Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. szeptember 8., szombat

Merlot Szőlő Pálinka 2012.


 Minden ember számára, aki valaha is arra adta a fejét, hogy párlatot készítsen dédelgetett álma, hogy egyszer majd, valamikor sikerül egy olyan párlatot készítenie, amely egy versenyen a legjobb lesz. Természetesen minden pálinka készítő azt is pontosan tudja, hogy ez a legjobb cím igen csak relatív, mert ami az egyik embernek nagyon jó, a másiknak kevésbé. Az azonban elvitathatatlan tény, hogy ezen a versenyen, ez a párlat kiérdemelte a kategória győztes címet, még akkor is, ha ez csupán részlegesen valósult meg. Az oklevél azonban bizonyítja ennek létjogosultságát. 


 Persze a feleségem nevét ezen is rosszul írták fel, de ez kicsit sem zavar. Ennek a pálinkának igen érdekes története van. Egy jó barátomnak, munkatársamnak segítettem a szüretjét lebonyolítani és ezért nem pénzt kértem, hanem egy pár mázsa szőlőt, amit meg is kaptam. Ekkor azonban már javában desztilláltam a cefréket, így a lebogyózás után hagytam a kádon erjedni természetesen légmentesen lefóliázva, hogy csak a gázok tudjanak távozni belőle. Három hét után nem volt időm kipréselni, mert még mindig éjjel-nappal dolgoztam, így nyolc hétig maradt a kádon, igaz légmentesen lezárva végig. Ekkor 60 liter bort levettem róla, majd a többit tartályba raktam és elhatároztam, hogy le desztillálom pálinkának, mert bornak már úgy sem nagyon jó.


A sors fintora, és a történet fordulata, hogy a levett bor arany érmes lett a Bátai borversenyen, aztán a ledesztillált többi része pedig szintén ezt az eredményt volt képes elérni. Sokszor a bor és pálinkakészítők is elvesznek a részletekben, annyira ügyelni akarnak minden apróságra, hogy a végén elveszve a részletekben nem sikerül a nagy dolgot elérniük. Ahogy a bor, úgy a pálinkakészítés is nem egyszerűen csak egy munka, hanem sokkal inkább egy filozófia, és bár szeretnénk azt hinni, hogy mi irányítjuk a dolgokat, de a valóság az, hogy valójában nem uralkodunk minden felett. A természet mindig hozza önmagát, a gyümölcs nem azért terem, mert mi akarjuk, és erre jó példa az idei év is, amikor igen kevés gyümölcs termet, hanem azért terem, mert része ennek a világnak, ahogy mi is.


Büszke is vagyok erre a párlatomra, erre az egyszerű filozófiára, amely önmagát készítette el, és csak minimálisan avatkoztam bele én, mint ember, annyiban, hogy a technológiai korrektség végig megmaradjon. A reá kapott érmet beakasztottam az autómba, a visszapillantó tükörre, és így naponta elégedetten nyugtázhatom, hogy a munka, amelyet végzek valószínűleg jó irányba halad, de azért időről időre le kell ezt is, ismét kontrollálni.


A borversenyek mintájára most már végre megjelentek a nívósabbnál nívósabb pálinkaversenyek is, ahol minden termelőnek, minden készítőnek lehetősége van lemérni munkájának eredményességét. Ezzel természetesen nem csak a szakma fejlődik és maga a készítő, hanem a közvéleményben is tovább finomodik, tovább nemesedik a pálinka fogalma és kultúrája. Ugyan is nem attól lesz egy készítmény hungarikum, hogy arról egy törvény rendelkezik, hanem attól, hogy az beleépül a mindennapok köztudatába. Fogyasztása nem az alkoholizmust, nem a részegesedést szolgálja, hanem szertartássá, eseménnyé nemesedik. Ne a nehézségeinket és szorongásainkat próbáljuk elnyomni vele, hanem élvezzük boldogsággal minden pillanatát, amelyet egy-egy korty, egy-egy cent ad nekünk, mögötte azokkal az élményekkel, amelyet születése körül megéltünk.


A magyar pálinka akkor lesz valóban hungarikum, amikor a legtöbb család ünnepének fénypontjakor kerül család tagjaink kezébe. Nem a hétköznapokban, nem csak a rossz napokon, hanem akkor, amikor mindig emlékezni fogunk egy-egy koccintásra, amikor a családi fotókon ennek fénye, és szelleme ragyogja át az arcunkat. Ekkor ismét a magyar történelem része lesz a pálinka és nem az emberi határokon belül, hanem mindenütt a világban, ahol magyar ember él. Ezért állítom, hogy a pálinkakészítés nem munka, hanem filozófia benne rejlik mindennapi életünk minden nehézsége, verejtéke, de minden öröme, minden boldogsága is. Azt hiszem, hogy erre koccinthatunk egyet minden jó érzésű emberrel.


Jó egészséget, sok örömet kívánok minden pálinkakészítőnek és pálinkabarátnak!

2012. szeptember 5., szerda

I. Nógrád megyei Pálinka és Párlatverseny 2012.


Amikor az első gyümölcsöt leszedjük a fáról, amikor az erjesztést ellenőrizzük, amikor az első csepp megjelenik a mérőóra után, majd azt követi a többi, ezek az események mind egy irányba mutatnak, mind egy célt szolgálnak és ez nem más, mint amikor a verseny zsűri lebírálja a párlatunkat és eldől arról, hogy hány pontot kapott, hogy milyen munkát is végeztünk. Aztán a barátainkkal csendes estéken a tulipános pohárból kortyolgatva megbeszéljük az élet eseményeit. Ez a magyar barátság, ez a magyar virtus, mert a pálinka, amelyet ilyen gondossággal készítünk nemcsak egyszerűen egy ital, amelyet szertartásosan lehörpintünk, hanem a múltunk, eleink tradíciója, a valódi hungarikum, a magyar vidék, a magyar paraszti élet alapja, veleje, a termőföld, a haza szeretete.
 
A bírálat pedig így zajlik egy versenyen:

A bírálat teljes folyamatát közjegyző felügyeli és annak eredményeit közjegyző hitelesíti.


Az I. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny végleges bírálói névsora:

01. Béli Géza
11. Kovács József
02. Borbáth Gabriella
12. Krausz Frigyes
03. Bujáki József
13. Krizl Edit
04. Bukolyi Marcell
14. Meczer Péter
05. Csalló Jenő
15. Pifka József
06. Csősz Attila
16. Szelei Sándor
07. Hegyi János
17. Vértes Tibor
08. Hornung Zoltán
Panyik Gáborné dr.
09. Kaizer Gábor
Szicsek János
10. Kovács Attila
Őzse Andrea

A zsűri elnöke: Panyik Gáborné dr.


A fenti, országosan elismert bírálók közül, a beérkezett nevezési minták darabszámának függvényében lesznek kiválasztva a 2-3 főből álló bíráló bizottságok. A bírák 2012. augusztus 21-én egy felkészítő tréningen vesznek részt, ahol a zsűrielnök irányításával kóstolási minták értékelésével történik meg a tagok "formába" hozása, valamint az adminisztrációs teendők részleteinek megbeszélése. A kóstolási minták természetesen függetlenek a versenyre nevezett tételektől, azok felnyitására a tényleges zsűrizés napján, szeptember 4-5-én kerülhet sor. A tréning célja a zsűri összeszoktatása és az érzékszervek finomhangolása.

A versenyminták bírálata

A bírálat érzékszervi zsűrizéssel történik, a verseny bírálói a zsűri elnöke és a szervezők 40 mintánként 1-1 két/háromtagú bizottságot állítanak föl, amelybe megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező tagokat delegálnak. A versenyigazgató és a szervezési bizottság vezetője, a verseny előtt köteles bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezési bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve - amennyiben szükséges - saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett próbák kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.

A zsűri elnöke a versenyigazgatósággal együtt:
·                            a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
·                            meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
·                            ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
·                            ellenőrzi a minták bírálók előtti anonimitását,
·                            folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
·                            Amennyiben a bírálóbizottságok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újra bírálást, amelyet a kinevezett „csúcs zsűri” végezhet el.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató vagy az általa kijelölt személy és a zsűri elnök felügyeli, de csak közösen, egyetértésben avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek el újrabírálást. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.

A bíráló bizottság feladata

Az úgynevezett 20 pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat, valamint az egyéni bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a minták teljes eredet anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után válhat nyilvánossá.

A minták pontozása

A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
·                            Illat tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
·                            Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) - max. 5 pont,
·                            Íz tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
·                            Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) - max. 5 pont,
·                            Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) - max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden versenyzőnek kötelezően át kell adni.
A verseny, a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános, arra külön értesítés nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín megjelölésével tartalmazza.

2012. szeptember 4., kedd

I. Nógrád Megyei Pálinka és Párlat Verseny 2012.


Kedves Pálinkás Barátaink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Muth Pálinka és Borpince nevezései a Pala Trans futárszolgálattal sértetlenül megérkeztek a Nagykeresztúri, Gyümölcsházba, de nemcsak sértetlenek voltak, hanem érvényesek is. Így minden érdeklődőt ezáltal mi is tájékoztatunk, hogy az I. Palóc Pálinka- és Párlatverseny nevezési időszaka lezárult. A beérkezett, elfogadott minták darabszáma: 289. Köszönjük nevezőinknek, hogy ezt a magas mintaszámot elérhettük! A tételek zsűrizése 2012. szeptember 4-én történik a Versenyszabályzatban leírtak szerint, közjegyző jelenlétében. A szervezők minden nevezőnknek eredményes szereplést kívánnak! A 100. minta tulajdonosa Simon Csaba úr. A 200. minta tulajdonosa Tóth Roland úr. Lassan kezdhetjük irigyelni a zsűrit, a sztenderd szilva, barack, alma ízek mellett, néhány különleges darabra is ráakadtunk a nevezett minták között: vadcseresznye, homoktövis, borzag, vadkörte, feketeribizli, othelló szőlő, kökény, birs. Amennyiben esetleg valaki nem tudná, hogy ez a számú nevezés mit is jelent annak szeretném a következőket elmondani. Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt. A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Az, hogy itt 11 nevezéssel kevesebb futott be tulajdonképpen nem sokat számít, a verseny ennek ellenére országosnak tekinthető, főként azért, mert szinte az egész országból futottak be minták a versenyre.

Sokan megkérdezték és meg is kérdezik tőlem, hogy mi a jelentősége annak, hogy valaki indul egy ilyen versenyen. Leginkább akkor csodálkoznak, amikor kiderül, hogy ezért nem pénz jár, hanem ellenkezőleg fizetni kell az indulásért még pedig nem is keveset. Csakhogy a pálinkafőzés egzakt tudomány, ahol az eredményességet másként nem lehet lemérni csak így. A fejlődést pedig, csak akkor tudjuk kontrolálni, helyes irányban tartani, ha kívülállókkal folyamatosan ellenőriztetjük munkánkat. Naponta hívnak az ország szinte minden tájékáról telefonon, e-mailban, hogy tanácsaim által készítsék el cefréjüket. Jól eső érzés, amikor újra és újra dicsérettel ruháznak fel, de ennek ellenére kellenek ezek a szakértők által odaítélt díjak is, még akkor is, ha esetleg egy-egy párlatunkat nem díjazzák. Egy pálinkakészítőnek mindig készen kell állnia a tanulásra, a fejlődésre. A legfontosabb, hogy a régi hagyományok legtöbbjét legjobb félretenni, és újra kell az alapoktól kezdenünk mindent, ami ezzel kapcsolatos. Bízom a korrekt zsűrizésben és ítélkezésben, és bízom abban, hogy hamarosan új információkkal szolgálhatunk minden kedves érdeklődőnek.