Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 5., szombat

Dijnyerteseink 2012-ben.


Zenit Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.

A vörös borszőlő nagyon sok jó tulajdonságát sikerült közzé adnunk az elmúlt hónapokban, igyekeztem komolyan felhívni a figyelmet annak minden fontos részletére, és emlékeztetni az olvasóinkat arra, hogy nemcsak a szőlőnek, mint gyümölcsnek fogyasztása, de annak bora, illetve párlata is bír azokkal a kedvező élettani hatásokkal, amelyek bármely déligyümölccsel felveszi a versenyt. Most mégis egy fehér szőlőből készült párlat pozitív jegyeit kell méltatnom. A Zenit egy hibrid fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével. Korai érésű, bőtermő, államilag 1976-ban elismert fehér borszőlőfajta. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytürö, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazság tűrő, kevés zöldmunkát igényel. Fürtje vállas, kissé laza, középnagy, átlagtömege 100 g, sárga, kissé hamvas; húsa puha, íze közömbös. A bátai hegyközség területén igen kedvelt fajta, de nem annyira a nagyüzemben, sokkal inkább a kis parcellákon termesztik. Fantasztikus gyümölcsök teremnek a bődei dűlőben, ahonnan az én törkölyöm is származik. Enyhe préseléssel kaptam, így eléggé leveses volt a törköly ahhoz, hogy kiváló párlat szülessen belőle. Azt, hogy mennyire kiváló volt a cefre mi sem bizonyítja jobban, hogy az V. Keceli Pálinkaversenyre benevezve azt ezüst érem díjat sikerült nyernünk vele. A párlatot a húgom Heilmann-né Muth Erzsébet néven neveztük be hiszen ő a tulajdonosa. A versenyen nem ismerjük a párlat útját, de azt azért tudjuk, hogy a 20 pontos bírálati rendszerben elsőként az illat tisztaságát vették nagyító alá, és amelynek ez a párlat kiválóan megfelelt, hiszen mind a 3 pontot megkapta. Szokás szerint a folytatásban kezdtük el a pontokat elveszteni amikor az illat karakterét kezdték el vizsgálni, erre megint csak 3 pontot ítéltek oda. A harmadik szempont a bírálatban az íz tisztasága volt, amelyre maximum három pontot kaphattunk, de ezt fel is írták nekünk. Az íz, a zamat vizsgálatát tovább folytatva annak élénkségét, intenzitását vették górcső alá, de ebben az esetben sem tudtak több pontot adni 3-nál. Szerencsére az utolsó vizsgálati szempont a harmónia volt, amelyre mind a 4 pontot oda ítélhetőnek találták. Így adódott össze a 16 pont, amely ezüst érmet ért. Az oklevélen, amelyet átadtak ezúttal minden felírat stimmelt. Odahaza vissza is kóstoltuk ezt a párlatot és megállapíthattuk, hogy illatban, savakban gazdag, sőt savai finoman beilleszkedtek a párlat egyensúlyába, amelytől valóban értékes párlat keletkezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése