Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. március 23., szombat

Bikavér Törköly Szőlővel Ágyas Párlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.
Házi pálinkabírálati lapok:
Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A hetediknek felkínált párlat annyiban különlegesség, hogy szőlővel ágyas törköly, amely több hónapos ágyon érlelés után került fel erre a bírálatra. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. A megítélésében nem volt jelentős eltérés csupán egy pont, így a megszerezhető három pontból csupán 2,6 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál sem volt lényeges eltérés a zsűrinél, de mindenki talált hibát, így 4,0 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,9 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt már nagyobb eltéréssel, másfél pontszórással ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,9 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is történtek levonások, amely okán 3,6 pontot ért el a pálinka. Így összességében 16,98 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap negyedik legjobb pálinkájává lépett elő.
Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II. Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni. 
 

Cabernet franc Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2013.



325.

2013/0313

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY
 
 
Cabernet Franc Szőlő Natúr Törköly
  eperfahordóban érlelve


A tegnapi napon bemutatásra kerülő pálinka érlelt változatának bemutatása következik. Amikor a Cabernet franc szőlő törkölypálinkájáról beszéltem a végén megjegyeztem, hogy ennek a fajta klónjának jól áll a fahordós érlelés, talán kicsit jobban, mint a múltkor bemutatott másik fajta klónnak. Természetesen lesz majd lehetőségünk és alkalmunk arra, hogy összehasonlítsuk a két klón különböző pálinkáját, mind a natúr változatot, mind pedig a fahordós érlelésű változatát. A pálinka érlelésénél nálunk és szinte minden magyar lakta területen az eperfa az egyik legkedveltebb alapanyag. Ez pedig nem véletlen hiszen az eperfa egyik legritkább és legértékesebb faanyagunk, amely a legfenségesebb harmóniát adja a beletöltött pálinkának. A pálinka az egész magyar nép számára szerte az egész világban erőt adó ital a honfitársaink számára. Büszkék vagyunk a szilva, a törköly, a barack és más gyümölcsből főzött pálinkáinkra, de ahhoz, hogy e gyümölcspálinkák kiteljesedhessenek, szükség van érlelő alkalmatosságra, hordóra, amelyben a nyers alkoholos ital elveszítheti karcosságát, friss, égető ízét, kiteljesedve a hordó anyagának ízével és festékanyagaival. Az eperfa dongává változtatása után a szabad ég alatt szárad, önmaga is érve és felkészülve a hordóvá válás hosszú útjára. A tiszta víz és a fehér hó hozzájárulnak a donga éréséhez, lemosva és letisztítva a fát, hogy az megérve hordóvá alakulhasson. A kádár elsődleges feladata, hogy a megfelelő időben cselekedjen, és a megérett faanyagot beillesztve a folyamat részébe elővarázsolja a végterméket, a kis érlelő hordócskát. A kádár a természet erőit, elemeit használja fel hordóinak előállításához, azért hogy amikor a hozzáértő ember belekóstol a megérett italba, érezhesse, hogy megszületett a minőségi nedű. Az eperfahordókban érlelt italok különleges színt és ízeket öltenek magukra pár hetes érlelés után. A pálinka veszít alkohol tartalmából, és az íze is elveszíti karcosságát gazdagodva az eperfában rejlő csodákkal, kioldva az eperfa festékét aranyos és konyakos kristálytiszta csillogást ölt magára. A hordó készítés is egy olyan különleges szakma, amely egyre inkább kihalóban van, én, mint eredetileg asztalos szakmájú megtanultam a hordó készítés alapfogásait is, de azért ezt mindig szakemberre bíznám, ahogyan a pálinkafőzést is mindig bízzuk szakemberre, és kérjük tanácsát, ha magunk főzünk! 
 

III. Kárászi pálinkaverseny




III. Kárászi pálinkaverseny




Helyszín: Kárászi Faluház

(Kárász, Fürdő u. 10.)

Időpont: 2013. április 27.

Program: 1530- helyfoglalás

1600 – a pálinkák értékelése

1800 - vacsora

A mintákat (0,5L-es üvegben) 2013. április 23-án,és 24-én, 9-18 óra között a FALUHÁZ épületében vesszük át.

Nevezési díj: 600 Ft/minta Vacsora: 1300 Ft/fő


Zsűri:

Béli Géza (a zsűri elnöke) Pálinka Lovagrend tagja

A JÖVKER Bt. tulajdonosa

Békési Zoltán a Pálinka Lovagrend Főpohárnoka

A Békési Pálinka Zrt. tulajdonosa

Bolyhos László a Pálinka Lovagrend Nagykövete

A Bolyhos Pálinkafőzde tulajdonosa

Trepák János a Pálinka Lovagrend Nagykövete

Az ország legnagyobb kisüsti pálinkafőzdéjének tulajdonosa.


A pálinkafajták széles választékára való tekintettel a verseny kategóriáit a beérkező minták után határozzuk meg.


A Vacsorát követően JOKER szabadtéri bál a FALUHÁZ udvarán, Büfé lesz!


Kárászért Egyesület
 
 
 

2013. március 22., péntek

II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupa 2013.



Folyamatosan érkeznek a pálinkák és gyümölcspárlatok Gyulára, a II. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa (Gyula-Budapest) versenyre
Eddig mintegy ötvenen regisztráltak, ami 130-140 nevezési mintát jelent és az már biztos, hogy a tavalyihoz képest egy új országból, nevezetesen Moldáviából is nevezett egy kereskedelmi cég két gyümölcspárlattal. Az elmúlt évi nemzetközi megmérettetésre 9 országból (Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Örményország, Szerbia, Belgium és Olaszország) érkezett minta – olvasható a rendezvény palinkafesztival.hu weboldalán. Lovász Sándor ötletgazda, főszervező szerint a verseny tétje óriási, hiszen immáron másodszor a Pálinka Világkupa keretein belül választják ki Magyarország legjobb pálinkáját, amely megőrzendő nemzeti kincsként kerül be a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba. Az eredményhirdetés a gyulai várudvaron 2013. április 19-20-21-én megrendezésre kerülő a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál, Kiállítás és Vásáron lesz.

Mindebből nyilvánvalóan következik, hogy a szervezők meghosszabbították a nevezési határidőt, hiszen érzékelhetően elmaradt a jelentkezési dömping, amelynek oka talán az is lehet, hogy megdrágították a nevezést párlatonként. Várhatóan a kereskedelmi főzdék dömpingje lesz jellemző a versenyre, hiszen nekik létkérdés a kiélezett piaci helyzetben a minden párlatjuk megversenyeztetése. Az otthonfőzés biztosításával érzékelhetően csökkent a kereskedelmi főzdék értékesítése és árbevétele, emiatt kicsit meg is orroltak az otthonfőzőkre, akik pedig nemcsak hogy egyre inkább neki bátorodnak, de valóban egyre jobb pálinkákat állítanak elő. Mert azért valljuk be, hogy egy otthoni egyedi kézműves termék azért nem egy nagyüzemi sablontermék. Mindezek ellenére remélem, hogy legalább ezer párlat nevezése összejön és valóban komoly verseny fog kialakulni.
 

Bodzásbor Natúr Vegyes Párlat 2012.



A pálinkák élete a gyümölccsel kezdődik, majd a második fázisban, abból gondos kezek cefrét készítenek, hogy az erjedés folyamán újjá születhessen, a desztillálással ismét fizikai valóságot ölthessen, és ezzel még nincs vége. Az érlelés, a pihentetés különböző módjaival, kifinomodik, harmóniává áll össze. Ezt követi végül amikor a pohárba kerül és baráti összejöveteleken kóstolgatva, ízlelgetve, megállapítjuk, hogy milyen utat járt be a gyümölcs a fától a pohárig.


Házi pálinkabírálati lapok:


Ezzel a kóstolóval és bírálattal megkezdtük felkészülésünket a II. Gyulai Nemzetközi Pálinka Világkupára, amely április 19-21. között fog lezajlani, de a mintákat már egy hónappal korábban március 20-ig el kell küldeni a verseny helyszínére. Ennek okán aztán legalább három otthoni házi válogatott kell tartanunk annak kiderítésére, hogy melyikkel induljunk el a versenyen. A hatodiknak felvonultatott párlatunk egy vegyes különlegesség, ahol a bodza került házasításra rizlingszilváni borpárlattal. Szintén a tavaly decemberi párlat immár három hónapos, így alkalmas arra, hogy lebíráljuk. A bírálat hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott és pincészetünk vendégei ezúttal ifjabb Szabó Péter alpolgármester, mezőgazdasági vállalkozó, szőlőtulajdonos borász, aki mellesleg a lányaim keresztapja. Németh Attila vasútmérnök, Bátaszéki állomásfőnök, szőlőtulajdonos borász. Valamint Bese Csaba vadász, mezőgazdasági gépkezelő. Végül jómagam, mint a pincészet vezetője. A bírálat elején mindig frissek a kóstolók. A szokásoknak megfelelően a pálinkák pohárba töltése után a megfelelő hőmérsékletű, és előkészített italnak az illat tisztaságát vettük szemügyre. Hárman azonosan ítéltük meg és csupán egy eltérő vélemény volt, így a megszerezhető három pontból csupán 2,8 pontot sikerült beátlagolnunk, ami azért nem rossz eredmény. A folytatásban még mindig az illat jegyeknél maradtunk, amely során maximum 5 pontot is odaítélhettünk volna a pálinkának, amennyiben az 100%-os lenne. Ennél a szempontnál sem volt lényeges eltérés a zsűrinél, de mindenki talált hibát, így 3,5 pontot abszolváltunk a számára. Ezek után következett az ízek megvizsgálása a szánkban, a torkunkban. Az íz tisztaságára rendszerint 3 pont adható oda, ha hibátlan a termék. Itt is egy bírálónál volt némi eltérés a pontozásban, amelynek átlaga kicsit kerekítve 2,8 pont lett. Az íz, a zamat karakter jegyeivel folytattuk a vizsgálatot, amelyre 5 pont volt odaítélhető maximálisan. A pontozok itt már nagyobb eltéréssel, ítélték meg a párlatot és átlagosan 3,6 pontot sikerült lekönyvelnünk a számára. Befejezésül nem maradt, más vissza, mint az összkép, a harmónia összességének a megfelelő megítélése a párlat összességében. Erre úgy-e 4 pontot lehet adni, ha nagyon jó a termék, itt is történtek levonások, amely okán 2,9 pontot ért el a pálinka. Így összességében 15,6 pontot adtunk oda számára, amellyel a nap kilencedik pálinkájává esett vissza.

Ezzel az eredménnyel nyilvánvalóan nem fogjuk ezt a párlatot indítani a II. Gyulai Világkupán, de így is egy szép megfelelő minősítésű párlatról van szó, amelyet otthoni kóstolgatásokra feltudunk használni.

Cabernet Franc Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



324.

2013/0312

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY
 
 
Cabernet Franc Szőlő Natúr Törköly
üvegben érlelve 
 
 
 A ma bemutatásra kerülő pálinkával kapcsolatban lehet, hogy többen is felkapják a fejüket, hiszen nincs is egészen egy hónapja, hogy éppen egy ugyanilyen pálinkát mutattam be, így hát felmerülhet az olvasókban és a hallgatókban is, hogy vajon mit jelent mind ez. A válasz egyszerű, és egyébként logikus. A bátai hegyközség területe, amely ma már a bátaszékivel közös hegyközség hatalmas területet ölel fel. Csak ízelítés képen 1300 hektár a szőlő terület, amelyről tavaly 80000 mázsa szőlő termett és 900 termelő a tagja. Ehhez képest a nagy szekszárdi hegyközség csupán 60000 mázsa szőlőt állított elő, pedig az ő hírük szinte nemzetközi. Végül is nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ennek a szőlőnek a Cabernet francnak több klónja is termelésbe van fogva, amely alapvetően meghatározza a szőlő, a bor, sőt pálinka illat és zamat anyagait is. De persze nemcsak ez, hanem a termőterület fekvése, talaj összetétele is képes különbségeket produkálni. Ezzel a két féle törkölypálinkával pontosan ezt szeretném bemutatni és érzékeltetni, hogy ugyan azon évben, ugyanazon fajta törköly esetében is milyen szembetűnő különbségeket lehet felfedezni a párlatban. A ma bemutatásra kerülő törköly új ültetvényről származik, amelyen nem árú termelés folyik, hanem bor alapanyagot állítanak elő, emiatt jelentős terméskorlátozással ért be. A termőterület nem a Baranya-megyei határban, hanem a Duna völgyére néző Öreg-hegyen termett. Jellemzően a délelőtti nap sütötte és a délutáni órákban árnyékban pihentek a fürtök. Az itt termett szőlő törkölyéből készült Cabernet Franc íze inkább a kökény, az erdei szamóca és szilva ízére emlékeztet, ellenben a múltkor bemutatottéval szemben, ahol inkább a fűszeres paprika illatok domináltak. Bársonyos, nagy extrakt tartalmú borának fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt, ahogyan a pálinkája is mélyebb vastagabb zamatokkal rendelkezik.  Tanninban gazdag.  Jó évjáratban és jó fekvésből egy éves pihentetés után remek íz-mélységet ér el. Házasításokban és önmagában is előszeretettel használják ezt a törkölypálinkát, amely a fahordós érlelést is szereti, és remekül kiemeli az eredeti illat karaktereket. Elegáns törköly, fajtára jellemző fűszeres jegyekkel, aromatikája és illatata a bátai szüretek hangulatát hordozza. Fogyasztását szobahőmérsékleten aperitifként vagy digesztívumként, illetve kávé kísérőjeként ajánlom.
 

