Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. október 27., vasárnap

Serres Olivér körte



Serres Olivér




Ezúttal egy alma formájú körte bemutatására kerül sor, amely származását tekintve Boisbunel faiskolás a Franciaországi Rouen-ban nevelte 1860-ban a Fortunata magjából. A hazai fogyasztók által kevésbé kedvelt alakú, dudoros gyümölcs, amely ennek okán, alig használatos az ültetvényekben. Hazai elterjedése az üzemi gyümölcsösökben mindössze 4,4%. Érési idejét tekintve kései fajtának számít, október végén, de amilyen későn csak lehet, inkább szedjük, novemberben, és így akár március hónapokban is fogyasztható. Termőhely igényét tekintve igényes, meleg, védett fekvést, tápdús és jó vízgazdálkodású, meleg talajokat kíván. A szárazságot nem tűri. Termőképessége nem a legjobb, sőt elég gyengén termő, annak ellenére, hogy középkorán fordul termőre. Művelés-módját tekintve birsen és vadalanyon egyaránt jól fejlődik, alacsony törzsnek vagy törpefának való. Rosszul termékenyül. Teljesen önmeddő, virágpora is rossz. Jól termékenyíti a Bosc kobak, a Clapp kedveltje, a Téli esperes, Hardenpont téli vajkörte, és a Vilmos körte, valamint a Nemes Krasszán. Ellenálló-képessége jó, egészséges fajta. Hajtásrendszere figyelemre méltó, levele középnagy, szürkészöld színű, széle fűrészfogas. Pálhája középnagy és keskeny, könnyen lehulló. Vesszei zöldessárga-szürkék. Koronája széthajló félgömb. Gyümölcse középnagy, alakja igen lapított, egy ötödrésszel szélesebb, mint amilyen magas. Egész felületén dombos, bordás. Színe zöldes szalmasárga, részben narancssárgával mosott, nagy parás foltokkal és hálózattal, sűrűn, aprón pontozott. Kocsánya rövid, vastag, szűk kocsánymélyedésben ül, csészemélyedése mély és széles. Húsa fehér, olvadó, lédús, a héj alatt gyengén, a magháznál erősen kövecses. Íze harmonikus, kellemes zamatú, illatos, bőlevű, édes-savas. Száraz körülmények között rossz ízű. Tárolhatósága igen jó, bár a korán szedett gyümölcs ráncosodásra hajlamos. Jól szállítható. Gazdasági értéke bár árutulajdonságai kitűnőek, termesztése nehéz és ez veszélyezteti gazdaságosságát. Az Esperen bergamottja mellett a korszerű gyümölcsösökbe való késő téli körtefajtánk, termesztési problémáinak megoldásával jelentősége megnőhet.

Mézes Kajszibarack Natúr Gyümölcs Párlat 2013.



412.

2013/1023
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

  Mézes Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 Az elkövetkezendő három párlat, amelyet bemutatásra szeretnék felajánlani azzal a különlegességgel bír, hogy az erjesztéskor a feldolgozott gyümölcsöt nem önmagában erjesztettük, hanem méz társaságában. A kajszibarack már önmagában is kedvelt alapanyaga a pálinkakészítőknek, de ezúttal ezt egy kicsit megturbóztuk egy másik kedvenc élelmiszer alapanyagunkkal, hogy a nők kedvencévé váljon. Ezúttal a kajszibarackot nem is nagyon akarom bemutatni, ellenben a mézzel, amelyet mindannyian ismerünk, mégis ha beszélnünk kell róla, akkor keveset tudunk. Elöljáróban mindenképpen azt le kell szögeznünk, hogy abban a pillanatban, hogy a mézet felhasználtuk erjesztéskor társításként már nem beszélhetünk pálinkáról, csupán párlatról. Most pedig térjünk rá a mézre, illetve a méhekre. A házi méhek latin nevükön Apis mellifera, a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt a tél átvészeléséhez szükséges mennyiség többszörösét is képesek begyűjteni. Ez a folyamat láthatóan elég bonyolult, akárcsak az a folyamat, amikor az élesztőgombák mindezt alkohollá alakítják át. Egy-két gondolat, amit a mézről feltétlenül tudni kell: például magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás. Illetve 80%-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk. Vagy az is fontos tény, hogy rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel, avagy vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, de ugyan így kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. A méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges, ahogy a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne. És az együtt erjesztés során, mindez bele kerül a párlatunkba is.