Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 31., péntek

Hálaadás és köszönetnyilvánítás!


Hálaadás és köszönetnyilvánítás!


A múlt dolgait tudjuk, a máét sejtjük, de a jövő dolgait csak remélhetjük.


Tisztelettel és szeretettel köszöntök minden kedves olvasómat, valamint mindazokat, akik a 2010-es esztendőben bármivel is segítették a pincészet működését és munkáját. Köszöntök minden kedves vendégemet és látogatom, akik felkeresték honlapot, illetve élőben pincészetemet az elmúlt esztendőben. Köszöntök minden kedves barátomat, akik tanácsukkal, jó szándékukkal segítették eredményes munkánkat, hogy működésünk idáig eljuthatott és terjesztheti a kulturált bor és pálinka kultúrát. Kívánunk mindnyájuknak eredményekben, sikerekben, egészségben, szeretettben, hitben gazdag újévet. Szent János apostol áldása legyen mindannyiotokon egész esztendőben! A következő imával szeretnék hálát mondani Istenek, hogy égi erejével segítette egész éves munkánkat:

Mindenért, amit adtál,

hálát adok Neked, Istenem!

Mindenért, amit elvettél

hálát adok Neked, Istenem!

Mindenért, amit segítségeddel megtehettem,

hálát adok Neked, Istenem!

Mindenért, amit megakadályoztál,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden örömért, amivel boldoggá tettél,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden szenvedésért, amivel formáltál,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden békés óráért, amivel széppé tetted életemet,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden problémáért, amitől megszabadítottál,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden jó tulajdonságomért, amivel szolgálhattalak,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden gyengeségemért, amivel alázatra tanítottál,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden erényért, amit nekem ajándékoztál,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden bocsánatért, amiből irgalmadat

megismerhettem,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden szép emberi kapcsolatért, amivel gazdagítottál,

hálát adok Neked, Istenem!

Minden emberért, akit tőlem elszakítottál,

hálát adok Neked, Istenem!

A halálom időpontjáért és módjáért, amit nekem

választottál,

hálát adok Neked, Istenem!

A helyért, amelyet nekem országodban készítettél,

hálát adok Neked, Istenem!


A Muth Pálinka és Borpince tulajdonosainak nevében:

Muth József

Rigóvári Bikavér 2010.


Rigóvári Bikavér

2010.

Száraz vörösbor



Kilencedik állomás

Az elesettek



Hihetetlen, hogy harmadszor is a földre kerül. Hihetetlen, hogy ismét el tud esni, és újra fel tud kelni. Akkor, amikor a legjobb lenne már egyáltalán fel sem kelni, fel sem nézni, fel sem fogni, hogy mi is történik vele. Nem is várja már senki, hogy felálljon, még talán a római katonák sem. Itt már senki sem gyűlöli, itt már mindenki csak sajnálja, szánja. A harmadik elesés. Nincs már egy szikrányi testi erő sem ebben a törékeny férfiban. Mintha magából szakadt volna ki. Mintha nem lenne tovább, pedig még lennie kell. A csapzott haj, a mindenütt véres ruha, a fájdalom megtestesülése, az ujjak semmibe markoló tehetetlensége. Kimondhatatlan. Ez már annyira bent fáj, hogy beszélni is nehéz. Látni is. Érezni csak eltompultan lehet. Sugárzás, látvánnyá váló iszonyat. Alig fényekkel, alig létezéssel. Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

A 2009-es esztendőben ezt a házasítású bort, úgy készítettem el, hogy a négy féle szőlőt már törköly korában a megfelelő arányban összeházasítottam és a kádon együtt forrt meg, és utána is együtt került hordós érlelésre. Ebben az esztendőben a házasítást nem végeztem el szüret után közvetlenül, hanem önállóan mind a négy féle szőlőből bort készítettem, hordóban érleltem, hogy az első fejtés és az első derítés után házasítsam össze. A legnagyobb arányban a kadarka szőlő szerepel benne, majd második legtöbb mennyiséggel a Cabernet franc szerepel, harmadikként a Merlót, végül pedig negyediknek a Kékfrankos került belehelyezésre a legkisebb mennyiségben. Ezekről a borokról pedig már szóltunk, kivétel talán a kadarka. Ezt a szőlőt október 24.-én szüreteltük, de sajnos így is csak 15-ős mustfokkal sikerült betakarítanunk. A szőlő lebogyózásra került és némi kénnel rögtön meg is kezeltem, mert elég betegesnek tűnt ez a fajta szőlő ebben az évben. Kádon történt meg a megforrása a szokásos 4 óránkénti csömiszöléssel. Egy nap elteltével beoltottam ezt is fajta élesztővel és tápsóval, majd két nap elteltével must is melegítettem fel belőle, amelyben cukrot oldottam fel, hogy felerősítsem az eltarthatóság állapotára. A forrás rendben beindult és le is zajlott három hét alatt, majd hagytam, hogy pihenjen 10 napig együtt és aztán vettem le a bogyóról. Kipréselésre került, de fahordó helyett műanyag ballonba került elhelyezésre és közepes kénnel meg is fejtettem azonnal azt. Tíz nap múlva kerítettem sort a tisztulási folyamat leellenőrzésére, amely remekül haladt. Sötét, bíborvörös nedűt kaptam, amely alkoholtartalomra kedvező 13% alkoholtartalmat mutatott. Italában, száraz, remek minőségű, illataiban, zamataiban, savaiban a fajta jelleget képviselő, nagyon finom, sima italú bor készült belőle, amely a másik három fajta borral házasítva, fahordós érleléssel jó összhangba fog kerülni.

Kicsit sok már az elesések száma. Még a végén azt hinnék, hogy a borok miatt nem tudunk a lábunkon megállni, pedig dehogy a teher az, amelyet nehéz cipelni. A mindennapok egy-egy köve kerül a hátunkon lévő puttyónyunkba és annak súlya az, amely a földre kényszerít olykor bennünket. Ilyenkor pedig, amikor ilyen utakat járunk, végre megszabadulhatunk ezektől a felesleges terhektől, hogy itt új erőre kapva mindig legyen forrásunk, amelyből merítkezve újra és újra felállhatunk. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


Rigóvári Rizlingszilváni 2010.


Rigóvári Rizlingszilváni

2010.

Száraz fehérbor



Nyolcadik állomás

Az asszonyok



Középen vagyunk ezen az állomáson, a nyolcadikon, az origóban. A kezdet és a vég fókuszában. Kikről is szólhat ez az állomás ez a találkozás, ha nem az asszonyokról. Az asszonyokról, akik élet közepét képviselik életünkben, hiszen minden élet őbelőlük indul ki, az ő méhükből. Mégis most a síró, elgyengült asszonyokkal találkozunk. Jeruzsálem, és a mi a asszonyaink is sírnak, nem tudják, magukat siratják-e vagy a szenvedőt. Látják, barbár, elborzasztó cselekedet történik, de esendőségükben, kicsiségükben nem tudnak semmit sem tenni. Az érzéseikre válaszként figyelmeztetés jön, vigyázzanak önmagukra, gyermekeikre, a jövőre, a tanúkra. Sírnak az asszonyok, könnyük porba hull, sár lesz belőle, miként az emberből is por és sár válik. A keresztfa egyre nehezebb, az út egyre fájdalmasabb, a szenvedés egyre égetőbb. Méla szomorúság és tehetetlenség érzése, riadt árnyékok egymást váltása. Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

