Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2019. április 11., csütörtök

V. Pécsváradi Bor és Pálinkaverseny 2019.



V. Pécsváradi Bor és Pálinkaverseny 2019.


2019. április 10., szerda

IX. Kárászi Pálinka és Párlatverseny 2019.



IX. Kárászi Pálinka és Párlatverseny 2019.

2019. április 8., hétfő

VERSENYSZABÁLYZAT IV. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny BÁTA




VERSENYSZABÁLYZAT


IV. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny
BÁTA



A nyílt pálinka és párlatversenyre azok a 18. évüket betöltött személyek nevezhetnek, akik elfogadják, és betartják a versenyszabályzatot. Nevezni Magyarországról, valamint annak határain túlról is lehet.

A bírálat nevezési határideje: 2019. május 8. szerda, 24 óra.
A bírálat időpontja: 2019. május 10. péntek, 9 óra.
Az eredményhirdetésre a Bátai Falunapon kerül sor.
Időpont: 2019. május 11. szombat, 11 óra.
Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház 7149 Báta, Zrínyi u. 2.
A csomagban feladott mintákat is erre címre kérjük feladni.
Átvevők: Takaróné Antal Tímea (Tel: 06-74-590-002)
Muthné Katona Mária (Tel:06-70/3387-165)

A nevezés feltételei: 3,5 dl pálinka/párlat, valamint 1.000.-ft nevezési díj, illetve a nevezési lap pontos kitöltése. A mintát leadóknak, a törvényi szabályozásnak megfelelően igazolni kell a tételek származását, mely lehet párlat adójegy, bérfőzési lap, illetve kereskedelmi főzdék esetében szállítólevél.


A verseny kiírója:   Báta Község Önkormányzata, és a
Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület

A verseny igazgatója:  Muth József

A verseny védnökei:
Dr. Horváth Kálmán a Tolna-megyei Kormány Hivatal Elnöke,
Horváth István a térség Országgyűlési képviselője, valamint
Fehérvári Tamás a Tolna-megyei Közgyűlés Elnöke


A verseny célja:



A verseny megszervezésének célja elsősorban az, hogy feltérképezze Tolna-megye területén található magán, bér-és kereskedelmi főzdék pálinkáinak, párlatainak minőségét. Teszi ezt annak érdekében, hogy képet alkothasson a térség aktuális helyzetéről, továbbá a kulturált pálinkafogyasztást, valamint a térség gasztronómiai kultúráját megismertesse a Kárpát-medence lakóival.
A pálinka és párlatkészítők felkészültségének, szaktudásának teljes körű áttekintéséhez, összehasonlításához azonban szükség van más, a Kárpát-medence teljes területéről érkező minták értékelésére is. Ezért kérjük, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel, és nevezzenek a versenyre!
Báta egy tündérkert, amely nemcsak kiváló boraival, de pálinkáival is méltán vetélkedhet az ország más részeinek legjobbjaival. Célunk továbbá, hogy a versengés, és annak minősítése által mind jobb termékek előállítására ösztönözzük gazdatársainkat. Találkozzunk, ismerjük meg egymást, ezzel is öregbítsük a pálinka, mint Hungarikum hírnevét, valamint megismerjük Báta, azon túl pedig Tolna-megye épített és kulturális örökségeit. Az ország különböző pontjairól ideérkező nevezők, bírálók, szakemberek és pálinka lovagok, elvigyék hírünket a médiákon keresztül, továbbá személyes benyomások alapján is, hogy később akár turistaként visszatérve alaposabban megismerjék térségünket, ez által növeljék a turizmus fellendülését.
Végül, de nem utolsó sorban a korrekt és szakértő zsűri által végzett bírálattal a pálinkák/párlatok minőség-javulásának támogatása.







Nevezési irányelvek

Fontos dolog, hogy a kategória besorolással megfelelően irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és bírálat irányát. Továbbá, hogy kiegyenlített kategóriákban hasonló esélyeket nyújtsunk a versenyzőknek a végső győzelemre. Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását tervezzük:

Alma;
Körte;
 Birs;
 Cseresznye;
 Meggy;
 Őszibarack;
 Kajszibarack;
 Szilva;
 Bogyós termésűek;
 Szőlő;
 Törköly;
 Bor-borseprő;
 Erdei és vadon termők;
 Vegyes párlatok;
 Egyéb párlatok;
 Zöldség párlatok;
 Ágyas - likőr kategória.

Tizenhét kategória kerül tehát kialakításra annak érdekében, hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét. Egy kategória akkor érvényes, ha abba minimum 10 ital kerül benevezésre. Abban az esetben, ha egy kategóriában kiugróan sok nevezés érkezik, a versenyigazgató és a szervezők dönthetnek újabb kategória megnyitásáról, amelyikbe pedig kevesebb érkezik annak bezárásáról.

A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinka/párlat származási igazolvánnyal tudjuk igazolni.
Az érlelt pálinkák esetében a három hónap szintén fenn álló követelmény, de ezt az italnak fahordóban kell eltöltenie. Ennek nyoma a párlatok színében található meg.
A harmadik főkategória az ágyas, ennek esetében ugyancsak három hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő gyümölcságyon kell annak eltöltenie, és szintén színében és ízében kell megnyilvánulnia.




Bírálati rendszer



A kategóriákba besorolt pálinkák párlatok értékelése, bírálata a hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A három főből álló bíráló bizottságok elé az anonimitásra különösen ügyelve, folyamatosan érkeznek az adott kategóriából a tételek. Miután két kategória zsűrizése, és számítógépes adatfeldolgozása befejeződött, szünet kerül elrendelésre. Ekkor a program automatikusan a kapott pontszámok alapján állítja fel a kategórián belüli sorrendet. Abban az esetben, ha pont azonosság lép fel a kategória élén, csúcs zsűri kerül felállításra az asztalfőnökök összehívásával, akik gyors bírálással választják ki az adott kategória győztesét, második, illetve harmadik helyezettjét.
Ezután tovább folytatódik a bírálat újabb két kategóriával, ismét szünet, majd így tovább. A minősítés során a szakmailag képzett és gyakorlott értékelők írásos tanácsokkal látják el a nevezőket az esetlegesen felmerült cefrézési- főzési-érlelési hibák jövőbeni elkerülése érdekében. Minden nevezett tételről 1 bírálati lap kerül kitöltésre. Ezek a bírálati lapok az eredményhirdetésen kiosztásra kerülnek, aki azokat nem veszi át kipostázásra nem kerülnek.



Bírálati pontok:


Illat tisztaság: 3 pont
Illat karakter: 5 pont
Íz tisztaság: 3 pont
Íz karakter: 5 pont
Harmónia: 4 pont         
Összesen: 20 pont  
    
A zsűrizés során töredék pont nem adható!


Versenypontok:


10 – 13,99 pontig oklevél + 1 versenypont
14 – 15,99 pontig bronzérem + 4 versenypont
16 – 17,99 pontig ezüstérem + 7 versenypont
18 – 20 pontig aranyérem + 10 versenypont
Kategória első hely díjazása + 7 versenypont
Kategória második hely díjazása + 4 versenypont
Kategória harmadik hely díjazása + 1 versenypont


Versenypontokat minden egyes nevező az elért eredményei alapján kap.
Az a nevező, aki minimum 10 tétellel nevez a bírálaton, részt vesz a különdíjakért kiírt versenyben.





Különdíjak:


A Verseny Legjobb Pálinkája/Párlata, Champion Díj

A szakmai zsűri által a kategóriák győztesei közül visszakóstolással kiválasztott tétel.
Az érte járó elismerést a verseny fővédnöke adja át.


Tolna-megye Legjobb Pálinka/párlat készítője

Tolna-megye közigazgatási területéről érkezett tételek közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja.
Az érte járó elismerést a Tolna Megyei Közgyűlés Elnöke adja át.

Ezen felül minden olyan megye, amelyből 5-nél több nevező érkezik, kiválasztásra kerül az adott megye Legjobb Pálinka/párlat készítője cím. Ezzel szeretnénk ösztönözni, hogy minden területről minél több nevező érkezzen. Ugyan ez az elv vonatkozik a határon túli nevezőkre is. Pl.: Vajdaság, Baranya, Erdély, Kárpátalja, Felvidék. A kategória győzteseknek járó díjat a kategória főszponzora adja át, a második, harmadik helyezetnek járó díjat a Lovagrendek képviselői adják át.


A Legeredményesebb Magánfőző

A magánfőzők közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat, amennyiben korábban még nem részesült a kitüntetésben. Ez az egyetlen olyan díj, ahol érvényben van a visszaléptetés szabálya.
Az érte járó vándorkupát, és a kísérőjét, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének Elnöke adja át.


A Legeredményesebb Bérfőző

A bérfőzetők közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a bíráló bizottság zsűri Elnöke adja át.

A Legeredményesebb Kereskedelmi főzde

A kereskedelmi főzdék közül a legmagasabb versenypontszámot elérő nevező kapja a díjat.
Az érte járó elismerést a verseny főtámogatója, a térség Országgyűlési képviselője adja át.


Megjegyzés:


Minden versenyre nevező személy a nevezési lap kitöltésével és aláírásával hozzájárul az adatainak felhasználásához, amely szigorúan csak a versennyel kapcsolatosan használható fel. Az harmadik személynek nem adható ki, abba illetéktelen személy nem tekinthet bele.
Továbbá hozzájárul a nevező ahhoz, hogy az eseményeken készült kép és filmanyagot, a szervezők szabadon felhasználhassák promóciós célokra.
A bírálat lebonyolításában részt vevő személyek titoktartási nyilatkozatot kötelesek aláírni, és az abban foglaltakat betartani. A verseny eredményei nyilvánosak azt a versenyt követő 1 héten belül nyilvánosságra kell hozni a közösségi médiában, hogy az mindenki számára elérhető legyen.
Örömmel vesszük, ha minden nevező részt vesz a díjkiosztó gálán, és személyesen veszi át az elismeréseit, mert az át nem vett díjakat nem áll módunkban postázni!


Báta, 2019.03.11.                                                            

Muth József
verseny igazgató


2019. április 7., vasárnap

Összesített eredménye A XI. Alsonyéki Regionális Borversenyen 2019.



A
Muth Pálinka és Borpince
Összesített eredménye
A
XI. Alsonyéki Regionális Borversenyen
2019.04.05.

1.
Irsai Olivér fehér bor 2018.
Muth József
Arany

2.
Cserszegi fűszeres fehér bor 2018.
Muthné Katona Mária
 Ezüst
 
3.
Sárgamuskotály fehér bor 2018.
Muthné Katona Mária
Ezüst

4.
Fehér Házasítás bor 2018.
Muth József
 Ezüst

5.
Portugeiser rozé bor 2018.
Muth József
 Bronz

6.
Cabernet franc siller bor 2018.
Muthné Katona Mária
Ezüst

7.
Merlot vörös bor 2018.
Muth József
Arany

8.
Vörös Házasítás bor 2018.
Muthné Katona Mária
Ezüst

9.
Kékfrankos vörös bor 2018.
Muth József
Bronz

10.
Cabernet franc vörös bor 2018.
Muth József
Bronz


NEVEZÉSI LAP



IV. Bátai Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny 2019.
Elküldhető a mintákkal együtt, vagy a ikszt@bata.hu címre

NEVEZÉSI LAP
Jelen nevezési lap aláírásával és kijelentem, hogy részt veszek a versenyen, a Versenykiírást elolvastam. Mellékelten beküldöm a versenyszabályzatban előírt dokumentumot, mely nélkül a nevezés érvénytelen.
Nevező neve:

Irányítószám, település:

Utca, házszám:

Telefon:

E-mail cím:

Versenyre jelölt pálinkák felsorolása:

pálinka megnevezése
évjárat
érlelés módja
alkohol
fok %
nevezési kategória

1.


érleletlen / érlelt / ágyas



2.


érleletlen / érlelt / ágyas



3.


érleletlen / érlelt / ágyas



4.


érleletlen / érlelt / ágyas



5.


érleletlen / érlelt / ágyas



6.


érleletlen / érlelt / ágyas



7.


érleletlen / érlelt / ágyas



8.


érleletlen / érlelt / ágyas



9.


érleletlen / érlelt / ágyas



10.


érleletlen / érlelt / ágyas



11.


érleletlen / érlelt / ágyas



12.


érleletlen / érlelt / ágyas



13.


érleletlen / érlelt / ágyas



14.


érleletlen / érlelt / ágyas



15.


érleletlen / érlelt / ágyas




Kérjük aláhúzással jelölje, milyen lepárlási kategóriában történik a nevezés:
Kereskedelmi főzde  /        Bérfőzde       /        Magánfőző

A pálinkák adatait a fenti részletességgel kell feltüntetni a leadott minta üvegeken.

Igényelt, és ebédjegyek száma:..................db ingyenes,.................db további jegyek, melyeket a helyszínen fizetek.

Beküldési határidő:      2019. május 9. 16 óra
Eredményhirdetés:       2019. május 11. 11 óra (szombat) a falunapi rendezvény keretében

2019. __________ hó ______ nap

…………………………………………………
aláírás

Átvétel igazolása:


201…. . ….............  hó ……..  nap
…………………………………………………
aláírás

A hiányosan kitöltött nevezési lapot NEM áll módunkban elfogadni!