Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. július 12., szombat

A II. PANNON PÁLINKAVERSENYEN ELÉRT EREDMÉNYEINK:




A
MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
BEMUTATJA


A
II. PANNON PÁLINKAVERSENYEN
2014.07.11.-én
ELÉRT
EREDMÉNYEIT:



1./
Cabernet Sauvignon Törkölyálinka
Muthné Katona Mária
Arany
Champion


2./
Vörös Bikavér Borseprő Párlat
Muthné Katona Mária
Arany


3./
Ezerfürtű Szőlő Pálinka
Muthné Katona Mária
Bronz


4./
Chardonnay Érlelt Törkölypálinka
Muthné Katona Mária
Ezüst


5./
Kékfrankos Mustos Kökény Pálinka
Muthné Katona Mária
-


6./
Őszibarack Érlelt Pálinka
Muthné Katona Mária
Bronz


7./
Rétes Alma Ágyas Párlar
Muthné Katona Mária
-


8./
Irsai Olivér Borpárlat
Muthné Katona Mária
-



2014. július 10., csütörtök

Gála Royal Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



607.

2014/0710


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
Gála Royal Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 Szépen indult a hajnal, még ha egy kicsit álmosan is, aminek az oka a végéhez közeledő foci vébé, amelynek elődöntője éjjel félegy után ért véget. A napkelte már a szőlőben talált bennünket, a talaj vizes, de a szőlő lombja annyira nem, a fújdogáló szél hatására. A nap azonban kellemesen süti a hátunkat, mindenesetre szép nap ez a munkára. És, hogy ne csak a szőlészeti munka készüljön, nyilvánvalóan a szeszüzemben is munkához kell látnom. Az elmúlt két napban frissen elkészült cefrét desztilláltam le, de ma egy tavaly elkészített cefrét öntöttem fel az üstbe, hogy azok is fogyjanak el lassan. A gyümölcs, amelyből a cefre készült, lassan ismét beérik, ezért is igyekszek a helyét előkészíteni. Gála alma a fajta, amely igencsak közkedvelt az egész országban, így aztán jó magam is sokáig úgy véltem, hogy ez egy magyar gyümölcs, pedig valójában nem az, de olyan régóta van hazánkban forgalomban, hogy lassan így épült be a köztudatba. A Gala almafajtát James Hutton Kidd nemesítette a Kidd's Orange Red és a Golden Delicious keresztezéséből 1934-ben, Új-Zélandon. Hivatalosan 1960-tól van nálunk forgalomban. Augusztus harmadik dekádjától, több menetben szüretelhető. Szüret után azonnal fogyasztható, hagyományosan azonban három-négy hónapig tárolható is. Gyümölcse kicsi, vagy közepes (120-150g), sárgáspirosan csíkozott, fedőszíne világospiros. Nem perzselődik, szüret előtti hullásra nem hajlamos. Húsa kemény, ropogós, lédús, édeskés, savtartalma kevés. Elaprózódásra hajlamos. Legnagyobb gyümölcsei a kétéves gallyak termőrészein és az egy éves vesszők csúcsrügyeiből fejlődnek. Fája kezdetben erős, hosszú hajtásokat nevel, később sok termőnyársat hoz. A termőrészek ifjítása már a harmadik évtől kezdve szükséges. Hazánkban elterjedt változatai közül a Tenroy (Royal Gala) cirkásan piros gyümölcsét dolgoztam fel. Nyersen az emésztést segíti elő, vitamin, foszfor és almasav tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak köszvényes beteg nem igen fordul elő. Ezt a cefrét is sikerült remek állapotban átteleltetnem, így remélhetőleg a három hónapos érlelés után hibátlan termékeket kóstolhatunk belőlük, hiszen azért szépen lett belőle, így a család mind három tagját elkészítem belőle.
 
 

2014. július 9., szerda

Pannon Pálinka és Párlatverseny 2014.



Több mint 100 érem és champion díjak a pálinkaversenyen

 

Kiváló, magas minőségű szinte minden pálinka és párlat, melyet az elmúlt hetekben beneveztek a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete által meghirdetett országos Pannon Pálinka és Párlatversenyre. Ezt bizonyítja az is, hogy a 143 nevezett minta közül 110-et értékelt valamely éremre érdemesnek a szakmai zsűri. A díjazott pálinkák és párlatok több mint felét bér-, illetve magánfőzdében készítették.
A Csopakon megrendezett pálinka és párlatverseny egyedülálló a maga nemében. Azzal a céllal álmodták meg a szervezők, hogy  kereskedelmi és kereskedői főzdék mellett lehetőséget biztosítsanak a magán- és bérfőzdéknek is a megmérettetésre.
- A jogszabályok szerint csak az a szeszesital nevezhető pálinkának, amelyet száz százalékban minőségi magyar gyümölcsből, meghatározott eljárással Magyarországon állítottak elő. Vagyis a magánfőzdék, és bérfőzdék esetében a cefréből előállított szeszesital hivatalosan párlat, mivel nem igazolt a gyümölcsök eredete. A minőségük viszont lehet kimagasló, ami épp olyan érték, mint egy neves, prémium pálinka. Mi mindenkinek lehetőséget biztosítottunk, hogy a minőség alapján mérethesse meg a saját pálinkáját, illetve párlatát. A nevezők bizonyítottak is, a 110 érmes minta közül 60-at a magán- és bérzőzdék küldték be – mondta Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke Veszprémben, a verseny összegző sajtótájékoztatóján.
A főszervező felidézte, összesen 143 minta érkezett be a megjelölt határidőig, tíz megyéből, vagyis az ország szinte valamennyi pontjáról. A benevezett pálinkákat, párlatokat először laboratóriumi vizsgálatra küldték, hogy ellenőrizzék, megfelelnek-e a törvényben előírt kritériumoknak, azaz cián, illetve metanil tartalmuk alatta marad-e a megengedett határértéknek. Az analitika alapján 13 mintát zártak ki a versenyből, közülük 5 kereskedelmi főzde által beküldött minta volt.
A szakmai zsűri illat tisztaság, illat karakter, íz tisztaság, íz karakter, valamint harmónia és tartósság alapján pontozta a versenymintákat. Összesítés után 25 arany (ebből 7 magán- illetve bérfőzde mintája), 52 ezüst (ebből 24 magán- illetve bérfőzde mintája) és 33 bronz (ebből 19 magán- illetve bérfőzde mintája) minősítést osztottak.
Azokban a kategóriákban, amelyekben legalább 3 nevező, legalább 10 mintát küldött kiválasztották az aranyérmesek közül is legjobbat, avagy a legjobbak legjobbjait – melyeket champion díjjal jutalmaztak.
Az érmeken és champion díjakon túl hét különdíj is gazdára talált: a legjobb kereskedelmi főzde, a legjobb bérfőző, a legjobb bérfőzde, a legjobb magánfőző, a legjobb kereskedői pálinka, a Városok és Falvak Szövetségének legjobb pálinkája vagy párlata. A  Nemzeti Adó és Vámhivatal pedig a szőlő és törköly alapú pálinkák legjobbikának finánc-díjat ítélt oda.
A verseny teljesen anonim volt, ami azt jelenti, hogy a minták egyforma, jelöletlen üvegekben kerültek a zsűri elé. Az, hogy a díjazott pálinkák és párlatok mögött mely főzők és főzdék állnak csak július 11-én, az I. Csopaki Fröccsöntő és Pálinka Napokon derül ki, az ünnepélyes díjkiosztó keretében.
A Fröccsöntő és Pálinka Napokat július 9 és 13 között rendezik meg a csopaki strand előtti téren. Aznap még a közönségre is vár egy nagy feladat – dönteni a közönség-díjról. Július 11-én a strandon lehet majd megkóstolni és bírálni a versenypálinkákat. A szavazók úgynevezett kóstoló jegyet kapnak, melyekkel később értékes ajándékokat nyerhetnek.
Ambrus Tibor, Csopak polgármestere azt mondta, nagyon örül, hogy hazatalált ez a verseny, hiszen évekkel ezelőtt Csalló Jenő már szervezett pálinkaversenyt a településen. Akkor még csak törköly és szőlő alapú pálinkákkal nevezhettek, de most az új életre hívott versenyben már kitárták a kapukat, így nőtte ki magát országossá a rendezvény. A helyszín viszont maradt a Csalló család szülőfaluja, Csopak.
A Pannon Pálinka és Párlatverseny az Agrárgazdasági Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával jöhetett létre.
Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora hangsúlyozta, nem a pálinkás rendezvények, pálinka napok szponzorálása a cél, hanem az érték és a minőség hirdetése. A Pannon Pálinka és Párlatverseny pedig éppen ezt a két fontos üzenetet hordozza: a kimagasló minőség érték, helyben és országos viszonylatban is.
A Hungarikum Bizottság koordinátora emlékeztetett, a Parlament 2012-ben fogadta el a hungarikumok védelméről szóló törvényt, melynek nyomán elsőként a pálinka és a törköly pálinka került a hungarikumok gyűjteményébe. A restik és kocsmák olcsó röviditala helyett a pálinka nemzeti italunk lett.
- 2013 végén volt lehetőség először arra, hogy a Hungarikum Bizottság pályázatán olyan közösségek nyerjenek el forrásokat, amelyek részt vesznek ebben az értékgyűjtő munkában, illetve vállalták, hogy a hungarikumok gyűjteményében szereplő értékeket egy-egy rendezvényen megjelenítik. A Pannon Pálinka és Párlatverseny esetében a kettős cél azonnal megjelenik, egyfelől egy hungarikum népszerűsítéséről van szó, másrészt ez a verseny is azt példázza, hogy az értéket és a minőséget kell keresni minden egyes ilyen alkalom során. Számomra nagy öröm, hogy ilyen országos jelentőségű versenyt lehetett itt megrendezni. Az is látszik, hogy minden egyes pálinkafőző a kimagasló minőségét hozta el erre a rendezvényre, ennek köszönhető, hogy a nevezett pálinkák, párlatok nagy része, arany, ezüst, bronz minősítésben részesült. A következő időszakban is az lesz igazán fontos, hogy minden egyes hungarikum mögött, az érték gyűjtemények mögött a minőséget keressük. Ennek megfelelően Veszprém megye továbbra is szeretne a hungarikum mozgalom egyik meghatározó szereplője lenni, és ha ilyen rendezvényeket sikerül megvalósítani, akkor azt gondolom, hogy jó úton járunk – fogalmazott dr. Horváth Zsolt.


