Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 6., péntek

Mézes Fűszeres Csokoládé Ágyas Borseprő 2015.



801.



2015/0201









AQUAVINICUM



LIKŐR




BORSEPRŐ








  Mézes Fűszeres Csokoládé


  üvegben érlelve
Ezen a vasárnapi reggelen sem kellett különösebben kapkodni. Így aztán kényelmesen közösen megreggeliztünk, majd felkészültünk a szentmisére, ahová ezúttal a családból hárman mentünk el. Innen hazaérkezve neki álltam átgondolni, hogy vajon még milyen likőrt is lenne érdemes elkészíteni, amelyet még eddig, nem csináltam meg sohasem. A tervezett likőr család 10 tagúra volt elképzelve, de aztán most mégis úgy gondoltam, hogy még kettőt elkészítek ráadásként. Ha pedig már így döntöttem, akkor ki is kell találnom a megfelelő italokat. Az ebéd kiválóra sikeredett, a ragadós kakas pörkölt meg is adta a megfelelő ihletett, no meg a mellé elfogyasztott jó kis vörös bor, amelynek csokoládés ízei ki is alakították bennem az ihletett. Mindeddig a borseprő alapanyaghoz nem nyúltam, nem is igazán a likőrnek való alapanyag, de egy próbát érdemes végbevinni vele. A két éves fehér borseprő illatos sima italú alapanyag, amelyet jól lehetett kezelni. Kézbe is vettem elsőként a vaníliát, majd következett a csavar, a meglepetés ebben az italban és az ágyazást felolvasztott tejcsokoládéval folytattam. Reszeltem bele némi kis narancshéjat, majd következett a nádcukor és az akácméz felolvasztása, visszahűtése, és az italba töltése. A neves borász szakemberek úgyis mindig az italban a csokoládés jegyeket keresik, ebben a likőrben legalább biztos, hogy megtalálható lesz. A csokoládéról, mint az élet egyik bűnös öröméről szinte csak rosszat hallhatunk, pedig kis mértékben nemcsak hogy orvosság, de valóságos csodagyógyszer. Hatékony segítséget nyújt a különböző betegségek megelőzésében, csillapításában, és megszüntetésében. A magas - 60-70%-os - kakaótartalmú csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kitűnő köhögéscsillapító is egyben. A sötét étcsokoládé kakaótartalma legalább 50 %-os, és nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is, amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin. És még valami: theobromin, amely görögül annyit tesz, mint az istenek eledele. A csokoládéban található theobrominnak köszönhetően érezhetően javul a hangulatunk, boldognak érezhetjük magunkat. Ha pedig ezek a hatásokat egy kis pálinkával társítjuk, akkor garantált a kiváló hangulat.
 

2015. február 5., csütörtök

Mézes Fűszeres Cserszegi Ágyas Törköly Likőr 2015.



800.

2015/0131


AQUAVINICUM

LIKŐR

TÖRKÖLY


 
  Mézes Fűszeres Cserszegi
  üvegben érlelve
 
 
 
 Na ez a szombat ez egy kicsit kényeztetős napnak ígérkezett. Nem utaztunk sehová, és különösebb más teendőt sem terveztünk be erre a napra. Ehelyett a feleségem befogott egy kicsit délelőttre, az otthoni munkákra. Lebontottuk első lépésben a karácsonyfát, hiszen két nap múlva gyertyaszentelő lesz. Ebből kifolyólag aztán volt takarítani való is éppen elég. Aztán megjavításra várt néhány fiók, és szekrényajtó is. A nagylány kivételével együtt volt a család, ő meg éppen Tihanyban egyetemi kar összetartáson tartózkodott. A közös ebéd a halleves volt, majd utána finomra sütött halakat ropogtattunk el. Ezek után aztán neki álltam az aktuális likőröm elkészítésének. A statisztikákban leginkább ilyenkor vadgyümölcsökből készült italok kerültek elő ezen a napon, még szerencse, hogy ez a nap is szentekben gazdag, tehát tudtam válogatni belőlük megfelelőt a mai italunkhoz. Ekkor láttam azt is, hogy gyakorlatilag a mai italunk egy ünnepi ital abban tekintetben is, hogy éppen a 800. sorszámot kapta. Aztán arra is felfigyeltem, hogy három éve egy fehér illatos cuvée törkölyt készítettem, így ma ezt szeretem volna kicsit felül überelni. Törkölyből készült likőrt még nem nagyon ittam, tehát éppen ideje volt, hogy készítsek egy ilyet, és majd az érlelés három hónapja után meg is kóstoljuk azt. Ehhez ezúttal az illatos cserszegi fűszeres szőlő törkölyét választottam ki alapanyagul, amelybe az eddigi likőrökhöz hasonlóan belehelyeztem elsőként a vaníliát, majd beágyaztam házilag aszalt cserszegi szőlő mazsolával. A következő lépésben egy megfelelő fűszer kiválasztása volt vissza. A választásom ezúttal a levendula virágra esett. A felolvasztott akácmézet és nádcukrot is beleöntöttem az üvegtartályba, és ezzel el is készült a likőrünk nyers változata. 1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője - telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti. Ebben a kompozícióban egy-két kupicával mindig garantált a mélyalvásbani álmodás.