Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 13., szombat

Levendulával Ágyas Portugieser Szőlő Borpárlat 2013.



344.

2013/0401

AQUAVINICUM

ÁGYAS

BOR
 
 
  Levendulás Portugieser Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Mint minden jó, és kellemes, ezek az ünnepek is nagyon gyorsan elmúltak, de még utoljára az utolsó nap Bátán a fiatalok különös, és régi hagyománynak tisztelegnek a lányok, asszonyok meglocsolásának, hogy azok el ne hervadjanak. Természetesen egykor magam is örömmel vettem részt ezen a megmozduláson, és ilyenkor akarva akaratlan mindig előkerült a fiúk zsebéből egy kis pálinka, amely a hangulatért volt felelős. A másik zsebben pedig, a megszokott kölni illatozott. Igaz manapság már szódával járnak a fiúk, azelőtt pedig vizes vödörrel öntötték meg az udvarra kihúzott lányokat. Ennek a nagyon szép népszokásnak szeretnék a ma bemutatásra kerülő párlattal emléket állítani, és bár fiaim nincsenek, akik az életben is valóra váltanák az ide készített pálinkámat, de vannak keresztfiaim, akik azért remélem, hogy megnőve, majd a valóságban is kipróbálják, hogy a levendulával ágyas borpárlatom nemcsak kölniként, hanem italként is megállja a helyét. A természet ugyanis nemcsak jó emberekről, vidám fiatalokról gondoskodik, hanem olyan gyógy és fűszernövényekről is, amelyeket éppen ezeknek a lelkeknek teremnek a környezetünkben. Ilyen növény a levendula is, amely nemcsak szép, nemcsak vidám, nemcsak illatos, hanem roppantul egészséges is, amennyiben ismerjük annak természetet, annak ránk gyakorolt hatásait. A gyógynövények áldásos hatásait évezredek óta ismerjük. A természet számtalan gyógyerejű csodája közül most részletesebben bemutatjuk a levendulát. Ez a szerény, de kedves küllemű virág nemcsak illatos - kellemes aromája nyugtat is. Egy ókori keresztény legenda szerint a növény Ádám és Éva Édenkertjéből származik. Egy másik legenda pedig, azt mondja, hogy Szűz Mária egy bokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, és az adta az illatot a bokornak. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a növényt miért tartják a gonosz elleni szent védőerőnek. Sok keresztény házban egy levendulakeresztet akasztottak az ajtó fölé a ház védelmére. A középkori és reneszánsz Európában a mosó nőket "lavender"-ként ismerték, akik levendulával illatosították a fiókokat, és levendulabokrokon szárították a ruhákat. Ebben az időben sok más gyógynövénnyel együtt a kolostorok "gyógynövény-kertjeiben" termesztették. Bár virága szép lilaszínben pompázik, ennek ellenére párlatba ágyazva annak mély zöld színt kölcsönöz.
 

Akácvirággal Ágyas Vegyes Párlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton tizediknek felvonultatott párlatunk egy különleges ágyas párlat még pedig akácfa virággal ágyas vegyes párlat, amely már egy éves. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, de fejlődésére kíváncsiak vagyunk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból csupán 2,0 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért elég rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál azonban jelentős eltérés volt a zsűrinél, így 3,6 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,3 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt nagyobb eltéréssel, ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,5 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt azért némi hibák akadtak, így 2,7 pontot ért el a pálinka. Így összességében 14,08 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap utolsó pálinkája lett, ami persze nem versenyképes.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk nem versenyképes egy komoly versenyen, ezért nem is indítottuk ezt a pálinkát a II. Gyulai Világkupán, de természetesen mindenképpen különlegesség, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd jó hasznát vesszük ennek, amely számomra a vártnál kicsit rosszabbul szerepelt, de igazságosan.
 

Pálinkakóstolás és bírálat 2013.04.14.



A
Muth Pálinka és Borpince

Bemutatja:







Pálinkakóstolás és bírálat
2013.04.14.



Római Szent Tibor
vértanú ünnepére.




Tibor napján, április 14-én ez a rigmus járta: "Tiborc király könyve szerint, ha zöldül a nyírfa, nem kell félni már a fagytól, akárki is írta". Persze a szőlősgazdákat ekkor is a várható szőlőtermés érdekelte, így az ő mondókájuk szerint: "ha Tibor napján virágos a cseresznyefa, virágos lészen a szőlő is". “Tibor a pacsirta megszólaltatója” Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, a rét is kizöldült, akkor jó szénatermésre számíthatsz "Ha Tiburtius napjára a rétek még nem zöldülnek, a parasztok nem reménylik a föld termékenységét. Ha viszont ez a hónap nedves, bőséget várnak."– vélik a Mura vidéken. Azt is megfigyelték, hogy ezen a napon szokott megszólalni a kakukk meg a pacsirta.



NEVEZÉSI LAP
A
PÁLINKAKÓSTOLÓI HÁZIBÍRÁLATRA




Párlat
sorszáma
Párlat
megnevezése
Párlat
főkategória
Párlat
alkategória
Párlat
tulajdonosa
Párlat
Születési idő
Párlat
alkoholfoka
52.
Zöld Veltelini Szőlő
Natúr
Törköly
Muth
József
2011.11.25.
44%
294.
Cabernet Franc Szőlő
Natúr
Borseprő
Muth
József
2013.02.10.
44%
244.
Szilvás Fehér Bikavér Borseprő
Natúr
Vegyes
Muth
József
2012.11.21.
44%
164.
Körtés Törköly
Olaszrizling
Natúr
Vegyes
Muth
József
2012.03.15.
44%
157.
Cseresznyeszilva
Natúr
Erdei
Gyümölcs
Muth
József
2012.03.08.
44%
253.
Pachams Triumph
Körte Körtefával
Érlelt
Gyümölcs
Muth
József
2012.12.05.
42%
222.
Vadkörte
Körtefával
Érlelt
Erdei
Gyümölcs
Muth
József
2012.10.18.
42%
195.
Fekete Ribizli
Borseprővel
Ágyas
Vegyes
Muth
József
2012.06.27.
40%
35.
Fekete Áfonya
Törköllyel
Ágyas
Vegyes
Muthné
Katona Mária
2011.02.26.
40%
257.
Gyömbéres
Szilva
Ágyas
Vegyes
Muth
József
2012.12.20.
40%
Házi bírálat időpontja: 2013.04.14.  -  15.00 óra





2013. április 12., péntek

Papayával Ágyas Vegyes Gyümölcs Párlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton kilencediknek felvonultatott párlatunk egy különleges ágyas párlat még pedig papayával ágyas vegyes gyümölcs párlat, amely már egy éves. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, de fejlődésére kíváncsiak vagyunk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból csupán 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál azonban jelentős eltérés nem volt a zsűrinél, így 4,2 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,6 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt kisebb eltéréssel, ítélték meg a párlatot és átlagosan 4,3 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt azért némi hibák akadtak, így 3,2 pontot ért el a pálinka. Így összességében 14,6 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap hetedik pálinkája lett, ami persze nem versenyképes.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk nem versenyképes egy komoly versenyen, ezért nem is indítottuk ezt a pálinkát a II. Gyulai Világkupán, de természetesen mindenképpen különlegesség, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd jó hasznát vesszük ennek, egyébként meglepetésemre ez az ágyas párlat sokkal jobban szerepelt, mint gondoltam volna.
 

Portugieser Szőlő Érlelt Borpárlat 2013.



343.