2013. március 21., csütörtök

Vaníliás Fahéjjal Ágyas Szilva Gyümölcs Párlat 2013.



323.

2013/0311

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 
Vaníliás Fahéjas Szilva
üvegben érlelve


Lassan sikerül kilábalnom a szokásos tavaszi influenzából, amely annak ellenére, hogy erőteljesen használom a gyógynövényeket, és nemcsak pálinkában, hanem egyébként is, alaposan ledöntött a lábamról. Bizony a jó öreg antibiotikumokhoz kellett fordulnom, mert a lázam nem nagyon akart lemenni e nélkül. De itt nem is annyira az egészségügyi korképem a fontos, hanem az, hogy ilyen állapotban bizony az embernek nem nagy kedve van pálinkával foglalkoznia. Az ízeket, és illatokat sem nagyon tudtam felismerni, de azért neki álltam már dolgozni, mert nem bírtam tovább otthon maradni. Ezúttal egy olyan párlatot készítettem el, amelyhez nem kellett desztillálnom, hanem csak a kész alapanyagokat kellett megfelelően összeraknom. Az Aquavinicum Párlat Rendszerem Ágyas Főkategóriájában egy olyan különleges gyümölcs párlatot raktam össze, amely mindenképpen majd az érési idő végén nagy érdeklődésre fog szert tenni. A párlat alapját szilvapálinka képezte, ebbe a következő fűszereket helyeztem ágyként, fahéj, valamint vanília. Régóta terveztem már a fahéjas szilva elkészítését, hiszen ezt az ízt mindig szerettem a szilvás gombócban, mint élelemben. Vaníliát pedig, azért tettem hozzá, hogy kissé pikánsabbá tegyem az íz és zamat összhatást. A látvány érdekében azt szerettem volna elérni, hogy a párlatom színe emlékeztessen a szilva kékszínére, ezért némi harangvirágot is belehelyeztem, amelynek hatására liláskék árnyalatot sikerült ennek a különlegességnek adnom. Persze mindezek után Önök, tisztelt Hölgyeim és Uraim, joggal kérdezhetik tőlem, hogyan kell az ember fiának kicsikarnia az ízletes gyümölcsből annak lényegét és végső értelmét? Hát itt van az eb elhantolva, ahogyan azt egykori tanárom mondotta volt. Mert a jó pálinka kifőzése nem mesterség, hanem művészet. Azért hangsúlyoztam ki, hogy "jó pálinka", mert vannak iható, közepes, sőt kimondottan rossz pálinkák is. De ezekről ne essék szó. A pálinkaivás belső utazás a lélek legrejtettebb zugaiba. Egyszerre van jelen benne a víz anyaga, a bor lelke és a vér szelleme. Fogalmat eme itóka természetéről az alkothat igazán, aki késő este, vagy éhomra, ebéd előtt, fölhörpintett egy stampedli, mondjuk, barackpálinkát. Az az ember birtokosa a legmélyebb tudásnak, az tudja, mi az agynak a vér, jóginak a transz, költőnek az ihlet. Kérem fogyasszanak minden jót, de csak mértékkel!
 

2013. március 20., szerda

Vörös Áfonya





Herbarium Librum

Hangafélék Családja

Vaccinium vitis-idaea

Vörös Áfonya



Erről a gyümölcsről rengeteg jót lehet elmondani, és csak egyetlen rosszat: nagy baj, hogy nincsen minden kiskertben, hobbitelken legalább néhány termő tő belőle. A vörös áfonya a hangafélék családjába tartozó hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, magyar népies nevén: havasi meggy, kövi málna. Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. Angol neve a cranberry. A növényt gyógyhatása miatt Észak-Amerika minden részén termesztik. A szabad természetben 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található. Több száz fajtája van, ezek közül a legismertebb a fekete, a vörös és a tőzegáfonya, ezek, ha nem is túl nagy számban, de Magyarországon is előfordulnak. Ezúttal a vörös áfonyát mutatom be. Örökzöld törpecserje, kúszónövény, indái több méteresre is megnőnek. A termése kerek, élénkpiros bogyó, nagyobb, mint az elterjedtebb fekete áfonyáé. Hazánkban, a Zemplénben, a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben él. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket. Vadon élő változata ritkasága miatt fokozottan védett, de szerencsére termeszthető is: a napsütötte, lazább, savanyú talajú kertekben érdemes megpróbálkozni vele. A vörös áfonyát először 1550-ben egy bizony James White Norwood említi meg, aki úgy hivatkozik rá, mint az indiánok egyik fontos táplálékára. James Rosier könyvében, a The Land of Virginiában egy olyan történetet mesél, melyben az európaiak partraszállása során az indiánokkal egy csésze áfonyalevet fogyasztottak el. 1633-ban Massachussetsben elkel egy áfonyában festett alsószoknya 16 shillingért. 1640-ben Roger Williams Key into the Languages című könyvében bearberriesnek nevezi a vörös áfonyát, mivel látta, hogy a medvék egyik fő táplálékául szolgálnak. 1648-ban a prédikátor, John Elliott mondja, hogy a vörös áfonya ragyogása olyan akár az evangéliumoké. Az első vörös áfonyával készült recept 1663-ban jelenik meg a Pilgrim szakácskönyvben, amiben áfonyamártást készítenek belőle. 1667-ben New Englandben 10 hordó áfonyát is küldenek a három hordó tőkehal mellé az indiánoknak a megbékélés jeléül. 1669-ben Richar Cobb kapitány házában hatalmas lakoma volt, hogy megünnepeljék házasságát és a választás sikerességét és a pulykához áfonyaszószt kínáltak. 1672-ben John Josselyn New Englandi ritkaságok című írásában így ír az áfonyáról: ”A vörös áfonya vagy bearberry egy kis növényen nő, mely a mocsaras területeken fellelhető. A bogyók halványsárgák, majd később pirosak és akkorák, mint a cseresznye. Néha tökéletesen kerekek, máskor oválisak, de mindegyiküknek fanyar íze van. Augusztus-szeptember között érnek be. Az indiánok és az angolok cukrozva fogyasztják vagy szószt készítenek belőle, ami a sültekhez kiváló. Kicsit hasonlít az íze az egreshez.” 1683-ban említik meg először az áfonyalevet a Compleat Cook Guide című könyvben. 1703-ban a Harvard Egyetem évnyitóján az áfonya szerepel a menüben. 1816-ban megkezdődik a vörösáfonya kereskedelmi értékesítése, 1843-tól pedig nagyszabású termelése. 1860-ban vers születik a vörösáfonyáról The Cranberry Tart címmel, melynek szerzője Edward Watson. Az amerikai függetlenségi háborúk idején az amerikai hadihajók legénysége áfonya fogyasztásával igyekezett elkerülni a skorbut kialakulását. Az USA-ban az 1900-as évektől egyre nagyobbá válik a vörösáfonya értékesítése. egyre több márka kerül a piacra és egyre nagyobb reklámokkal népszerűsítik a terméket. Megkezdődik a vörösáfonya tartósítása és feldolgozása. A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. A kisméretű, vörös bogyókat sok száz éve használják orvosi célra. A bennük lévő fitovegyületek közé tartozik a csersav és az antocianin, amely segíti az éjszakai látást, a magjából préselt olaj pedig ómega-3 zsírsavakban gazdag. A tiszta áfonyáié nagyon savas, ezért hígítva fogyasszuk. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne, valamint kén. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét, és a memóriazavart is javítja. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. Az áfonya fogyasztása közben egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatúsa van a húgyúti rendszerben. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása. Tudományos kutatások szerint a vörösáfonyalé megnövelheti a „jó" (HDL) koleszterin szintjét és a vérben lévő antioxidánsok mennyiségét. Ily módon tehát megelőzheti a szívbetegség ki­alakulását, bár jótékony hatásának kifejtéséhez a kutatások alap­ján elég nagy adagra van szükség — három pohár koncentrált gyümölcslére három hónapon át mindennap. Az orvosok úgy vélik, hogy a vörös áfonya a stroke súlyosságát is csökkentheti, és a betegségből való felépülést is felgyorsítja. A vörös áfonya szagtalanítja a vizeletet, tehát nagyon ajánlott a fogyasztása mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek. Magas vitamin, illetve antioxidáns tartalma miatt népszerű gyümölcs, de íze a fekete áfonyánál is fanyarabb, keserűbb, ezért csak feldolgozva fogyasztják. A vörös áfonyából készíthetünk lekvárt, dzsemet vagy éppen gyümölcsbort, likőrt. Kiváló alapanyaga vadhúsok mellé készülő mártásoknak, szószoknak. A vörös áfonyát gyakran használják aszalt formában. Az aszalás során veszít erősen savanykás ízéből, ezért kiválóan alkalmas édes sütemények, desszertek ízesítésére, díszítésére. Az Egyesült Államokban jellemzően bort is készítenek a vörös áfonyából, de Kanadában is találunk ilyen termékeket. A vörös áfonya koncentrátum rendszeres, huzamos, nagy mennyiségű fogyasztásával kapcsolatban érdemes figyelembe venni annak a vizsgálatnak az eredményét, amely szerint nagy adagban történő alkalmazása megnövelheti a vizelet oxalát-tartalmát, így a vesekő kialakulásának veszélyét. Így azok számára nem ajánlott a tartós fogyasztása, akiknek családjában már előfordult kalcium-oxalátos vesekő. A vörös áfonya fogyasztásának nem jegyezték le mellékhatását, és káros kölcsönhatása sem ismert, még terhesség és szoptatás alatt sem. A vörös áfonya tápanyagtartalma 100 grammban: Energia 46 kcal, Szénhidrát 12,2 g, Cukrok 4,04 g, Élelmi rost 4,6 g, Zsír 0,13 g, Fehérje 0,39 g, Víz 87,13 g, A-vitamin 3 ng, Béta-karotin 36 pg, Lutein és a zeaxantin 91 ug, B1-vitamin 0,012 mg, B2-vitamin 0,02 mg, B3-vitamin 0,101 mg, B5-vitamin 0,295 mg, B6-vitamin 0,057 mg, B9-vitamin 1 ng, C-vitamin 13,3 mg, E-vitamin 1,2 mg, K-vitamin 5,1 mg, Kalcium 8 mg, Vas 0,25 mg, Magnézium 6 mg, Mangán 0,36 mg, Foszfor 13 mg, Kálium 85 mg, Nátrium-2 mg, Cink 0,1 mg.

Vörös Áfonyával Ágyas Alma Gyümölcs Pálinka 2013.



322.

2013/0310

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 
Vörös Áfonyás Alma
üvegben érlelve 
 
 
 
 Az elmúlt napokban és hetekben több dolog is komoly próbatétel eléállított, ennek következtében kicsit kevesebb időm jutott a pálinkáimnak a készítésére. Ezúttal a most bemutatásra szánt italom alapját almapálinka képezte. A belehelyezett ágyas gyümölcs azonban egy igen ritka és különleges gyümölcs volt a vörös áfonya. A fekete áfonya rokona, amelyből már készítettem párlatot, de most ezzel is megpróbálkoztam. Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát - a belőle készített főzetet felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására is használták. A vörös áfonya számos, élettanilag különösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes gyógyszere, hanem gazdag forrása az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabad gyök - megkötő tulajdonságú bioaktív anyagoknak is. Ezen túl a vörös áfonya kiváló ásványi anyag, valamint vitamin-forrás is. A felfázásos megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben kialakul a terhesség alatt, a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen probléma kezelésére is van természetes megoldás. Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát, amelynek a leveléből készült teát és főzetét, valamint a bogyójának levét egyaránt használták felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására. Az antioxidánsokról még azt is tudjuk, hogy óvják testünket az öregedéstől, s emellett hozzájárulnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, például ilyen az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a szívinfarktus, különféle bőrproblémák kialakulása, a daganatok keletkezése és a memóriazavar. A vörös áfonya kiváló ásványianyag- (Ca, Mg, K), valamint A-, B-, C-vitamin-forrás is. A vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb kutatási eredmények alapján előnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertőzések megelőzésére és kezelésére, az immunrendszer erősítésére, de jelentős a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is. A párlat pár hónap múlva nem csak színében, hanem ízében is egy különleges illat és zamat anyagot nyújt számunkra.
 

Zentai Pálinkabírálók Társasága meghívó



     ZENTAI PÁLINKABÍRÁLÓK TÁRSASÁGA

                ( Mottó : Tiszta pálinkát a pohárba )

                     
 CEFREKÉSZÍTÉS A PÁLINKAFŐZÉSNÉL

                 (TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS (3/13))




Előadó:           KÓSZÓ GÁBOR mérnök,  
                       Corvinus Egyetem (Budapest)


Előadás címe : CEFREKÉSZÍTÉS A PÁLINKAFŐZÉSNÉL


Helyszín :        Zenta, Könyvtár épülete , Pósta utca 18


Időpont :         2013. március 22-e ( péntek) , 18 : 00 óra




                                                                        Zentai Pálinkabirálók Társasága
                                                                                                                                         Dr. RózsaPéter                             
                                                                                                                                         Mobil: 063 16 38 589
                                                                                                                                         e-mail: prozsa@cablenet.rs

2013. március 17., vasárnap

Pálinka bírálati összesítő 2013.03.15.



Pálinka bírálati
Összesítő
2013.03.15.


Pálinka fajtája
Szabó
Péter
Muth
József
Kovács
Csaba
Németh
Attila
Összesen:
NATÚR PÁRLATOK
Csacsanszka Lepotica Szilva
18,0
17,9
17,0
17,0
69,9
Fehér Bikvavér
Borseprő
16,5
16,1
17,4
17,6
67,6
Kékoportó Szőlő
Törköly
16,0
16,9
18,1
18,8
69,8
Fűszeres Tramini
 Szőlő
19,0
19,5
18,7
18,9
76,1
ÉRLELT PÁRLATOK
Meggyfával Érlelt Borseprő Meggy
17,5
17,5
17,3
18,5
70,8
Barrick Tölgyfával Érlelt Golden Alma
16,5
17,5
16,4
17,5
67,9
ÁGYAS PÁRLATOK
Mandulával Vegyes Borpárlat
13,5
15,9
17,4
17,2
64,0
Szamócával Ágyas Bikavér Borseprő
14,0
14,5
12,6
17,3
58,4
Akácfa Virággal Ágyas Vegyes
12,0
12,8
15,3
16,2
56,3
Papayával Ágyas Vegyes Gyümölcs
17,0
15,0
17,3
18,1
67,4


Bírálat végeredménye:

1. Fűszeres Tramini Szőlő Gyümölcs Pálinka – 76,1 pont = 19,03 pont
2. Meggyfával Érlelt Borseprős Meggy Pálinka – 70,8 pont = 17,70 pont
3. Csacsanszka Lepotica Szilva Gyümölcs Pálinka – 69,9 pont = 17,48 pont
4. Kékoprtó Szőlő Törköly Pálinka  – 69,8 pont = 17,45 pont
5. Tölgyfával Érlelt Golden Alma Pálinka – 67,9 pont = 16,98 pont
6. Fehér Bikavér Natúr Borseprő Párlat – 67,6 pont = 16,90 pont
7. Papayával Ágyas Vegyes Gyümölcs Pálinka – 67,4 pont = 16,85 pont
8. Mandulával Ágyas Borpárlat – 64,0 pont = 16,00 pont
9. Szamócával Ágyas Bikavér Borseprőpárlat – 58,4 pont = 14,60 pont
10. Akácfavirággal Ágyas Vegyes Párlat – 56,3 pont = 14,08 pont