Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 11., szombat

Molyhos Körte Natúr Gyümölcs Pálinka 2013. Bírálati lapja




Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
Sorszáma:
Fajta
Kategória:
409
Molyhos Körte Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.
44%
Muth
József
Almatermésűek
PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között
Patak vízének tisztaságával jelenik meg, első illatában a körte fehéressárga húsa vonul fel az orrunkba.
2,6
Illat karakter
0-5 pont határok között
A második, harmadik szippantással a nyári körte fűszeressége bukkan fel izgalmas csábítással.
4,5
Íz tisztaság
0-3 pont határok között
Ízében a nyári gyümölcs olvadó vajassága gördül le a torkunkon, a héj finom kesernyességével.
2,5
Íz karakter
0-5 pont határok között
A körte aromái hosszan megmaradnak a szánkban, de mellette felbukkan némi vadsággal párosuló nyersesség.
4,4
Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között
Nem a hagyományos körte illatanyagot vonultatja fel, illatában kicsit többet ad, mint ízében, még érhet.
3,4
Összes pont:
Ezüstérmes
17,4
Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













Ezt a pálinkánkat az elmúlt karácsonyra időzítettük be, de ekkor valahogy még sem került sor a lekóstolására, és ennek okán a 2014. év első versenyén Ongán, nem is indítottuk el, de a következő versenyen reményeink szerint már indítható lesz. Természetesen nem könnyű egy ilyen pálinkát megismertetni, és elfogadtatni a közvéleménnyel, hiszen alig ismerik, hiszen alig készül belőle ital. Ennek okán egy teljesen új illat és aroma anyaggal van dolgunk. Már formájában sem a hagyományos körte, kevés hússal, erőteljes vadsággal, amely héjából, valamint magjából is árad. A kisüsti technológia révén is lustán indul a pálinka fejlődése, a megszokott három hónapos pihentetés kissé kevésnek bizonyul ebben az esetben. Arra azonban mindenképpen jó ez és a vadkörte pálinka, hogy összehasonlítva a modernebb körték ízével, aromájával láthassuk a gyümölcsök fejlődését is a világban. Javaslom e pálinka fejlődésének további figyelemmel kísérését, mind szélesebb körben történő kóstoltatását, megismertetését.


Báta, 2014. január 11. szombat Vízkereszt után 


Starking Alma Mézes Fűszeres Gyümölcs Likőr 2014.



463.

2014/0111
 
 
 
AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS
 
 

   Mézes Fűszeres Starking Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 Az utóbbi napokban vízügyi problémákkal kellett szembenéznünk. A faluban a vízvezeték hálózat korszerűsítése folyik, amely okán sajnos gyakori csőtörések lépnek fel a nyomás különbségek miatt. Már pedig vízhűtés nélkül a pálinkafőzés nehezen, illetve egyáltalán nem tud működni. De a hétvége szerencsére feloldotta ezeket a problémának. Így aztán több időm jutott a saját kis italaim rendszerezgetésére. A starking alma annyira elnyerte a tetszésemet, hogy elhatároztam, hogy egy a három féle párlat mellé ebből egy negyediket is készítek, még pedig a likőr kategóriába. A likőrről, illetve annak történetéről talán kicsit keveset beszéltem. Pincészetünkben alapelv a likőrkészítésnél, hogy a benne szereplő italok saját készítésűnek kell lennie, vagyis akár bor, akár pálinka alapú a likőr. Ebben az esetben nyilvánvalóan a starking alma pálinka volt az alapanyag, amelyet saját készítésű 100-os alma lével hígítottunk fel. A likőrkészítés hagyománya a XIII. században jelent meg, eredetileg gyógyítás céljából. A likőr szó olasz eredetű, folyadékot jelent. A franciák tökéletesítették és terjesztették el a likőrkészítést. Amikor a répacukorgyártás elterjed, a likőrök fogyasztása polgári élvezetté vált. Aperitifként éppúgy alkalmazható, mint kikapcsolódásképp fogyasztva egy nehéz nap után. A likőrök előállításához elsősorban semleges ízű, nagy alkohol tartalmú tiszta szeszre van szükség. Az aroma és illatanyagokat, valamint színezőanyagokat a felhasznált gyümölcsükből alkohollal oldják ki. Az alkohol megköti a gyümölcsök aromaanyagait és tartósít. A likőrök készítéséhez 90%-os alkoholt használnak, amit drogériákban vagy gyógyszertárakban szerezhetünk be. Használhatunk ezen kívül semleges ízű vodkát, vagy gyümölcspárlatokat, pálinkát. A cukor megadja a megfelelő édességet és sűríti a likőrt, valamint konzerválja az aromát. Ügyelni kell azonban, nehogy túlédesítsük. Minden estben fehér kristálycukrot használjunk, a barna cukor nem felel meg a célnak. Pár gondolat erejéig visszatérve az italunkhoz, amelybe cukor helyett akácmézet olvasztottunk fel, amit aztán vaníliával, ánizzsal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszereztünk. Alma is került bele, de nem aszalva, nem sütve, hanem nyersen. Az elkészített italt ezúttal is három hónapig érleljük, és csak utána ajánljuk fogyasztásra, amelyet idén a nagyböjti önmegtartóztatásra szánunk.
 

2014. január 10., péntek

Starking Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



462.

2014/0110
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

   Starking Alma
  üvegben érlelve



Így tíz nappal az ünnepek után már olyan, mintha ünnepek nem is lettek volna. A hétköznapok taposómalma visszasodorta az embereket a megszokott hétköznapok egyhangúságába. Nekem az a szerencsém, mint pálinkafőzőnek, hogy minden nap szinte akad valami olyasmi, ami visszaidézi az ünnepek ízét, hangulatát. Még így is, hogy apró közérzetrontó betegséggel kell feküdnöm és kelnem. A mai nap egy olyan párlatot ajánlok, amely hasonló csillag, mint amelyet a napkeleti bölcsek követve érkeztek meg Betlehembe. A Starki Alma Ágyas Párlat, mind külsejében, mind bensőjében felmelegíti a legsanyarúbb sorsú embert is. Az almát nem aszalva, hanem nyersen ágyaztam bele, de ilyenkor tájt érdemes tudni egy-két dolgot az alma tárolásáról is. Az almaszüret és az alma tárolása körül sok hibát lehet elkövetni. Nincs bosszantóbb annál, mint beleharapni egy almába, amit rosszul vagy rosszkor szedtek le, és az aromái nem tudtak megfelelőképpen érvényesülni, a gyümölcsnek nem volt esélye vitaminokkal telítődni. Alapszabály, hogy az almát mindig kíméletesen szedjük. A gyümölcsöt nem szabad durván letépni az ágról. Az alma csak akkor érett a szüretelésre, ha könnyen leszedhető, vagyis a kocsánya egy csavarintásra könnyen elválik az ágról. A kocsány körüli széles, mély bemélyedés és a gyümölcs barna magjai jelzik, hogy az alma már szüretelhető. Az almaszüretre, illetve fogyasztásra való érettsége fajtától függően eltérő időpontban következik be. Fontos, hogy az almát hideg, sötét, magas páratartalmú helyen tároljuk. Egy szellőztetett pince megfelel a célnak. Ha a páratartalom alacsony, megnövelhetjük vízzel töltött tartályok elhelyezésével az almatárolásra szolgáló helyiségben. Mindenképpen csak egészséges, sérülésmentes gyümölcsöt tároljunk. A kukacos, túlérett vagy túl nagyra nőtt gyümölcsök nem állnak el sokáig, azokat szüretkor különítsük el. A kocsány nélküli almát is együk meg minél hamarabb, mivel az hajlamos hamar megrohadni. A rohadt gyümölcs „megfertőzheti” a többi gyümölcsöt. Ennek hátterében az áll, hogy a rohadt gyümölcs etilént, színtelen gázt bocsát ki magából, ami a többi almát gyorsabb érésre készteti, így azok megrohadhatnak. Ez az oka annak is, miért nem szabad az almát más gyümölccsel vagy zöldséggel együtt tárolni. Méregtelenítésre ajánlom.

2014. január 9., csütörtök

Starking Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



461.

2014/0109
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

   Starking Alma
  almafával érlelve



Pincészetünknek ezt a hetét alapjába véve meghatározta az a készülődés, amelynek végeredményeként a mai nap fel tudtam adni futárszolgálattal az Ongai pálinkaversenyre nevezett italainkat. Egy ilyen versenyen való részvétel több hetes előkészületet igényel. Hiszen ki kell választani az adott kategóriákba jelölt pálinkákat, azokból többet, be kell állítani a megfelelő alkoholtartalmat, többszörösen le kell őket szűrözni, miután lefagyasztottuk egyszer. És még ezután következnek a kóstolások, házibírálatok, hogy végül a lehetőleg legmegfelelőbb italokkal szerepeljünk a versenyen. A palackokat címkézni kell, hogy ott se keverjék őket össze a nevezési lapon szereplő adatokkal. Bízom abban, hogy a ma bemutatásra kerülő almafával érlelt pálinka a nyár folyamán szintén verseny képes lesz. Vannak olyan italaink, amelyek három-négy hónap után már nevezhetők, de vannak olyanok is, amelyek csak egy év eltelte után lesznek alkalmasak. Hazánkban, szeptember végén éri el a szedési érettséget a Starking alma. Bordázott felülete, sötétpirossal csíkozott, 150-170 g, középnagyságúra megnövő alma. Krém fehér húsa puha, nem túl leveses, inkább kásásnak mondható. Kissé törésre hajlamos a Starking alma. Közepes, nagy növekedésű, nehezen kezelhető, felfele törő ágrendszerű starking alma. Későbbiekben a növekedési hajlama mérséklődik, de elég nagy koronát növesztő gyümölcsfa. Közepes mennyiséget terem, későn fordul termőre. Az viszont előnyére szól, hogy öntermékeny. Erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű. A gyümölcsök héja pektinben gazdag, húsukban pedig több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. Közepesen jól tárolható viszont a tárolás során kásásodásra hajlamos, de gyümölcse megfelelő körülmények között akár márciusig is élvezhető marad. Korai szedése esetén a tárolás alatt héjbarnulás alakulhat ki. Húsa túléretten kásásodásra hajlamossá válik, a tárolás vége felé pedig lisztesedik. A fával történő érlelés gyorsítja az érését a párlatunknak, arról nem is szólva, hogy szép sárgás színt kölcsönöz neki, amitől még fogyaszthatóbbá válik. A benne található gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Ezért is ajánlom kulturált fogyasztását.
 

2014. január 8., szerda

Starking Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



460.

2014/0108
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Starking Alma
  üvegben érlelve



Az utóbbi napokban jó néhány körte fajtából készült italt bemutattam, ma egy velük rokonságba álló gyümölcsből készült pálinkára szeretnék átlovagolni, amely nagyon a szívemhez van nőve, hiszen gyermekkoromban nagyon sokat fogyasztottam belőle. A Starking almáról beszélek, illetve írok, amely érdekes módon az elmúlt évtizedekben némileg háttérbe szorult egyes almafajtákkal szemben. Talán ennek köszönhetően, de talán más okokból is, egy biztos ebből nem készítettem pálinkát, pedig íze ma is ott él a torkomban. Ez a párlat egyébként is jól jön az ilyen időkben, amikor e tél, se tavasz nincs igazán. Lehet, hogy vannak olyanok, akik nem ismerik igazán ezt a gyümölcsöt nekik azért néhány gondolatot felvázolnák kíváncsiság felkeltése érdekében. A 'Starking Delicious' almafajtát a 'Delicious' rügymutációjaként fedezték fel 1921-ben New Jersey államban az Egyesült Államokban. A Delicious – L. Mood által 1921-ben felfedezett – erősebben színezett rügyváltozata, amit más hasonló típusokkal együtt Red Delicious néven is említenek. Amerikában a Stark faiskola 1924-ben, Magyarországon a 30-as években Zatykó Imre vezette be. De mit is tudunk igazán az almáról? Tudták például, hogy az alma a rózsafélék családjába tartozik, és mintegy 20 000 fajtája létezik? Vagy azt, hogy Magyarországon az egy főre jutó almafogyasztás körülbelül 10-12 kg, és hogy a legkedveltebb fajták a Jonathan, a Golden, az Idared, a Starking és a Jonagold? Vagy, hogy egy almának az optimális fejlődéshez legalább 30 darab zöld levélre van szüksége, és az érett almát a kocsánya körüli széles, mély bemélyedéséről és barna magjairól ismerheti fel? Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést éppen ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat. A Starking almából készült pálinka nemigen jellemző, pedig érdemes megkóstolni ezt a különlegességet, mert mind illatában, mind ízében semmihez sem hasonlítható.