Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 30., péntek

Mézes Fűszeres Szilva Ágyas Gyümölcs Likőr 2015.



794.

2015/0125


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Fűszeres Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 A hajnalig tartó bálozás következtében ez a nap bizony a regenerálódásra ment rá leginkább. Jó kis hóesésben hazaautózni nem a feleségem legnagyobb öröme volt Szekszárdról, de azért megcsinálta. Természetesen, ha esik, ha fúj, ha bál, van, ha nincs a délelőtti szentmise nem maradhat ki az életünkből. A közös családi reggeli azonban elmaradt, de legalább reméltem, hogy az ebéd az kárpótolni fog emiatt. Ekkor már tervezgettem a mai nap elkészítésre szánt italomat, amelynek érdekes módon elsőként a védőszentjét találtam meg. Annak ellenére, hogy az egyházban ma szinten minden Szent Pál Apostol megtéréséről szólt, ezúttal nem őt választottam italom védnökéül, hanem az ebben a történetben második szerepet játszó alakot a Damaszkuszi Szent Ananiást, akiről idővel az emberek megfeledkeztek, pedig Pál megtérésének igen fontos eszköze volt. Miután ez meg volt, a megfelelő gyümölcs pálinkát kellett hozzá utalnom, sokat persze nem merengtem a dolgon, hanem kézenfekvő módon a szilvát választottam a sorozat negyedik italául. Amikor már ez mellett is sikerült döntenem, az utolsó fontos kérdés gyakorlatilag az volt, hogy melyik legyen az a főfűszer, amelyet hozzá fogok társítani a vanília mellé. Ezt már azért nem volt olyan könnyű eldönteni, de aztán némi tépelődés után, különböző illat mintákat átillatozva a szegfűszeg alkalmazása mellett határoztam el magam. Nyilvánvalóan nem maradhatott ki ebből sem a szilvabefőtt ágyazás sem, ahogyan a nádcukor és az akácméz társítása sem. Az aromás növény nem csak a forralt bor alapanyaga lehet. Európába angol kereskedők hozták a szegfűszeget még a kora középkorban. Az illatos fűszernövény a 13. századtól már a kolostorok gyógynövénytárába tartozott. Jól bevált szerként ajánlották gyomor- és bélproblémákra, vesekőre, fejfájás ellen. Más erős illatú gyógynövényekhez hasonlóan a szegfűszegnek is pestis elleni védőhatást tulajdonítottak. Ha hétvégén tör rád a kínzó fogfájás, és nem tudsz orvoshoz menni, hasznos lehet némi házi segítség. Vegyél a szádba pár szem szegfűszeget, majd hagyd kicsit felpuhulni őket, és rágd össze. Ezt követően az apró fűszerdarabokat tartsd a fájós fogadon körülbelül 20 percig. Ennél, pedig már csak az lehet hatásosabb, ha ezen italunkat tartjuk a fájós fogunkon egymás után több alkalommal is, ezért is ajánlom mindenkinek, akinek fájhat rá a foga.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése