Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. augusztus 1., szombat

Fertődi Málna Érlelt Gyümölcs Pálinka 2015.



2015/08.01.
 


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS





  Fertődi Málna

  eperfával érlelve
A szombat mindig egy remek nap, hát még akkor, amikor a szabadnapomon saját pincészetünk termékeivel, ügyeivel és dolgaival foglalkozhatom. Szaktanácsadást nyújtok e-mailban délvidékre, telefonon a fővárosba, facebookon a közvetlen környezetünkbe, a honlapunkon pedig Oroszországba. Ebből kiindulva elmondhatom, hogy zajlik az élet, vagy, hogy benne vagyunk a sűrűjében rendesen. Ma a tegnapi málna pálinka családunk második tagjának a bevezetésével vagyok elfoglalva. Mint, ahogyan már elmondtam tavaly is készítettem ebből a bogyós gyümölcsből pálinkát, de idén egy kicsit tovább gondoltam a dolgokat. Szembe megyek egy kicsit a hagyományokkal, és a trendekkel, mert köztudott, hogy a málna pálinka, hordós érlelése nem ajánlott. Éppen emiatt tavaly ezzel meg sem próbálkoztam, de idén elhatároztam, hogy a kíváncsiság mielőtt kifúrná az oldalamat, azért is megpróbálom. Természetesen arra nem vetemedtem, hogy az italomat hordóba töltsem, hanem inkább egy üvegben eperfa chippel indítottam el az érlelődést. Ennek következtében aztán az oxigén nem kezdi ki a pálinkát, és az aromák benne maradnak az italban, hozzá adva az eperfa szín és aromaanyagát. Az 1978-ban Dr. Kollányi László és munkatársai által létrehozott fajta nagyon karakteres málna illattal rendelkezik, ezért is bízom abban, hogy az eperfa illatanyagaival majd jól megférnek egymás mellett. Életerős, nagyon erős növekedésű, bőségesen sarjadzó, kiváló megújuló képességű fajta. Vesszői sárgásbarnák, közepes vastagok, mereven felállók, csúcsuk lehajló, kéregrepedésre nem hajlamosak. Sarjai a napos részen bordó bemosódásúak; alul erősen, felette közepesen, lila, zömök, tüskékkel fedettek. Levelei közép zöldek, három ritkán öt levélkések. Fürtjei közepes hosszúak, a vesszők csúcsán rövidek. Hajtásai a hazai hideg teleket fagykárosodás nélkül elviselik. Rügyfakadása késői. Középkésői érésű fajta. Évről-évre kiegyenlítetten terem, termésbiztonsága kiváló. A gyengébb ökológiai adottságú területeket is jól tolerálja. Vesszői rugalmasak, sarjai kevésbé sérülékenyek, a bogyói a vacokkúpról könnyen leválaszthatók, kemények. Friss, intenzív illat, ropogós íz világ. Üdeségével a friss málnát juttatja eszünkbe, élénk, fiatalos pálinka. Ízével azonnal betölti a száj minden pontját, hosszú lecsengésű.   

2015. július 31., péntek

Fertődi Málna Natúr Gyümölcs Pálinka 2015.



2015/0731.




AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


  Fertődi Málna

  üvegben érlelve



A meteorológiával foglalkozó szakemberek az elmúlt napokban megállapították, hogy amióta következetesen figyelik az időjárás napi változásait a Földünkre nézve ez a félév volt a legmelegebb. Bizonyos szempontból ez érdekes adat számunkra, akik kertészettel, növényápolással, vagy akár globális mezőgazdasággal foglalkozunk. Hiszen legtöbb növényünk számára, jó a meleg, sőt mondhatjuk, hogy a bor és pálinkakészítők számára kifejezetten jó ezt hallani. Csak, hogy ne legyen felhőtlen az örömünk a fokozódó meleg mellé váratlan hideg frontok, szélsőséges viharok is társulnak, amelyek erős széllel, a kontinens közepén soha nem látott tornádókkal érkezik, amely azonban már többet árt, mint hasznot hoz a pár fokos fokozódó meleg. E napokban is ennek vagyunk átélői, hiszen múlt héten még negyven fok körüli meleg volt, addig ma már csak tizenöt fokot mértünk délben. Mindez, hogyan is kapcsolódik a mai italunkhoz? Hát úgy, hogy a Fertődi Málnánknak szerencséje van, hogy viszonylag korán érik és szereti a meleget. No persze a vizet is, hiszen a nélkül, gyorsan leérik. A tavalyi évben készítettem először málnából cefrét és pálinkát, a saját ültetvényünkről szedve. Rögtön sikerült is aranyérmet szereznem vele, így mondanom sem kell, hogy igen közel került a szívemhez. Pedig vannak buktatói az elkészítésének. Mondanom sem kell, hogy ezt az apró gyümölcsöt kézi munkával leszüretelni, főleg a szúrós változatát nem egyszerű. Szerencsére a feleségem hűséges társ ebben a munkában is. Öt dolog miatt is előnyös a fogyasztása, és itt nemcsak a nyersen evésének, hanem nyilván a belőle készült italoknak is: ásványianyag-tartalma, vitamintartalma, víztartalma, valamint antioxidáns és emésztéssegítő mivolta is mellette szól. A rózsafélék családjába tartozó málna ásványianyag-tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van benne. Antioxidáns gyümölcsként óvja a szervezetet a szabadgyökök sejtszintű rongálásától, rostjai és pektintartalma pedig segítik az emésztést. A málna a nyári melegben a szervezet hidratálását is segíti, ugyanis 100 gramm málnában 80-85 gramm víz van. Ezen italom védőszentjének egy gondolatát szeretném nektek közreadni:” Amikor hozzátok szólok, kulcsot adok nektek a szívemhez.” Ezt én annyival megtoldanám, hogy amikor elkészítek egy italt nemcsak kulcsot adok nektek, hanem a gyümölcs lelkét is.