Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 17., szerda

Mézes Szegfűszeges Besztercei Szilva Gyümölcs Likőr 2014.



750.

2014/1212


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Szegfűszeges Besztercei Szilva 
  üvegben érlelve
 
 
 
 Elérkezett hát a várva várt péntek, és itt vagyunk a hétvége kapujában. Az időjárás elfogadható, napsütés, késő őszies idővel. Persze még a munkanapot végig kell valahogyan gyűrni ahhoz, hogy a délutánt már a komámék sertésölésén töltsem el. Ezeken a családi összejöveteleken azért gyorsan előkerülnek a pálinkák és a borok, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor férfiember miről is beszélgethetne, mint dédelgetett italairól, pálinkáiról. Azt azért mondanom sem kell, hogy a fő attrakció az nem a mai nap, hanem majd a holnapi, így aztán most inkább az igyekezett az, amely jellemzi tevékenységünket. Pár pálinkát azért végig kóstolunk, amelyeket én főztem le a komámnak. Jókedvűen, de azért kicsit fáradtabban érkezem haza, de ez azért nem gátol meg abban az elhatározásomban, hogy a napokban bemutatott mézes szilva párlatomnak ne csak három tagja legyen, hanem készüljön el belőle egy negyedik is, még pedig a likőr kategóriában. Ilyenkor karácsony előtt kedveltek az ilyen fűszeres italok, hátha még egy kicsit hűvösebb is lenne, remekül felmelegítené az emberfiát kívül-belül. Elhatározásomat tett is követte, még pedig azzal az ötlettel vezérelve, hogy a mézes szilva mellé fő aroma vonalként a szegfűszeget fogom bevetni, akárcsak a Zsindelyes Pálinkaház egyik likőrénél. Azzal a különbséggel, hogy nálunk a méz a desztillálás előtt és nem után került a párlatba. A szegfűszeget gondolom, nem kell bemutatnom mélyebben senkinek, mert konyha nem nagyon létezhet nélküle. Ez a picinyke, szögre emlékeztető szárított bimbó a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszere. Elengedhetetlen eleme a kompótoknak, kihagyhatatlan a forralt borból, és egy jó almás pite se készülhet nélküle. A rómaiakkal nagyjából egy időben, a Han-dinasztia idején, már a kínaiak számára sem volt újdonság a szegfűszeg. A császár elé járuló, vele szót váltani készülő alattvalók számára előírás volt a szegfűszeg rágcsálása, hogy friss és üde lehelettel jelenhessenek meg a kihallgatáson, az uralkodó színe előtt. A frissítő jelleg mellett a szegfűszeg Kínában aratott fényes karrierjéhez az afrodiziákum léte is hozzájárult. Ez a mézes párlat likőr ízében hosszantartó, a szegfűszeg által feltüzelt, édeskés íz világú élményt nyújt. Ajánlani tudom ezt az italt a karácsonyi felkészülések idejére is, de az új év első hónapjaiban is lehet sikere. 
 
 

2014. december 16., kedd

Mézes Besztercei Szilva Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



749.

2014/1211


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Besztercei Szilva 
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ahogyan azt már az elmúlt két napban beharangoztam, a mai nap is folytatom ennek a pálinka családnak a bemutatását. Az Aquavinicum Párlat Rendszerben a harmadik italunk általában mindig az Ágyas változat, és nem változtattunk ezen a szabályon ezúttal sem. A napok, pedig valóban egyre sebesebben telnek el a nagy ünnep felé közeledve. Ez az igen összetett italunk, pedig lehetőséget ad különleges variációk, ízek és aromák felfedezésére, kialakítására. Napközben gondolatban már a holnapi sertésvágásra hangolódtam tudva, hogy aztán ott a borok mellett, majd a pálinkának is igen fontos szerep jut. Ezen az estén azonban még egy fontos lépésre szántam el magam a pálinkám beágyazása előtt még, pedig arra, hogy új szemüveget csináltatók közel húsz év után, mert egyre inkább zavar mind közel látásban, mind távollátásban. Az ok ki is derül gyorsan, a távollátásom javult, viszont a közelre látásom rosszabb lett, így nem véletlen, hogy jobb látás érdekében új szemüveg kell. Természetesen a spart is meglátogatjuk egy kis bevásárlás céljából, ahol főként fűszereket szerzek be, majdani italaim alapanyagául. Haza érkezve aztán elvégzem ennek az italomnak az ágyazását, amely a hagyományos besztercei szilvával történik meg. A szilva mintegy 85% víz, 10 dkg gyümölcs 58 kcal (244 kJ) energiát tartalmaz. Igen gazdag ásványi anyagokban kálium, vas, magnézium, vitamintartalma azonban nem számottevő, kivéve B2-, és C-vitamin tartalmát. Szénhidráttartalma 13 g körül van, héjának élelmi rosttartalma jelentős, különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos élelmi rost- és gyümölcscukor-tartalma. Magas az aszalt szilva inulin tartalma is mely prebiotikumként   táplálja  a  hasznos probiotikus bélbaktériumokat, ezáltal olyan környezetet teremt a bélben, mely segíti például a kálcium felszívódását. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, ezáltal védik a sejtfalat. Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek. Az aszalt szilva fontos szerepet tölthet be a csontrendszer védelmében, mivel a vízveszteség  miatt ásványi anyag tartalma bekoncentrálódik, így jelentősebb réz és bór tartalma segít  a csontritkulás megelőzésében.