Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 28., szombat

Viaszszilva Érlelt Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


117.

2012/0128

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

Viaszszilva Pálinka
szilvafa hordóban érlelve



A tegnap bemutatott erdei gyümölcs pálinka érlelt változatát szeretném ma minden kedves olvasómnak, hallgatómnak a figyelmébe ajánlani. Nem szóltam arról, hogy valójában mi is a története ennek a szilvafajtának. Még a rómaik honosították meg Európa területén, eredeti élőhelyét a Kaukázus és Nyugat-Ázsia vidékén kell keresni. Tehát minden valószínűség szerint már akkor megtalálható volt Báta határában is. Bár hazánkban nem őshonos, az ember közreműködése miatt nagyon sok helyen megtalálható kivadulva. Ezt annak köszönheti, hogy a keresztezések, oltások időszakában a szakemberek egyik kedvelt alanya volt ez a vad gyümölcs, főleg barackokat oltanak rá. A nemes fák elpusztulásával, az ültetvények elhagyásával a vad részek hajtani kezdtek és terjedni a madarak segítségével. A nagy meleget nem kedveli, elsősorban a hűvös, lejtős területeken érzi igazán otthon magát. Kérge hasonlít a Madárcseresznyéére, de általában sötétebb árnyalatú annál. Virágai szintén öt tagúak, a porzók lilabolya színűek. Termése az ember számára is fogyasztható, ízletes, de valójában a modern ember nem fogyasztja, sőt lenézi ezt a vadon termő csodálatos gyümölcsöt. Ennek a tendenciának szeretnénk véget vetni és a vidéki embereket ismét megismertetni a környezetükben található gyümölcs csodákkal. Hogy legyen összehasonlítási alapunk ennek a pálinkának is elkészítettem az érlelt változatát még pedig úgy, hogy saját fájának fáját használtam fel az érleléshez. Ennek következtében a párlat rövid időn belül elkezdet előbb halványsárga színű lenni, majd egyre erősebb, mélyebb tónusokat vett fel. Természetesen ebben az esetben is meg kell várni legalább a három hónapos érlelési időt. Ez alatt az idő alatt 50 % alkohol tartalommal folytatom az érlelést és csak annak a lejártakor gyengítem vissza arra az alkohol fokra, amelyen majd palackozni és fogyasztani szeretném. Itt a parfümös vadvirág illatok mellett, a szemnek is igen tetszetős látványt kapunk, amely fokozza a pálinka gasztronómiai értékét, élvezetét.

2012. január 27., péntek

Viaszszilva Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


116.

2012/0127

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

Viaszszilva Pálinka
üvegben érlelve



Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan találkoztak már ezzel a gyümölccsel, ha másként nem is, de hallottak már felőle. Nagyon sok elnevezése él a köztudatban. Az út mentén is előforduló bokrokon sárga gyümölcsű fajtát, latinul Syriaca Borkh., magyarul a viaszszilvát, amely roskadásig megtelt gyümölcsökkel hívja fel magára a figyelmet. Ez a sárga, más néven Mirabella, apró gömbölyded szotyógos, falusi kertben nálunk is gyakori. Húsa kemény, illatos, bőlevű, cukros, magvaváló. Bőven terem. Népiesen fosószilvának is nevezik. Akár kompótnak is alkalmas, de főleg pálinka készítésére használják. A híres grúz szószok egyike, a tkemali is mirabolán szilvából készül. Hazája Délnyugat-Ázsia. Igénytelen, edzett növény, a normál kerti viszonyoknál szárazabbat és nedvesebbet is elvisel. Nyírható, tövisessége miatt áthatolhatatlan nyírott sövény nevelhető belőle. Párlata azonban a legkülönlegesebb pálinkák közé tartozik. Évek óta kísérletezek elkészítésével, de eddig csak házasítva sikerült belőle készítenem párlatot. Most azonban, hogy már üst közelében vagyok nyilvánvalóan sikerült önállóan is párlatot nyernem belőle. Ehhez azonban igen sok ilyen apró kis gyümölcsöt össze kellett szedni, de ezt hagyományosan szilvaszedési módszerrel sikerült, vagy ponyvára rázással sikerült, hogy mindig csak az érettek kerüljenek összeszedésre. E vadóc pálinka kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből, illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat, erényeket nemesítettek ki. A Báta környékén vadon termő sárgás, gömbölyű szilvából készült pálinkát, ha három hónapig érleljük, feledhetetlenül jól átadja a gyümölcs illatát. Parfümös, hosszan lecsengő illata, főként a hölgyek szívét rabolja el nagyon könnyen, de ajánlom mindenkinek, aki a régi hagyományok ízét és varázsát kedveli.

