III. Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlat Verseny
2012. június 16.
/Helyszín: Vönöck, Buti Károly gyümölcsöse/

Vendégünk, Vas megye szülötte:

Németh Nyiba Sándor olimpikon, költő

"Ne szégyelld, hogy van lelked"

 
08.00-09.00 Zenés ébresztő ceremóniamesterrel, huszárok, lovashintók kíséretében,
09.00–10.00 Vendégek érkezése, "disznóságokból" és "gyümölcsös édességekből" készített reggeli falatkák,
10.00–10.30 Ünnepélyes megnyitó
"Pálinkás jó napot!! - együtt koccintás",
10.45-11.15 Répcelaki Ümmögő néptánccsoport,
11.25-12.00 Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör
Hagyományőrző Egyesület,
12.10–12.40 Kemenesaljai Néptánccsoport,
13.00–14.00 "Jó ebédhez szól a nóta!"
Homály Ferenc és cigányzenekara Keszthely,
13.30-14.00 Soltis Lajos Színház: Vásári komédiák,
14.00-15.00 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "első felvonás",
14.00–14.30 Merseváti Piroska amatőr művészeti csoport,
14.40–15.15 "Salsa" Rimányi Judit vezetésével,
15.25–16.00 DUKAI REGINA!!!
16.00–17.30 Ünnepélyes eredményhirdetés
"Pálinkás jó estét!! - együtt koccintás", falatozgatás,
17.45–18.15 Shadows Guitar Band,
18.00-19.00 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "második felvonás",
18.25–19.00 Westend Blues,
19.00-20.00 Tombola sorsolás,
20.00-21.20 OCHO MACHO!!!
21.30-22.00 Tűzzsonglőrök,
21.45 - 22.15 Nagy Éva Fesztivál Chef látványkonyhája: "harmadik felvonás" perzselő hangulatban,
22.30-03.00 "Retro bál" a Tequila zenekarral!

09.00 – napnyugtáig kirakodó vásár:

Gyerekeknek:

- ugrálóvár és trambulin, korongozó, gyerekkuckó,
- lufibohóc, arcfestés, üvegfestés, gyöngyfűző,

- szalvéta képek,
- hímes tojás karcoló

Felnőtteknek:

- Répcelaki foltvarrók,
- kosárfonó, fafaragó, kukoricacsuhés,
- Rábacsanaki íjászok,
- Paintball Sportklub Vönöck,
- aszaltgyümölcsök, lekvárok, mézes,
- Zsanna-Manna,
- vattacukor,
- Zalaszentgróti sajtok,
- Izsákfai kecskesajtok,
- kolbászos-hurkás, palacsintás-gofris,
- Zanati fagyi,
- Szent Mauríciusz Monostor gyógynövények, termékek,
- Csikvándi Nektár,
- Kiss-Almás Bt. Vép-rostos almalé,
- Danka Imre Ság-hegyi borok,
- Dóka Éva Pincészete Zalaszentgrót,
- Láng Pincészet,
- Őrségi pálinka-stand,
- Téti pálinka-stand,
- Szicsek pálinkák,
- Buti Károly kistermelő pálinkái,
- Mixer Team
Ezekkel párhuzamosan sörsátorban zene, büfé, helyben sütött kemencés finomságok /kenyérlángos, tócsni/, lilahagymás-mangalica-zsíros kenyér, sütemények és egyéb finomságok várják a Kedves Látogatókat!

Furmintos alma natúr vegyes pálinka 2012.


194.
 
2012/0610
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
VEGYES
 
 
Furmintos alma 
üvegben érlelve
 
 
 
 Egy hónapos kihagyás után ismét visszatértem, hogy az érdeklődők számára ismét újabb és újabb ital különlegességeket mutassak be. Hogy az eltelt idő ne zökkentsen ki bennünket, gyakorlatilag ott folytatom ahol akkor abba hagytam. Kedves Baranya-megyei barátaim a villányi hegyekről szüretelt fehér szőlő törkölyükkel, amelyet ezúttal idared alma pálinkával házasítottam össze. A házasításban a dominanciát még így is a fehér furmint vitte. Tehát erről mondanék még néhány érdekességet. Itt a száraz furmintok ideje! Nemrég a világhírű borkritikus, Jancis Robinson is ódákat zengett erről a szőlőfajtáról, és mi csak egyetérteni tudunk vele. Rendkívül sokoldalú, készülhet belőle friss, körtés-almás, gyümölcsös bor. Komoly, nagytestű, gazdag és ásványos, amelyben fontos szerepük van ebben Tokaj dűlőinek: a talaj változatossága minden dűlőben más-más karaktert és stílust kölcsönöz a boroknak. Külön öröm, hogy egyre több kiváló ár-értékű bor is szerepel a száraz furmintok között. Illata birsalma, birskörte, barack - friss és aszalt-, őszibarack, szegfűszeg. A friss furmintokban kukorica, sósság, kovakő és föld. Ez utóbbi kategóriában legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételek számítanak, de léteznek könnyedebb, gyümölcsös furmintok is, sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. A pálinkája inkább rövid hordós érlelés közben gyümölcsös-édekés telt ízeket kap, amihez megállapodott, lekerekedett, szép savak társulnak. Méltó kísérője lehet egy franciásan elkészített kacsa- vagy libamájas – vargányás pástétomnak, de vörös húsok mellékleteként sem vallana szégyent. Cseppenként kortyolgatva ösztönöz az elmélkedésre, a bölcselkedésre, segíti a magvas gondolatok megfogalmazását. Nagyon ízletes törkölypálinkája, hiszen a rendkívül illatos muskotályos jelleg mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető a torkunkban. Mind e mellé az idared alma érdekes, savas ízeit társítva egy rendkívül kívánatos, friss párlatot kapunk, amelynek kortyolgatását nehéz abba hagyni. Kisüsti technológiával készítve, amely a hagyományos magyar eljárás kétszeri lepárlással mindig maradandó élmény fog nyújtani, főként, ha azt a legmodernebb német technológiával valósítjuk meg.
 

III. Vas-megyei Pálinkaverseny


Pálinkás délután: a 18 bíráló 281 mintát kóstolt végig


A NAV Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának épületében illat alapján is könnyen megtaláltuk azt a helyiséget, ahol péntek délután bírálták a III. Vas Megyei Pálinkaversenyre benevezett mintákat. Palotás József alezredes, igazgató elmondta: az idei versenyre az ország egész területéről, valamint Ausztriából és Szlovéniából is küldtek pálinkákat. (Az első versenyre 72, a tavalyira pedig 184 tételt neveztek be.) Addig az idei versenyre már 281 minta került benevezésre. Kilenc versenykategória volt: az alma, bogyó, csonthéjas, vad termésű pálinkák mellett ágyas, szőlő és törköly pálinkával is lehetett nevezni, továbbá likőrféléket és egyéb pálinka fajtákat is bíráltak a szakértők. A bírálat hat bizottságban, egy-egy bizottságban 3 fő bírálóval zajlott a minták értékelése. A versenyigazgató Bikfalvi Istvánné dr. Hamza Kinga vegyészmérnök, mérnök-biológus szakmérnök, a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Szeszesital Szakbizottságának elnöke volt, aki a 16. minta kóstolása után elégedetten nyugtázta, hogy sok kiváló pálinkát is kóstolhatott a versenyen. A bírálók elsősorban az illat és az íz tisztaságát, karakterét, valamint ezek harmóniáját, tartósságát értékelték, ezek alapján legfeljebb húsz pontot adhattak egy-egy tételre. A minősítés meglehetősen szigorú, hiszen csak a 19 és 20 pontot elérő pálinkák kaphatnak arany minősítést. A bírálók között volt Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, aki pénteken ismét megbizonyosodhatott arról, hogy nem az alkoholfoktól függ a pálinka minősége. Mint elmondta, a 48 és a 40 fokos pálinkák között egyaránt akadtak figyelemre méltó tételek. A Vasi Pálinkaversenyek különlegessége, hogy az ellenőrző hatóság, a NAV Vas Megyei igazgatósága is tevékenyen részt vett a szervezésben és a verseny lebonyolításában is. Az idei győzteseket a magán főzők közül majd június 16-án, Vönöckön, míg a kereskedelmi főzők közül június 30-án, Győrváron, a pálinkafesztiválon hirdetik ki.