Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 2., hétfő

Mézes Fűszeres Szőlő Ágyas Gyümölcs Likőr 2015.



797.

2015/0128


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Fűszeres Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
Így aztán pikk-pakk már is itt vagyunk a hét derekánál. Tegnap este még gondosan elkészítettem a pálinka mintáimat, amelyeket, majd személyesen szállítók el a Dusnoki Pálinkaverseny helyszínére. Ennek következtében reggel már korán elindulhatunk úti célunk irányába, hogy minél előbb a Rácfonó helyszínére érkezünk. A minták leadása egyszerűen ment, csupán azt furcsáltam, hogy sem a nevünket, sem a címünket nem írták fel sehová, hogy aztán később tudhassák, hogy az adott verseny sorszámok kihez is tartóznak. Mert egy versenyen az anonimitás nagyon fontos dolog, de csak a zsűri előtt, a szervezőknek azért illik tudni, hogy melyik minta kinek a sorszáma is. A furcsaság ellenére reméltük, hogy jó kis versenyben lesz részünk. Gyorsan visszafordultunk, mert a templomnál már vártak bennünket a kivitelezők. Ezt követően, pedig egyenesen a főzdébe mentem a hordók elmosását folytatni. A programok következtében a napom igen gyorsan elrepült, és hipp-hopp már otthon is találtam magam. A feladatom adva is volt, hiszen a likőr sorozatom újabb tagjának elkészítése várt rám. A hetedik italnál tartva a választási lehetőségek azért egyre inkább szűkültek. A gyümölcs kiválasztásával nem volt gondom, hiszen a hegyközségünk területe igen nevezetes egyfajta gyümölcsről és ez, pedig nem más, mint a szőlő. A szőlő (vitis vinifera), mely a bogyós gyümölcsűek családjába tartozik feltehetőleg Kis-Ázsiából származik, de a Kárpát-medencében is korán meghonosodott. A módszeres termelését a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európába, így hazánkba is a rómaiak révén került. A szőlőművelés a Római Birodalom bukásával hanyatlásnak indult, de a középkor kezdetén ismét erőre kapott, amely a kolostorok földjén élő barátoknak köszönhető, ugyanis a szerzetesek a szőlőből készült bort használták a miséknél a szertartáshoz (a vörösbor Krisztus kiontott vérét jelképezte). Érdekes, hogy ma már inkább erre a célra fehér és nem vörös bort használnak. A likőr ágyazásához aszalványt használtam fel, no ér persze vanília is került az italba, ahogyan méz és nádcukor is. A fő aromát azonban ezúttal a likőrünkben a koriander szolgáltatta. Az óegyiptomiak már háromezer éve foglalkoznak a koriander termesztésével, és a boldogság fűszerének tartották, mert szerelmi serkentőnek is bevált. Ajánlom is mindenkinek, aki egy-két cseppnyi boldogságra vágyik.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése