Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. szeptember 1., szombat

Erdei Szeder Ágyas Gyümölcs Párlat 2011.


 A mostani írásommal folytatnám azt sorozatom, amelyben bemutatnám a díjnyertes pálinkáimat. A verseny, amelyen a díjat nyerte továbbra is a III. Vas megyei Pálinkaverseny. Ez a párlat a saját nevemen futott, mert az alap párlat az a cseresznye pálinka, amely egykor a saját nevemen készült el. Azzal a párlattal is sikerült a Keceli pálinkaversenyen díjat nyernem, de ezúttal tovább kombináltam azt még pedig Erdei Szederrel. Ezt a vadgyümölcsöt az egyik munkaadóm a Rózsa 2001. Kft. területén gyűjtöttem be. A hegyoldalban teraszokat képeztek ki, ahol szőlőt műveltünk, de aztán az oldalát befutotta a vad szeder, amelyet összeszedve ennek a párlatomnak az ágyát képezte. Érdekes módon ezúttal a nevemet sikerült nekik jól leírniuk, ellenben a párlat pontos nevét kicsit lerövidítették. Ennek ellenére az oklevél jól tükrözi az arany minősítést, amely a mögötte rejlő 19 pontot takarja. 
 


A következő képpel igyekszem megmutatni a pálinkát valóságban is. Annyira nem látszik, de csodálatosan szép bordó színű párlat született, amely nyilvánvalóan elnyerte a zsűri tagjainak a tetszését is. A szép, karcsú üveg, a szerény, de mindent eláruló címke, a nyakán megtalálható nemzeti színű szalag jelzi, hogy valóban igazi hungarikumról van szó, még akkor is, ha ezt pálinkának nem nevezhetjük csupán ágyas párlatnak. Természetesen nem maradhat le az üvegről a címke sem, amely jelzi, hogy hol és mit nyert.


Ha pedig már nyert is valamit ez a párlat, akkor ne a készítőjének a nyakába akasszuk csak az arany érmet, hanem magának a párlatnak is helyezzük a nyakába. Igazán jól mutat ez az elismerés ennek a készítménynek.


A teljességhez természetesen hozzátartózik ez a kép is. A háttérben az oklevél, az előtérben pedig az arany érem, amely közepében ott díszeleg a győztes párlat. Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy ja könnyű a már egyszer nyertes párlattal játszadozva újabb érmet nyerni, annak elmondanám, hogy a szeder szedése nem éppen a legkönnyebb munka, nem csak apró, de szúrós indák közül kell kiszedni.


Az utolsó előtti képen jól látható minden, ami ezzel a párlattal kapcsolatos. A létező legjobb ágyas párlatom lett munkám során, és nem sokon múlott ebben az esetben sem a champion díj, vagy a kategória győzelem. 


Végezetül ez a pálinkám is megkapta azt az emlék plakettet, amely ezen a versenyen kijárt minden aranyérmes pálinkának.


Végezetül kívánok minden pálinka barátnak ilyen és ehhez hasonló italokat az asztalára, és higgyék el, hogy megéri minden fáradtságot a vele való vesződés, mert örök barátságot hoz életünkbe.

2012. augusztus 29., szerda

Erdei Faeper Érlelt Erdei Gyümölcs Pálinka 2011.


Az utóbbi időben egy kicsit mindig adós maradok a nyertes, az elismert pálinkáink, boraink konkrét bemutatásával. Mindig dilemmám az, hogy mennyire fektessen az ember hangsúlyt arra amit elért. Az biztos, hogy nem szabad szégyelleni az eredményeket, a sikereket, de arra is figyelni kell, hogy az ember ne feltétlenül szálljon el ezektől a hatásoktól. A III. Vas megyei Pálinkaversenyen ez a párlat 20, azaz maximális pontszámot érdemelt ki, és ez a párlat az Erdei Faeper Akácfa hordóban érlelt változata volt. Érdekes módon a zsűri néhány apró hibát elkövetett az oklevél kiadásakor, az első ilyen hiba a feleségem nevének elírása, a második pedig, hogy szedernek írták a Faeper pálinkát, amelyet egyébként vannak az országban olyan tájegységek ahol valóban így nevezik a Faeper pálinkát.


A következő képen azt láthatjuk, hogy valójában az üvegben nálunk, hogyan is néz ki a fenti éremmel kitüntetett pálinka.