2012. január 26., csütörtök

Narancs Ágyas Vegyes Párlat 2012.


115.

2012/0126

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Narancs Párlat
üvegben érlelve



A most bemutatásra szánt párlat mindenképpen egyedinek számít. Déli gyümölcsös párlataim újabb képviselőjét szeretném a különlegességeket szeretőknek a figyelmébe ajánlani. A megszokott módszerrel vettem vegyes gyümölcsökből készült pálinkámat és abba 10 %-os arányban ágyas gyümölcsöt raktam. Ebben az esetben a narancsra esett a választásom. Ugyanis amikor télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán lassan csökken, a citrusfélék - a citrom és narancs - még dúskálnak a vitaminokban. Hiba volna azonban megfeledkezni a sárgás, narancsos gömbökben rejlő többi áldásos összetevőről. A banánnal ellentétben - ami nem éppen sovány eledel - a narancsban (Citrus sinensis) alig van kalória. Energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk, így akár párlatban is. A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést. Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is. Ennyi pozitív tulajdonság mellett biztos, hogy mindenki jókedvvel fogyasztja, majd ezt az ágyas párlatot.


2012. január 25., szerda

Kékfrankos - vCabernet franc Natúr Borseprő Párlat 2012.


114.

2012/0125

AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ

Kékfrankos - Cabernet franc cuvée
üvegben érlelve



A most bemutatásra kerülő párlat a pincészetünkben klasszikusnak számító cuvée bor fejtése után visszamaradt seprőből készült. A szekszárdi borvidékhez tartozó településünk határában a legnagyobb területen termesztett két szőlőfajtája ez a Kékfrankos és Cabernet franc. Ezt a házasítást többnyire azért hozzák létre a termelők, hogy a kékfrankos szőlő borának savasságát enyhítsék valamelyest a selymesebb Cabernet Franc szőlőnek a borával. A kékfrankos eredetére a mai napig nem derült fény. Napvilágot láttak már a legkülönbözőbb, néhol egészen elképesztő állítások is. Volt, aki egyenesen Ausztriából származó fajtának gondolja a mai napig. Feltételezték, hogy szülőhelye valahol a Balkánon található, de jelenleg azaz állítás tűnik a leghitelesebbnek mely Ázsiából, egészen pontosan a Kaszpi tenger mellől származó szőlőfajtának titulálja. Bora enyhén illatos, zamatos, testes, fajtajelleges, rubinszínű vörösbor, mely jól eltartható. Az utolsó nagy szőlőrekonstrukció alkalmával már tudatosan részesítették nagy arányban a fajtát. Már ezekben az időkben is születtek nagy évjáratok, bár ezt nem a tudatosságnak, hanem inkább a természet kegyességének volt köszönhető. A jó bornak még a seprője sem kerül a partoldalba, vagy éppen a lefolyóba. Az igényes boros gazdák már összegyűjtik, sőt a legigényesebbek fajtánként gyűjtik össze és főzetik ki párlatnak a megsemmisítés helyett. A Cabernet franc borseprője már nagyon sok rangos versenyen végzett első helyen. Itt most a Kékfrankossal közösen kerültek lepárlásra. A párlás során olyan összetett, mégis kiváló illatok terjengtek, amelyek tele voltak vadgyümölcsök és virágok illataival. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy ebből a kidobásra szánt, sűrű, gyomorkavaró löttyből, ilyen, utánozhatatlan zamatú, aromájú párlat keletkezhet. Pedig megszületett és kortyai további élménnyel gazdagítják a pálinkát szerető emberek emlékezetét.

2012. január 24., kedd

Kékfrankos Aszalt Szőlővel Ágyas Borpárlat 2012.


113.

2012/0124

AQUAVINICUM

ÁGYAS

BORPÁRLAT

Kékfrankos Borpárlat Aszalt Szőlővel
üvegben érlelve



A ma bemutatásra kerülő párlatunkkal ismét vissza kell nyúlnunk a tavalyi évhez. Ekkor készítettem ugyanis azt az anyapárlatot Kékfrankos borból, amelyet ma tovább fejlesztettem egy másik párlattá. Mivel borpárlatról beszélünk, így nem nevezhetjük azt pálinkának, és ráadásul mivel ezt a borpárlatot még ágyassá is tettük, így kétszeresen sem beszélhetünk pálinkáról. Az Aquavinicum Párlat Rendszer Ágyas Pálinkák Borpárlat kategóriájának ezzel az első párlatát keltettem életre, mert eddig ilyenből ágyas párlatot nem készítettem. A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek ma Magyarország legelterjedtebb vörös borszőlőfajtája. Bora is különlegesen egyedi íz, zamat és illat világgal rendelkezik. Nem tipikusan női bor, ahogyan a belőle készülő párlat sem tipikusan női párlat. A kékfrankos az 1990-es években még itthon lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak, és jó kékfrankost csak nálunk csinálnak a világon. Ebből következik nyilvánvalóan, hogy borpárlata is a világon egyedül álló karakterekkel kerül a torkunkba. Ebbe a párlatba raktam 10%-ban aszalt szőlőt. A mazsola, mert ez a közismertebb neve az egyik legjobb antioxidáns hatású gyümölcs, vagyis az aszalt szőlő ugyanolyan előnyös tulajdonságokat mutat, mint a friss szőlő, de szárított formában magasabb a cukortartalma, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. Értékesebbnek számít a színes szőlőből készült mazsola, hiszen főleg a szőlő színes héjában találhatók meg a bioflavonoidok, a P-vitamin. Ez utóbbi – a C-vitaminnal együtt – rendkívül előnyös szervezetünknek, mert gyulladásgátló, allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású. Mindezekből egyértelműen kiderül, hogy a keletkezett párlatunk valóságos gyógyital kis mennyiségben fogyasztva.

2012. január 23., hétfő

Ringlószilva Szilvafa hordóban Érlelt Pálinka 2012.


112.

2012/0123

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Althan Ringlószilva Pálinka
szilvafa hordóban érlelve



A ma bemutatásra kerülő párlattal visszakanyarodnék a Ringlószilva pálinkához. Egy jó héttel ezelőtt került lepárlásra, de akkor még egyben hagytam, most azonban egy szűrésen ejtettem át, lehűtést követően, hogy a benne kicsapódó esetleges fehérjéket még idejében sikerüljön kiszűrnöm. Néhány szót itt azért még ejtenék magáról a gyümölcsről. Erősen hamvas, amiről könnyen felismerhető. A húsa narancssárga, magvaváló, kellemes édes-savanykás ízű. Méretében közepes, mert rendszeresen és sokat képes teremni. A hazánkban ismert gömbölyű szilvák, az ún. ringló-fajták közül a legelterjedtebb és legértékesebb. A többi ringlóhoz hasonlóan igényes, de a gondoskodást augusztus második felében bő terméssel hálálja meg. Bordó-lila, mutatós, nagy, gömb alakú gyümölcse bő levű, édes ízű. Konzerválásra is alkalmas szilva, a cukrászok különösen kedvelik. Hibája, hogy a monília-gomba megtámadja. Természetesen a cukrászok mellett a cefrekészítők is kedvelik, bár sokkal nehezebb belőle pálinkát erjeszteni, mint a hagyományos szilvákból. Gyors feldolgozást igényel, mert gyorsan megbarnul a húsa a mag körül. Nem érdemes arra várni, hogy lehulljon, mert gyorsan romlik, helyette rendszeresen a fáról szedjük le az éretteket. Édes éppen ezért nem szükséges a felturbozása, mégis szolidan adja a pálinkát, de finom, kellemes zamatú borízzel emelt párlata keletkezik. A keletkezett párlatot megfeleztem és a második felét, amelyet most kóstolásra ajánlok szilvafa hordóban érleltem három hónapig, hogy színében és ízében még inkább a gyümölcsre emlékeztető párlat szülessen. A meglepő benne az, hogy a fájából készült hordóban érlelve nem piros színe lesz a párlatnak, hanem világossárga árnyalatú, amely tovább fokozza a párlat különlegességét.

2012. január 22., vasárnap

Cseresznyeszilva Ágyas Párlat 2010.


15.

2010/0830

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Cseresznyeszilva Párlat
üvegben érlelve



A következő párlattal szintén egy kuriózumot szeretnék figyelembe ajánlani. Elhagyott bozótosak, erdők, parlagon maradt földterületeken található erdei gyümölcsről van szó. A formája cseresznye, a magja, mint a szilváé. Érett állapotban a húsa nagyrészt édes, de a mag körül akkor is savanykás marad. És nem akar leválni a magról. Arról már nem is beszélve, hogy a fa ágain három centis, tűhegyes tüskékkel védekezik a leszedés ellen. Sűrű ágai, sok sarj hajtása miatt nem kis feladat egy-egy fa vagy bokor megközelítése és gyümölcseinek összeszedése. A legnagyobb melegben is csak alaposan felöltözve, védőruhában érdemes megpróbálni, mert a tüskéi okozta sérülések kellemetlen gyulladásokat képesek okozni. Egy azonban biztos, megéri a fáradságot, mert rendkívül különleges gyümölcs birtokába juthatunk. Van, aki potyószilvának ismeri, van, aki kis ringlónak hívja és van egy olyan alternatív kiegészítő terápiás ágazat is, az eredeti Bach-virágterápia, amely cseresznyeszilvának, azaz a Higgadtság Virágának is nevezi! Nagyszüleink még ismerték a hozzá társított házi praktikákat, miszerint távol tartotta a rontást, a szemmel verést, a rosszindulatú pletykát és a negatív energiákat a háztól és a házban lakó emberektől is. Éppen ezért vidéken, vagy a házak előtt vagy mögött mindig áll egy-egy szerencsehozó cseresznyeszilva fa! Persze az igazi megoldás a feszültséget és a félelmeket kiváltó ok megszüntetése vagy az eszencia, párlat alkalmazásával, vagy akár egy huzamosabb ideig tartó kúrával, vagyis a cseresznyeszilva rendszeres evésével és használatával érhető el. Ennek a párlatnak az esetében a cseresznyeszilva párlat, cseresznyeszilva ágyra került. Pazar színű, illataiban, zamataiban a virágok frissességét hordozó párlat született, amelyet 2011-ben a Keceli Pálinkaversenyen bronzéremmel jutalmaztak.

Vadőszibarack Akácfa hordóban érlelve 2012.


111.

2012/0122

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

Vadőszibarack Pálinka
akácfa hordóban érlelve



Ennek a vadgyümölcs párlatnak a harmadik tagját szeretném bemutatni, amint már azt az előzőekben is említettem, de most elsőként ki is próbáltam akácfa hordóba helyeztem a párlat harmadik harmadát remélve, hogy az ebben három hónapig történő érleléssel egy újabb különlegességet kóstolhatunk majd meg. Ahogy a borász számára a szőlő, úgy a főzőmesternek az állandó és jó minőségű alapanyag biztosítása a legfontosabb kritérium. Erdei, vad gyümölcsök esetén ez különösen fontos, hiszen ezekhez hozzájutni nem könnyű és nem egyszerű. Az általam készített pálinkák alapanyagát minden esetben, vagy én, vagy a családom tagjai saját kezűleg szedték. Nem folytatunk felvásárlást, kizárólag a család és a barátok gyümölcseit dolgozzuk fel. Ezt a vadőszibarackot egyedül én szedtem, mert olyan helyeken termet, amely alig megközelíthető, valóságos dzsungelben található. Fáradtságos munkával érési sorrendben gyűjtöttem be, mostam meg, és magoztam ki a cefrének valót. Féltet gonddal erjesztettem és főztem ki a Sabeikow és Társa Szeszfőzdében saját kezűleg a legmodernebb Müller üstökben. Sohasem készítek nagy mennyiségű pálinkákat, sokkal inkább a saját receptúra alapján, különlegességeket, egyedieket, számozott példányban. Most először a vadőszibarack párlatot az akácfa pikáns ízével társítottam össze három hónapos pihenésre. Ezáltal a vadőszibarackunk is ebben a szellemben születetik meg, születik újjá az akácfa hordóban. Ennek ellenére illatában megőrzi a fáról szedett gyümölcs frissességét, és ízben sem okoz csalódást, az illat töretlen folytatása. Struktúrája kellemesen lelágyul, selymes, barátságos, mégis megmarad vadnak, betöretlennek, akár egy musztáng. Utóíze viszonylag hosszan kitart, lecsengésében az akácfás érlelés édeskés illata, zamata kíséri. Negyvenkét százalékos alkoholja diszkréten a háttérben marad. Káprázatosan aranyló zöldessárga színe csapdába ejti a szemet, kortyai pedig csapdába ejtik legvadabb fantáziánkat.