Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. március 21., vasárnap

Rigóvári Merlot Siller


Rigóvári Merlot

2009. októberében került sor a szőlő szüretelésére a Bátai Hegyközség területén Balogh Csaba és Attila testvérek területén, amely az 56-os út mellett a Dunaszekcsői utolsó dűlőben helyezkedett el. A csemege azonnal bogyózásra került, majd műanyag kádban kezdődött meg az erjesztése. A must 18 fokról indult. A tőrkő a forrás alatt hat óránként törésre került. A forrás 15 nap alatt zajlott le. Ezt követően préselésre került és a must fahordóba került elhelyezésre. Négy hét elteltével került sor az első fejtésre december 16.-án. Ekkora a must már must szentelést kapott Szent Márton napkor. A fejtéskor törzsoldattal gyenge kénezésben részesült. Szent János napkor a hordó megbontásra került és borszentelésben részesült. A következő fejtésre 2010. február 16.-án került sor szintén törzsoldattal, úgy szintén gyenge kénezéssel. Szent József napkor március 19-én a Bátai Hegyközség borversenyén a pincészet legjobb eredményét az ezüst érmet nyerte el a felvonultatott kétszáz borminta között.

Rigóvári Kékfrankos Rozé


Rigóvári Kékfrankos Rozé

A Bátai Hegyközség területén ifjabb Szabó Péter gazda szőlőjében a tojótelepi szolgálati lakásokon belüli területen szedett szőlőből készült borról van szó. A szüret kicsit megkésve 2009. októberében zajlott le. Bogyózásra került csemegéről 12 óra elteltével került leeresztésre. Az erjedési folyamat hagyományosan zajlott műanyag edényekben. A must 19,5 fokot mutatott. Az erjedés lezajlása után az első fejtésre december 16.-án került sor, amikor is törzsoldattal közepesen lett kénezve. A fejtett bor ezután is műanyag edényekben került tárolásra. Szent Márton napkor a must must szentelésben részesült, majd Szent János napkor már az első bor szentelést is megkapta. A második fejésre 2010. február 16.-án került sor, szintén törzsoldattal, közepes kénezéssel. 2010. március 19.-én Szent József napon rendezett borversenyen bronz díjazásban részesült.