Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. augusztus 14., szombat

Augusztus 14. szombat



Bátai Vilmoskörte Pálinka


Az alma után a körte a második legjelentősebb gyümölcsünk. Általában véve igényesebb, mint az alma, a későn érő fajták pedig kifejezetten válogatósak. Mindenekelőtt a csapadékra és a kiegyenlített páratartalomra kényesek. Ráadásul ahhoz, hogy megbízhatóan teremjenek, még porzófajtát is igényelnek. Noha a nyári érésű, kis gyümölcsű Arabitka a faiskolákban kapható, gondoljuk meg az ültetését, mert terebélyes, a dióéval versengő nagy koronájával eluralja a kertet. A Clapp kedveltje augusztus elején szüretelhető, kiváló nyári körte, porzói a Bosc kobak és a Vilmos. A fűszeres gyümölcsű Ilonka augusztus végén szedhető (porzója a Vilmos), a Conference a nagyon édes íze miatt kedvelt (a Vilmos és a Clapp kedveltje porozza), a Hardy vajkörte pedig bő levű, kellemesen savas, fűszeres ízével tűnik ki (porzója a Vilmos). Nagy vagy igen nagy, kősejtektől mentes gyümölcse miatt egyre népszerűbb a Packhams Triumph (a Vilmos és a Conference porozza), az augusztus 20. táján érő Vilmos pedig kiváló íze, muskotályos zamata miatt verhetetlen. Az említett körték nagy része porozza. A közkedvelt rozsdabarna Bosc kobak (vagy Kaiser Alexander) szeptember közepétől szedhető (porzója a Clapp kedveltje és a Vilmos), a vele egy időben érő Baki Bosc jellemzője pedig, hogy gyümölcse nagyobb az alapfajtánál, és éretten szalmasárga színű.

2010. augusztus 13., péntek

Augusztus 13. péntek



Kajszibarack Pálinka


Babonás sohasem voltam, így aztán egyáltalán nem zavart az, hogy a pálinkafőzdével való megbeszélés után erre a napra eset a választás, hogy a kilencedik fajta pálinkám megszülessen. Július 8.-án kezdtem el az első sárgabarack gyümölcsöt begyűjteni. Két héttel később 23.-án pedig az utolsó gyümölcs is a cefrés hordóba került és már javában zajlott a forrás a tartályokban. A kilencedik pálinkám összetevői a következőek:

kajszibarack - 230 kg
fekete faeper - 7 kg
Fehér faeper - 7 kg
Cseresznyeszilva - 6 kg
------------------------------------------
mindösszesen: 250 kg

Ebből készült hát el a pálinka családunk legújabb idei terméke, amelyet a két nap múlva esedékes Szűz Mária mennybevételének napjának alkalmából Bátai Nagyboldogasszony Pálinkának kereszteltem el és ajánlottam Szűz Mária figyelmébe, hogy mindazok, akik ezt a párlatot megízlelik érezzék benne Nagyasszonyunk minden segítőkész gondoskodását és fogyasztásakor váljék javára, egészségére minden cseppje a fogyasztójának.
36 nap telt el tehát az első gyümölcs leszedése óta és máris tartályban van a párlat. Nem lett túlságosan sok belőle, de a 24 literes mennyiség számomra tökéletesen megfelelt 50 %-os párlatból.
Természetesen megillatozva a párlatot visszaköszönt a sárgabarack minden ismerős aromája és zamata. Nyersesége, alkoholossága azonban még túl erőteljes ahhoz, hogy jól kiérződjenek belőle a gyümölcs korrekt ízei. Ezt követően majd az érlelés időszaka fogja a végső aromákat előcsalni a párlatból.


2010. augusztus 12., csütörtök

Augusztus 12. csütörtök



Szilva


Család: Rosaceae – Rózsafélék
Faj: Prunus domestica


A szilvatermesztés kultúrája hosszú, egészen az ókorig nyomon követhető múlttal rendelkezik, gyökerei Elő-Ázsiáig nyúlnak vissza. Az európai szilva ma a kökény (Prunus spinosa) és a cseresznyeszilva keresztezésének (Prunus cerasifera) tekinthető. Mivel mindkét faj a Kaukázus és a Kaszpi-tenger között vadon nő, valószínűsíthető, hogy a ma ismert szilva is ott keletkezett. A rómaiak i. e. 150-ben vitték Olaszországba, és innen terjedt el egész Európában. Sajnos a számtalan keresztezés miatt ebből az „ősszilvából” nem túl sok maradt meg napjainkig.