2013/0331

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR
 
 
  Portugieser Szőlő
  diófahordóban érlelve
 
 
 Elérkezett tehát a reggel! Keleten felcsillannak az első bizonytalan halványsárga fénysugarak! Az éjszaka sötét és bizonytalanul imbolygó árnyai még makacsul kapaszkodnak a tárgyakba, de a fény már visszafordíthatatlan. A vidéki paraszti világban ez már a munka ideje, és a munkát mindig egy kupica pálinkával kezdték meg az őseink. Akkor még nem volt autó, nem volt szonda, nem volt rohanás, az élet úgy lüktetett, és úgy pulzált csendben, harmonikusan. Amilyen harmonikusan illik össze ez a borpárlat a diófa életének szöveteivel. A diófa annyira életünk részévé vált, ahogy az út mentén álló Jézus keresztek is, gyakran már nem is tudjuk, hogy miért is állnak ott, mikor kerültek is oda. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Kertek, gyümölcsösökbe, házak udvarára gyakran ültetik, utak mellett is számtalan helyen megtalálható. A nálunk termesztésben lévő közönséges diót az ókori görögök valószínűleg Prezsiából szerezték. A görögöktől került a mag Rómába, ahol először Jovis Galans vagy Jupiter makkja néven nevezték, és valószínűleg innen ered a Juglans név. A Juglans regia Itáliából terjedt el Európa többi országába. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást köszönhetünk e növénynek. Mikor legközelebb a tűző napsugarak elől védelemért egy diófa lombja alá menekülsz, gondolj arra is, hogy a kellemes, hűvös árnyékon túl mennyi csodát adhat neked ez a fa, szeresd, légy a barátja! S ne feledd el, hogy ő attól boldog, ha segíthet, termésével, levelével, árnyékával. Élj vele! A dióról nem lehet lelkesedés nélkül írni, hisz tavasztól őszig a legtöbb élmény, beszélgetés, eszegetés a diófa hűs árnyékában történik. A régiek nem véletlen tisztelték, hiszen nem csak termése, hanem levele is igazi elixírnek számított. Az a sok-sok módszer, amit most átnyújtunk, sok nemzettől származó, vidéki tapasztalati megfigyeléseken alapul, de ma már tudományos alapja is van. Ezért igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között. Biztos vagyok benne, hogy különleges élményeket ad a borpárlatunk illat és zamat világához.
 

Hirek a II. Gyulai Pálinka Világkupáról!



Megkezdődött az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, valamint a II. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa érzékszervi szakmai zsűrizése Gyulán, a Gellény-birtokon (Gyula, Bicere 14-16.). A versenyre összesen 8 ország, 220 jelentkező, 756 mintával nevezett. A 21 tagú zsűrinek három napig tart, míg elbírálja az italokat.
Első nap megtörténtek a kémiai vizsgálatok, megvizsgálták, hogy a minták megfelelnek-e a pálinkatörvénynek, illetve az Európai Unió gyümölcspárlatokra vonatkozó előírásainak. Tavaly nevezési rekord volt a több mint 1100 párlattal, de idén sem vagyunk elégedetlenek a végeredménnyel, a 756 mintával. A 220 jelentkező párlata hazánkon kívül 7 országból, Örményországból, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Belgiumból és - legmesszebbről - Thaiföldről érkezett, ahonnan banánpárlattal neveztek. Erdélyből, illetve Vajdaságból nagy valószínűséggel annyi minta érkezett, hogy Romániában és Szerbiában országgyőzteseket is ki tudunk hirdetni. A versenyen valójában szinte már minden gyümölcsből készült párlat előfordult, az idei különlegességek között van erdei szeder, vadmálna, banán és a sütőtökből készült pálinka – nyilatkozta a helyszínen Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.
Stégermajer Károly versenyigazgató elmondta, nagyon sokféle minta érkezett, és a minőség is, a tavalyi évjáratot figyelembe véve, elfogadható. Bemutatta a zsűrizés menetét: egy mintát elsődlegesen öt bíráló minősít, amennyiben kellően egységesek, akkor az általuk adott pontszám lesz a végeredmény, amennyiben ellentmondásos a minősítés, az adott tételről a csúcszsűri dönt.
A megmérettetés ideje alatt, április 4. és 6. között bárki megtekintheti a bírák munkáját, ezenkívül a szervezők ingyenes kóstolóval is várják az érdeklődőket a Gellény-birtokon.
A verseny eredményeit a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon, Kiállításon és Vásáron hirdetik ki, amelyet április 19. és 21. között rendeznek meg Gyulán, a várkertben.
A párlatverseny tiszteletbeli fővédnöke dr. Habsburg György, hazánk európai uniós nagykövete, szakmai fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Dombovári Borverseny díjkiosztó 2013.



A
Dombóvári Vasutas és Vasútbarát
Borverseny.
2013. április 12.

Lezajlott a verseny eredmény hirdetése, amelynek során a Muth Pálinka és Borpince nevezett termékei az alábbi minősítésben részesültek:



1./ Muthné Katona Mária – 2012.-es Fehér Házasítás Bora
(Királyleányka-Zalagyöngye)
ARANYÉREM

2./ Muthné Katona Mária – 2012.-es Cabernet Sauvignon Rozé Bora
EZÜSTÉREM

3./ Muth József – 2012.-es Cabernet Házasítás Siller Bora
(Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc)
ARANYÉREM

4./ Muth József – 2012.-es Cabernet Sauvignon Vörös Bora
ARANYÉREM

 A fentiekből érzékelhetően kirajzolódik, hogy a verseny a boraink számára igen kedvezően alakult. Őszintén szólva meg is üzenték a számunkra, hogy az esti vacsorához, amennyiben bort szeretnénk inni, akkor hozzunk magunkkal, mert a minősítésre beküldött mintáinkat már a zsűri tagjai elfogyasztották. Természetesen nemcsak bort, hanem három féle pálinkát is elvittem a díjkiosztóra és a vacsorára. Őszintén szólva mivel borból elég sok volt, pálinkát pedig egyedül csak én vittem, ennek óriási sikere volt a vendégek között. Sőt a legnagyobb tetszést a pálinka kiöntőm nyerte el és az, hogy hoztam magammal pálinkás poharat. Elhangzott az este folyamán, hogy az a bor, illetve az a pálinka számít aranyérmesnek, amelyből újra és újra kérnek. Így azt hiszem, hogy pálinkáim is jól vizsgáztak, mert újra és újra kértek belőle, ahogy borokat is sikerült jól elfogyasztanunk. Mivel pedig mind Bátának, mind Bátaszéknek nagy sikere volt, így örömmel hívtuk meg a Baranyai és Somogy megyei résztvevőket hozzánk vendégségbe, amennyiben felénk járnának. Díjkiosztó nem este, hanem délután volt, így a vacsora is korán lezajlott, nem is nyúltunk bele az éjszakába, hanem időben hazaérkeztünk.
  

2013. április 11., csütörtök

Szamócával Ágyas Natúr Fehér Bikavér Borseprő Párlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
 
 
Házi pálinkabírálati lapok:
 
 
Ezzel a kóstolóval és bírálattal folytattuk a felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 25-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább kettő otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A második bírálaton nyolcadiknak felvonultatott párlatunk egy különleges ágyas párlat még pedig szamócával ágyas vegyes borseprőpárlat, amely közel egy éves. Persze nem is kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy lebíráljuk, de fejlődésére kíváncsiak vagyunk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Kovács Csaba targoncakezelő raktáros. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Itt a négy bíráló között szinte alig volt eltérés, és a megszerezhető három pontból csupán 2,5 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál azonban jelentős eltérés volt a zsűrinél, így 3,5 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is azért volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,4 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt nagyobb eltéréssel, ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,5 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt azért komolyabb hibák akadtak, így 2,9 pontot ért el a pálinka. Így összességében 14,6 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap kilencedik pálinkája lett, ami persze nem versenyképes így.
 

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan ez a párlatunk nem versenyképes egy komoly versenyen, ezért nem is indítottuk ezt a pálinkát a II. Gyulai Világkupán, de természetesen mindenképpen különlegesség, ezért pálinka tréningek alkalmával, majd jó hasznát vesszük ennek.

Portugieser Szőlő Natúr Borpárlat 2013.



342.

2013/0330

AQUAVINICUM

NATÚR

BOR
 
 
  Portugieser Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Az ünnep ezekben a napokban már a tetőfokára hág, vagyis a legnagyobb csend, és hallgatás, a gyász veszi körül a világot. Jézus Krisztus halott. Mielőtt bárki azt hinni, hogy most szentbeszédet fogok mondani, jelezni szeretném, hogy az előbbiek hangulatához kiválóan illik azt a fajta pálinka, amelyet erre az alkalomra készítettünk el. Az oportó, ahogy régen nevezték, vagy portugieser, ahogy mostanában hívni kell, én azonban inkább kékoportónak nevezném. Ezen a délvidéken igen kedvelt szőlőfajta, nálunk a Bátai Hegyközség területén több hektárnyi található belőle. Jómagam is dolgozom ebben közel 4 hektáron, így aztán előszeretettel használom különböző párlataim alapanyagául. Eredetét mind a mai napig homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást. Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának tekintik. Változó összetételű talajokon termesztik. Löszön, meszes talajokon és homokon egyaránt megtalálható. Előfordul ugyan a német borvidékeken is, de előfordul, Magyarországon a legdélebbi borvidéken, Villányban ismert és kedvelt  leginkább. Mintegy 1500 ha-os termő területén Villány, Eger és a Kunság osztozik legnagyobb mértékben. „A magyar kékoportó” Villányban terem. Itt egy-két kistermelőnél a mai napig lehet olyan borokkal találkozni, melyek savtartalma jóval az átlagos alatt van és más borokhoz viszonyítva szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jellegzetes illatában kevés fokhagyma és animalitás rendszeresen megtalálható. Ez jó esetben a termőhelynek, rosszabb esetben a pincetechnikának tudható be. Alacsony savtartalma miatt is kedvelt fajta, valójában a mindennapok bora. Hosszabb érlelésre csak akkor alkalmas, ha erőteljes terméskorlátozás mellett született borát új kishordóban érlelik. Tannintartalma közepes. Az átlagos Kékoportó borokat célszerű 2-3 éves korukig elfogyasztani. Villány mellett minden vörösbort termő borvidéken megtalálható, de a legtöbb helyen házasításokban használják. Mivel a legkorábban érő vörösbort adó fajta, újborként gyors feldolgozással évről évre találkozunk vele Szent Márton ünnepén (november 11.) Ha valaki végigsétál Báta pincesorain és betér egy-egy nyitott pincébe – sok kellemes kékoportóval fog találkozni, és most már az ebből készült borpárlattal is.
 

2013. április 10., szerda

Zsályával Ágyas Redhaven Őszibarack Gyümölcs Párlat 2013.



341.

2013/0329

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 
  Zsályás Redhaven Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 A most bemutatásra felkínált párlattal a család harmadik tagjához érkeztünk el az Ágyas kategóriához. Az elmúlt két napban bemutatott őszibarack pálinka esetében már többször elmondtam, hogy milyen rendkívül nehéz ennek a gyümölcs pálinkának bármilyen különlegesebb érlelése, ahogyan a fahordós, ugyanúgy az ágyas érlelés sem egyszerű feladat. Nyilvánvalóan őszibarack pálinkából a kereskedelmi főzdék palettáján megtalálható ez párlat, ahogyan annak saját gyümölcsével ágyas változata is. Persze vannak kivételek, és mindig ezek erősítik a szabályt, így létezik olyan őszibarack párlat, amely ananásszal ágyas. Én egy kicsit még ennél is megpróbáltam tovább lépni a kísérletezésben, és a ma már korábban megkezdett fűszerrel ágyazást alkalmaztam ebben az esetben is. Ezúttal a kiválasztott fűszer és gyógynövény, amelyet úgy ítéltem meg, hogy illik és alkalmas ehhez a pálinkához a zsálya. Nem őshonos Magyarországon, de termelhető és olykor vadváltozata is fellelhető elhanyagolt, parlag területeken. Nem is sokat tudnak róla általában az emberek, pedig, ahogy mondani szokták régi öregjeink „megér egy misét!” Nem létezett Dél-Európában olyan kolostor, ahol ne nött volt annak idején ez a gyógy és fűszernövény. Így tehát nem véletlen, hogy már elődeink idejében megbe­csült gyógynövénynek számított a zsálya. Egy 1300 körül keletkezett versike felteszi a kérdést: "Miért is kell meghalnunk / Hisz kertünkben zsálya nő. Már a neve is mutatja azt a nagyrabecsülést, amlyet az emberiség ősidők óta tanúsít e gyógynövény iránt. "Salvia" a latin sa/vare (= meggyógyulni, felépülni) szóból származik. Hogy mennyire tisztelték a régebbi korokban a zsályát, annak nyomát megtaláljuk egy régi, szép füvészkönyvben: "Amikor Szűz Mária a gyermek Jézussal menekülni volt kénytelen Heródes elől arra kérte a mezők összes virágját, hogy segítsenek neki, ám egyikük sem adott nékik oltalmat. Akkor odahajolt a zsályához, és íme, annál menedékre talált. Sűrű, védelmet nyújtó levelei alatt elrejtőzött kicsinyével Heródes poroszlói elől. Azok elvonultak mellettük, de nem látták meg őket. Ma már nekünk sem kell elbújnunk, sem menekülnünk, de bátran nyúljunk ehhez a gyógy, és fűszernövényhez, mert meghálálja, ha minden napjainkban, konyháinkban, ételeinkben, és italainkban helyett adunk neki. Három hónap múltán vissza is térünk hozzá.
 

