Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 31., szombat

Mézes Fűszeres Körte Ágyas Gyümölcs Likőr 2015.



795.



2015/0126









AQUAVINICUM



LIKŐR




GYÜMÖLCS








  Mézes Fűszeres Körte


  üvegben érlelve
 Ezen a vasárnap utáni napon nekünk ezúttal nem a hagyományos hétfő következet, mert mind én, mind a feleségem szabadságon voltunk azzal a nem titkolt céllal, hogy ha már a klasszikusnak számító sertésvágásunk idén elmarad, legalább helyette kolbászt és szalámit töltsünk. Ehhez azonban a henteshez kellett fordulnunk darált húsért, és ott a vágás hétfői napon volt, hogy friss, meleg húsból tudjuk bekeverni töltelékeinket. Össze is hívtam a segítségeket ebéd utánra és neki álltunk a töltelékek elkészítésének. Őt órára már el is készültünk a munkával és a füstön lógtak a kész árúk. Pár palackbort is elfogyasztottunk, és remek hangulatban helyre állítottuk a rendet is magunk után. Amikor aztán mindenki hazatért otthonába neki álltam a következő immár ötödik gyümölcs likőröm elkészítésének. A kolbász készítése közben volt időm azon elmélkedni, hogy vajon ahhoz, majd milyen likőr lenne a legmegfelelőbb, kell ugyan is a szaláminak is legalább száz nap szikkadás, száradás, és a likőröknek is kell az a száz nap, ahhoz, hogy belehelyezett fűszerek, alkotó elemek megfelelően összesimuljanak. Tehát a mai likőrömnek a körte alapanyagot választottam. Előkerítettem tehát egy régebbi körte pálinkámat, és vételeztem belőle 3 liternyit. A következő lépésben elővettem az egy éves körtebefőttet, megkóstoltam, és miután tutinak találtam 30 dkg-ot hozzá is adagoltam. Ekkor következett a vanília aroma beleöntése, amelyből 10 ml-t adagoltam hozzá. A likőr főaroma fűszerének, pedig ezúttal a sáfrányos szeklicét választottam, és abból 5 grammot raktam az italunkba. Ekkor már más feladatunk nem is maradt hátra, mint a 30 dkg nádcukor felolvasztása, és a 30 dkg akácméz felolvasztása és visszahűtése a likőr hőmérsékletére. Alaposan összeráztam, majd szoba hőmérsékleten megindult az összeérlelése. A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere, grammonkénti értéke minden időben drágább volt az aranyénál.  1g fűszerhez 110-150 virág bibéjére van szükség, fél kiló sáfrányt egy futballpályányi virágból lehet összegyűjteni. A történelem folyamán sokszor kegyetlenül büntették a sáfrány hamisítását: volt, akit elégettek, mást elevenen ástak el miatta. Ma ezt már nem veszik ennyire komolyan, a sáfrányos szeklicét “magyar sáfrányként” árulják  a piacon – büntetlenül. Szerencsénk, hogy ez mára már így van, mert így bátran ajánlhatjuk ezt az italunkat azoknak, kiknek kicsit magasabb a koleszterin szintje. 

2015. január 30., péntek

Mézes Fűszeres Szilva Ágyas Gyümölcs Likőr 2015.



794.

2015/0125


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Fűszeres Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 A hajnalig tartó bálozás következtében ez a nap bizony a regenerálódásra ment rá leginkább. Jó kis hóesésben hazaautózni nem a feleségem legnagyobb öröme volt Szekszárdról, de azért megcsinálta. Természetesen, ha esik, ha fúj, ha bál, van, ha nincs a délelőtti szentmise nem maradhat ki az életünkből. A közös családi reggeli azonban elmaradt, de legalább reméltem, hogy az ebéd az kárpótolni fog emiatt. Ekkor már tervezgettem a mai nap elkészítésre szánt italomat, amelynek érdekes módon elsőként a védőszentjét találtam meg. Annak ellenére, hogy az egyházban ma szinten minden Szent Pál Apostol megtéréséről szólt, ezúttal nem őt választottam italom védnökéül, hanem az ebben a történetben második szerepet játszó alakot a Damaszkuszi Szent Ananiást, akiről idővel az emberek megfeledkeztek, pedig Pál megtérésének igen fontos eszköze volt. Miután ez meg volt, a megfelelő gyümölcs pálinkát kellett hozzá utalnom, sokat persze nem merengtem a dolgon, hanem kézenfekvő módon a szilvát választottam a sorozat negyedik italául. Amikor már ez mellett is sikerült döntenem, az utolsó fontos kérdés gyakorlatilag az volt, hogy melyik legyen az a főfűszer, amelyet hozzá fogok társítani a vanília mellé. Ezt már azért nem volt olyan könnyű eldönteni, de aztán némi tépelődés után, különböző illat mintákat átillatozva a szegfűszeg alkalmazása mellett határoztam el magam. Nyilvánvalóan nem maradhatott ki ebből sem a szilvabefőtt ágyazás sem, ahogyan a nádcukor és az akácméz társítása sem. Az aromás növény nem csak a forralt bor alapanyaga lehet. Európába angol kereskedők hozták a szegfűszeget még a kora középkorban. Az illatos fűszernövény a 13. századtól már a kolostorok gyógynövénytárába tartozott. Jól bevált szerként ajánlották gyomor- és bélproblémákra, vesekőre, fejfájás ellen. Más erős illatú gyógynövényekhez hasonlóan a szegfűszegnek is pestis elleni védőhatást tulajdonítottak. Ha hétvégén tör rád a kínzó fogfájás, és nem tudsz orvoshoz menni, hasznos lehet némi házi segítség. Vegyél a szádba pár szem szegfűszeget, majd hagyd kicsit felpuhulni őket, és rágd össze. Ezt követően az apró fűszerdarabokat tartsd a fájós fogadon körülbelül 20 percig. Ennél, pedig már csak az lehet hatásosabb, ha ezen italunkat tartjuk a fájós fogunkon egymás után több alkalommal is, ezért is ajánlom mindenkinek, akinek fájhat rá a foga.