Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 20., szombat

Árpáskörte Körtefával Érlelt Fyümölcs Pálinka 2013.



391.

2013/0718
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

   Árpáskörte 
  körtefával érlelve
 
 
 Tisztelt olvasóim és hallgatóim a mai napon folytatnám őshonos körtefajtánkból készült párlatunknak az ismertetését, annak is a saját körtefa chipjével történt érlelését. A körte útja megegyezik a magyarság útjával csak éppen egy kicsit megelőzte azt. Nyugat-Ázsiából kerültek nyugatra, valószínű még a bronzkorban. Középkori okleveleink többször említenek körtefát és körtefajtákat, mint almát: vereskörte (1275), telelő (1284), mézes (1422), később kalamár, remete, csókán, som és gyöngyös körtét emlegetnek. Legtöbbször határjelző fákról van szó, és a körte nagyobbra nő és nagyobb kort is megér, mint az almafa. Helynévként Anonymus is megemlíti már: {500.} Körtvély tó. A Tihanyi alapítólevélben: kurtuel fa, Szikszai Fabriczius Balázs Nomen-claturájában (1590/1906) még régies írás szerint: Arpaval erő körtueli, Hosszu szaru körtueli, Muskatal körtueli, Pyros körtueli, Telelő körtueli, Leves körtueli. Csak a 19. században lesz általános a nyelvhasználatban a körtvély, s hasonló alakok után a mai körte szó. Régi fajtagazdagsága és gyümölcsmennyisége vetekszik az almáéval, termesztése azonban jobban visszaszorult napjainkra, mint az almáé. Mint fa is feltűnő, óriásira nő és bőven terem. „Aki belőle ültet, nemcsak magáról gondoskodik önző módra, hanem fiai és unokái élvezetéről is” – írja róla Entz Ferenc. Ő jegyezte föl azt is, hogy Budakeszin az a szokás, hogy a gyümölcsfákat az özvegy örökli az elhunyt gazda után, és hogy az özvegy jövője biztosítva legyen. A finomművű faragás legszebb és legjobb fája, nehezen hasad, kemény. Régi fajtái azonban talán még jobban kivesztek, mint az almáké. Oka ennek szintén az, hogy a legtöbb fajtája teljesen megpuhulva, szotykosan, megbarnulva volt fogyasztható. Talán mi cefrekészítők ennek is köszönhetjük, hogy ebből a körtéből könnyedén készíthetünk cefrét, hiszen piaci, konzervipari értéke csekély. Persze cefrének is csak annyit szedjünk össze, amennyit fel tudunk dolgozni, különben gyorsan erjedésnek indul és megecetesedhet. Fájának már a színe is különleges pirosassárga, és ettől az érlelés során maga a párlat is ezt a színt veszi fel, de inkább a sárga felé hajolva. Illata nem is annyira a körtékre jellemző citrusosságot hozza elő, hanem sokkal inkább muskotályos, erdei illatok, zamatok fedezhetők fel benne. Faérlelés következtében harmonikus és dinamikusan erdei illatokat nyer el.
 

2013. július 19., péntek

Árpáskörte Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



390.

2013/0717 
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Árpáskörte 
  üvegben érlelve
 
 
 Örömmel jelentem a tisztelt pálinkakészítő, és szerető barátaimnak, kollégáimnak, hogy beindult a nagyüzem a pálinka készítésében. Kierjedtek a legelső cefrék és most már valóban a szezon első párlatai csorognak le a finomító üstökből. A mai napon egy igazi magyar különlegességet, hungarikumot szeretnék bemutatni. Ezzel a párlattal a gyermekkorom gyümölcsei térnek vissza ismét emlékezetembe. A körte a férfiak gyümölcse, ez a termés formájából is következik. A háznál ha kisfiú született számos tájegységünkön körtefát ültetettek a gyermeknek életfaként. A Pannonia területére betörő rómaiak a körtét nem fogyasztották nyersen, de már a római írók is ezen a néven említették. Plinius párolva, mézzel édesítve javasolta „az isteni" eledelt, és több mint 30 változatát említi. Az Árpával érő körte már több mint ötszáz éves múltra tekint vissza. Már a 14. századból maradt két oklevél is megőrizte a nevét: az egyik 1326-ban kelt: quandam arborem piry árpávalérő nominati; a másik 1394-ben kelt: ad unam arborem pirorum vulgariter árpávalérő körtvély vocatum. A régi latin szerzők munkáiban vagy pirus herdearius vagy pirus hordearius néven szerepel. Hogy latinból fordították-e a nevét, vagy talán keleti eredetű, és valamely balkáni nyelv közvetítette, nem tudjuk. Franciaországban érési idejéről Amiré Johannet a neve, ott tehát a nyelv nem őrizte meg az ókori hagyományt. Szikszai Fabriczius Balázs a Nomenclatura-ban így tesz róla említést: Arpaual érő kortueli. Lippay pedig ezt írja róla a Posoni kert című könyvében: ,,Árpával érő, sárga kerekded, valamennyire kásás, nem tart sokáig.” Igénytelen, mindenütt jól megterem. Érési ideje: június végén, július elején érik, tehát az árpával egy időben. Gyümölcse: kicsi, megnyúlt, szabályos körte alakú, színe citromsárga, napos oldalán aranysárga. Kocsánya igen hosszú, terméshéja vékony, sárgászöld, a napos oldalon kissé vörhenyes. Húsa fehéres, félig olvadó, gyengén illatos, állománya igen ikrás, kellemesen édeskés ízű. Húsában a kősejtek kicsik, alig észrevehetőek. Szotyósódásra hajlamos, ezért nem tartható el sokáig, tehát frissen, egyenesen a fáról kell megenni. A vastag héjtól kesernyés-édes ízt kap. Különben hamar potyog a termése, és jönnek rá a darazsak. Ez a tulajdonsága egyébként kissé kellemetlen is lehet, mert bizony, aki nem szereti, vagy nem gyűjti össze cefrébe, annak bizony megkeseríti a nyári napjait a folyamatos hullással.
 

2013. július 18., csütörtök

Kékfrankos Szőlő Medvehagymával Ágyas Borseprő Párlat 2013.



389.

2013/0716
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

BORSEPRŐ

   Medvehagymás Kékfrankos Borseprő 
  üvegben érlelve
 
 
Nem is gondolták volna egy öt évvel ezelőtt az emberek, hogy a pálinka, mint hungarikum, amely elindult visszahódítani magát a gasztronómiába ilyen siker történetet könyvelhet el magának. A dolog azonban úgy áll, hogy sikerült az neki, amire sokan nem számítottak, hogy a pálinkát már nem azért készítik a magyarok, hogy lerészegedjenek, hanem azért, hogy kiélvezzék az alapanyagok széles skálájának különleges lehetőségeit. A ma bemutatásra szánt párlat ennek a skálának valóban a legszélén található. Ráadásul nem is gyümölcsből, hanem gyógynövényből készül, amelyik a liliom-félék családjába tartózik. Nem valódi párlat, amelyet én elkészítettem, hanem csupán annak egy ágyas változata, amelynek alapja egy kiváló kékfrankos borseprő párlat. Vannak nagyobb kereskedelmi főzdék, akik azonban teljesen ebből készítenek párlatot. Most már elárulhatom, hogy a Medvehagymáról van szó. A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával. A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Egy időben védett növénynek számított, az erdős területen található, vadon termő, fokhagymaízű fűszernövény. Előfordulási helyein szőnyegként teríti be az erdők alját. Virágzáskor már csak gyönyörködni jó benne. Felhasználása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, de lágyabb ízvilágot képvisel. Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is. Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap. A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött méz régiónk igazi hungaricuma, a Mecsek hegység jellegzetes különlegessége. A kellemes, üde aromájú, pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne. A medvehagyma ágyas párlat színe halvány sárgászöld, olajos. Illata intenzíven fokhagymás, pontosabban szólva, medvehagymás. Ami azonban meglepőbb, azaz alkoholos oldatban kiteljesedett és közvetített szulfidos zamat.
 

2013. július 17., szerda

Bodzavirággal Ágyas Bodzás Borseprő Párlat 2013.



388.

2013/0715
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

   Bodzavirágos Bodzás Borseprő 
  üvegben érlelve
 
 
 Ahogyan azt már megszokhattuk ezúttal is az elkészült párlatuknak a harmadik része az Ágyas kategóriák csoportjába került. Ahogyan nem volt túlzottan nehéz döntés a fával való érlelés fajtáját kiválasztani, úgy nem kellett túl sokat azon sem gondolkodni, hogy ezt a párlatot mivel is ágyazzuk be. Az érlelt változatnál az alappárlat fajtáját vettük alapul, ezúttal pedig a kisebb házasított társ a bodzavirágot választottuk. A borseprőbe beáztatott bodzavirág, amely illatával és zamataival megfestette a párlatot kifőzéskor, úgy most ezt még megfejeltük azzal is, hogy az elkészült párlatot ismét ebbe a virágba ágyaztuk bele. Lehet, hogy sokan nem is gondolnának arra, hogy az aszalógéppel nemcsak gyümölcsöket, hanem virágokat, gyógynövényeket is lehet szárítani. Ennek megismertetésére elmondanám, hogy kipróbáltam ezt a dolgot és bizony sokkal jobban sikerült, mint a gyümölcsök aszalása elsőre. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét megőrzött áru váljék belőle. A virágzatokat a legrövidebb kocsányrésszel kell gyűjteni, nehogy az úgyis felesleges, hosszú kocsányok még a megszárítást is hátráltassák. Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb időn belül meg kell szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük megőrzésének. Hogy miért is van ennek komoly jelentősége? Az a virág beltartalmának függvénye. Bodzavirág drogja latinul Sambuci flos, izzasztó glikozidát, rutint, kevés illóolajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint, szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet tartalmaz. Ennek a tartalmának köszönhetően ma már nemcsak ágyazásra, ízesítésre használják a pálinkakészítők a bodzavirágot, hanem önállóan is készítenek belőle párlatot. A belőle készült párlata hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtóhatású. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is, mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban, vagy ahogy a mi esetünkben is cefrébe áztatva annak muskotályszerű ízt ad. Madaus szerint a bodzavirágok forrázata elpusztítja a gennykeltő baktériumokat. A fekete bodza virágát használják égések, kiütések, kisebb bőrbajok kezelésére. A párlatunk színe is szép sárga lesz.
 

II. Regionális Palóc Pálinka és Párlatverseny 2013.



II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny

I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye



A rendezvény helyszíne: Gyümölcsház 3129 Nagykeresztúr, 0221 hrsz.

Információk az eredményekről, a bírálat , zsűrizés folyamatáról

A bírálat teljes folyamatát közjegyző felügyeli és annak eredményeit közjegyző hitelesíti.







Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke: Panyik Gáborné dr. egyetemi adjunktus


Az országosan elismert bírálók közül, a beérkezett nevezési minták darabszámának függvényében lesznek kiválasztva a 2-3 főből álló bíráló bizottságok. A bírák 2013. július 25-én egy felkészítő tréningen vesznek részt, ahol a zsűrielnök irányításával kóstolási minták értékelésével történik meg a tagok "formába" hozása, valamint az adminisztrációs teendők részleteinek megbeszélése. A kóstolási minták természetesen függetlenek a versenyre nevezett tételektől, azok felnyitására a tényleges zsűrizés napján, augusztus 28-29-én kerülhet sor. A tréning célja a zsűri összeszoktatása és az érzékszervek finomhangolása.

A versenyminták bírálata

A bírálat érzékszervi zsűrizéssel történik, a verseny bírálói, a zsűri elnöke és a szervezők 40 mintánként 1-1 háromtagú bizottságot állítanak föl, amelybe megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező tagokat delegálnak. A versenyigazgató és a szervezési bizottság vezetője, a verseny előtt köteles bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezési bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve - amennyiben szükséges - saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett próbák kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.

A versenyigazgató:

  • a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
  • meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
  • ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
  • ellenőrzi a minták bírálók előtti anonimitását,
  • folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
Amennyiben a bírálóbizottságok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újra bírálást, amelyet a kinevezett „csúcs zsűri” végezhet el.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató, az etikai és logisztikai bizottság vezetői felügyelik, de csak közös egyetértésben avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek el újrabírálást. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.

A bíráló bizottság feladata

Az úgynevezett 20 pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat, valamint az egyéni bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a minták teljes eredet anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után válhat nyilvánossá.

A minták pontozása

A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
  • Illat tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
  • Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) - max. 5 pont,
  • Íz tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
  • Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) - max. 5 pont,
  • Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) - max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden versenyzőnek kötelezően át kell adni.
A verseny, a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános, arra külön értesítés nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín megjelölésével tartalmazza.


2013. július 16., kedd

II. Regionális Palóc Pálinka és Párlatverseny 2013.



Nevezési felhívás

a II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatversenyre és az

I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenyére

 

Kedves pálinkát kedvelő és előállító Barátaink!

2013. évben második alkalommal rendezzük meg a Regionális Palóc Pálinka- és Párlatversenyt. A versenyt alapvetően a palóc térségre, régióra (Nógrád-, Heves-, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valamint Szlovákia Besztercebányai kerülete) hirdetjük meg, azonban a verseny nyílt, bárhonnan elfogadunk nevezéseket. Az I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye kiterjed az ország egész területére.


A verseny és a bírálat helyszíne: Gyümölcsház – 3129 Nagykeresztúr, 0221 hrsz. (Galéria)

A versenyeztetni kívánt tételek beküldési határideje:  2013. augusztus 16. 12.00 óra.

A versenyre nevezett minták bírálatának időpontja:  2013. augusztus 28-30.



VERSENYKATEGÓRIÁK:


II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny

  1. Ágyas pálinkák,
  2. Almatermésű gyümölcsök pálinkái,
  3. Bogyós termésű gyümölcsök pálinkái,
  4. Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái,
  5. Szőlő pálinkák,
  6. Törkölypálinkák,
  7. Egyéb pálinkafajták,
  8. Párlatok.

I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye:

  1. Erdei és vadon termő gyümölcsök pálinkái.


A versenyen indulóknak pálinka/párlat fajtánként 2 x 0,5 liter versenymintát kell eljuttatniuk a Gyümölcsház – 3129 Nagykeresztúr, 0221 hrsz. címre. Egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal indulhat, a pálinka eredetét igazoló dokumentum másolatának csatolásával.
A díjkiosztót követően, a nevezőknek biztosított lesz a beküldött minták kóstolása, így biztosítva a lehetőséget az eredmények társadalmi értékelésének.

Nevezési díj bérfőzetők és magánfőzők esetén:                1.000.- Ft/minta.
Nevezési díj szeszfőzdék és kereskedők esetén:              5.000.- Ft/minta.

Átutalás esetén a nevezési díjat az alábbi bankszámlára kérjük befizetni.
Nógrád Megyei Pálinkabarátok Köre Egyesület
OTP Bank Nyrt.: 11741000-20173586
A közlemény sorban kérjük feltüntetni a versenyző nevét.

A verseny részletes leírását a honlapon elérhető Versenyszabályzat tartalmazza.

A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: Duda Lajos, tel.: +36-30-955-8685, Somoskői Tibor tel.: +36-70-708-1512, Kovács Anita tel.: +36-70-627-9065, Hegedűsné Lavaj Krisztina tel.: +36-20-228-9214.  E-mail: info@nogradipalinka.hu

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére a II. Palóc Pálinka Ünnep keretében 2013. szeptember 14-én, 15.00 órakor kerül sor.


Eredményes versenyzést kívánunk:

A verseny szervezőbizottsága


Bodzavirágos Érlelt Vegyes Borseprő Párlat 2013.



387.
2013/0714

 
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VEGYES


   Bodzavirágos Borseprő 
  tölgyfával érlelve


 Ahogyan már a kedves olvasóim és hallgatóim is megszokhatták a folytatásban a tegnap bemutatásra megkezdet párlatunk második változatára hívom ma fel a megtisztelő figyelmüket. A fával történő érlelésre is mindig különleges hangsúlyt, odafigyelést kell alkalmaznunk, hiszen a faanyagának némiképpen harmonizálnia kell az alappárlattal. Ebben az esetben annyiban könnyű helyzetben voltam, amikor döntést kellett hoznom, hogy az alapcefre borseprő volt, amely érlelését a tölgyfahordó befolyásolja a legkedvezőbben, hiszen maga a bor is, főleg ha vörösborról van szó többnyire tölgyfahordóban érlelődik, egészen addig, amíg a fejtés során a bort leveszik a seprőjéről. Így aztán nincs is más teendőnk, mint folytatjuk a tölgyfával való érlelést a kész párlatunk esetében is. Természetesen a beleoldódó bodzavirág illatai, zamatai erősen megkeverik az amúgy is normál helyzetet. Itt most még szólnák is egy-két gondolatot magáról a bodzavirágról. A késő tavasz jellegzetes tájképéhez hozzátartoznak hófehér, tenyérnyi, illatozó virágai. Nagyanyáink kedvencét szerencsére újra felfedeztük magunknak: a bodzából igazán frissítő és egészséges finomságokat készíthetünk, telis- tele vitaminokkal. A virág sokféle hasznosítása ismert. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó teakeverékek alkotója lehet. A bodza leveléből készült tea gyógyír a reumás bántalmakra, de lázcsillapításra is ajánlott. A 19. században pedig még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág, a bodzafánk.  A termése gyümölcssavakat, vitaminokat, cseranyagot, antocián-festékeket tartalmaz. Isteni aromája és illata van, a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható, de desszerteket, például tiramisut vagy muffint is megbolondíthatunk vele. Virágzatát már most május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjthetjük. A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a virágtányér, azaz a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. Végül néhány gondolat erejéig visszatérve a fával történő érleléshez, mindezt az íz kavalkádot megbolondíthatjuk azzal, hogy megégetjük a tölgyfachipszünket, és nagyszerű barrick, füstölt hatást tudunk elérni vele, amely még tovább bonyolítja a ránk váró illatbombát.

2013. július 15., hétfő

Bodzavirágos Natúr Vegyes Borseprő Párlat 2013.



386.

2013/0713
 
AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES



   Bodzavirágos Borseprő 
  üvegben érlelve
 Lehet, hogy most sokan úgy gondolják, hogy visszakanyarodtam az elmúlt év párlataihoz, pedig higgyék el, hogy nem így van. Az igaz, hogy az alapcefre tavalyi hiszen a borseprő tavalyi bor fejtéséből visszamaradt üledék, de a beleáztatott bodzavirág az már nagyon is idei termésnek számít. A természet érdekes dolgokat képes művelni, hiszen már majdnem beértek a bodzabogyók, vagy legalábbis szépen feketednek, és közben újra megjelentek rajtuk a fehér virágok is. Ez a kettősége az idei évnek nagyon is jellemző, hiszen láttam fehérakácot újból virágozni is. A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. Egyes leírások a bánat és halál jelképének tartják. Emellett Európa szerte mágikus erőt is tulajdonítanak a bodzának: a házban felaggatott gallyai távol tartják a rossz szellemeket, fájának égetése viszont szerencsétlenséget hoz. A kolostori gyógynövénytanok egyetemes gyógyszernek tekintették a bodzát. A népi gyógyászatban a bodza virágját gyógyteának használták, de a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A festőbodza, amely a Kárpát-medencében elterjedt faj, amely május végétől júliusig virágzik, úgyhogy még van idő szedni és hektószámra főzni belőle a szörpöt, vagy éppen pálinkát, vagy párlatot. Vigyázni kell azonban, hogy csak a szirmokat vagy a bogyókat fogyasszuk, a növény gyökerei és megvastagodott szára súlyos gyomorproblémát okozhatnak. Csak olyan virágot használjanak, amelynek ismerik a származási helyét, nem füstölték fel autók, buszok kipufogói és nem permetezték semmivel, és persze nagyon fontos, hogy ne valamilyen mérgező társát szakítsák le. Párlatot csak frissen nyílt virágból érdemes készíteni, mert könnyen állott íze lesz. A bodza virágát szárítani is lehet, ehhez a virágokat jól szétterítve kell lefektetni, hogy ne érjenek egymáshoz, különben megbarnulnak. Ezután készülhet belőle tea, amely megfázásra és köhögés ellen fogyasztható. C-vitamin tartalma duplája a citrusféléknek! Emellett tartalmaz még A-vitamint, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül vas, kálium, kalcium, magnézium és foszfor található benne. Mindezeket a tulajdonságokat a beáztatással át tudjuk menteni a párlatba. Természetesen mindehhez párosul még a fantasztikus illat és aroma anyag is, amely még különlegessebbé képes tenni a párlatunkat, amelyben már alig felismerhető a borseprő.

2013. július 14., vasárnap

Fűszeres Meggyel Ágyas Brandys Megy Párlat 2013.



385.

2013/0712
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES



   Fűszeres Meggyel Ágyas Brandys Meggy 
  üvegben érlelve
 
 
 Kicsit megszakítva az eddigi párlat bemutatási soromat, ezúttal egy igazi különlegességet próbálok meg kikísérletezni. Tulajdonképpen ez a vegyes párlat egy különleges házasítás, amely nem cefreként került összerakásra, hanem két kész pálinka házasításából hoztam létre. Az alap párlat 70%-át a 2012-es meggypálinkám tette ki, a kisebbik hányadát a 30%-ot pedig egy tölgyfával érlelt borpárlat adta, amit brandynek is nevezhetnénk. A párlatok összeöntése után vaníliát raktam bele, valamint aszalt meggyet, némi fahéjjal megbolondítva. Azt persze most is szeretném kihangsúlyozni, hogy mindez nem az én találmányom, hiszen nagyon sokan kísérleteznek meggylikőr elkészítésével mind idehaza, mind pedig, külföldön. Hacsak gyermekkoromra gondolok vissza rögtön eszembe jut, a délvidékről, Szabadkáról behozott meggylikőrök íze, amit igencsak nagy kedvvel fogyasztottak az akkori felnőtt társadalom tagjai. Most, hogy már a gyermekkorból jó ideje kinőttem elhatároztam, hogy jómagam is megpróbálkozom valami hasonlóval. Ha igazán az elején szeretném kezdeni, akkor egészen a XVI-XVII századig repítenék mindenkit vissza az időben. Ebben az időben a cukrot még csak fűszerként kezelték mely fűszer, illetve az ezzel tartósított gyümölcs, még a nagyon tehetős, főúri házaknál is kuriózumnak számított. Miért is érdekes ez? Azért mert a nagyon drága cukor helyett a tartósítást borban, pálinkában, ecetben és alkoholban végezték, ami alapján joggal feltételezhető, hogy a konyakos meggy, mint tartósított gyümölcs, már ebben az időben is létezett és fogyasztották, fogyaszthatták. Az Agárdi Pálinkaházban járva ismerkedhettem meg a Pannonhalmi Bencés Meggylikőrrel, amely igen csak megtetszett. A különleges aromájú Bencés Meggylikőr a bencés szerzetesek gyümölcshasznosítási kultúrájáról tanúskodik. A Pannonhalmi Főapátságban megtalált leírások alapján és Agárdi Cigánymeggy pálinka hozzáadásával készült ital igazi különlegesség, tisztasága és harmonikus ízvilága a „természet ajándéka”. Fogyasztását szobahőmérsékleten desszertek kísérőjeként ajánlják. Ettől én azért annyiban ezúttal eltértem, hogy a meggyet a borpárlattal illesztettem össze. Színében gyönyörű bordó szín kerekedett ki, vaníliás háttér ízzel, de egyben érezve a meggy és borpárlat vetélkedését a garatban, amelyet a fahéj és az édes íz harmonizált össze.
 

Magyar Kajszibarack Aszalvánnyal Ágyas Gyümölcs Pálinka 2013.



384.

2013/0711
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



   Aszalt Magyar Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 A mai napon az elmúlt két nap bemutatott pálinkának a harmadik egyben záró családtagját fogom megismertetni a kedves olvasóimmal, illetve hallgatóimmal. Pincészetünk ebben az új szezonban igyekszik majd arra törekedni, hogy minden egyes pálinkánk, amelyet fával történő érlelésnek, vagy gyümölcságyon történő érlelésnek vetünk alá az minden esetben a gyümölcs saját fájával, illetve saját gyümölcsével történjen legyen az nyers, vagy aszalt gyümölcse. Ezzel a módszerrel szeretnénk azt elérni, hogy az ágyas sokkal jobban illeszkedjen a párlathoz, és így sokkal egységesebb párlatot tudjunk létrehozni. Ezt a módszert már most ezzel a mai párlattal is be tudjuk mutatni, hiszen ebből a gyümölcsből sikerült komoly mennyiséget leaszalnunk. A kajszibarack Közép-Ázsiából származik. Honfoglaló őseink is ismerték a gyümölcs apró termésű vad ősét, amit egy óbudai múmiasírból előkerült barackmag bizonyít. A mostani fajtákat a török hódoltság idején kezdték el termeszteni. A sárgabarack fogyasztásának előnyös hatásai vannak: A gyümölcsöt magas C-vitamin (10 mg/100 g) és karotintartalom (1,8 mg/100 g) jellemzi, ezen kívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g). Jellemző ásványi anyagai: kálium, kevesebb foszfor, kálcium, magnézium. Béta-karotinban - melyből a legtöbb a magyar kajsziban van, a legkevesebb a rózsakajsziban - az egyik leggazdagabb gyümölcsünk. A béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez, szembetegségek esetén pedig kiegészítő kezelésként is jó hatású. Erősíti a körmöket és a hajat. Az aszalt sárgabarack egész évben fogyasztható. Rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan képes energiát biztosítani szervezetünknek: édesebb, mint a friss barack, ezért előnyösebb a használata a pálinka ágyazásához is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban viszont 307 kcal/100 g. Szénhidráttartalma: 70 g/100 g. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. A világos aranyszín, fiatalos, lendületes italt ígér. Illatában friss gyümölcsjegyek citrusokkal, pici hársfavirággal. Ízében a gyümölcságyból eredő édesség, amely jól kiemeli a kajszi telt ízét.