Ezen a versenyen nem csak oklevelet osztottak ki a nyerteseknek, hanem érmet is, amelyet a harmadik képen az oklevélre fektetve láthatunk. Az eredmény hirdetéskor a pincészetünk nevében én voltam az, aki kiment a színpadra és a Vám és Pénzügyőrség parancsnoka a nyakába akasztotta az érmet. Taps közben mindig felemelő érzés átvenni az elismerést, akkor is ha az egy kézfogásban nyilvánul meg, hát még akkor amikor az oklevélben és éremben is.


A következő képen az érem a pálinkás üveg nyakában található, ahol a legjobb helyen van, mert a párlatot illet minden dicséret, még akkor is, ha ebből az erdei gyümölcsből, amelyet én szedtem, tisztítottam, dolgoztam fel gondosan, erjesztettem meg, és desztilláltam le, majd akácfa hordós érlelésnek vetettem alá, annak ellenére, hogy ezt a módszert elég kevesen követik.


Érdekessége ennek a sikernek, hogy ennek a pálinkának a natúr változatát elvittem a Gyulai Pálinkaversenyre, ahol azt gyakorlatilag kizárták a versenyből mondván, hogy kicsit magasabb a réztartalma a megengedettnél. Mindebből a következtetés az lehet, hogy a fahordós érlelés jót tesz ilyen esetekben a pálinkának és képes még az is semlegesíteni az ártalmas anyagokat.


A jutalmazás ezzel még nem ért véget, mert minden arany minősítést szerzett pálinka kapott még egy emlékplakettet is. Azt azonban még az előbbiekhez hozzá kell tenni, hogy itt a Vas megyei Pálinka versenyen sokkal szigorúbban pontoztak, mint Gyulán a nagy nemzetközi pálinkaversenyen, mert a bronzérmet is csak 15 pont felett lehetett elérni, ellenben máshol már 14 ponttól bronzérem jár a pálinkának.


A 20 pontos pálinka egy versenyen gyakorlatilag kategória győztesnek számít, hiszen ennél több pontot nem lehet elérni. Ennek okán még egy bortárolót, valamint madáretetőt is kaptunk hozzá. Ezen a képen jól látható, hogy mi mindent lehet elnyerni egy kis odafigyeléssel, szeretettel, gondoskodással, tanulással. Ezen az úton a siker mellett nagyon sok kudarccal is meg kell küzdeni, de a lényeg, hogy soha sem szabad feladni, elkeseredni, hitünket elveszteni. Sokan a Gyulai kudarc után valószínűleg kiöntötték volna ezt a pálinkát, én helyett bíztam benne, és lehetőséget adtam arra, hogy bebizonyítsa, hogy benne van az, amelyet vártam tőle. Vadgyümölcsök kategóriában legyőzni a nagy kereskedelmi fözdéket nem egyszerű feladat, de ebből látható, hogy nem lehetetlen, sőt korrekt cefrézéssel, kiváló műszaki technológiával, kitartó főző és érlelő mesterrel még is megvalósítható.


Zárszóként annyit írnák, mondanák hozzá a fentiekhez, hogy a Muth Pálinka és Borpince nem egy egyszemélyes dolog. A közös két dolog benne, hogy a család tagjainknak egy közös pincénk van, de nem egy helyen, hanem külön-külön lakunk, külön-külön termelünk gyümölcsöket, szőlőket. A feldolgozás azonban közösen történik, ahogy a tárolás és az érlelés is, amelyet van szerencsém nekem irányítani, akár a bor, akár a pálinka esetében. Régebben még a saját nevemen is készült párlat, de amióta a pálinkafőző mesterséget is a helyi bérfőzdében én végzem, azóta nem kerül a nevemre pálinka, csupán bor. Családtagjaink: Muth Walter, az édesapám, aki második feleségével Bátán a Sík u. 29-ben lakik. Heilmann-né Muth Erzsébet a húgom, aki férjével Bátán a Fő u. 40.-ben lakik. Muth Tímea a nagyobbik húgom, aki az anyai családi házban maradt szintén Bátán, a Hősök-tere 2-ben lakik. Végül, de nem utolsó sorban Muthné Katona Mária, aki a pincészetünk tulajdonosa a Fő u. 36-ban lakik, ahol jó magam is vőként. Itt található az erjesztő terem, itt fekszik a feldolgozó présház, a pihentető pince, valamint ennek a hegynek a másik oldalán az érlelő pince, amelyek a feleségem révén kerültek a Család birtokába. Innen is ered a Melurarcum Cellarium név, amely Rigóvári Pincét jelent, mert a Rigóvári hegy hasában találhatók a pincéink.

2012. augusztus 28., kedd

Nógrád megyei Pálinkaverseny 2012.


I. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny

NEVEZÉSI LISTÁJA

a Muth Pálinka és Borpincének!


Sor
szám
Párlat neve
Évjárata és alkoholja
Párlat tulajdonosa
És lakcíme
Párlat készítésének
Helye és sorszáma
Nevezési
kategória
1
Pomelo Narancs Párlat
2011.                   42%
Muthné Katona Mária
Báta, Fő u. 36.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877591
1.
kategória
2
Bodzás Alma Pálinka
2011.                   48%
Muth Walter
Báta, Sík u. 29.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1540741
2.
kategória
3
Meggy Pálinka
2012.                   48%
Muth Walter
Báta, Sík u. 29.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877608
4.
kategória
4
Chardonnay Borpárlat
2011.                   48%
Muthné Katona Mária
Báta, Fő u. 36.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877568
8.
kategória
5
Fehér Furmint Törköly
2011.                   46% 
Muthné Katona Mária
Báta, Fő u. 36.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877532
6.
kategória
6
Merlot Borseprő
2011.                   46%
Muthné Katona Mária
Báta, Fő u. 36.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877565
9.
kategória
7
Rizlingszilváni Szőlő
2011.                   46%
Muthné Katona Mária
Báta, Fő u. 36.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877564
5.
kategória
8
Vadgyümölcsök
2011.                   48%
Muthné Katona Mária
Báta, Fő u. 36.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877576
7.
kategória
9
Fekete Áfonya Ágyas
2011.                   42%
Muthné Katona Mária
Báta, Fő u. 36.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877574
3.
kategória
10
Cseresznye Pálinka
2012.                   48%
Németh József
Báta, Rákoczi u. 11.
Sabeikow és Társa KFT.
AA 1877603
4.
kategória

2012. augusztus 27., hétfő

Red Haven Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


211.
 
2012/0827
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Redhaven Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
Elérkezett ismét az idő, és ahogyan beszámoltan a Red Haven őszibarackról, mint gyümölcsről, most itt az idő, hogy arról beszéljek milyen lett ennek a gyümölcsnek a pálinkája. Pincészetünk évek óta hagyományosan elkészíti ezt a párlatot, amelyet mindig Bátaszékről kapok kedves barátaimtól. Az idei év nem kedvezet a barackoknak. Először a komoly elhúzódó faggyal kellett megbirkózniuk, majd következett az elmúlt évek leghosszabban tartó, és legkomolyabb aszálya. A gyümölcsök a nedvesség hiányába összezsugorodtak, nem fejlődtek ki megfelelően. A sok napsütésről azt hitte volna az ember, hogy igen magas cukortartalmat okoz a gyümölcsben, ez azonban még sem így lett. Az erjedés lassan és vontatótan indult be, de az élesztők hatására és a megfelelő savtartalom környezetében két hétig le sem állt, ahogy a nagy könyvben meg van írva, igaz ehhez kellett némi tápsó is, hogy az élesztőgombák tudjanak mivel táplálkozni. Az oxigéntől elzárt környezet hatására, a leerjedt cefre kifogástalan állapotba került a főzőüstbe. A 10%-ban belehelyezett magot külön helyeztem a főzőüstbe, mert azt a cefre szivattyú összetörte volna. A párolgás 88 celsiusz fokon indult el és az alszesz egészen 65 alkohol fokig süllyedt le. A cefre mennyiségének 25 % folyt le alszesz gyanánt. A kisüsti technológia lényegeként a második lépcsőben következett az alszesz finomítása. A kezdeti intenzív fűtés után lassítani kezdtem a fűtést. A finomítás során a lehető leglassabb fűtést alkalmaztam, amelynek következtében a finomítás kétharmada alatt 75% alkohol fokon csorgott a pálinka. A finomítás során végig kóstolással kontroláltam a folyamatot, amelynek végeredménye az lett, hogy a lefolyt pálinka teljes alkoholja 72%-on állt be. A lefolyt pálinka mennyisége az alszesz 30% lett, amely kiváló eredménynek számít. Ezek után a technikai számok után, amelyek a lepárlást jellemezték, beszéljünk kicsit az illatról, az ízről, az aromákról. Kicsit általános, és sekélyes, amikor erről a párlatról azt állítjuk, hogy a pálinkák királynője. Íze, illata, annak, aki még nem kóstolta egyszerűen elmesélhetetlen. Mintha magába a leveses őszibarackba harapna az ember fia és leánya, ha a meglévő előítéleteit félretéve rászánja magát ennek a megkóstolására. Selymes, illatos, fűszeres, mint a nedves női mellbimbó. Igazi férfiaknak való ital, amely az álmainkat váltja valóra, nem kajszibarack, hanem valódi hívogató, csábító kísértés. Csodálatos illata és íze, a háttérben megbújó marcipános mandulasággal mindjárt rabul ejti kóstolóját. Krémesen lágy, az érett gyümölcs karakterét hordozza minden cseppjében, ahogy behatol érzékszerveink rejtekébe. Már csupán az érlelés és az idő kell neki, hogy összeérjen, kisimuljon.

Szálkai Falunapokon





Az elmúlt hétvégén családunk, a Muth Pálinka és Borpince, no és nyolc féle pálinkánk részt vett a Szálkai Falunapok rendezvényén, immár hagyományos módon, ahogy eddig minden évben. Idén nemcsak a pálinka kóstoltatása hárult ránk, hanem ezúttal a csapatunk halászléfőző versenybe is benevezett 10 kg ponttyal. Két segéd szakácsom a házigazda Dani Lázár, illetve Németh Attila voltak, akik közreműködésével sikerült igazi Bátai hallét alkotnunk. Kicsit erősnek bizonyult, de a kettes nevezési számmal leadott minta ennek ellenére ezen az estén itt a Szálkai horgásztó partján a number one-nak bizonyult. Meg is ünnepeltük ezt annak rendje és módja szerint, alaposan belekóstolva pálinkáinkba és borainkba. Hogy az éjszakára feltegyük a koronát még egy legénybúcsú közepébe is belecsöppentünk. Ami ezután következett, az tánc, tűzijáték az éjszakába. A borseprő pálinkáim is tetszést arattak, mert jól kifogytak, de mindenesetre ez a nap is emlékezetes marad.

2012. augusztus 26., vasárnap

Borseprő bírálat



Az elmúlt egy hét tapasztalatait összegezve megállapítható, hogy a pálinkák kóstolása, bírálása nem könnyű feladat, sőt azt is mondhatnánk, hogy férfiembert próbáló cselekedett. Nem is csoda, hogy az ismerősök többsége már kidőlt a próbatétel során. Ehhez természetesen a nagy meleg is hozzájárult. Arra azonban mindenképpen jó volt, hogy körülbelül irányt lássak az I. Nógrád megyei Pálinkaversenyre küldeni kívánt pálinkák irányába. Vagy úgy is mondhatnánk, hogy a köd kezd felszállni, és remélhetőleg nem nyúlunk nagyon mellé és az eredmények is visszaköszönnek majd a verseny zsűrijének ítéletében. A napokban tehát össze fogom állítani a küldeni kívánt pálinkák nevezési lapját. Ezen a napon a borseprő párlatokat tekintettük át. Jól látható, hogy a vörös boroknak sokkal több fajtája képviseltette magát, mint a fehéreknek, mégis azokkal is lehet szép eredményt elérni.


Pálinka bírálati
Összesítő
2012.08.24.




Pálinka
fajtája
Németh
Attila
Muth
József
Dani
Lázár

Összesen:
FEHÉR BORSEPRŐ PÁRLATOK
Olaszrizling
19
19
18

57
Fehér Bikavér
16,5
18
17,5

52
VÖRÖS BORSEPRŐ PÁRLATOK
Kékfrankos
18
17
16

51
Merlot
19,5
18,5
20

58
Zweigelt
19
17
17

53
Cabernet franc
16
15,5
16,5

48
Cabernet Sauvignon
17
16
17

50
Cuvée
16
17,5
15,5

49
Vörös Bikavér
17
18,5
18,5

54



Bírálat végeredménye:


1. Merlot – 58 pont = 19,3 pont
2. Olaszrizling – 57 pont = 19,0 pont
3. Vörös Bikavér – 54 pont = 18,0 pont
4. Zweigelt – 53 pont = 17,7 pont
5. Fehér Bikavér – 52 pont = 17,4 pont
6. Kékfrankos – 51 pont = 17,0 pont
7. Cabernet Sauvignon – 50 pont = 16,7 pont
8. Vörös Cuvée – 49 pont = 16,4 pont
9. Cabernet franc – 48 pont = 16,0 pont