Orvosi Zsálya



Herbarium Librum

Árvacsalánfélék Családja

Salvia officinalis

Orvosi Zsálya



Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele, pedig érdemes zsályát enni. Sajnos Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik. Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon a Földközi-tenger térségéből származó zsályát. A zsálya Földközi-tenger mentén, de különösen a dalmát tengerpart karsztos vidékéről származó, és nálunk kertekben ültetett, jellemző illatú, kesernyésen aromás ízű növény. A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet. Sőt a rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a zöld fűszer. A zsályáról úgy tartják, hogy meghosszabbítja az életet. „Hogy öregedhetne meg az, akinek zsálya van a kertjében?” szól a régi mondás. Hírnevét tükrözi neve is: „salvia”, amely a salvere, meggyógyít igéből. A csodavárás mellett emésztési problémákat orvosoltak vele, a franciák teát is főztek belőle, ami a kínaiaknak annyira ízlett, hogy olyan – mondhatni előnytelen – üzletbe is belementek, hogy egy adag zsályát négy adag teával honoráljanak. A középkori kolostorkertek megbecsült gyógynövénye volt. A 17. században a hollandok szállították a kínaiaknak a zsályát. Ebben a században hódította meg a zsálya Amerikát, bár Közép-Amerikában létezik őshonos zsályafaj, ami hallucinogén s a sámánok használták (látnokzsálya). Már az aztékok is nagyra becsülték. A legenda szerint Szűz Máriától kapta gyógyító erejét, mivel a kis Jézust a zsálya levelei takarták el Heródes katonái elől. Sebgyógyító, vizelethajtó, vérzéscsillapító hatásáért már az ókorban becsülték. Az ártalmatlanabb – Európából érkezett – zsályával az indiánok a fogukat ápolták (ugyanúgy, ahogy már a régi rómaiak is), és az égési sérülésekre is használták. A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító „gyógyfűként” volt ismeretes. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát. A nők régóta alkalmazták tejelapasztásra is, sőt ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei is jól kezelhetőek vele. A zsályát a levegő illatosítására is használták – a levendulával együtt – a 17. század környékén. Az orvosi zsálya a Mediterráneum szülötte, de a középkorban már nálunk is kedvelték. „Kevés avagy egy kert is nincsen vagy városban, vagy mezőben, melyben zsálya nem volna, melyet salvának hivnak a deákok, hogy salvusokká, vagy egészségesekké tesz sokakat” - írja Nadányi János 1669-ben. De a történelem folyamán gyógyszerként is rengeteg bajra írként szolgált: használták szembetegségek, bélproblémák kezelésére, memóriazavarra vagy epilepsziás rohamok enyhítésére. Nagyon jó úton jártak a régi orvosok, mert a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. Gyomor és bélpanaszok enyhítésére, epe, máj és cukorbajra, ajánlják. A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. A skarlát zsályához hasonlóan jelentős fertőtlenítő hatása van, emellett nagy töménységben olyan erős fiziológiai hatású, hogy szívbénulást is okozhat. A növény jellegzetes illatát a tujon-izomérek és a kámfor adja, mellettük még megtalálhatók a mono- és szeszkviterpének, di- és triterpének, flavonoidok is. A gyógyászatban az ókortól kezdve izzadásgátlóként terjedt el, bizonyos betegségekhez kapcsolódó fokozott verejtékezést igen jól csökkenti. Teája többhetes kúra után szabályozza a vegetatív idegműködést és normalizálja a verejtékmirigyek elválasztását. Külsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő hatású, ezt az illóolajában megtalálható pinénnek és a tujonnak köszönheti. Aranyérbántalmak, kelések és lábszárfekélyek kiváló gyógyítója. Miután az antibiotikus hatáson túl nagyon jó összehúzó is, a nyálkahártya-gyulladások ellen is bevált. Főleg a száj- és torokterápiában terjedt el. Hosszabb ideig, kúraszerűen alkalmazva makacs bronchitiszeket is meggyógyíthatunk vele. A zsálya Szent Hildegárd szerint meleg és száraz természetű és bármilyen formában is fogyasszák (pl. porrá törve, borban vagy vízben megfőzve), "csökkenti az ártó nedvek túlságát" és elveszi a bűzlő lehelet rossz szagát. Bénulás ellen azonban csak vízben főzve használ. Étvágytalanság ellen azt ajánlja, hogy zsályát, turbolyát és fokhagymát törjön össze a beteg ecetben és az ételt ebbe belemártva visszatér az étvágya. És egy magától értetődő megjegyzés: "ha valaki valamely mocskos dolog bűzétől szenved, dugja a zsályát az orrába és ez használni fog". Hieronymus Bock minden fontos tudnivalót összefoglalt a zsályáról: "... Minden német növény között nincs hasznosabb, mint a nemes zsálya, a konyhákban és borpincékben is nagyra tartják. Galénosz azt írja, hogy nemcsak meleg és száraz, hanem összehúzó erővel is bír. Dodonaeus melegnek és száraznak tartja a harmadik fokon vagy a második legvégén. A gyógyszertárakban a széleset és a hegyeset tartják, de csak virágait és leveleit. A virágokból konzervát készítenek, ami nagyon jó a hideg, nedves és beteg főre. Emiatt használják szélütés, féloldali szélütés, nyavalyatörés, görcsök, remegés, folyások és a gondolatok zavarodottsága ellen is. A levelekből és a virágokból vizet égetnek, ami a mondott panaszokra használatos belsőleg és külsőleg. Visszahozza az elment beszédet és megerősíti a lötyögő fogat, ha gyakran a szájában tartja az ember. Az összetett zsályavíz sokkal erősebb: mert a zsályalevelek és virágok mellett levendulavirágokat, szerecsendióvirágokat, szegfűszeget, gyömbért, fahéjat, almamagot és kubébát is tartalmaz, amit 4 napon át jó borban áztatnak és azután desztillálják le. A zsálya specifikus orvossága a hideg, nedves és beteg főnek, idegeknek, szerveknek, gyomornak és méhnek. Jó méreg ellen is... Sokan úgy tartják, ha reggelente három zsályalevelet sóval megesznek, egész napra megvédi őket a mérgektől és a rossz levegőtől. A zsályabor vagy a fű borban megfőzve hasznos minden belső szervnek, mert kihajtja a mérgeket, lágyítja a köhögést, csillapítja az oldalfájást, melegíti a májat és a méhet, hajtja a húgyot és a hószámot. Jó minden hideg bajra, nemcsak megiva, hanem a tagokat ezzel kenve is. Főzete jó a vérhas ellen, a belek tisztítására. Minden zsályával készített étel nagyon kellemes és egészséges. Agrippa azt írja, hogy ha az asszonyok hajlamosak túl korán szülni, akkor gyakran kell a zsályát használniuk. E bajokra a zsályavirágok cukra is hasznos és jó. A zsálya bora jól bevált negyednapos lázra. Jó a remegőknek. Igyák a hideg és nyálkás méhük miatt terméketlen asszonyok, mert melegíti, szárítja és erősíti a méhet. A zsálya vízben főzve és ezzel mosva feketévé teszi a hajat, elűzi az atkákat, tisztítja és gyógyítja a sebeket és a harapásokat, amit mérges állatok ejtettek, csillapítja a vérzést és tisztítja a régi, gennyes keléseket. Ugyanígy használva gyógyítja az ótvart és a dagadásokat az ágyéktájon. A zsálya gőzfürdője jó fájdalmas húgyozásra, izzaszt és csillapítja a vérhas fájdalmát és sok másféle fájdalmat is. A vadzsálya ereje és hatása a muskotályzsályáéhoz és a mentákéhoz hasonló, de minden részében lágyabb és kellemesebb. Ha friss zsályalevéllel dörzsölik a fogakat, tisztán és erősen tartja azokat. A zsálya borban megfőzve és azzal gargalizálva segít rekedtség ellen. A zsálya levelei megrágva tisztítják az agyat és kihúzzák a nyálkákat. Ugyanezt teszi a desztillált víz is, ha az orron át beszippantják. Lehet hozzá majoránna, rozmaring, bakfű, levendula vagy citromfűvizet is tenni. Egy kevés fehér bor is jó hozzá. A zsályából füstöt is lehet csinálni és egy alkalmatosságon át az asszonyi hüvelybe juttatni, ez csillapítja a túlzott vérzést." Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle. 2001-ben az év fűszerévé választotta a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség. Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas. A zsályalevelek egyben hasznos gyógynövényt is jelentenek házpatikánk részére, mivel forrázata illóolaj-, cseranyag-tartalmánál fogva torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás; bélhurut ellen nagyon jó hatású. Erős íze van, elősegíti a zsíros ételek emésztését; ezért főzzük együtt zsíros húsokkal, kacsával, sertéshússal, vagy tegyük hurkába. Idegerősítő hatása is ismert. A levél nagyon jó vöröshagymával együtt tölteléknek csirkéhez. Muskotály zamatú borok készítésére alkalmazható. Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban! A zsálya leveleit közvetlenül a virág megjelenése előtt kell leszedni és szárítással tartósítani. Jól zárható edényben tartandó! A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat. Illatos virágkompozíciók részeként is használhatjuk a leveleket. A zsálya leve segít halványítani a bőrön lévő foltokat. Hogy pontosan mit is tartalmaz ez a növény? 1-3% illóolaj, 3-8% kateincsersav, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyag, fitoncida (tbc bacillusokra hat), 30-50% tujon, 8-14% borneol, 15% eukaliptol, linaool. A zsálya magas C-vitamin tartalommal dicsekedhet, sőt kalciumban, magnéziumban is gazdag. A mai kor tudománya szerint a következő betegségekre használható: Az orvosi zsálya illóolaja Jean Valnet szerint belsőleg általános élénkítő, beszabályozza az idegek és a paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyát, görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, antiszeptikus, izzadásgátló, vértisztító, vizelethajtó, vérnyomásemelő, havi vérzést serkentő, fogamzást elosegítő, rákellenes, tejfogó hatású; az emésztő-szervek és a máj, a húgyutak, a tüdő betegségeire, általános, valamint idegi alapú gyengeség, étvágytalanság, remegés, bénulás, szédülés, gutaütés, asztma, krónikus hörghurut, tuberkulózis és lábadozás esetén fellépő éjjeli izzadás, mirigygyulladás, limfatizmus, váltóláz, oligúria, alacsony vérnyomás, fájdalmas menstruáció, klimax, sterilitás, tuberkulózisos betegeknél és csecsemőknél fellépő hasmenés kezelésére, valamint a csecsemők elválasztása idején alkalmazott szer. Külsőleg összehúzó, sebgyógyító, antiszeptikus, tonizáló, reumaellenes hatású; fehérfolyás, szájpenész, szájgyulladás, torokfájás, gégegyulladás, fogfájás, fogínygyulladás, asztma, sebek, fekélyek, ekcéma, gyerekkori gyengeség, angolkór, skrofulózis, hajhullás, darázscsípés kezelésére, valamint házi fertőtlenítőként is használható. A magas tujon-tartalom miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt.