Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 21., szombat

Vadőszibarack Barricolt tölgyfahordóban érlelve 2012.


110.

2012/0121

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadőszibarack Pálinka
barricolt tölgyfa hordóban érlelve



Az előzőekben bemutatott anyapárlat egyik tovább fejlesztett változatát szeretném most bemutatni. A párlat az érlelés során egy új fokozatába érkezik el, amely annyira különbözővé teszi az anyapárlattól, hogy már egy merőben más párlatról kell beszélnünk. Ezt történt ezzel a vadőszibarackkal is, amikor az üvegben történő pihentetést, érlelést felváltottam a barricolt tölgyfa hordós érleléssel. Már sokat beszéltem a külön fajta fahordós érlelésekről, és azok jelentőségéről, valamint veszélyeiről, így tudhatjuk, hogy általánosan három-négy féle fahordós érlelést szoktam végezni. A pálinkáim többségét éppen ezért háromfelé osztom egy harmada lesz natúr, a másik harmada fahordós érlelésű, míg végül a harmadik harmad ágyas érlelésű. A vadgyümölcsök esetében akácfa hordós érlelés a klasszikus, és talán legbeváltabb érlelési mód. Én ennek ellenére a barricolt tölgyfahordóval próbálkoztam meg, mert érdekelt ennek hatása a pálinkán. 24 óra elteltével már kávésszínűvé változott az áttetsző színű párlat, ami jelezte, hogy jó utón halad az érlelés. A vad őszi első szippantásra virágos-fűszeres, majd földes jegyeket mutat, amelyet azonban az enyhén barricolt tölgyfa valósággal felturbóz. A fahordós érlelés következtében az alkohol diszkréten a háttérben marad, az aromák intenzív íze azonban hosszan kitart a szájunkban. Játékos pálinka, idővel, három hónap múltán, a parfümössége is előbújik, nem lesz túlzottan tolakodó, bár igencsak bódító. Íze finom, virágos-édeskés lecsengésű. Elegáns, puha, lágy, újabb és újabb kóstolásra ösztönző párlat. Mindig emlékezetünkbe fog maradni íze, illata, és zamata, szinte a rabságába fogunk kerülni, annyira egyedi és megismételhetetlenné, felejthetetlenné képes válni.

2012. január 20., péntek

Vadőszibarack Natúr Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


109.

2012/0120

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadőszibarack Pálinka
üvegben érlelve



A most bemutatásra kerülő párlatom valóban igazi különlegesség. A parlagon hagyott kertek, szőlőkben sikerült felfedeznem ezt a vadon termő gyümölcsöt, amely azonban csak ritkán terem annyit, hogy pálinkát is lehessen belőle főzni. Negyven-ötven éve még elképzelhetetlen volt, hogy a falusi, hagyományos kis szőlőkben, ne nőt volna egy ilyen szőrös, kissé fanyar ízű, kései őszibarack, amelynek fehéres húsa, piros csikókkal tarkított. A tavalyi év kedvezett neki, és Báta nyolc különböző pontján megtalálva szedtem össze érés szerint ezeket a gyümölcsöket. A legtöbb ember tudomást sem véve megy el mellette nem is sejtve micsoda kincs rejtezik benne. Cefrézése igen nehéz, mivel viszonylag alacsony cukortartalommal bír. A főzet különlegességéről árulkodik, hogy nehéz elkészíteni, és ennek megfelelően viszonylag ritkaságnak számít a szaküzletek polcain. Pálinkában azonban egyre inkább a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vadőszibarack esetében kijelenthetjük, szelíd testvérénél intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilággal rendelkezik. Noha vadőszibarack párlata, illatában szelíd változatának aromái is tisztán kivehetők. Ha soha nem kóstoltunk vadőszibarackot, az illatból akkor is beazonosítható a gyümölcs fajtája. A viszonylag magas alkoholra beállítottság ebben az esetben nem fed el semmit, sőt, fölturbózza az illatot és az ízt. A fehér húsú őszibarackra emlékeztető gyümölcsösség mellet illatban és ízben intenzív, friss, falevélre emlékeztető "zöld" aromák, fűszerek és diszkrét földes jegyek is megtalálhatók. Összetett ízvilág, komplex struktúra. Magas alkoholja ellenére csupa könnyedség és lágyság. Természetesen az érlelés során letisztulnak illatai, aromái, és valóban királynőhöz méltó párlat kerekedik ki belőle. Selymes, lágysága textúra a korty elejétől a végéig, hosszú, tiszta, gyümölcsös utóíz. Illata a szárazpróbában, vagyis az üres pohárban másnap is tisztán érezhető. Férfiak és nők kedvencévé válhat egyaránt.

2012. január 19., csütörtök

Golden Delicious Alma Pálinka 2010.


24.

2010/1115

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Golden Delicious Alma Pálinka
üvegben érlelve



Hatalmas várakozás előzte meg ennek a pálinkának a születését. Hét mázsa almát szedtem össze mostam meg, szártalanítottam egyenként és daráltam le fáradságot nem kímélő munkával. Aki látták bizony fejcsóválva állapították meg, hogy bizony lehet, hogy nem vagyok teljesen komplett. Az erjesztést nagy műanyag kádban folytattam le, gondosan figyelve a cefrét minden nap. Elismerem, hogy némi megszállottság kell ahhoz, hogy egy ilyen műveletet az ember elvégezzen. Az idősebbek általában legyintettek mondván ebből úgy sem lesz pálinka, cukor nélkül, a fiatalabbak pedig inkább inni szeretnek nem dolgozni a saját italukért. Aztán a lepárlás meghozta a várva várt eredményt és cukor nélkül is lett belőle pálinka, még ha nem is sok, de annál ízletesebb. Sokan megkóstolták, és sokféle véleményt alkottak róla, Sőrés András borász mesterem különlegesen finom pálinkának nyilvánította. Készült ebből barricolt változat is, amelyet egy évvel később Kecelen mérettem meg és kapott bronzérmet. Ez a natúr pálinka azonban többek szerint sokkal finomabb, üdébb, harsányabb a barricoltnál. Talán kevesen tudják, hogy a Golden Delicioust 1890 körül Nyugat Virginiában, az USA-ban, egy házhoz tartozó kertben találták fel, véletlen magoncként. Ma világszerte termesztik. A Golden Delicious színe a zöldessárgától az aranysárgáig terjed. A dombvidékről származó gyümölcsök jellegzetessége a tipikusan pirosas elszíneződés. Az almák nagysága a közepestől a nagyig terjed, és hosszúkás formájúak. A Golden Delicious ízére jellemző, hogy lédús, édeskés aromájú és enyhén savanykás, amely jól átjön a belőle készült pálinkába is, amely ettől finom, de nagyon elegáns aromájú, friss almára emlékeztető lesz illatában. Mégis könnyű, tipikus íz jellemzi, aki ívott belőle sohasem fogja elfelejteni az ízét.

Szilvás Borseprő Natúr Vegyes Párlat 2012.


108.

2012/0119

AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES

Szilvás borseprő párlat
üvegben érlelve



A kísérletezgetési kedvemnek úgy tűnik nincs határa. Fantáziám bátran és szabadon szárnyal remélve, hogy az ízek, zamatok és illatok világában valóban sikerül minden egyes alkalommal valami új és utánozhatatlan párlatot életre kelteni. És nyilván, aki régebb óta figyelemmel kíséri tevékenységemet az tudja, hogy nem csak a kész párlatok házasításával, hanem sokkal inkább a cefre receptek különleges összetételével tudom az egyes pálinkákat felturbózni, egyedivé, utánozhatatlanná téve. Ezen alkalommal két párlat házasítására vetemedtem. A házasításnak az egyik alanya a szilvapálinka még pedig a besztercei, amely 6 egységgel szerepel az új párlatban. A házasításomnak a másik tagja Merlot borseprő párlat, amely ezen esetben 4 egységgel szerepel az új párlatban. Ebből már tudjuk, hogy az új párlat az Aquavinicum Párlat Rendszeremben a Natúr Pálinkák, Vegyes alcsoportjába kerül, és párlatként szerepel a borseprő részvétele miatt. A kisebb részvételi arány ellenére érezhető a borseprő jellege és ezen belül a kékszőlő markánssága az új párlatban. Üde tiszta illatát, a tökéletes alapanyagból meríthető, ezt még fokozta a lepárlás során a hibátlan elválasztás és finomítás, amely során a középpárlat szíve került felfogásra. A szilvapálinkánál csakúgy, mint a meggypálinkánál ügyelnünk kell arra, hogy ne kerüljön mag a cefrébe, illetve, ha tenni akarunk bele a mandulás íz elnyerése érdekében, akkor az megfelelő mennyiségben és sérülés mentesen legyen benne. A szilvapálinka egyike a nagy klasszikusoknak sokan ittak már házi pálinkát, mely szilvából készült, de nem mindig jó pálinkát ittak. Ebben a párlatban illatában és ízében egyaránt megtalálható az érett gyümölcs aromája és a mandulás magzamat, amely ellenállhatatlanná teszi ezt az utánozhatatlan karakterű párlatot, amely a házasítással nem vesztett, hanem nyert új különlegességeket.

2012. január 18., szerda

Besztercei Szilva Szilvafában Érlelt Pálinka 2012.


107.

2012/0118

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Besztercei szilva pálinka
szilvafa hordóban érlelve



Most egy olyan különleges párlatot fogok bemutatni, amelynek különlegessége nem a fajtájában leledzik, hanem érlelési módjában. Az elmúlt hetek alatt nagyon sok és sokfajta módszert mutattam be a pálinka érlelésével kapcsolatban. Többször el is mondtam, hogy az érlelés egyik fajtája a gyümölcs fájából készült hordóban való érlelés. A valóságban ez nem is olyan egyszerű, mert a legtöbb gyümölcs fájából egyáltalán nem készül hordó, és szinte a legritkább esetekben végezzük így az érlelést. Én most mégis a besztercei szilvafa anyagával végeztem el a szilvapálinka érlelését. Már maga a párlat is csodálatosan jól sikerült, mert a gyümölcs magas savtartalma mellé, elég magas cukortartalom is párosult. A lepárlást követően már egy viszonylag sima italt sikerült kinyernem a középpárlatból. A gyümölcsben rejlő savak megtették a határukat és a párlat ízében és illatában is remekül harmonizált. A szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Ezek a tulajdonságok természetesen igazak a párlatra is annak kismértékben történő fogyasztása esetén. A leterhelt máj a leterhelt emésztőrendszer következménye. Ha az emésztő- rendszert sikerül kissé mentesíteni, az egész szervezet a jobbulás útjára lép. A kálium az, ami a vért megtisztítja a salakoktól. Különösen ott van nagy szükség rá, ahol nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt. Már pedig a mai rohanó világban erre nem mindig fordítunk kellő figyelmet. Amikor a szűzpárlatot belehelyeztem a hordóba és másnap megnéztem már bronzbarnára festette a hordó annak színét. Nemcsak látványnak nyújtott különlegeset, de a három hónap szoba hőmérsékleten történő érlelése zamataiban is különlegeset fog mutatni.

2012. január 17., kedd

Cabernet Sauvignon Natúr Borpárlat 2012.


106.

2012/0117

AQUAVINICUM

NATÚR

BORPÁRLAT

Cabernet Sauvignon szőlő
üvegben érlelve



A világ talán egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort. Érdekes módon mégis Báta határában csak nagyon csekély mennyiségben lelhető fel ennek a szőlőnek az ültetvénye. A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány. A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Ez utóbbi a metoxipirazin vegyületnek köszönhető, amelyre az ember orra rendkívül érzékeny. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba. A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre. Természetesen e borfajtából készült párlat, hűen adja vissza a bor fajtajellegét, illat és zamat anyagait. A jól sikerült lepárlás, majd a türelmes érlelés hatására a Cabernet Sauvignon borpárlatban felfedezhetjük jellemében megbújó bogyós erdei gyümölcsök zamatos ízeit, melyek mellé bársonyosan lágy, karakteres és fűszeres illat társul. Párlat Rendszerünkben ezen alapokra építkezve alkottuk meg ezt a különleges párlatot, remélve, hogy pálinka formájában, és ízében is meghódítja sokak szívét. Fogyasztását mindkét nem képviselőinek ajánlani tudjuk étkezések végi desszertekhez, szivarhoz, pipához, kellemes társalgásokhoz.

Chardonnay Natúr Törkölypálinka 2012.


105.

2012/0116

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Chardonnay szőlő
üvegben érlelve



A szüret utáni bogyózás volt az első művelet, amely meghatározza a törköly minőségét. Gondosan kiválogatva belőle minden levél és idegen szennyeződés után pektinbontás történik meg. Hat óra áztatás után a színlé levételre került bornak, majd enyhe préselésen esett át a törköly, de gondosan ügyelve arra, hogy ne legyen száraz. Ezt követően némi langyos vízzel került felöntésre, és ráhelyeztük az élesztőt és tápsót, hogy beindulhasson az erjedés folyamata. A tartályok lezárásra kerültek, de figyelve arra, hogy a felszabaduló gázok eltávozhassanak a hordóból. Miután az erjedés folyamata lezajlott, a törköly teteje takarófóliával letakarásra került, és kezdetét vette a pihentetés időszaka. A törköly kifőzése most került sorra. A keletkező alszesznek nem lesz túl magas az alkohol foka, de ezt nem is bánom, hiszen cukor nem került a tiszta törkölyre. A finomítás során mégis sikerül elnyernem a 70 alkohol fokot. A főzdét végig bejárja a szőlő illata, amely a friss nyersesség, karcosság ellenére is jól átjött a párlatba. A keletkező pálinka ezt követően három hónapot tölt üvegballonokban, majd az 50 alkohol fok 42 alkohol fokra kerül gyengítésre, és végleges üvegpalackozásra. Színe szemmel láthatóan áttetsző a szűrés következtében. Illatában megtalálhatók a fajtára emlékeztető jegyek áradó mazsola, citromhéj, szegfűszeg, emellett zamatában gyümölcsösség és lágy szőlő tónusok jellemzik. Szájba véve finom, elegáns törkölyösséget érzünk egy kis vaníliával, utóíze közepesen hosszú. A tulipános pohárban vastagon feltapadó, apró aroma cseppekben alácsorgó alkohol játéka már szemre is különleges. Ízében folytatódik a mazsola, aszalt egzotikus gyümölcsök. Kerek, selymes utóízű, különleges termék, amelyet egyaránt kedvelnek férfiak és hölgyek is. Kellemes időtöltést kívánok minden vele töltött pillanathoz.

2012. január 15., vasárnap

Sárgabarack Ágyas Gyümölcs Párlat 2011.


36.

2011/0916

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Aszalt Sárgabarack
üvegben érlelve



Valahol a Himalája északnyugati csücskében, Kína és Palesztina határán él egy nép, amelynek tudatosan vagy nem, de napi étrendjének szerves része a sárgabarack. Ők a hunzák (avagy fehér hunok), akiket mellesleg Attila leszármazottainak tartanak. Ezt a népet még nem érték el a rohamosan fejlődő civilizációnk vívmányai, itt ugyanis még se pénz, se háztartási gépek, vagy autó, semmiféle ilyennemű luxuscikk nincs. Ehelyett pompás zöld rétek, legelők, kajszibarackban dúskáló gyümölcsligetek találhatóak ezen a tájon. Feltehetjük akkor a kérdést mi is a hosszú élet titka? Ennek a kis közösségnek a lakosai mind kemény munkával dolgoznak meg mindennapi betevőjükért, állatokat tartanak, zöldséget, gyümölcsöt termesztenek. A kemény munka ellenére, napi átlag kalória bevitelük nem haladja meg az 1900 kcal-t, míg egy átlag amerikai ennek több, mint másfélszeresét fogyasztja el. Napi ásványianyag-bevitelük csaknem százszorosa az általunk elfogyasztott mennyiségnek, valamint a nyugati orvosok által javasolténak. Mindezt természetesen nem netről rendelt vitaminokkal vagy étrend -kiegészítőkkel érik el, hanem friss vízzel, és permetezés nélküli, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel. A tejet frissen fejve isszák, étrendjük kevés húst tartalmaz. A hunzák átlagéletkora 90 és 100 év között van, és már az 1900-as évek elejétől fogva kutatják hosszú életük „titkát”. Talán hihetetlen, de Ázsiának ezt a részét nem érték még el az olyan egészségügyi problémák, mint a rák, a magas vérnyomás vagy koleszterin. Annak ellenére, hogy nincsen náluk fejlett orvosi ellátás, nincsenek kórházak, lakosaik még száz évesen is majd kicsattannak az egészségtől. Konyhájuk jellemzője, hogy nem használnak fűszereket, még sót se nagyon. Ételeiket kajszibarackmagból préselt olajból főzik. Nagyon sok kajszibarackot esznek, nem csak olajként, de magját felhasználva, bőrre kenve, szárítva vagy akár nyersen is. A vitaminforrásuk tehát ebből táplálkozik, azonban nem ez az egyetlen vitamin, ami nagy mennyiségben található szervezetükben. B17-vitaminban gazdag lucernát, kölest és különböző gabonaféléket fogyasztanak. A következtetést levonva, a hunza csoda alapja a sok fizikai munka, gyéren fűszerezett, főként nyers, természetes ételekkel. Ágyas Sárgabarack pálinkámat ennek kis történetnek fényében tudom ajánlani.


Chardonnay Natúr Borpárlat 2012.


104.

2012/0115

AQUAVINICUM

NATÚR

BORPÁRLAT

Chardonnay szőlőből
üvegben érlelve



A most bemutatásra kerülő párlat egy igazi különlegesség, amely elég ritka a párlat piacon annak ellenére, hogy fantasztikus lehetőségeket rejt magában. A Borpárlatok családjába tartozó párlat, amely ilyen titokzatos Chardonnay szőlő borából készült. Mivel nem közvetlen gyümölcsből állítottuk elő, így csupán párlatnak nevezhetjük a hatályos jogszabályok értelmében. Nem hiszem, hogy van olyan italkedvelő ember, akár férfi, akár nő, aki egyszer legalább ne próbálta volna ki a chardonnay bort. Ez a világ talán legismertebb szőlőfajtája. Burgundiából származó, kemény karakterű, élénk, elegáns bort adó fajta, amelyben reduktív készítésmódnál ízében zöldalmára, dinnyére emlékeztető gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel. Testesebb borait érdemes rövidebb-hosszabb ideig barrique-ban is érlelni, a pörkölt tölgy aromái szépen harmonizálnak a Chardonnay bor zamatával. Sokáig a Pinot Blanc fajtával azonosították, így tévesen Fehér burgundiként is aposztrofálták. Nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel, fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött. Az ország csaknem minden vidékén megtalálható, így nálunk is. Már borával is nyertem érmeket, így remélem, hogy a belőle készült borpárlattal is jó eredményt tudok elérni. Tulajdonképpen magam is meglepődtem azon, hogy a bor lepárlása után még 50 fokos alkoholnál is milyen jól visszaérződtek a szőlőfajta jellegei, amelyek a borban is megtalálhatóak. Újra és újra szeretném hangsúlyozni itt, hogy csak jó borból érdemes párlatot készíteni, a hibásokból nem szabad, mert a borhibák is visszaköszönnek a párlat illatából, zamataiból. A másik fontos dolog, hogy, aki tudja, hogy borából pálinkát szeretne főzetni, az csínján bánjon a kénnel, mert az is átmegy a főzés során a borból a párlatba. A barricolás itt is használható, de nem annyira szükséges, mint a bor esetében. A három hónapos érlelés és az alkohol visszagyengítése azonban mindenképpen jót tesz párlatunknak.

Ringlószilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


103.

2012/0114

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Ringlószilva pálinka
üvegben érlelve



Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs a szilva; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut, amit azért érdemes az embernek tudnia. A kutatók a szilva őshazáját a Földközi-tenger keleti medencéje környékén gyanítják; valószínű, hogy Szíria, Irán, Örmény - Török- és Görögország népei termelték először. A természetleírással is foglalkozó római írók gyakran említik a szilvát. Ovidius a Metamorphoses (Átváltozások) című - 15 könyv terjedelmű - költeményében már pontos leírást ad róla: "...és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal." A szilvák "családja" roppant népes és változatos. Ha csak a színüket vesszük: vannak köztük zöldek (Zöld ringló), lilák (Ageni, Althann), kékek (Besztercei, Stanley), pirosak (Vörös szilva) és sárgák (Mirabella). E sok fajta szilva közül most Ringlószilvából készült pálinkával foglalkozunk. A ringló szilva sárgászöld színű gyümölcs húsa sárga, édes és lédús. A szilvák királynőjeként is emlegetik a július közepétől fogyasztható ringlót. Az Althann Ringló húsa sárgásfehér, csaknem áttetsző, tömöttleves, édes, finom, kellemes zamatú borízzel emelt. Magvaváló. Magva aránylag kicsiny. A mi esetünkben ebből a mézédes Althann ringlóból készült, erőteljes aromájú ringlópálinka egy új színfolt az Aquavinicum Párlat Rendszerében. Kellemesen gyümölcsös, virágos aromája enyhe mandulás ízzel kiemelkedik minden más szilva fajtától. Ízében nagyon összetett, tartalmas, erős intenzitású mégis harmonikus termék. Párlata szolidan parfümös, felismerhető szilvás illatokkal, ami miatt férfiak és hölgyek egyaránt kedvenc itala lehet.