Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 4., szombat

Bátai Fügebor



Bátai Fügebor


Egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja. Bennünk azonban az a téves felfogás él, hogy ez a déli gyümölcs idegen a magyar embertől. Pedig nem így van.

Hazai meghonosodásának időpontját a különböző szerzők eltérően ítélik meg. Nagyon valószínű, hogy a 14. században, az Anjouk uralkodása idején, az olasz kapcsolatok révén kerültek el hozzánk, de az is lehetséges, hogy ekkor csak a fügegyümölcsöt hozták el a kereskedők, de a termelésével még nem foglalkoztak. Más vélemények szerint, amikor a szeszes italoktól eltiltott törökök kivágták a hegy-oldali szőlőket, a területet fügebokrokkal népesítették be.

Dr. Jeszenszky Árpád, a füge életmódjának legkiválóbb hazai ismerője erről a következőket írja: "Hazánkban a legöregebb fügebokrokat a Gellérthegy déli lejtőjén, a szálloda felett, közel a Szabadság-szoborhoz találhatjuk.

Ebből már érzékelhetjük, hogy ez a gyümölcs nem is annyira idegen a mi hazánktól, és amikor kiválasztottam és gyümölcsbort készítettem belőle, beillesztve a többi gyümölcsbor sorába, akkor az, semmiben sem logót ki azok sorából.

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

A fügének nem ismert mérgező hatása, mindazonáltal fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A füge nemcsak azért fontos gyümölcs, mert rengeteg növényi rostot tartalmaz. Magas cukortartalma fokozza az endorfin kiválasztódást. A fügében található pszoralensz nevű vegyület megelőzheti a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket. Egy szem füge tartalmazza a napi rostszükségletünk egyötödét, 50 mg kalciumot, 1,2 mg vasat és mindez csak kb. 60 kalória. A füge 10 dekánként kb. 74 kalóriát tartalmaz.

A füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Az emberek íze és jótékony hatásai miatt is szeretik. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthetőek.

Romulus és Remus, Róma későbbi két városalapítója egy fügefa árnyékában szopta a farkas anya tejét, és menekültek meg ez által a haláltól. Ezt a jelenetet választottam e gyümölcsborom jelképévé is.

Jó egészséggel fogyasszuk!

2010. december 3., péntek

Bátai Téli Esperes Körtebor


Bátai Téli Esperes Körtebor



Egy hónappal ezelőtt november 3.-án Lányi Mihályné, Erzsi néni ismét megengedte, hogy körte fájuk alól, és ami még rajta volt leszedjem a körtét. Tavaly is sikerült jó kis pálinkát készítem belőle. Idén azonban elhatároztam, hogy a pálinka mellé még egy kis bort is készítek belőle, hogy ebből is legyen, ha valaki meg szeretné kóstolni. Másnap már a szedés után a gyümölcsöket kiválogattam, szárát eltávolítottam és megmostam alaposan. A sérült részek eltávolítottam, majd következet a darálás. A pálinkának szánt mennyiségből így félre tettem 60 kg-nyit és pektinbontót öntöttem rá, és hagytam 24 órát állni abban, hogy az 5.-én sorra kerülő préselés során jól kiadja magából a levet. Nem is panaszkodhattam, hiszen a présnyi mennyiségből 25 liter mustot sikerült kifacsarnom. A törkölyt, amit a présből kivettem pedig visszahelyeztem a pálinka cefrébe, hogy ott a többivel együtt megforrhasson. A következő napon 6.-án hozzá tettem a fajta élesztőt és a tápsót és a forrás, ha nem is hevesen, de beindult. 10.-én 7 liter mustot fellangyosítottam és 3 kg répacukrot tettem hozzá, hogy a 12,5 must azért egy ideig eltartható legyen. A forrás nem gyorsult be és nem is lett intenzívebb, de egy hónapig folyamatosan tartott is. Most amikor elérkezett a forrás ahhoz a pontjához, hogy már alig volt észrevehető, levettem az aljáról. A körtebor még kicsit zavaros, de érezhetően borízű, zamatos aromává forrt össze, egy kicsit talán ez is édesebb lett a megszokott boroknál, de nem annyira, hogy az zavaró legyen. A fejtés során nem sok alja lett a bornak, de azért így is öntöttem hozzá némi almabort, hogy egy kicsit ízvilágban érdekesebbé tegye. Így aztán 27 liternyi körtebor nedű keletkezett, amelyet egy ballonba fejtettem, hogy ott tovább tisztuljon, és ha ez nem történik meg magától, illetve a gravitáció hatására akkor be kell avatkoznom majd derítőszerekkel. Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy ez a gyümölcsbor is kiválóan illeszkedik az eddigi italokhoz, aromáját és ízét tekintve pedig az egyik legkarakteresebb ital válik belőle.
A kultúrtörténet leghíresebb körtefája minden bizonnyal az Alvilágban áll és a tantaloszi kínok egyik fontos eszköze. Tantaloszt ugyanis az istenek ellen elkövetett vétkei miatt az Alvilágba küldték, ahol örökös éhség és szomjúság gyötri. Hiába nyúl azonban a feje fölött csüngő étvágygerjesztő körték után, a fa ágai mindig visszahúzódnak, így nem tudja csillapítani az éhségét. Remélem, hogy ez az ital, hasonló hiányt fog okozni azok számára, akik nem kóstolhatják meg.

Jó egészséget a fogyasztásához!


2010. december 2., csütörtök

Bátai Kökénybor


Bátai Kökénybor

Elkészítése:


Amennyiben a kökény gyümölcse megfelelő nagyságú, hamvas, már nem ehetetlenül savanyú, szedésre érett. Én azért a november végére és a december elejére teszem le a voksomat, mert ezek a tapasztalataim. Ilyenkor már kissé megráncosodik és a színe szinte teljesen fekete lesz. A gyümölcsöket hazaérve tisztítsuk meg a szennyeződésektől, válogassuk át. Tépjük ki a szár maradványokat. Az egészséges szemeket mossuk meg hideg, legfeljebb langyos vízben. A forró víz leoldja a hamvasságot adó értékes viaszréteget! Lecsöpögtetés után következik a bogyók szétnyomása, úgy, hogy a magja ne sérüljön meg. Vannak vélemények, akik a magok eltávolításával készítik a borukat, de én úgy gondolom, hogy itt a magokra a kezdeti stádiumban szükség van a megfelelő íz anyag kivonásához. Az alap receptúra 2 kg kökény szétnyomkodva belekerül egy 5 literes befőttes üvegbe és 3 liter langyos vizet öntünk rá és egy kis pektinbontó enzimet. Ezt követően 2 napig előerjesztjük a borunkat, hagyva, hogy a pektinbontó enzim szétroncsolja a gyümölcs sejtfalait. A két nap eltelte után kipréseljük a mustunkat és a magokat ekkor kivesszük belőle. A keletkezett mustba 2 részletben 1 kg-nyi répacukrot olvasztunk fel. Első alkalommal 0,75 kg-ot, a második alkalommal 0,25 kg-ot. Ez a második alkalom 5 nap múlva történjen, amikor már jól beindult a mustunk forrása. A préselés után fajtaélesztőt és a tápsót is belehelyezzük a mustunkba, légmentesen lezárjuk, lehetőleg 20 C fok körüli hőmérsékleten tartva erjesszük ki. A forrás eltarthat 4-8 hétig is, amikor azonban leállt fejtsük le az aljáról egy másik edénybe és hagyjuk tisztulni. Amennyiben nem tisztul meg derítsük meg. Milyen borunk is jött létre ezzel?

A kémiai kutatások egyre több olyan anyagot fedeznek fel a növényekben, amelyekről eddig nem volt ismeretünk. A kökény esetében -sok más hasznos vegyületen kívül- ilyen az ellag sav.
Ennek hasznosságát egy idézettel kívánom megerősíteni:
"A kökény fontos forrása az ELLAGSAV-nak (EA). Az ELLAGSAV egy daganatpreventív fenolos dilakton, anticarcinogen /magyarul daganatmegelőző, rákellenes/ hatású. Kísérletileg igazolt, hogy az EA étrendi adagolása a tumor-multiplicitást szignifikánsan csökkentette (55%-al). A kutatók szerint a döntő hatásmechanizmus a NMBA-metabolizmus gátlása, de egyéb lehetőségeket sem lehet kizárni, pl. a reaktív intermedier termékek befogadását a DNS-alkilálás előtt. A kökény fogyasztható továbbá bélhurut ellen, roborálóként betegségek után, anyagcsere-szabályozó hatása érvényesül reumánál, általános immunerősítő. A népgyógyászat kúraszerűen sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja."

Fogyasszuk jó egészséggel!

2010. december 1., szerda

Bátai Golden Delicious Almabor



Bátai Golden Almabor

Október 20.-án daráltam le 120 kg Golden Delicious almát és oltottam be pektinbontó enzimmel. 24 órát vártam, hogy a pektinbontó elvégezze a munkáját és a préselés hatékonyabb legyen. 35 liternyi must keletkezett tisztán, amelyet 22.-én beoltottam élesztővel és tápsóval. A forrás beindult. Október 27.-én, amikor már határozottan forrt 10 liter mustot kivettem az edényből és abban felolvasztottam 4 kg répacukrot., majd visszaöntöttem a közösbe. A forrás tovább haladt, ám az idő lehűltével gyengült, de folyamatos maradt. A kotyogó szépen dolgozott rajta. Most már eltelt több, mint egy hónap és a forrás alább hagyott. A fejtés végrehajtása mellett döntöttem. Viszonylag sok alja lett a bornak, de még így is a tisztulás nem teljesen ment végbe. Kóstolásra kellemes bár kicsit édes bor jött létre, amely, amennyiben ha sikerül letisztulnia, akkor ünnepi események egyik kuriózuma lehet majd. 32 liter szűrt és tisztított bor került pihentetésre. Idáig eljutva természetesen már a névadásról is gondolkodnom kellett. Mivel ez az ital nem közönséges bor, hanem gyógyital, így természetesen a Medicinum kategóriába került ott is a Gyümölcsbor alapú italok közé. E kategóriát minden esetben és minden fajta bornál Báta község nevéről fogok elnevezni. A másik fontos dolog, amit tudni kell róla, hogy édessége sem véletlen, hiszen a mitológiában Lédához ajánlottam, akit Zeusz hattyúalakjában kísértet meg és a nászukból két tojás született, és az egyikből született a híres szép Heléna, vagy más néven Trójai Heléna. A szépség és az édesség szimbólumává válva. A gyógyászatban pedig leginkább a köszvényes megbetegedések megelőzésére ajánlom, de álmatlanságban szenvedőknek is este ebből egy deci meghozza a pihenés gyümölcsét.


2010. november 29., hétfő

Szent András Apostol Ágyas Pálinka


Szent András Apostol Kökény Ágyas Pálinka


A kökényt bárminek is dolgozzuk fel mindig az a fontos. Hogy lehetőleg a hideg időjárás beköszönte után tegyük meg. Sokan úgy vélik, hogy az első dér után már alkalmas a szedésre, én azonban úgy vélem, hogy legalább egy hét hideg idő és mínuszok kellenek ahhoz, hogy szedhető legyen. Ilyenkor természetesen már a bokor lehullatja a leveleit és a szedés ez által sokkal könnyebbé válik, sőt azt is látjuk, hogy melyik bokornak érdemes neki állnunk. Ebben főleg a nagy szemű gyümölcsöket favorizáljuk, mert ott a magon található hústömeg is jelentősebb. A szedés nem könnyű feladat, de a tapasztalatom szerint a kesztyű nem jó megoldás, mert túl sok bogyót ejtünk le, így marad a puszta kéz és a határozott mozdulatok. Elkerülhetetlen a sérülés és a karcolás, de megéri a fáradságot és nehézséget. Szedéskor arra is figyeljünk, hogy amennyiben nem rögtön dolgozzuk fel a bogyókat, akkor szárastól szedjük, mert így tovább megőrzi eredeti állapotát. Természetesen ágyas pálinkának, amelynek én is elsőként szedem, oda mindig a legszebb és legnagyobb szemeket válogatom ki, hiszen ez mutat jól benne. A szárától és minden szennyeződétől meg kell tisztítani. Amikor a szárát kitépjük nem árt, ha megsérül egy kicsit a bogyó, mert könnyebben kioldódik belőle a szín és az aroma. Az arány az alanypálinka és az ágy 2:10-hez, vagyis 1 liter pálinkához 0,2 kg gyümölcsöt rakjunk. Az érlelést minimum két hónapig kell folytatni, de minél tovább van rajta annál jobb lesz a pálinkák bel tartalma. Nálam az alany Golden Delicious alma pálinka. Mivel András napján készítettem ezt az italt, így Szent András apostolt hívtam védőszentjéül. Az érlelési idő végén palackozás előtt mindenképpen szűrjük meg alaposan, hogy az üvegbe kristály tiszta ital kerüljön. Az ágyat, amelyen ért nem kell eldobni, hanem ismét fel lehet használni, de ilyenkor már kicsit kevesebb pálinkát öntsünk rá, az arány inkább 0,5 kg gyümölcs 1 liter pálinka. Ezért én három hónapig érlelem a gyümölcsöt az ágyon és utána fejtem le róla.

Jó egészséget kívánok a fogyasztásához!


2010. november 28., vasárnap

Melurarcum Cellarium


Tisztelettel köszöntöm minden kedves Olvasómat!

Egy mindenképpen rendhagyó útra, utazásra szeretném meghívni Önöket az elkövetkezendőkben. Egyszerűen azt mondhatnám, hogy pálinka bemutatóra kérem fel Önöket, de ez így nem teljesen takarja az igazságot. E helyett egy Ital - Életmód Rendszert szeretnék bemutatni és felkínálni. Ennek a rendszernek azt a nevet adtam, hogy Melurarcum Cellarium. A latin kifejezés nem áltudományosságot próbál meg takargatni, hanem egyszerűen azért neveztem el így, mert a Rendszer az emberi lélek segítségével épül fel, ugyanis italaink nemcsak a testet, hanem sokkal inkább a lelket szolgálják, amely megnyitja a testet is és ez által az esetlegesen beteg részek elindulhatnak a gyógyulás útján. Amikor ugyanis egy párlatot megkóstolunk, akkor azzal vitaminokat, aromákat, szerves anyagokat veszünk magunkhoz, amelyek hatással vannak szervezetünk működésére. Ha ezt a kóstolást tudatosan, célszerűen végezzük, mértékletesen akkor pozitív hatással van, ha mértéktelenül, akkor káros hatással van. Az elmúlt évtizedek során ez a fajta kulturált, céltudatos párlatfogyasztás kihalt és helyébe az alkoholizmust keltették életre. Reményeink szerint ezt vissza lehet fordítani az emberek ismereteinek visszaállításával. A Melurarcum Cellarium nem jelent mást, mint Rigóvári Pincészetet, ahol ezek a párlatok életre kelnek. A kulturált italfogyasztásához a következő ismeretekre mindenképpen szükségünk van:

A párlatok évszázadok óta a magyar táplálkozási kultúra, a mindennapi élet része. Ugyanolyan nemzeti sajátosságunk, mint a pirospaprika, vagy a tokaji aszú, azaz Hungaricum! A reggeli párlatfogyasztás egykor a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója volt, a nehéz, zsíros reggeli ételek megemésztésének segítője, nehéz munka idején a fáradtság ellenszere. A párlatok azonban nemcsak a hétköznapok, hanem az ünnepek táján is lakodalom, keresztelő, temetés megtalálható volt a magyar ember asztalán. Sokakban felmerülhet, hogy miért éppen a régi paraszti életből merítjük ezeket a szokásokat? A paraszt emberek életmódja, a hagyományra, a természettel való teljes közösségre, harmóniára épült. Megfigyeléseik, türelmes, nyugodt élet szeretetük Isten szerinti egységben épült fel. Életükben helye volt a munkának, a szórakozásnak és a lélekápolásának is a hitnek, amely egész életüket átszőtte, és amelynek segítségével a természet adta lehetőségeiket maximálisan a maguk szolgálatába tudták állítani anélkül, hogy azt legyűrni akarták volna. Nem estek túlzásokba, nem dolgoztak ész nélkül, nem dorbézoltak felelőtlenül mindenben a mértékletességre törekedtek, ellenben az akkori és a mai városi emberekkel szemben. Elfogadták helyüket abban a világban ahová születtek, ismerték annak minden rezdülését, nem akartak többet, mint megfelelően élni és ezt gyermekeiknek tovább adni. Csakhogy a kollektivizálás ezt a paraszti életmódot és szemléletet kiölte és a verseny szférába lökte, ahol teljesen megsemmisült. A parasztember olyan volt, mint az öreg tölgyfa nem hirtelen akart magasan élni, hanem sokáig méltósággal.

Napjainkban a párlatok inkább az ünnepi eseményekhez, családi összejövetelekhez kötődnek. Így fogyaszthatjuk étkezés előtt, vagy után vagy, csak önmagában, de bizton állíthatjuk, hogy fogyasztójának mindenképpen felejthetetlen élményt ad. Ha párlatok esetében mértékletesen napi négy centnél, borok esetében maximum napi 4 decinél nem többet veszünk magunkhoz, akkor szervezetünkre jótékony, gyógyító hatással van.

Fiatalok körében végzett felmérések szerint ők azért fogyasztanak szívesen gyümölcspárlatokat, mert élvezeti értéke mellett fontosnak tartják magyar származását, és mert kis mennyiségben fogyasztása még egészséges is. Mivel a magyar párlat iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ezért érdemes megismerkedni a párlatfogyasztás kultúrájával.

A párlatok igazán sokoldalú italok, de a jó párlatokban félreérthetetlenül felismerjük annak a gyümölcsnek az aromáját, melyből készítették. Ha bármilyen más illatot, szagot érzünk, amely akár kellemetlen is lehet, az gyártási, előállítási hibát jelez. A jó párlat elfogyasztása után – akkor is, ha négy centiliternél, vagy négy decinél többre sikeredett – az ember nem kel másnaposan, tiszta a feje, és gyomra.

A teljes íz, és aroma, amely a párlat minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból, megfelelő hömrsékleten fogyasztjuk.

A párlatokat nem szabad csak úgy egy „szuszra”, egyetlen hörpintésre meginni. Azt csak lassan kortyolgatva, ízlelgetve szabad fogyasztani. Csak így élvezhető igazán a minősége. Ha a párlat hibátlan minőségű, akkor néhány perccel a fogyasztása után is érezhetjük, hogy milyen kellemes illatok szabadulnak fel az üres pohárból. Ilyenkor találkozhatunk a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel, amelyek sokat érnek, és fontos minőség meghatározó tényezőként is szerepelnek.
Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a párlatkészítés egy külön tudomány, két egyforma főzet nem létezik. Minden gyümölcsfajta más, és minden párlatfőző mester más párlatot készít. Felfedezni, összehasonlítani, megkóstolni a párlatfajtákat ugyanolyan élvezetes lehet, mint a legjobb borok kóstolgatása.

Biztosan felmerült a hallottak után, hogy a pálinka szót nem ejtettem ki, és ez nem véletlen, mert az én rendszeremben a pálinka csak az egyik, de majdnem a legfontosabb irányzat. Nem képviselem azt a nézetet, hogy csak a pálinka a magyar ital, a Hungaricum. Ugyanis őseink fogyasztottak likőröket, gyógylikőröket, borokat, sőt gyógyborokat, továbbá más olyan fűszeres párlatokat melegen és hidegen, amelyek fontos helyet foglaltak el egészséges életmódjukban. Jó példa ezekre a szerzetesek által készített ősi italok, akik abban az időben orvosok híján az egyszerű emberek lelki és testi gyógyítását is végezték. Rendszeremmel én ide az ősi bencés hagyományokra visszavezetett, tudatos, kulturált italfogyasztáshoz szeretném visszavezetni Önöket, amely révén nemcsak lelki egyensúlyúkat lesznek képesek visszanyerni, hanem a testi harmóniájukat is. Ezen italok fogyasztásával tehát nem csupán örömöt lesznek képesek lopni hétköznapjaikba, ünnepeikbe, társas kapcsolataikba, hanem egészséges, új életmódot, életszemléletet, amely nem idegen a bennünket körülvevő természettől, hanem ellenkezőleg arra és abból épül fel, mert az ember is abból fejlődik azzá, ami!

Jó egészséget kívánok!