Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 21., szombat

Sárgamuskotály Natúr Törkölypálinka 2012.


197.
 
2012/0721
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
TÖRKÖLY
 
 
  Sárgamuskotály szőlő
  üvegben érlelve
 
 
A tegnapi nap folyamán azt írtam, hogy azaz utolsó tavalyi cefrém és ez így is van. Ennek a ma bemutatásra kerülő párlatnak a cefréjét korábban készítettem el, és néhány nappal korábban is desztilláltam le, de nem volt időm rangsorba állítani, így ezt a mai napon pótoltam. Mint minden cefrémnek, így ennek is meg van a maga legendája, az egyedi története. Sógorom szőlészetében termett ez a szőlő, amelynek szüretelésében jó magam is részt vettem, sőt ennek feldolgozásában is. Így aztán mivel ők nem akartak az édes törköllyel semmit sem kezdeni, így én azt elkértem és otthon zsákokba töltöttem, majd némi vízzel feltöltöttem, hogy pótoljam a leeresztett mustot és meg ne égjen a cefre. Ezt követően pektin bontottam, hogy az illat és aroma anyagokat is jobban kinyerhessem, majd élesztővel és tápsóval beindítottam az erjedést, amely két hétig tartott a légmentesen lezárt zsákokban. Későbbiekben műanyag tartályokban zártam le légmentesen, hogy megőrizzem azt a desztillálásig. A sárgamuskotály a legrégebbi szőlőfajtáink egyike, amióta az ember a szőlőt kultúrába vette. Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan az egész világon elterjedt. Már a régi görög és római gazdaságírók is említik írásaikban. Dél-Afrikában Frontignan néven meghatározó szőlőfajta. Több mint különlegesség. Hazánkba is valószínűleg a rómaiak idejében került. Rendkívül gyümölcsös jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és illatban bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Mindezek a tulajdonságok remekül átörökíthetőek a pálinkába is. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik a bora, de ez nem mondható el a párlatáról, sőt a pálinka ízét kiválóan kiegészíti a tölgyfahordós érlelés, amely kissé brandy-s / konyakos jelleget kölcsönöz az italnak. Aranysárga színét a tölgyfahordótól kapja. A pálinka illatában a szőlőfajta jellegzetes -szőlőre, citrusgyümölcsökre, keleti fűszerekre és jázminra emlékeztető- aromajegyeit fedezhetjük fel. Kóstolva telt, mégis könnyed, játékos és tekintélyes egyszerre. Komplex, elegáns. Átlagos években a Muscat ottonel pálinkája jobban szerepel a Muscat de Lunel pálinkájánál. Fogyasztása aperitif, édeskés ízű ételek, desszertek mellé ajánlott. Természetesen ennek fogyasztását is csak kis mennyiségben ajánljuk!
 

Sárgamuskotály szőlő


Sárgamuskotály szőlő
Muscat de Lunel

A legrégebbi szőlőfajtáink egyike, amióta az ember a szőlőt kultúrába vette. Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan az egész világon elterjedt. Már a régi görög és római gazdaságírók is említik írásaikban. Dél-Afrikában Frontignan néven meghatározó szőlőfajta. Több mint különlegesség. Hazánkba is valószínűleg a rómaiak idejében került.
Szinonim nevei: Bárzsing, Frontignan blanc, Mirisavka, Muscat blanc, Muskotály sárga, Muscat de Frontignan, Muscat Rivesaltes, Tamiioasa alba romineasca.
Rendszertani helye:Vitis vinifera L. convarietas pontica, subconvarietas georgica.
Elterjedése: A világ szőlőtermesztő államaiban megtalálható. Jelentős szőlőültetvényei 1994-ben országok szerint: Olaszország (12.000 ha), Franciaország (4.700 ha – Lunel és Frontignan városok környékén és a Drôme folyó mentén), Görögország (2.200 ha), Ausztrália (370 ha), Argentína (200 ha). Magyarországon főként Tokaj-Hegyalján, a Fertő-tó környékén, a Balaton mellékén, valamint Erdélyben termesztik (1955-ben: 98 ha – fajtatiszta telepítés, 362 ha – kevert ültetvény; 1961-ben: 322 ha; 2009-ben: 692 ha).
Termesztési értéke: Hosszú vegetációjú, későn (október elején) érik, átlagosan 17-23 Mm°-kal és 8-12 g/l savtartalommal. Közepes termőképességű. Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre. Fürtjei rövid ideig tarthatóak a tőkéken. Bogyói szinte minden évben rothadnak és a darazsak is szívesen fogyasztják, de kedvező fekvésben és jó évjáratban aszúsodnak. Levelei és fürtjei lisztharmatra nagyon fogékonyak. Rügyei és vesszői fagyérzékenyek. Másodfürtöket nem nevel. Szálvesszős metszést igényel. Rendkívül igényes fajta, ezért hazánkban egyre jobban kiszorul a termesztésből.
Bora: Intenzíven muskotályos illatú és finom savú, különleges minőségű bort is ad, de csak nagyon jó feltételek között és tízévenként. Tokaj-Hegyalján készített aszúbora különleges és ritkaság. Rendkívül gyümölcsös jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és illatban bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik.Átlagos években a Muscat ottonel bora jobban szerepel a Muscat de Lunel boránál. Fogyasztása aperitif, édeskés ízű ételek, desszertek mellé ajánlott.
 

Vas-megyei Pálinkaverseny Szőlő kategória végeredménye


Szőlő pálinkák
kategória végeredménye



45
k
Bírkás Pálinka Kft.
Győrvár, 435 Hrsz.
Szőlő pálinka
Szőlő
40,0%
20
50
k
Bírkás Pálinka Kft.
Győrvár, 435 Hrsz.
Szőlő pálinka
Szőlő
40,0%
19
161
m
Muthné Katona Mária
Báta, Fő út 36.
Szőlő pálinka
Szőlő
44,0%
19
191
m
Kulcsár József
Nagyrákos Alsószer 37
Szőlő pálinka
Szőlő
49,8%
19
175
m
Heilmann-né  Muth Erzsébet
Báta, Fő út 43.
Szőlő pálinka
Szőlő
44,0%
18
85
k
Madarasi Pálinka Főzde
Madaras, Szent István u 105.
Szőlő pálinka
Szőlő
47,0%
18
88
k
Hodászi PálinkaFőzde Kft.
Hegyháthodász, 086/29 Hrsz.
Szőlő pálinka
Szőlő
47,0%
18
143
m
Márkus Péter
Sárvár, Deák F. u 5.
Szőlő pálinka
Szőlő
48,0%
18
27
m
Varga Attila
Szombatthely Dr. Szabolcs Z. út 12
Szőlő pálinka
Szőlő
49,1%
18
149
m
Jankovits Ferenc
Tárnokréti, Fő út 46.
Szőlő pálinka
Szőlő
50,0%
18
4
k
Győri Likörgyár Zrt.
Győr Budai út 7
Szőlő pálinka
Szőlő
40,0%
17
15
m
Kukor Rudolf
Magyarlak Kossuth L u.59
Szőlő pálinka
Szőlő
49,0%
17
138
m
Hajmási István
Körmend, Szent Imre Herceg u 32.
Szőlő pálinka
Szőlő
49,0%
17
46
m
Czafit Szilárd
Körmend, Nap u. 2.D.
Szőlő pálinka
Szőlő
50,0%
17
193
m
Kiss István

Szőlő pálinka
Szőlő
50,0%
17
36
k
Békési Pálinka Zrt.
Békés, Gőzmalomsor 12.
Szőlő pálinka
Szőlő
40,0%
16
128
m
Balogh Róbert
Szlovénia, Pártosfalva, Kisfalu 11.
Szőlő pálinka
Szőlő
51,0%
16
84
m
Szabó Sándor
Mersevát, Dózsa u 45.
Szőlő pálinka
Szőlő
49,9%
15
29
k
Vecse Komplex Kft.
Dunavecse, Alkotmány u. 1.
Szőlő pálinka
Szőlő
50,0%
15
170
m
Muthné Katona Mária
Báta, Fő út 36.
Szőlő pálinka
Szőlő
44,0%
14
132
m
Balogh Róbert
Szlovénia, Pártosfalva, Kisfalu 11.
Szőlő pálinka
Szőlő
40,0%
13
163
m
Muthné Katona Mária
Báta, Fő út 36.
Szőlő pálinka
Szőlő
44,0%
13
30
m
Holzinger János
Lébény Fő utca 82/B
Szőlő pálinka
Szőlő
50,0%
12
184
m
Mittli Ödön
Szombathely, Ernuszt Kelemen út 8.
Szőlő pálinka
Szőlő
48,5%
9

2012. július 20., péntek

Zenit Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


196.
 
2012/0720
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
TÖRKÖLY
 
 
  Zenit szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 Az utolsó 2011-es évben készült cefrémről van szó a következőkben, amelyet egy idősebb gazdatársamtól kaptam. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más cefréket még nem készítek tavalyi alapanyagból, hiszen borseprők és borok is várnak még kierjesztésre. A szőlő 22-es mustfokkal került szüretelésre, savai némiképpen ezáltal már tompultak. A Bátai Hegyközség bődei dűlőjében termett szőlő bogyózottan került darálásra, majd leengedésre. Enyhe préselés után kaptam meg azt, jó leveses állapotban. Kevés erjesztő edényem lévén különleges művelettel végeztem el ezt a feladatot. Szüretelő zsákból kettőt raktam egybe, majd abba negyven kilogramm törkölyt mertem és arra 20 liter vizet öntöttem. Pektinbontás után következő napon élesztőt és tápsót raktam a zsákokba, hogy az erjedés irányítottan menjen végbe. Ezt követően a zsákokat légmentesen lezártam, úgy hogy abból egy vékony csővel vezettem ki víz ágyon keresztül a keletkező gázokat. Három héttel később az erjedés lezajlását követően már volt szabad hordóm, így akkor a törkölycefrék légmentesen a kétszáz literes hordókban kerültek lezárásra. A lepárlást követően szinte rögtön felfedezhetjük, hogy micsoda érték, milyen csiszolatlan gyémánt került a birtokunkba. Illat- és ízvilága általában finoman gyümölcsös, soha nem tolakodó. Nyughatatlan, vibráló jellege már tüntetően magas alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol tovább a párlat, vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a lágyság érzetét keltő, ellustult sav. Egyszüretű szőlő, ha ez jó időben történik, a nem túl elegáns, de érdekes savérzet talányosan feszessé teszi őt, majd a pálinkájában is. Fogyasztását 10 C-on levesekhez és fehér húsokhoz ajánljuk! De nem feledjük azt sem, hogy ez a pálinka kiváló kísérője rövid beszélgetéseknek, kacsasülteknek, szobafestés utáni pillanatoknak, de bárhol levezényel egy retro szalonnasütésnek is. Ajánlom azoknak is, akik nem szeretik a törkölypálinkát, mert azzal kapcsolatban mindig régi emlékek ébrednek fel. Javaslom, hogy a jövőben a jól, hibátlanul elkészített törkölypálinkákat, gyümölcs pálinkával egyenértékűként kezeljük, előítéletek nélkül. Természetesen ennek fogyasztását is csak kis mennyiségben ajánljuk!