A tavalyi évben ilyen fajta szőlőből nem készítettem bort, idén sem terveztem, de a sors úgy hozta, hogy kaptam belőle annyit, amennyit csak akartam. A régi ültetvényt kombájnnal szüretelték és sok rajta maradt alacsony részeken, amelyeket leszedve, kiválogatva viszonylag jó minőségű fehér borhoz jutottam. Viszonylag korán, másodiknak szüretelhettem ezt a szőlőt, szeptember 11.-én a bátaszéki Nagy István munkavezetője jóvoltából. Talán a korai szüret miatt, de sajnos a lebogyózott mustnak csak 15-ös volt a mustfoka, amely bizony kritikusan alacsony. A szőlő elég beteg állapotot is mutatott ezért némi kénnel megkezeltem a törkölyön és hagytam hat órát ázni a bogyón a levet. Ezt követően leszedtem a színlevet róla és a bogyókat a présbe merve kipréseltem azt gyengén nem túl erősen. Ezt a bort sem hordóba raktam, hanem egy műanyag tartályba, ahol légmentesen lezártam és a tetején kotyogóval láttam el, hogy a forrás reduktív módon menjen végbe benne. Ennek köszönhetően abban bíztam, hogy talán gyenge év ellenére megőrizhető valami a szőlőfajta íz és illatanyagából. A következő tizenkét óra eltelte után rátettem a fajélesztőt és a tápsókat, de ekkor már be is indult a forrás. Egy nap eltelte után mustban felmelegítettem a cukrot és hozzátettem, hogy felerősítsem az eltarthatóság és élvezhetőség szintjére. Három hétig tartott a tartályban a forrás, amely gond nélkül zajlott le a kedvező körülmények miatt. A pihentetés után október 19.-én vettem le a bort az aljáról és fejtettem meg közepes kénnel kezelve. Ezután következett ismét a két hetes pihentetési időszak, a miután aztán először ellenőriztem le a bor állapotát. Alkoholtartalomra igen kedvezőt mérhettem 15%-at. Italában, száraz, kiváló minőségű, illataiban, zamataiban, savaiban a fajta jelleget képviselő, nagyon finom italú bor készült belőle.

Nekünk borkultúrát ismerő, és bort szerető férfiembereknek az asszonyok mindig különös kapcsolatát kell megélnünk, akkor, amikor pincékbe látogatunk, vagy borkóstoláson veszünk részt. Az asszonyok ilyenkor mindig sírnak. Sírnak előtte, mert félnek a borút eredményeitől. Sírnak utána, mert látják a borút eredményét. Féltékenyek is egy kicsit a borra, mert legalább annyi időt töltünk velük, mint egy jó borral. Sírjatok hát asszonyok, mert a férfi a bort is úgy szereti, mint egy szépasszonyt. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


2010. december 30., csütörtök

Rigóvári Chardonnay 2010.


Rigóvári Chardonnay

2010.

Félszáraz fehérbor



Befejező állomás

A feltámadás



Szent János áldásának is nevezhetjük ezt az állomást, hiszen ezen apostol fedezte fel elsőként az üres sírt és hit abban, hogy Mestere a mennybe ment. Szent János apostol volt az, akit bor által akartak megmérgezni, de a kupa eltörött. Őt kérjük mindig, hogy oltalmazzon bennünket, amikor bort iszunk.

Valahol
A kristálytenger fölött,
A Szék előtt
Feszült inakkal áll az Angyal.
Szemei, mint a villám, ruhája, mint a hó,
Áll, vár és alig-alig győzi kivárni
A Harmadnap hajnallatát,
(Nem is harmadik igazán, -
Isten türelme is feszült a pattanásig:
Csak egy éj, egy nap, egy hajnali perc)
És lendül a szárny,
És lebben a kő,
És elhangzik a mindenségben:
"Békesség nektek, én vagyok!"

Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

Régi álmom volt már, hogy ebből a fajta szőlőből bort készíthessek. Idén ez az álom valóra várt, mert Kissék chardonnay szőlőjében egész évben volt alkalmam ténykedni. Már az év elején ki is kötöttem, hogy adnak nekem el belőle, amennyit kérek. Így szeptember 15.-én meg is szedték nekem ezt a fajta szőlőt, amelyet haza is hoztam. 17-es must fokkal sikerült lebogyóznom és némi kénnel rögtön kezelnem is. Nem azonnal szedtem le a törkölyről hat órát hagytam ázni rajta a bogyókat a lében megzúzott állapotban remélve, hogy beltartalomra, illatra és zamatra így még jobb bort kaphatók. Az alap szőlő mellé 2,5-2,5%-nyi zalagyöngyét, valamint noha szőlőt raktam. A törkölyt gyengén kipréseltem és a mustot műanyag tartályba helyeztem el, hogy ott reduktív módon kotyogóval a tetején forrjon meg. Az időjárás kedvezett a forrásnak és az be is indult magától, de azért 24 óra elteltével ebbe is raktam fajtaélesztőt és tápsót. A következő 24 óra elteltével pedig némi cukorral erősítettem fel. Három hetes intenzív forrás következett, majd hagytam kicsit pihenni, de aztán október 22.-én leszedtem az aljáról és visszahelyeztem a tiszta úszófedeles tartályba közepes kénnel megfejtve. A következő két hétben hagytam tisztulni, majd ellenőriztem a folyamatot. Alkoholtartalomra pedig kedvezőt mérhettem 13,25%-at. Italában, félszáraz, kiváló minőségű, illataiban, zamataiban a fajta jelleget képviselő, sima italú bor készült belőle.

Ez tehát a befejező állomás és a befejező fajta. A jó kedvű és figyelmes társaság utolsó pohara, amelyhez megkértük Szent János áldását és most kérjük tőle azt is, hogy kísérjen minket mindig utunkon, és vezéreljen bennünket minél többször össze, ide, vagy bármelyik másik pincébe, hogy magyar emberhez méltó módon köszöntsük egymás jó bor társaságában. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


2010. december 29., szerda

Szent János napi borszentelés 2010.



Szent János napi borszentelés
2010.



Oratio


Dómine, Iesu Christe, qui ex quinque pánibus et duóbus píscibus quinque mília hóminum satiásti, et in Cana Galilǽæ vinum ex aqua fecísti, qui es vitis vera: multíplica super nos misericórdiam tuam, et pietátis tuæ cleméntiam nobis osténde, quemádmodum fecísti cum pátribus nostris misericórdiam tuam sperántibus, bene + dícere et sancti + ficáre dignéris hanc creatúram vini, quam ad sustentatiónem fidélium tuórum tribuísti, ut quicúmque ex hac usus fúerit, vel a quólibet potátum, divínæ benedictiónis tuæ opuléntia repleátur, et ómnibus accipiéntibus ex eo, cum gratiárum actióne sanctificéntur in viscéribus eórum. Per eúndem.

Könyörögjünk!

Úr Jézus Krisztus, ki az öt kenyérből és két halból ötezer embert megelégítettél és a galileai Kánaában a vizet borrá változtattad, ki az igaz szőlőtő vagy: sokasítsd meg mirajtunk a te könyörületességedet, és a te kegyességednek irgalmát mutasd meg nékünk, amiképpen cselekedtél a mi atyáinkkal, kik a te könyörületességedben reméltek, méltóztassál meg + áldani és meg + szentelni a bornak e teremtményét, melyben, hogy fönntartsd őket, a te híveidet részeltetted, hogy mindaz, ki ezt használja vagy megissza, az isteni áldás bőségével teljék el, és mindazok, kik magukhoz veszik, hálaadással megszenteltessenek az ő bensejükben. Ugyanazon a mi Urunk.

Oratio

Deus, cuius potestáte beátus Ioánnes evangelísta potum venenósum tóxicum digéssit: bene + dícere et consecráre dignéris hanc creatúram vini, ut omnes ex eo gustántes, expúlso omni gustu nocívo, infúso tuæ benedictiónis mystério, sit in terris córporis et ánimæ remíssio críminum, et in cælis perpétua consolátio. Per Dóminum.

Könyörögjünk!

Isten, kinek hatalma által Szent János evangelista a mérges, halált hozó italt megemésztette: méltóztassál meg + szentelni és meg + áldani a bornak e teremtményét, hogy mindazoknak, kik megízlelik, eltávoztatván minden ártó ízt és beléöntvén a te áldásodnak misztériumát, legyen a földön a test és a lélek bűneinek elengedése, és a mennyekben örök vigasztalás. A mi Urunk.

Ezen áldásokkal és a szentelt vízzel való megszenteléssel látta el Szent Család vasárnapján Herendi János apátplébános pincészetünk idei évi borait, amely által jogosultak lettünk ennek a ténynek az elismerésére boraink címkéjén. Mi már évek óta élünk e szentelésnek az áldásaival és talán nem véletlen az sem, hogy rossz, ihatatlan borunk még nem került palackozásra. Sajnos hiányoltam a hegyközség tagjainak, vezetőinek jelenlétét, mert bizony emelte volna az esemény színvonalát, ha a hegybíró, ha a hegyközség elnöke megjelent volna az ünnepségen. Nem így volt, a mi pincénken kívül, a Sőrés Pince képviselte még magát, valamint Dunaszekcsőről a Frányó Pince és ezzel bizony be is zárult a kőr. Jó magam ilyenkor a minden fajta borból vett mintát, amely megszentelésre került visszaöntöm eredeti helyére, ezzel megszentelve az egész hordó, illetve az egész tartály tartalmát. Hiszem és vallom, hogy hit nélkül nincs áldás sem a családon, sem az egyénen, sem a munkán, amelyet végzünk. Nem csak kérnünk kell Mennyei Atyánkat, hogy segítsen jó termést adni, egészséget gyermekeinknek, hanem hálát is kell mondanunk neki mindenért, ami jóval egész évben illet bennünket méltatlan szolgáit. A bor, a család és önmagunk sem csak az emberi tevékenységnek köszönhető, hanem legfőképpen a Mennyei Atya akaratának és jóindulatának. Így az év végén adjunk hálát neki egész évi segítségéért, pártfogásáért, és akkor kérhetjük, hogy a jövő évben se hagyjon el bennünket, hogy áldása kísérje minden szerettünket, minden munkánkat, hogy jövő ilyenkor ismét színe elé hozhassuk a szőlőnek termését! Kérjük Szent János apostolt, hogy járjon közben mindannyiunkért! Ámen!


Rigóvári Kékfrankos 2010.


Rigóvári Kékfrankos

2010.

Félszáraz vörösbor



Tizennegyedik állomás

A temetés



A Megváltás terve befejeződik, itt a tizennegyedik állomáson. József, az Arimetriai előlép a háttérből és teszi, amit tenni-e kell. Itt már minden csendben, megszokott mozdulatokkal, beletörődéssel zajlik. Nincsenek felesleges szavak, nincsen jajveszékelő zokogás, csak a sír csendje és méltósága van. Eljött József, aki hitt és elkérte a testet a helytartótól. Temetni kell, mielőtt leszáll az este. Temetni kell, mert törvény van és holtaknak holtaknál a helye. Az üres sziklasír ott várja. Gyolcsokat hoznak, betekerik, kenőcsöket helyeznek hozzá. Mert rendje van a dolgoknak. A meghalásnak, a temetésnek is. Arcok, emberek, mozdulatok dinamikája éled. Belső sugárzás, érzi az ember a melegét a megváltásnak. Még nem tud, de már remél. Talán hite is csírázik már. A nagy húsvéti misztérium pedig a fény útjával folyatódik. Emeljük arcunkat felé, kérve az áldást, a megbocsátást, a reményt, fogadva az üzenetet: "Ne féljetek!" Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

A Cabernethez hasonlóan ebből sem készítettem tavaly önálló bort, hanem szüret után a kádon házasítottam a többi vörös szőlővel, hogy bikavér bort készíthessek. Az idei elhatározásom ezzel ellentétben a kész borok házasítása volt és ehhez tartottam magam. Ennek a szőlőnek az esetében is a duplasztásos eljárást alkalmaztam, főként azért, hogy a tavaly nagy sikerű kékfrankos rozét idén is meg tudjam ismételni. A kékfrankos szőlőt is a komámtól kaptam, hogy abból bort készíthessek. Természetesen most is válogatnom kellett alaposan a fürtöket, mert a komám nem helyezett túl nagy hangsúlyt a gombaölős védekezésre. Kaptam néhány láda szőlőt Braun Csaba kollégámtól is a saját szőlőjéből a segítségem fejében. A szüretet október 1.-én sikerült megvalósítanom. Tettem hozzá 2-2%-nyi mennyiségben Cabernetet és Bíborkadarkát is remélve, hogy javítanak valamit az összképen. 17-es must fokot ikerült mérnem, ami nem volt nagyon rossz ebben az évben, amikor erősen az eső és nem a napsütés dominált. A bogyózást követően kénnel kezeltem. Elsőként leszedtem a rozénak valót, majd beoltottam fajtaélesztővel és tápsóval, hogy a forrás megfelelő irányba haladjon. Nem is volt gond a kádon a törköllyel, amit négy óránként ugyancsak megtörtem és ezt éjszaka is betartottam. Itt is gondosan és légmentesen le volt takarva takaró fóliával. Két hetes forrás után egy hét pihentetést hagytam a törkölynek a kádon. Így október 22-én került sor a színlé levételére és a törköly kipréselésére. Hordókba került a bor elhelyezésre, ahol rögtön közepes kénnel újból meg is kezeltem azokat. Két hét múlva ellenőriztem a tisztulás folyamatát és meg is voltam vele elégedve. Színre szépen tisztult és vörössége is elfogadhatónak tűnt, de nem volt vastag italú. Illat és zamat anyagra volt még mit fejlődnie. Alkoholtartalomra pedig nem túl magasat 12,25%-ot tudtam benne mérni. Félszáraz, jó minőségű és sima italú bor készült belőle.

Eltemetünk mi is lassan minden poharat, lezárunk lassan minden hordót és palackot. Elcsendesedik lassan a pince és a présház. A fáradt vendégek is lassan hazaindulnak. A tekintetek már kimerültek nehéz út utolsó állomásán vagyunk, de még egy utolsó próbatétel vissza van, mielőtt útjaink végleg elválnának. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


2010. december 28., kedd

Rigóvári Cabernet franc 2010.


Rigóvári Cabernet franc

2010.

Száraz vörösbor



Tizenharmadik állomás

A piéta



A vihar mindent eltakarított, minden rosszat, amely őt kísérte. Már csak azok maradtak, akiknek maradniuk kellett, mert ők nem féltek semmitől, mert ők annyira szerettek, hogy mindenáron maradniuk kellett. Egy Piéta. Egy felnőtt, halálra kínzott férfi teste egy asszony ölében, aki ráborulva siratja. Kinek volt már ilyen fájdalma, kinek lehet ilyen fájdalma? Ez a teste, íme, megint az ember, minden szépségében, megtöretettségében, valóságában. Mielőtt visszaadatik a földnek, melyből vétetett. Porból s porrá. Ez vár. Ám a remény nem hal meg. A misztérium valójában még csak most kezdődik. A templomot, amit leromboltak, újra felépíti. Csak még nem tudják. Két ember végtelenül bensőséges képe. Elválaszthatatlanok. Mindörökké. Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

Tavalyi évben is volt ilyen szőlőből készült borom, de vöröset akkor nem készítettem belőle önállóan, hanem azt is akkor hozzáadtam a Bikavér boromhoz és csak rozét készítettem belőle. Idén ezt a szőlőt munkám fejében Telegdi családtól kaptam, akiknek igyekeztem egész évben segíteni a szőlőmunkájukat. Legutolsónak szüreteltük le ezt a szőlőt október 8.-án. Egy komoly lisztharmatfertőzést sikerült megfogni az ültetvényen és így sikerült válogatnom belőle jó minőségű fürtöket, amelyeket odahaza dolgoztam fel. Ez a szőlő is természetesen bogyózásra került, majd pár deci kénnel is megkezeltem, hogy az esetleges betegség átterjedését megakadályozzam. Szintén duplasztásos eljárással igyekeztem a vörös bor minőségét elősegíteni, így rózénak vettem le a színléből. A kádon megforró törköly be lett oltva fajtaélesztővel és tápsót is adtam hozzá. A forrás beindulása után 4 óránként megtörtem a törkölyt és mindig gondosan légmentesen visszatakartam rá a takaró fóliát. Két nap mulva cukorral erősítettem meg egy kicsit a 17-es must fokú törkölyt. A cabernet szőlő mellett 5%-nyi biborkadarkát is raktam hozzá remélve, hogy így jobb színanyagot nyerhetek el. Három héttel később október 29.-én vettem le a színlevet némi pihentetés után, majd rögtön ki is préseltem a törkölyt, majd pedig közepes kénnel meg is fejtettem. Fahordóba került a bor, ahol két hét múlva ellenőriztem a folyamat állapotát. Színre szépen tisztult és vörössége is elfogadhatónak tűnt, de nem volt vastag italú. Illat és zamat anyagra volt még mit fejlődnie. Alkoholtartalomra pedig meglepően alacsonyat 10,5%-ot tudtam benne mérni. Száraz, jó minőségű és beltartalmú bor készült belőle.

Itt elgyöngülhetünk egy kicsit. Nem túl erős, inkább a szomjúnkat oltja, simán gördülékenyen folyik le, és pihen meg a torkunkban nem csuklunk tőle. Innen látni már az út végét. Minden elcsendesedik lassan, érkezik a jól megérdemelt befejezés. Vissza is tekinthetünk egy kicsit az útra, amely mögöttünk van. Visszanézzünk és bele is szédülünk egy kicsit. Nem akarunk már menni, nem akarunk már sietni, csak pihenni és pihenni. Lehet, hogy a végén nem is megyünk sehová, hanem úgy visznek bennünket, lábaink helyett, támogató karok. Nagy levegőt veszünk és neki indulunk az utolsó állomásnak, hogy letudjuk már minden kínunkat. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


Rigóvári Merlót 2010.


Rigóvári Merlót

2010.

Száraz vörösbor



Tizenkettedik állomás

A halál



A fa felemelkedik ég és föld közé. Az égen viharfelhők gyülekeznek, a szél süvítve nyargal végig a Koponyák-hegyén, villámok szaggatják szét az égbolt köpenyét. Elsötétül minden nem tudni nappal van-e, vagy éjszaka. Ez a tizenkettedik állomás. Éli, éli lama szabaktáni. Én uram, én uram miért hagytál el engemet? Kiáltás, majd halál és megrepedő templomkárpit, hitet tevő százados, vihar az Örök Város felett. Kiszabadulnak a szellemek. Bolyongó árnyak, kilobbanó szikrák. Átérezhetetlen. Mintha minden reménytelenné válna s mégsem. A tanítványok bénán, az anya összeomolva. Megnyílik az ég. Nincs szavam. Eláll minden szavunk, minden sóhajtásunk. Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

A 2009-es évben önálló vörösbort nem készítettem ebből a fajta szőlőből csupán sillert és rozét, ellenben a tavalyi bikavér boromhoz jelentős mennyiséget raktam. Idén is Szabó komám szőlőjéből kaptam ezt a fajta szőlőt, amelyet én szüreteltem le szeptember 25.-én. A szüret során ügyeltem arra, hogy a legszebb, a legegészségesebb és legérettebbnek tűnő fürtöket szedjem le, mivel nem volt megkötés, hogy mindent le kell szednem. Ennek ellenére, hogy válogattam a fürtöket nem sikerült 16-os must foknál jobb eredményt produkálnom, de legalább a lé mennyiség úgy tűnt meg van benne. A bogyózást követően azonnal gyenge kénnel kezeltem a mustot, majd alaposan betakartam és vártam, hogy beinduljon a forrás. Tizenkét óra elteltével hozzáraktam a fajtaélesztőt és a tápsót, hogy a forrás megfelelő intenzitású legyen. Másnap aztán megkezdtem a törköly négy óránkénti csőmiszőlését. Előtte és utána is légmentesen fóliával volt a törköly letakarva, hogy lehetőleg minél kevesebb ideig találkozzon a levegővel. A bort duplasztásos eljárással készítettem, mert egyharmad levét leettem rozénak és sillernek. Így a kádon a megszokottnál lényegesen több bogyó erjedt kevesebb lében. A törköly forrása 24 óra elteltével megindult a 26 C fokos törkölyben. A következő napon, amikor már jól forrt a törköly cukorral feljavítottam a mustját, hogy az eltartható és élvezhető legyen. A törkölyben 5 %-nyi bíborkadarkát is raktam meg pár kilogramm otellót. A forrás két hétig igen intenzíven fojt le. Október 19-én tíz napos pihentetés után kezdtem meg a törköly kipréselését. A színlevet és a gyenge préslevet egybe raktam és rögtön közepes kénnel meg is fejtettem. Két hét múlva a bor ellenőrzésekor kellemes tapasztalatokban részesültem. A színanyaga bíborvörös, de nem túl vastag, aromákban és íz anyagokban mégis gazdag, 12,5 % alkohol tartalmú bor fogadott. Száraz, kiváló minőségű, extraktjaiban igen tartalmas bor várható belőle, amely már mostanra is szépen letisztult.

Így a vége felé közeledve mindennek ez a bor, lehetne akár vér is színében. Bizony ott tartunk már, hogy, aki eddig kitartott és most még ebből is fogyaszt, delejes állapotba kerülhet. A mámor már tetőfokára hág, az elzsibbadt végtagok jól jelzik, hogy merre tart a borút. Már csupán három állomás van hátra és befejeződnek minden megpróbáltatásaink. A csúcsok azonban még csak most következnek. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


2010. december 27., hétfő

Rigóvári Rozé Cuvée 2010.



Rigóvári Rozé Cuvée

2010.

Édes bor


Tizenegyedik állomás

A szegek


A tizenegyedik állomáson vagyunk. Levetkőzve mindenünktől a durva fára feszítenek. Előkerülnek a rozsdás szegek, amelyeket nagy kalapáccsal átal ütnek végtagjainkon. A fájdalmon már csak az könnyít, hogy tudjuk mindjárt vége lesz már, közel a pillanat, amikor az összetört testet elhagyja a felszabadult lélek. Ez a megfeszítés. Leírni, elmondani, nem lehet. Merő fájdalom már minden. Szenvedés, láz, kiszolgáltatottság. Fogynak a szavak, fogy az élet, elfogy a hit is másnál, csak nála nem. Ki kell innia a keserű poharat. Bocsásd meg nekik, nem tudják mit cselekszenek, de mégis meg kell történnie, nincs máskép mód lemosni a világ bűneit. Valami furcsa belső fény kezd el áradni. A kintiek eltompulnak, alárendelik magukat az isteni akaratnak. Az út, a világosság és az élet most szegeződik fel. Ez a Megfeszíttetés. Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

A tavalyi évben lényegesen kevesebb fehér és rozé borom volt, inkább a vörösekkel próbálkoztam. Csak hogy az idei évben sokkal inkább kedvezett az éghajlat a fehér és rozé boroknak. A kínálat is így megnövekedett, mert a kereslet is jelentősebb lett ezek irányában. A rozé cuvée két alapanyaga természetesen vörös borszőlő volt az egyik a kékfrankos, a másik pedig a cabernet franc. Mindkettőből készítettem önállóan is rozé bort, de aztán az újítás kedvéért gondoltam, hogy házasítom is őket, de már természetesen az első fejtés után. A fejtést akkor hajtottam végre, amikor még volt némi forrás az alapmustban, ennek köszönhetően egy olyan bort sikerült létrehoznom, amelyben megrekedt a szabadcukor és édes maradt az íze. A kénes fejtés következtében november 23.-án egy ilyen bort sikerült létrehoznom, itt főleg a gyengébbik nemre gondolva. Két héttel később, amikor ellenőriztem a fejtés eredményét, színre egy tökéletes rozé alakult ki. Illat és zamatanyagaiban is benne maradt a két alap szőlőnek minden eleganciája és bája, amely ezzel az édes ízzel párosult. Amikor az alkohol tartalmát próbáltam megmérni nem jártam eredménnyel, mert a mérő egyszerűen nem tudott értéket mutatni a borban lévő szabad cukor miatt. Valószínűleg literenként több, mint 45 g cukor található benne. Persze az, hogy egy bort mennyire érzékelünk édesnek, azonban nem csak a cukortartalmától függ. Az édes-érzetünket nagyban befolyásolja például a bor savassága. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél savdúsabb egy bor, annál kevésbé érezzük édesnek. A savasság a cukortartalmat nem csökkenti, az érzetünket azonban befolyásolja. Ebben az esetben a kékfrankos szőlő garantálta a megfelelő savtartalmat. Ugyancsak befolyásolja a bor ízét a gyümölcsös zamat jellege is. Minél inkább gyümölcsös ízű egy bor, annál édesebbnek érezzük. Végül, hogy mennyire édesnek vagy száraznak érzünk egy bort, befolyásolja az is, hogy milyen ételt fogyasztunk mellé. Ezt a bort jó szívvel tudom ajánlani desszertek, sütemények mellé a hölgyeknek, de csak kis mennyiségben.

Azért is helyeztem erre az állomásra ezt a bort, mert benne megtalálható a földi élet minden édessége. Amikor pedig eljön a búcsúzás ideje ettől az árnyékvilágtól, akkor ne száraz, vagy savanyú szájízzel távozzunk, hanem édessel, mert a földi lét után egy még édesebb élet vár ránk. Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!