Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. szeptember 13., csütörtök

Mustalj


Mustalj


Ebben az írásban apró dolgokról lesz szó, amelyek később nagydologgá állhatnak össze. Az idei évben rendkívüli meleg és szárazság tette próbára gyümölcseinket, és ez alól a szőlő sem volt kivétel. A szőlő szüretet lehetőleg korán, hajnalban kezdjük el és a nagy meleg beállta előtt fejezzük be. Annyit szedjünk, amennyit fel tudunk dolgozni lehetőleg két órán belül. Igazán még jobb, ha a mustunk ennyi idő alatt már a fertőtlenített, kimosott tároló hordónkba kerül. Előtte természetesen el kell végeznünk bogyózást, amely során leválasztjuk a bogyókat a kocsányról, és egyben szét is zúzzuk azt. A kocsány eltávolítása a modern borászatban már elengedhetetlen, mert az ázott szőlő szárából kellemetlen csersavas kivonat kerül a mustunkba. Természetesen itt sem arra kell törekednünk, hogy teljesen sterilre készítsük azt, kis mennyiségű kocsány, ízlés szerint kerülhet bele. A megsértett bogyókból nyerjük a mustot, de ennek optimalizálása érdekében pektinbontót is alkalmazhatunk, két órát ezzel ázva, hagyva a bogyón. Ennek azért van jelentősége, hogy minél több illat, aroma anyagot nyerhessünk ki a bogyóból. Tudnunk kell, hogy a célunk bor, vagy pálinkakészítés, mert a két esetben nem azonos a művelet. Ként semmi esetben sem tegyünk bele, ha pálinkát készítünk belőle. A folyamat során ügyeljünk arra, hogy lehetőleg mindig legyen légmentesen lezárva a tároló edényünk. Az áztatást követően préseljük ki a cefrénket, így elválaszthatjuk a színlét a bogyótól. Amennyiben szőlőpálinka készül belőle, akkor hagyjuk úgy leerjedni a héján. Amennyiben a színmustot leszedjük, légmentesen egy tartályba zárjuk, lehűtjük, hogy az erjedés azonnal ne induljon be, majd huszonnégy óra elteltével leszedjük a színmustot az aljáról. Ez azt jelenti, hogy a mustban lebegő, zavarosító részecskék könnyebben leülepedjenek benne és a durva mustalj esetlegesen káros anyagokkal kiválasztódva még az erjedés beindulása előtt leválasztható legyen. Az ülepítés elengedhetetlen feltétele a must átmeneti erjedésmentessége! Az ülepítési folyamatnak lehetőleg hideg körülmények között kell lezajlania, hogy az erjedés még véletlenül se induljon be az ülepítés során. A lefejtett mustaljat külön kezeljük, és erjesszük, hogy abból desztillálással, majd pálinkát készíthessünk. Természetesen a mustaljat ezután cefreként kell kezelnünk. Irányított erjesztéssel, élesztőkkel és tápsokkal látjuk el, és ellenőrizzük a ph szintjét is, amennyiben az nem megfelelő, úgy azt is be kell állítani. A két hetes erjedési időtartam alatt gondoskodnunk kell az oxigéntől való teljes elzárásról. Túl sokáig ne tároljuk, hanem lehetőség szerint minél hamarabb desztilláljuk le és a keletkezett eredményt, fogyasszuk örömmel.

2012. szeptember 11., kedd

I. Nógrád megyei Pálinka és Párlatverseny 2012.


 I. Nógrád megyei Pálinkaverseny 2012.


Ismét célegyenesbe érkezett egy országos pálinka verseny, még pedig az I. Nógrád megyei, amelyen pincészetünk 10 pálinkával pályázott. Természetesen a verseny tisztasága és titoktartás miatt konkrét eredményeket a nevezők nem tudhatnak meg csak a díjkiosztón. Ami azonban nyilvánvaló, hogy megtörtént a 289 db minta bírálata és az eredmények értékelése. Nagy vonalakban azonban elárulták a rendezők, hogy milyen volumenű eredmények születtek. 179 érmes és 11 champion díjas eredmény keletkezett. Ez azt jelenti, hogy minden kategóriában lett legjobb pálinka.



Az érmek megoszlása:
Arany: 34 db
Ezüst: 75 db
Bronz: 70 db


A mai napon meg is érkeztek a meghívók a fesztiválra és a VIP belépők. Mellesleg azért fel is hívtak bennünket, hogy érdemes mindenképpen részt vennünk díjkiosztón, mert születtek érmes eredményeink. Nem is szándékozunk kihagyni, sőt 10 fővel fogunk felindulni Palócföldre, hogy ott együtt ünnepeljük a Magyar Pálinka Napját.