Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 17., szerda

II. Regionális Palóc Pálinka és Párlatverseny 2013.



II. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatverseny

I. Erdei és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenye



A rendezvény helyszíne: Gyümölcsház 3129 Nagykeresztúr, 0221 hrsz.

Információk az eredményekről, a bírálat , zsűrizés folyamatáról

A bírálat teljes folyamatát közjegyző felügyeli és annak eredményeit közjegyző hitelesíti.







Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke: Panyik Gáborné dr. egyetemi adjunktus


Az országosan elismert bírálók közül, a beérkezett nevezési minták darabszámának függvényében lesznek kiválasztva a 2-3 főből álló bíráló bizottságok. A bírák 2013. július 25-én egy felkészítő tréningen vesznek részt, ahol a zsűrielnök irányításával kóstolási minták értékelésével történik meg a tagok "formába" hozása, valamint az adminisztrációs teendők részleteinek megbeszélése. A kóstolási minták természetesen függetlenek a versenyre nevezett tételektől, azok felnyitására a tényleges zsűrizés napján, augusztus 28-29-én kerülhet sor. A tréning célja a zsűri összeszoktatása és az érzékszervek finomhangolása.

A versenyminták bírálata

A bírálat érzékszervi zsűrizéssel történik, a verseny bírálói, a zsűri elnöke és a szervezők 40 mintánként 1-1 háromtagú bizottságot állítanak föl, amelybe megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező tagokat delegálnak. A versenyigazgató és a szervezési bizottság vezetője, a verseny előtt köteles bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezési bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve - amennyiben szükséges - saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett próbák kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.

A versenyigazgató:

  • a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
  • meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
  • ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
  • ellenőrzi a minták bírálók előtti anonimitását,
  • folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
Amennyiben a bírálóbizottságok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újra bírálást, amelyet a kinevezett „csúcs zsűri” végezhet el.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató, az etikai és logisztikai bizottság vezetői felügyelik, de csak közös egyetértésben avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek el újrabírálást. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.

A bíráló bizottság feladata

Az úgynevezett 20 pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat, valamint az egyéni bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a minták teljes eredet anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után válhat nyilvánossá.

A minták pontozása

A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
  • Illat tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
  • Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) - max. 5 pont,
  • Íz tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
  • Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) - max. 5 pont,
  • Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) - max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden versenyzőnek kötelezően át kell adni.
A verseny, a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános, arra külön értesítés nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín megjelölésével tartalmazza.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése