Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 5., szombat

Dijnyerteseink 2012-ben.


Zenit Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.

A vörös borszőlő nagyon sok jó tulajdonságát sikerült közzé adnunk az elmúlt hónapokban, igyekeztem komolyan felhívni a figyelmet annak minden fontos részletére, és emlékeztetni az olvasóinkat arra, hogy nemcsak a szőlőnek, mint gyümölcsnek fogyasztása, de annak bora, illetve párlata is bír azokkal a kedvező élettani hatásokkal, amelyek bármely déligyümölccsel felveszi a versenyt. Most mégis egy fehér szőlőből készült párlat pozitív jegyeit kell méltatnom. A Zenit egy hibrid fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő, államilag 1976-ban elismert fehér borszőlőfajta. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytürö, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazság tűrő, kevés zöldmunkát igényel. Fürtje vállas, kissé laza, középnagy, átlagtömege 100 g, sárga, kissé hamvas; húsa puha, íze közömbös. A bátai hegyközség területén igen kedvelt fajta, de nem annyira a nagyüzemben, sokkal inkább a kis parcellákon termesztik. Fantasztikus gyümölcsök teremnek a bődei dűlőben, ahonnan az én törkölyöm is származik. Enyhe préseléssel kaptam, így eléggé leveses volt a törköly ahhoz, hogy kiváló párlat szülessen belőle. Azt, hogy mennyire kiváló volt a cefre mi sem bizonyítja jobban, hogy az V. Keceli Pálinkaversenyre benevezve azt ezüst érem díjat sikerült nyernünk vele. A párlatot a húgom Heilmann-né Muth Erzsébet néven neveztük be hiszen ő a tulajdonosa. A versenyen nem ismerjük a párlat útját, de azt azért tudjuk, hogy a 20 pontos bírálati rendszerben elsőként az illat tisztaságát vették nagyító alá, és amelynek ez a párlat kiválóan megfelelt, hiszen mind a 3 pontot megkapta. Szokás szerint a folytatásban kezdtük el a pontokat elveszteni amikor az illat karakterét kezdték el vizsgálni, erre megint csak 3 pontot ítéltek oda. A harmadik szempont a bírálatban az íz tisztasága volt, amelyre maximum három pontot kaphattunk, de ezt fel is írták nekünk. Az íz, a zamat vizsgálatát tovább folytatva annak élénkségét, intenzitását vették górcső alá, de ebben az esetben sem tudtak több pontot adni 3-nál. Szerencsére az utolsó vizsgálati szempont a harmónia volt, amelyre mind a 4 pontot oda ítélhetőnek találták. Így adódott össze a 16 pont, amely ezüst érmet ért. Az oklevélen, amelyet átadtak ezúttal minden felírat stimmelt. Odahaza vissza is kóstoltuk ezt a párlatot és megállapíthattuk, hogy illatban, savakban gazdag, sőt savai finoman beilleszkedtek a párlat egyensúlyába, amelytől valóban értékes párlat keletkezett.

Mutsu Alma Natúr Gyümölcs pálinka 2012.


263.

2013/0104

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
Mutsu Alma
  üvegben érlelve
 
 
 Írtam már talán többször is, hogy a kedvenc almafajtám a Golden Delicious, évről-évre el is készítem belőle mindig az adott évi párlatomat, de persze soha sem zárkóztam el újfajta almák kipróbálásától. Ráadásul a most bemutatásra kerülő fajta rokona is a Goldennek, hiszen belőle nemesítették ki Japánban. Így talán nem meglepő, hogy belőle is készült párlat. Előzetesen fontos tudni, hogy érési ideje még későbbi, mint a Goldennek, ebből kifolyólag a cukortartalma is magasabb annál. Az adott almafajtából készült párlat az adott fajta jellemzőit, karakterét viseli magán, míg a speciálisan összeválogatott almafajtákból készült párlatban az egyes fajták illat- és ízalkotói egymást kiegészítve hozzák létre a pálinka egyedi jellegét. A jó almapálinkák aromavilágából általában szépen kiemelkedik a fajtára jellemző tipikusság, nem tolakodóan savanykás, fűszeres (fahéj, szegfűszeg) citrusokkal, gyümölcsös dominanciával. A fűszerezettség legtöbbször lágy és tipikusan háttéralkotó, diszkrét. Az almából készült párlat akkor válik igazán nagy értékű, testes, zamatos pálinkává, ha sokáig pihentetjük, illetve ha hordós érlelésnek vetjük alá. A pihentetés valamint a hordós érlelés hatására a friss, "mozgékony" párlat megnyugszik és nagyon szép, nyugodt, letisztult íz- és illatvilágú készterméket ad, melyben a gyümölcsös jelleg, az "almaság" is jobban kidomborodik. Az almapálinka tükrösen tiszta és színtelen, vagy az érlelés miatt enyhén aranysárga színű. Az emberi életút során meghatározó szerepe van az első kínálásnak, a pálinka megkóstoltatásának. Szatmárban úgy tartják, ha a gyermek megkívánja az italt, legyen bármilyen fiatal is, adni kell neki, nehogy a nagy kívánás miatt betegség álljon belé. A különféle befogadó rítusoknál, a legényjáró napokon, a felnőtté válás és avatás alkalmain kitüntetett szerepe volt a szeszes italnak. Az ivás, a pálinkafogyasztás ezeken az alkalmakon úgy jelent meg, mint a felnőttség, a férfiasság szimbóluma. Ez a két gondolat nem véletlenül lehet ismerős bárki számára, hiszen Balázs Géza: Pálinka, a hungarikum című írásában találhatjuk meg. Fontos, hogy egyet tudjunk érteni vele, bár ma sokkal inkább az a dívat, hogy a férfit összemossák a nővel, a gyermeket a felnőttel. Régen ezeknek azért konkrét határai voltak. Szeretném, ha a jövőben ismét a régi magyar szokások jönnének divatba, mert azokat élve, ismét lehetne egy jobb világ.
 

2013. január 4., péntek

Mutsu Alma



Herbarium Librum
   Rózsafélék Családja
Malus Domestica Mutsu
Mutsu Alma


A bűnös csábító a Trójai háborún át Tell Vilmosig minden korszak főszereplője. A különleges misztikummal megáldott gyümölcsöt, már az i.e. több ezer éve is ismerték. Fénykorát a rómaiak idejében élte. Az idősebb Plinius már harminchat almafajtát tartott számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását. A Mutsu (más néven Crispin) a Golden Delicious és az Indo fajták keresztezéséből 1930-ban, a japán Mutsu (陸奥国, Mutsu no kuni) tartományban kinemesített, napjainkban egyre népszerűbb almafajta. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (230-300g), gömbölyű, húsa fehér színű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény és zöld (éretten sárgásfehér vagy sárga) színű, nem perzselődik. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. A Mutsu igen jól tárolható, húsállagát késő tavaszig megőrzi (íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen). Bőtermő, érési ideje általában október elejére esik. Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra. Fája igen erős növekedésű, a Golden Deliciousétól kb. 20 %-kal nagyobb, első hajtásai vastagok és felfelé törnek, koronája nagy, szétterülő. Gyors növekedése nem akadályozza korai termőre fordulását, de bő termésre csak a vegetatív részek kifejlődése után számíthatunk. A termőhellyel szemben nagyon igényes. Fagyérzékenységét, fény- és páraigényét a terület kiválasztásakor figyelembe kell venni. Termésritkítást nem igényel, alternanciája inkább a téli és tavaszi fagykárosodással van összefüggésben.
 

Ongai Pálinkafesztivál


Hasznos információk a pálinkaversennyel és -bállal kapcsolatban


Részvétel, belépés:

A pálinkaverseny eredményhirdetése egy nagyszabású gála, illetve pálinka bál részeként a lillafüredi Palotaszállóban kerül lebonyolításra 2013. január 19-én 18 órától, melyre a versenyre nevezett személyek és párjuk a szükséges báli előzetes regisztrációt követően (melyre január 8. és 14. között lesz elektronikusan lehetőség) ingyenes belépőt kapnak. Az eredményhirdetésen és az azt követő pálinkabálon érdeklődők csak korlátozott számban, a nevezettek számának függvényében, külön belépő ellenében vehetnek részt, mivel a szálló csak meghatározott számú vendég (max. 450 fő) befogadását teszi lehetővé. Adott esetben az is előfordulhat, hogy nagyszámú nevezés esetén a szponzorainkkal és támogatóinkkal, VIP vendégeinkkel egyetemben ezt a létszámot kimerítjük, és nem nyílik mód további érdeklődő vendégek fogadására. Ezzel kapcsolatosan csak a nevezés lezárulását követően tudunk végleges döntést hozni.

Az eredményhirdetés és a pálinkabál tervezett ünnepi programja:

17.00-18.00 Regisztráció
18.00: A IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny eredményhirdetésének megnyitója. Ünnepi beszédet mond: Dr. Kemény Dénes, a pálinkaverseny fővédnöke
18.10 A pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetése – ünnepi műsor (többek között a Grazioso zenekarral)
19.45 Rokker Zsolti humorista estje
20.15 A pálinkabál megnyitója. Fellép az Ongai Hagyományőrző Néptánccsoport
20.25–24.00 Pálinkabál. Zenél a Bridge Music System zenekar
22.00 Tombola
20.00 A pálinkabírálati lapok, díjnyertes pálinkák nyakcímkéinek átvétele

Vacsora:

Zsíros kenyér és tepertő fogyasztása ingyenes, egyéb fogyasztás a szálloda két büféjében és 50 fős éttermében saját költségen oldható meg.

Árusok:

A szálloda aulájában, az előtérben:
-          Bükki sajt, Eger
-          Szomolyai Lekvárház, Szomolya
-          Szonóczky család méhészete, Sajópetri
-          Fatálak, faragott áruk, Sajókaza
-          Bor és palacktárolók, Eger
-          Könyvek, ajándéktárgyak, pálinkáspoharak, Onga
-          Egyéb szakmai anyagok

Ünnepi öltözet:

Alkalomhoz illő, elegáns öltözet (férfiaknak ajánlott zakó, öltöny).

Ruhatár:

Ingyenes.

Parkolási lehetőség:

Térítésmentesen a szálloda parkolójában.

Szállás:

A rendezvény idejére (január 18. és 19.) a szálloda az Ongai Kulturális Egyesülettel kötött megállapodás alapján kedvezményes szállás lehetőséget biztosít a résztvevőknek. Szállásfoglalásnál a pálinkaversenyre kell hivatkozni.
Alapszolgáltatás ára:
Egyágyas szoba: 16.000 HUF/szoba/éj
Kétágyas szoba: 19.000 HUF/szoba/éj
A szoba ára tartalmazza a szállást, a büféreggelit, valamint az uszoda, kültéri finn szauna, infraszauna, gőzfürdő, pezsgőfürdő, taposó medence, fitness-terem, csendes Wellness-részleg, élménymedence, sókamra, ingyenes WIFI vendégszobai Internet és fürdőköpeny használatát.
A szobákat az érkezés napján 14 órától lehet elfoglalni, az elutazás napján 10 óráig kell elhagyni. Előzetes egyeztetés esetén természetesen van lehetőség ettől eltérő be-, vagy kijelentkezésre.
Idegenforgalmi adó: 450 Ft/fő/éjszaka (18 év felett fizetendő)

- A rendezvénytermekben térítésmentes vezeték nélküli Internet használatra van lehetőség.
A Wellness részleg naponta 07.00-21.00 között várja a kedves vendégeket.

A szobaáron felül, térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások az alábbiak:
- kerékpárbérlés (1000 Ft/fő/4 óra),
- Nordic walking (1000 Ft/fő/óra),
- masszázs-ajánlatok (2500–7800 Ft a masszázs típusától függően, korlátozott számban)
- bowling (3000 Ft/pálya/óra),
- biliárd (1000 Ft/asztal/óra),
- darts (100 Ft-os érmével működik)

Egyéb szállás lehetőség:

Miskolcon, kérésre segítséget nyújtunk.

2013. január 3., csütörtök

Ongai Pálinkaverseny 2013.



Kulturális Egyesület
3562 Onga Görgey u. 2/A.
46-464-260, 70-313-3216
okeonga@upcmail.hu
www.okeonga.hu
NEVEZÉSI LAP
„IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny - 2013”

Részt veszek az IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny – 2013 pálinkaversenyen. A nevezési díjat befizetem, a 2010 előtti pálinkák esetén mellékelten beküldöm a származási bizonyítvány másolatát, mely nélkül a nevezés nem érvényes. A 2010– 2012-es pálinkák esetén is szükséges a bérfőzető lap másolata, vagy az otthoni főzéssel kapcsolatos nyilatkozat. Ezek nélkül a jelentkezés ugyanúgy érvénytelen.
Kijelentem, hogy a versenyszabályzatban lévő feltételeket megismertem és elfogadom.

Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 12 db
Versenypálinkák:

Nevezett pálinkák száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1
Csipkebogyó Gyógylikőr
8-as kategória
2011
18%
ACIDA BT. Dunaszekcső, Jókai u. 18.
2
Springcrest őszibarack Ágyas
8/II-es kategória
2012
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
3
Téli Esperes Körte
1-es kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
4
Piros Grapefruittal Ágyas Narancs 8/III-as kategória
2012.
44%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
5
Pinot Noir Törköly
4-es kategória
2012.
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
6
Besztercei Szilva
3-as kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
7
Vadbodza
6/1-es kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
8
Eperfahordóban Érlelt Kajszibarack 8/II-es kategória
2011
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
9
Idared Alma
1-es kategória
2011
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
10
Tölgyfahordóban Érlelt Meggy
8/II-es kategória
2012.
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
11
Olaszrizling Borseprő
4-es kategórias
2011
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.
12
Merlot Törköly
4-es kategória
2012
46%
Sabeikow és Társa KFT. Báta, Fő u. 604.

Beküldési határidő: 2013. január 9.

Dátum: Báta, 2013. január 4.


………………………
Aláírás

2013. január 2., szerda

Zweigelt Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


262.

2013/0102

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
Zweigelt szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A naptárban beköszöntött az újév, az Úr 2013-as esztendeje, de a pálinkakészítésben nyilvánvalóan ez nem sok mindent jelent. Ennek ellenére nyilvánvalóan folytatódik a munka. Olyannyira, hogy ezúttal éppen a törkölyök világába indultam el egy kis íz, és illatkalandozásra. Az Aquavinicum Párlat Rendszerben már tavaly is elkészítettem ezt a fajta párlatomat, de igazából versenyen nem indítottam, mert az előzetes kóstolások alkalmával némi hibát találtunk benne. Természetesen ennek ellenére az idei évben ismét kipróbáltam ezt a fajta alapanyagot. Sokszor és elég sokat írtam már erről a fajta szőlőről, nem is véletlenül, hiszen kedvelem az ízét és az illatát. Mivel évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt használták, kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten szép tud lenni. Sógorom bátyjának az ültetvénye éppen a pincészetünk felett található meg, ahol szép számú zweigelt tőke található meg. A lankás oldal éppen északra tekint le, a nap egész nap éri, de mindig a hegy felől némi árnyékból és nagy szögben, így igazán különleges aroma anyagokat képes produkálni. Jó fagytűrő képességei miatt ebben az évben is szépen termett neki, így a borkészítés után visszamaradt törkölyt nekem adta, amelyet aztán én ledesztilláltam. Érdekessége, hogy ma már mást is készítenek belőle. Például zöldes-arany színű, igazi jellegzetes szőlőillatú és kellemes ízű nagyra becsült olajt. A vörös Zweigelt szőlő magjából készült olaj sokkal értékesebb a fehérnél, a benne lévő OPC (oligomer procianidinok) tartalomnak köszönhetően. 200 kg nyers szőlőtörköly ad kb. 15 kg tiszta szőlőmagot, melyből a legjobb esetben 1 liter szőlőmagolaj nyerhető. 100% természetes, szűretlen olaj, minőségi, szigorúan ellenőrzött és tisztított osztrák kék Zweigelt szőlőmagból, hagyományos kézimunkával hidegen sajtolva. Mi azonban továbbra is maradunk a párlatnál, hiszen abban is megtalálható minden olyan anyag, amely a szervezetünkre kedvezően hat. Fogyasztását ajánlom mártások és hidegsültekhez, de persze kis mennyiségben.
 

2013. január 1., kedd

Újévi köszöntő!


Áldott, eredményekben gazdag, békés, boldog új évet kíván a Bátai Muth Pálinka és Borpince minden egyes tagja és dolgozója, minden kedves olvasójának!

Újévi köszöntő!

Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon,
Szomorúság a házukra ne szálljon, 
Hanem a jó Isten sok jókkal megáldja,
Égi harmatjával házát virágozza, 
 Jézus neve dicsértessék!


Amikor egy naptári évet magunk mögött hagyunk az nemcsak arra emlékeztet bennünket, hogy na már megint egy évvel öregebbek lettünk, hanem arra is, hogy mi volt az jó, amelyet családunk és magunk részére eltudtunk követni. Arra is emlékeztet bennünket, hogy az előttünk álló küzdelmekkel teljes, hosszú évben ismét milyen sok és nehéz feladat fog ránk várni, míg nem újra ott állhatunk, majdan egy új esztendő elején. Sokan mindig jobb évet várnak, mint amilyet maguk mögött hagytak. Én úgy gondolom, hogy nem lesz könnyű az elmúlt esztendőt felül überelni. Pincészetünk részt vett négy pálinka versenyen, az ország négy különböző pontján, és a megmérettetésre elvitt 30 párlatából 23 éremmel tért haza. Ezen felül három borversenyen is megmérettettünk hat különböző borunkat, amelyből mind a hat díjnyertes lett, és még külön jutalomban is részesültünk. Mindezeket az eredményeket nem lesz könnyű a 2013-as esztendőben túlszárnyalni, de úgy gondolom, hogy megfontolt komoly és kitartó munkával, Isten áldásával sikerülhet.

Vasszilvágyon még a hatvanas évek végén is jártak újévet köszönteni a fiúgyerekek. Csapatosan mentek házról házra. Engedélyt kértek: „Szabad-e újévet köszönteni?” Majd rákezdtek:

Boldog újévet!
Bort, búzát, barackot, pálinkát
Kurta farkú malacot, 
Szekerembe kereket, 
Köcsögömbe feneket, 
Poharamba vörösbort, 
 Hadd ihassak bőven,
Az új esztendőben.



Muth József
a Muth Pálinka és Borpince nevében.
 

2012. december 30., vasárnap

Szent János napi pálinka kóstoltatás


Szent János napi pálinka kóstoltatás

2012. december 30.

A 2012-es év utolsó pálinka kóstolóját tartottuk meg ezen a rendhagyóan vasárnap esti időpontban. Immár a második alkalommal gyűltünk össze azzal a nem titkolt szándékkal, hogy most ezúttal Szent János apostol ünnepét üljük meg, amely egyben a borosoknak a védőszentje is. A másik oka a tréningnek, hogy január közepén Ongán regionális pálinkaverseny fog zajlani, amelyre pincészetünk történetében először nevezni szeretnénk. Az erre nevezni kívánt párlatainkat, pedig így választjuk magunknak. A meghívottak között új bírálok is jelen voltak, akiket elsőként persze kioktattunk a feladatra. Mindenesetre rendkívül élmény dús, jó estét töltöttünk el poharaink mellett, már most Boldog új Évet kívánva egymásnak.



Pálinka bírálati
Összesítő
2012.12.30.


Pálinka fajtája
Szabó
Péter
Muth
József
Német
Attila
Bese
Csaba
Csendes
János
Heilmann
Sándor
Ősszesítés
NATÚR PÁRLATOK
Merlot törköly
15
18
16,5
15,5
17

82
Pinot Noir törköly
20
19
18,5
14
14,5

86
Chardonnay szőlő
17,5
15
15,5
13
13

74
Kékfrankos rózé seprő
18
17
17,5
13,5
13,5

79
Olaszrizling borseprő
19,5
17
19
15,5
16

87
Idared alma
19,5
18
17
16,5
17,5

88,5
Téli Esperes Körte
19,5
17,5
18,5
16,5
16

88
Vad Bodza
19,5
15
16,5
16,5
16,5

84
ÁGYAS PÁRLATOK
Springcrest Őszibarack
20
19
18
19
20

96
Grapefruit narancs
16,5
18,5
16,5
19
17

87,5
LIKŐRÖK
Mézes Kajszibarack
15
16
16,5
17
17

81,5
Csipkebogyó
18
17
19
16
19

89










Bírálat végeredménye:

1. Springcrest őszibarack – 96,0 pont = 19,2 pont
2. Csipkebogyó likőr – 89,0 pont = 17,8 pont
3. Idared alma – 88,5 pont = 17,7 pont
4. Téli Esperes Körte – 88,0 pont = 17,6 pont
5. Grapefruit narancs – 87,5 pont = 17,5 pont
6. Olaszrizling borseprő – 87,0 pont = 17,4 pont
 7. Pinot Noir törköly – 86,0 pont = 17,2 pont
8. Vadbodza – 84,0 pont = 17,0 pont
9. Merlot törköly – 82,0 pont = 16,8 pont
10. Mézes Kajszibarack – 81,5 pont = 16,7 pont
11. Kékfrankos rozé seprő – 79,0 pont = 15,8 pont
12. Chardonnay szőlő – 74 pont = 14,8 pont