Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. augusztus 4., hétfő

Fűszeres Rózsa Kajszibarack Ágyas Likőr 2014.



614.

2014/0717


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Fűszeres Rózsa Kajszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 A folytatásban is megmaradnék a likőrök kategóriájánál, azon belül is folytatni szeretném a nem mézzel készített italok bemutatását. Mielőtt azonban konkrétan a mai italunkra rátérnék néhány gondolatot közreadnák magáról a likőrről, mint fogalomról. A likőrök cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesitalok. A likőrök alkoholtartalma alacsonyabb a pálinkáknál. A különleges likőröket természetes eredetű ízesítőanyagok hozzáadásával készítik. Az adalékok, íz jellegük alapján megkülönböztetünk keserű-, növény-, fűszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whiskey- és egyéb ízesítésű likőröket. A likőrök alkohol és cukortartalma likőr fajtánként is igen eltérő. A likőr nemessége készítésének precizitásától valamint a vegyítéshez használt alapanyagok tisztaságától függ. Ez alapján különböztetjük meg a finom vagy nemes, különleges minőségű és a közönséges vagy kommersz likőröket. A közönséges likőrök nagyrészt mesterséges ízesítőanyagokkal, kisebb alkohol- (25tf%) és cukortartalommal (30%) készülnek. A különleges likőröket viszont természetes eredetű ízesítőanyagok hozzáadásával készítik, érlelési idejük hosszabb. A baracklikőr, az egyik legkedveltebb gyümölcslikőr kajszibarack aszalvány kivonatával, párlatával és eredeti barackpálinka hozzáadásával készül. Népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a kereskedelmi forgalomban szép számmal található hazai és külföldi készítmény is. Ennél az italunknál a mézet nádcukorral helyettesítettük, és természetesen a likőrök és ágyas párlatoknál megszokott módon vaníliát mindig adunk hozzá. A finomítatlan nádcukorban megmaradnak azok az értékes tápanyagok (vitaminok és nyomelemek), melyek hasznosak szervezetünk számára, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. A finomítatlan nádcukor megemésztése tehát egyrészt nem terheli le a szervezetet, másrészt a szénhidrátokon túl más hasznos tápanyagokkal is szolgál a szervezet számára. A fűszerek közül, amelyeket belehelyeztem elsősorban a kardamont, és a gyömbért említeném, amelyeknek kedvező gyógyhatása, belesimuló illatai még inkább kiemelik a rózsa kajszibarack friss aromáit. Amennyiben a kajszi pálinkánk magozott cefréből készült, úgy egy kis mandulát is rakok bele.
 
 

2014. augusztus 3., vasárnap

Fűszeres Fekete Szederrel Ágyas Alma Likőr 2014.



613.

2014/0716


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Fűszeres Fekete Szedres Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A folytatásban továbbra is megmaradok ennél az igazán különleges gyümölcsnél, már, mint a fekete szedernél. Már az előzőekben az ágyas változatnál is sok dolgot megírtam erről a gyümölcsről, de azért biztosan akad még olyan információ, amely fontos lehet akkor, amikor amellett döntünk, hogy készítsünk-e belőle bármiféle italt. S mivel az utóbbi hónapok igen sokan érdeklődtek likőrféle italok után, vagyis az alacsonyabb alkoholtartalmú, nőiesebb, édes italok után, így elhatároztam, hogy a bokrainkon termett fekete szeder egy részéből egy kis likőrt készítek ezzel is szélesítve a saját kis élményparkomat. A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását. A szeder gazdag vitamin- (C, B1, B6) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban. Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is hasonlít a málnához, de növényi rost- és pektintartalma nagyobb. A fekete szeder levele galluszsav- ésellágasav típusú csersavakat, flavonoidokat és gyümölcssavakat tartalmaz, gyógynövény alapanyag. Természetesen a nyersen fogyasztott gyümölcs étrendileg a leghatékonyabb, ezért is ebben az esetben nem az aszalvánnyal történt ágyazást választottam, hanem magát a nyers gyümölcsöt helyeztem bele. A gyümölcs mellett persze azért más is került bele a likőrbe, hogy még érdekesebb íz összetétellel rendelkezzen. Ilyen hozzáadott fűszer volt a vanília, amely általában a kedvencem a likőrök készítésénél. A következő fűszer a gyömbér, amelyet minimális mennyiségben belehelyeztem. Az eddigi likőrjeimben minimális mennyiségben szerepelt cukor, a többségében mézzel végeztem az édesítést, de ebben az esetben a kandiscukrot használtam fel. Karamellsziruppal gazdagított természetes barna kandis cukor. Kiemeli a vele édesített tea ízét. A fehér és a barna kandiscukor értékes cukorszirup lassú kristályosításából származik. Vegetáriánus, vegyszermentes. Izgalmas, mély, kissé parfümös, buja gyümölcsillattal mutatkozik be, háttérben kevés csillagánizs és pemetefű, mindezt fenyőmézes édesség kerekíti, a hozzáadott kandiscukortól, amely majd a karamell édességével keveredik.