A szilva termése kerek, vagy ovális formájú, puha, nagyon lédús gyümölcshússal jellemezhető. Fehér hamvassága - az „anyatermészet” védő rétege a kiszáradás ellen - egy viasszerű váladék révén keletkezik. Ez a réteg viszonylag könnyen letörölhető. Vastag hamvas réteg borítja és csonka magot tartalmaz a termés közepén.

A szilva termése nagyon édes. Az egyes vitaminok tekintetében nem állíthatjuk, hogy a szilva rekordokat dönt. Az A és C vitamin mellett tartalmaz biotint, és a B vitamin valamennyi változatát. A szilva a legjobb szénhidrát- anyagcsere stimulátornak tekinthető, jó az idegekre, a mentális frissességre, a hajtóerőre, a teljesítőképességre és a stressztűrő képességre is. Ezenkívül szerepet játszik a vese- és bélműködés felgyorsításában is.

Nincs még egy olyan sokoldalú csonthéjas gyümölcs, mint a szilva. A szilva mai fajtái többszörös keresztezések eredményei, több mint 2000 típusuk ismert. Ezek részben csak kis mértékben térnek el egymástól méret, szín, forma, magvaválóság, létartalom, aroma és érési idejük tekintetében. A fajta egyértelmű felosztása nehéz — a következő öt csoportja alakult ki: kerek szilva vagy tojás szilva, kerti szilva, ringló, mirabelle szilva, Japán szilva.


2010. augusztus 11., szerda

Augusztus 11. szerda



Ringlószilva Pálinka


Természetesen hosszú szünet nincsen a cefre készítésben ezen a nyáron, mert alighogy végeztem az őszibarackkal máris neki fogok a következő gyümölcscefre készítésének, amelynek központi alapanyaga a Ringlószilva lesz. Nekünk két fa áll ehhez rendelkezésre, valamint sógoromnak is van két jókora ringlószilva fája, amelyeknek a gyümölcse csak arra vár, hogy megérjen és a cefrés hordóba kerüljön. Tegnap még ugyan nem ezekről a fákról szedtem össze az érett gyümölcsöket, hanem a Blue Frey szilvafáról, valamint körte került hozzá még ízesítés kedvéért. Így ma a 120 literes hordóba 38 kg Blue Frey szilva, 22 kg Ringlószilva és 15 kg körte került, amelyek forrása rögtön be is indult. Várhatóan a holnapi napon hozzá is fogom tudni szedni azt a mennyiséget, amely a hordó készre szedéséhez szükséges. A folyamat itt is ugyanaz, mint a többi erdei szilva esetében, a mosás után kimagozásra kerül a gyümölcs és közben mivel érett anyagról van szó, lehetőleg kézzel alaposan össze is nyomom, hogy minél könnyebben részt vehessen a forrásban és a cukor szeszé tudjon alakulni. A körte esetében ez már nem megy ilyen könnyen annak ellenére, hogy itt is érett gyümölcsről van szó. Ezért ennek az esetében én a késsel való vékonyra szeletelést szoktam alkalmazni. Amikor aztán már a hordóban van az anyag forró vizet öntők rá és alaposan össze is dolgozom, hogy az erjedés minél jobban beinduljon.


2010. augusztus 10., kedd

Augusztus 10. kedd



Redhaven Őszibarack Pálinka


Régi álmom látszik megvalósulni azzal, hogy sikerült őszibarackot szereznem olyan mennyiségben, hogy abból pálinkát tudjak főzni. Természetesen az egyben vásárolt mennyiség feldolgozása cefrének komoly időráfordítást is kívánt. A kimagozott gyümölcsöt az erjesztő hordókban helyeztem el a felesége segítségével. A forrás megindításához érett Blue Frey kék szilvát és viaszszilvát használtam, amelyeknek lényegesen magasabb a cukortartalma, így várhatóan jótékony hatással lesz az erjedésre. Arra természetesen vigyáztam, hogy a mennyiségek ne legyenek magasak benne, hogy az eredeti őszibarack íz megőrizhető lehessen.


Redhaven Őszibarack - 330 kg
Blue Frey Szilva - 35 kg
Viaszszilva - 30 kg
Nyári körte - 3 kg
Cseresznyeszilva - 2 kg
--------------------------------------------------
Összesen: 400 kg


Minden hordóban szám szerint hatban el is indult az erjedés megfelelő ütemben és mértékben. Két nap alatt sikerült is a teljes mennyiséget hordókban elhelyezni. A zajos erjedés időszakában naponta háromszor került a cefre megtörésre. Ez a folyamat három napig tartott, majd minden edény légmentesen lezárásra került, hogy a finom forrás folyamán már ne veszítsek semmit a gyümölcsök aromájából, illatanyagából és az egyébként is rendkívül könnyen illó alkoholtartalomból. A tapasztalatok szerint az őszibarack cefrével nem szabad sokat várakozni, mert a hosszúra nyúló tárolás folyamán képes teljesen vízzé válni, elveszteni minden alkoholtartalmát.


2010. augusztus 9., hétfő

Augusztus 9. hétfő



Redhaven Őszibarack Pálinka

Származás és elterjedés. S. Johnston a Halehaven és Kalhaven keresztezésével South Havenben (Michigan, USA) állította elő, 1940-től kezdődően a világ valamennyi őszibarack-termesztő országában elterjedt.

Az őszibarack napos, meleg fekvésben, tápdús, meszes talajon fejlődik legjobban.
Minden évben rendszeres metszést igényel. Termését az egyéves vesszőkön hozza a termőcsokrok kivételével.
Megkülönböztetünk magvaváló és magva tartó gyümölcsűeket. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart.

Gyümölcs és áruérték. Közepes vagy nagyméretű, 140 g tömegű. Oldalról lapított, kissé aszimmetrikus gömb alakú. Közepes molyhosság jellemzi.
Alapszíne sárga, a felület 60-70%-án csíkozott, bemosott, sötétvörös fedőszín alakul ki.
Húsa élénksárga, a mag körül vörös, közepesen szilárd, magvaváló. Az áruvá készítést jól tűri. Magja közepes, kissé megnyúlt.

Az őszibarack méltán a gyümölcsök királynője.
Az érett, illatos és ízletes őszibarack gyümölcsök fogyasztása üdítő.
A lédússágának és a kedvező cukor - sav arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz viszonyítva egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.

Az őszibarack fajtákat gyümölcstulajdonságaik alapján három csoportba sorolják: 1. hagyományos friss fogyasztású molyhos, 2. ipari rugalmas húsú, 3. nektarin fedőszőr nélküli.
Mindhárom csoportban találhatók sárga és fehérhúsú, maghoz kötött és magvaváló fajták.
Ezek a gyümölcstípusok évezredek óta ismertek, de arányuk a termesztésben állandóan változik.


Termőképesség. Rendszeres és bő terméshozás, jó alkalmazkodóképesség jellemzi.
A téli lehűlésekkel szemben ellenálló. Érési idejében ma is a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajta.

A legjobb őszibarack-pálinkák

Az őszibarack-pálinka a ritkaságok közé tartozik. A főzőmesterek az utóbbi időben a legelfeledettebb fajtákat is felkutatták, csak hogy valami különlegességgel rukkolhassanak elő.

Pálinkában a legújabb divat a vadgyümölcsökből készített párlat. A vad őszibarack esetében kijelenthetjük, szelíd testvérénél intenzívebb, izgalmasabb illat- és ízvilággal rendelkezik. Ezért kívánkoztak a sor elejére.

Tesztünk ezúttal sem verseny rangsor, csupán tetszési index, hiszen nem vagyunk szakértők, csak lelkes amatőrök, akik egyre mélyebbre merészkednek a pálinka világába.