Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 17., szerda

Bodzavirággal Ágyas Bodzás Borseprő Párlat 2013.



388.

2013/0715
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

   Bodzavirágos Bodzás Borseprő 
  üvegben érlelve
 
 
 Ahogyan azt már megszokhattuk ezúttal is az elkészült párlatuknak a harmadik része az Ágyas kategóriák csoportjába került. Ahogyan nem volt túlzottan nehéz döntés a fával való érlelés fajtáját kiválasztani, úgy nem kellett túl sokat azon sem gondolkodni, hogy ezt a párlatot mivel is ágyazzuk be. Az érlelt változatnál az alappárlat fajtáját vettük alapul, ezúttal pedig a kisebb házasított társ a bodzavirágot választottuk. A borseprőbe beáztatott bodzavirág, amely illatával és zamataival megfestette a párlatot kifőzéskor, úgy most ezt még megfejeltük azzal is, hogy az elkészült párlatot ismét ebbe a virágba ágyaztuk bele. Lehet, hogy sokan nem is gondolnának arra, hogy az aszalógéppel nemcsak gyümölcsöket, hanem virágokat, gyógynövényeket is lehet szárítani. Ennek megismertetésére elmondanám, hogy kipróbáltam ezt a dolgot és bizony sokkal jobban sikerült, mint a gyümölcsök aszalása elsőre. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét megőrzött áru váljék belőle. A virágzatokat a legrövidebb kocsányrésszel kell gyűjteni, nehogy az úgyis felesleges, hosszú kocsányok még a megszárítást is hátráltassák. Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb időn belül meg kell szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük megőrzésének. Hogy miért is van ennek komoly jelentősége? Az a virág beltartalmának függvénye. Bodzavirág drogja latinul Sambuci flos, izzasztó glikozidát, rutint, kevés illóolajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint, szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet tartalmaz. Ennek a tartalmának köszönhetően ma már nemcsak ágyazásra, ízesítésre használják a pálinkakészítők a bodzavirágot, hanem önállóan is készítenek belőle párlatot. A belőle készült párlata hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtóhatású. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is, mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban, vagy ahogy a mi esetünkben is cefrébe áztatva annak muskotályszerű ízt ad. Madaus szerint a bodzavirágok forrázata elpusztítja a gennykeltő baktériumokat. A fekete bodza virágát használják égések, kiütések, kisebb bőrbajok kezelésére. A párlatunk színe is szép sárga lesz.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése