Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. augusztus 10., kedd

Augusztus 10. kedd



Redhaven Őszibarack Pálinka


Régi álmom látszik megvalósulni azzal, hogy sikerült őszibarackot szereznem olyan mennyiségben, hogy abból pálinkát tudjak főzni. Természetesen az egyben vásárolt mennyiség feldolgozása cefrének komoly időráfordítást is kívánt. A kimagozott gyümölcsöt az erjesztő hordókban helyeztem el a felesége segítségével. A forrás megindításához érett Blue Frey kék szilvát és viaszszilvát használtam, amelyeknek lényegesen magasabb a cukortartalma, így várhatóan jótékony hatással lesz az erjedésre. Arra természetesen vigyáztam, hogy a mennyiségek ne legyenek magasak benne, hogy az eredeti őszibarack íz megőrizhető lehessen.


Redhaven Őszibarack - 330 kg
Blue Frey Szilva - 35 kg
Viaszszilva - 30 kg
Nyári körte - 3 kg
Cseresznyeszilva - 2 kg
--------------------------------------------------
Összesen: 400 kg


Minden hordóban szám szerint hatban el is indult az erjedés megfelelő ütemben és mértékben. Két nap alatt sikerült is a teljes mennyiséget hordókban elhelyezni. A zajos erjedés időszakában naponta háromszor került a cefre megtörésre. Ez a folyamat három napig tartott, majd minden edény légmentesen lezárásra került, hogy a finom forrás folyamán már ne veszítsek semmit a gyümölcsök aromájából, illatanyagából és az egyébként is rendkívül könnyen illó alkoholtartalomból. A tapasztalatok szerint az őszibarack cefrével nem szabad sokat várakozni, mert a hosszúra nyúló tárolás folyamán képes teljesen vízzé válni, elveszteni minden alkoholtartalmát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése