Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2018. december 3., hétfő

VIII. Horgosi Pálinkaverseny 2018.



VIII. Horgosi Pálinkaverseny 2018.


2018. december 2., vasárnap

Rigóvári Cabernet franc vörös 2018.



Rigóvári Cabernet franc vörös 2018.


Klasszikusan a legkésőbbi szüretelési szőlőnk, amelyet mindig a legkorábban kezdünk el művelni. Jó fagytűrése, az északra néző teraszok melegsége, az észak déli sor tájolása olyan tulajdonságokkal ruházza fel, hogy arról igen érdekes beltartalommal szedhetjük le a gyümölcsöt. A löszösen agyagos talaj, évszázadok óta szőlő termőterület, hiszen éppen a római út nyomvonala felett fekszik. Korai-kései hosszantartó művelése miatt, gyakran hóban kezdünk vele és hóban is fejezzük be. Az idei év egy olyan nyolcvan százalékos jégverés után jött el, hogy csoda, hogy ismét láttunk szőlőt ezeken a tőkéken. De ez a fajta valóban mindent kibír. Ezért is választottam neki a Bírák könyvéből 16:30-at. A zöldmunkájával megcsúsztunk, így aztán acélos keménységű dzsungelből szedhettük ki a fürtöket. Október 14.-én aztán kádakba is került a vörös fürt rengeteg. Egészséges, magas 21 mustfokú terméket dolgozhatunk fel, amely ezúttal az én nevem került jegyzésre. Kombinált élesztővel erjesztettük többszöri tápsavazással. Végül 30 napos héján áztatás után préselésre került a termék, és tartályokba. Most 20 nappal a gyenge kénezéses fejtés után először kerül sor a kóstolására.
Már a pohárban a megjelenése is lenyűgöző, ahogy a gyertya fénye átmossa tükrösen tisztaságát. Szín összetételét tekintve, amelyet egy fehér papír felett nézzünk, halvány bíbor színt láthatunk. Elérve a megfelelő kóstolási hőmérsékletet, a bor illatai szépen kibomlanak. Illatában a málna és a szilva jegyei bukkannak fel a frissen őrölt fűszerpaprika fűszerességével. Intenzitása alkoholos töménységgel hatol végig orrüregünkben. Virágos, kicsit ásványos jegyek lelhetők fel benne. Technológiailag nem fedezhető fel benne hiba. Zamatai azonban kicsit fáradtak, de annál hosszabbak a kortyai. 13,5 alkohol elkíséri a gyomrunkig. Az értékelés végén a fentiek összhangját próbáljuk megállapítani: harmonikus, kerek, elegáns tipikusan tartályban tárolt ital, amelyből kicsit hiányzik a fa dominanciája. A 100 pontos bírálati rendszerben, így 89 pontot ért el és aranyminősítésben részesítettem.