Meteor Meggy Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



606.

2014/0709


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Meteor Meggy
  meggyfával érlelve
 
 
 
 
Nem mondhatnánk, hogy igazán nagyot fordult az időjárás a mai napra, hacsak ez nem az, hogy most kicsit később jött meg a reggeli zápor, mint előző napon. Aminek köszönhetően a szőlőben ért utol bennünket. Ilyenkor aztán autóval időben ki kell menekülni, különben az utasok tolhatják azt. Ha pedig itt ma sem dolgozhattunk, akkor fogtam magamat és irányba vettem a szeszüzemet, ahol újabb különlegességek elkészítésének álltam neki. A tegnap bemutatásra került francia cseresznyefajta után ezúttal egy korai magyar meggyfajta desztillálását végeztem el. Azért az a tény, hogy egy gyümölcs korai, az azért rányomja a bélyegét annak illat és zamat anyagaira is, amelyek felett leginkább a savak uralkodnak. Ez a korai meggy a Meteor névre hallgat. Néhány dolgot azért erről is érdemes tudni, amikor neki állunk belőle párlatot készíteni. A Pándy és a Nagy Angol meggynek a keresztezéséből született meg ez az újfajta. Maliga Pál és Apostol János fajta nemesítő munkájának köszönhetjük e gyümölcsöt, amely három héttel megelőzi a pándy meggyet, így érés ideje már június 5, vagy még akár egy kicsit előtte is lehet. Fájának jellemzői, hogy fája sajmeggy alanyon erős, meggy alanyon középerős
növésű. Fiatal korban mereven feltörekvő, ritkán elágazó, idősebb korban kissé szétterülő koronát nevel. Gyümölcse átlagosan 21-22 mm átmérőjű, átlagosan 4,5-5,5 gr tömegű. Alakja kissé lapított gömb, a varratnál bemélyedt felületű gyümölcsök előfordulása a fajtára jellemző, jellegzetes fajtabélyeg. Színe éretten sötét kármin piros, héja közepesen vastag, felülete fénylő, száraz tapintású. Húsa közepesen kemény, finoman rostos, sötétpiros. Festőlevű. Íze kellemesen savanykás-édes, jellegzetesen meggy zamatú. Magja kicsi, mag-hús aránya mindössze 4,0-6,0 százalék. Friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, valamint ivólékészítésre alkalmas gyümölcse. Éretten is sokáig a fán tartható. Kocsánya rövid. Termőképessége, hogy középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, öntermékeny. A belőle készült cefre nem volt túl magas alkoholú, sőt illatában is kicsit visszafogottra sikeredett, de azért a három hónapos pihentetés után remélhetőleg majd megmutatja igazi arcát. A saját fájával történő érleléssel pedig színében is a gyümölcsre akarunk emlékezni.