Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. január 15., szombat

Nolai Szent Félix Füge Ágyas Pálinka 2011.



Nolai Szent Félix

Füge Ágyas Pálinka

2011.



Keletkezése:


A kísérletezgetésnek egy újabb állomásához érkeztünk el ennek az italnak az elkészítésével. Eddig ugyanis kizárólag csak olyan Ágyas pálinkákat készítettünk, amelynek friss Magyarországon termett gyümölcs adta meg ízesítését. Ezúttal azonban aszalt nem Magyarországon termett gyümölcshöz nyúltunk remélve, hogy így egy újfajta ízt és aromát sikerül előcsalogatnunk. Párlatrendszerünkben a Ágyas Vegyes Pálinkák kategóriájába került ez az ital. Fügéből ugyan készítettem bort és ennek a gyümölcsnek az alapanyagát adó füge Bátán termett, csakhogy úgy tartják, hogy a nálunk termett fügét nem lehet sikeresen aszalni. A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle. A fügenövény egyébként népes családból származik. Közeli rokona az eperfának, a szobai fikusznak és a gumifának is. Neve is a Ficus-ból ered, akárcsak az angol 'fig' és a német 'Feige'. Éva anyánk a paradicsomban a hagyomány szerint a fügefa levelét viselte, akárcsak Ádám, az első férfi. Ebből tudhatod, hogy a füge az édenkert gyümölcse, akárcsak az alma. A nemi gyönyörök jelképe szinte minden vidéken, ahol honos. A Bibliában ezt a növényt emlegetik a leggyakrabban. Itt a mi esetünkben is azért került sor a fehér bikavér törköllyel való házasításra, mert az is illataival, aromáival képes minden női báj előhozására. Az arab világban őshonos ez a gyümölcs, és bizony ott felismerték nem csak a szépségre gyakorolt jótékony hatását, hanem vágyfokozó mivoltát.

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében. A füge csak érett állapotában igazán jó. Ilyenkor puha és édes – ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthető. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde.

A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet. Cinktartalma a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációt.

Ennek a párlatnak az édes íze fokozza a "boldogsághormon", az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen itala.

Jó egészséget a fogyasztásához!

Poitiersi Szent Hiláriusz Vadrózsa Ágyas Pálinka 2011.


Poitiersi Szent Hiláriusz

Vadrózsa Ágyas Pálinka

2011.


Keletkezése:


Nem tudom, hogy miért van az, hogy mindig a legszúrósabb bokrok gyümölcseiből készülnek a legfinomabb, legkülönlegesebb párlatok. Jó magam, aki minden nap a határt járom pontosan és jól ismerem ezeket a növényeket, ezeket a bokrokat és gyümölcsöket. Ezek a napi találkozások természetesen arra indítják a pálinkát kedvelő embert, hogy próbálkozzon mindig újabb és újabb párlatokkal. Arra még idén nem volt annyi időm, hogy ezekből olyan mennyiséget tudjak összeszedni, hogy önálló párlatként kifőzhessem, de azért kezdetnek az Ágyas Pálinkakészítés is, ízelítőt tud adni ennek a gyümölcsnek az aroma és ízvilágáról. Mi is a vadrózsa? A vadrózsa egész Európában elterjedt növény, de előfordul a Közel-Keleten, Észak-Nyugat Afrikában, a Kanári Szigeteken és Madeirán.

A cserje akár 3-5 m magasra is megnőhet. Október, november körül szüreteljük áltermését: a csipkebogyót. Többféle vadrózsa faj létezik (damaszkuszi rózsa, százlevelű rózsa, pézsmarózsa), egymással könnyen összetéveszthetők, de ez semmilyen káros következménnyel nem jár. Az Égő Csipkebokor melyet a tűz lángja „el nem emésztett vala” (Mózes XI. könyv 2.3.) valószínűleg damaszkuszi fajta volt.

A csipkebogyó húsát és magját egyaránt felhasználjuk. A héja sok C vitamint, karotinoidokat, invertcukrot, enyhén hashajtó gyümölcssavakat tartalmaz, míg a csipkebogyómag olaja gamma linolénsavban és más esszenciális zsírsavakban gazdag.
A gamma linolénsav hatékonyan gátolja az érelmeszesedést, az esszenciális zsírsavak (hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak) a prosztaglandinok szintéziséhez szükségesek. Élettani hatásukat itt most nem tudjuk taglalni részletesen, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Állat kísérletek azt igazolták, hogy esszenciális zsírsavak hiányában az állatok szőrzete kihullik, nemzőképességük elvész és idő előtt elpusztulnak.

Az illóolajnak a vízben oldódó anyagaiból készül a rózsavíz. Hígítás nélkül szemborogatásra is kiváló. Bioflavonoidokban igen gazdag, jótékonyan hat az emésztésre is. A magas vérnyomást csökkenti, kiváló jódforrás. Magyarországon a vizek döntő többsége kifejezetten szegény jódban. Ami rendkívül érdekes, hogy az Alföldön a csipkebogyó alig fordul elő! Inkább a hegyeket és a dombvidékeket kedveli.

Magas C-vitamin tartalmát főként nyersen képes teljes mértékben visszaadni, ezért Ágyas Pálinka készítésekor ez a tulajdonsága sokkal jobban kidomborodik, mintha normál főzési eljárással készítenénk belőle párlatot. Ezen felül A, B1, B2, és P, K vitamint, nikotinsavat, cseranyagot, cukrot, szerves savakat, nyomokban illóolajat, zsírosolajat, vasat, magnéziumot és más ásványi anyagokat tartalmaz. Ezen esetben az alapot a nem régiben ki főzött Fehér Bikavér Törköly pálinkám képezte, amelynek fehér szőlős illatanyagai remekül illeszkednek a vadrózsa valóban vadnak tűnő, de jól elkülöníthető, csipkebogyóra jellemző édeskés, savanyúkrémes, karamellás egyedi gyümölcsösséggel. A finom mézes-herbáriás illatalkotók a diszkrét citrusokkal a komplexitást fokozzák. Különleges italnak számít, de mind a férfiak, mind körében elismerést vívott ki, de természetesen, amikor ismeretlenül kóstolunk bele meghökkentő élményben lehet részünk.

Jó egészséget a fogyasztásához!


2011. január 13., csütörtök

Fehér Bikavér Törkölypálinka


Biscop Szent Benedek

Fehér Bikavér Törkölypálinka

2011.


Keletkezése:


A Fehér Bikavér Törkölypálinka 5 féle fehér szőlő együtt erjesztett bogyójából készült. Az első alkotó eleme a zalagyöngye szőlő bogyózott törkölye, amely szeptember 9.-én keletkezett és 16%-ban szerepel a teljes mennyiségben. Mustfoka 15%-os volt, ami elég gyengének mondható. A kipréselés után légmentesen lezárásra került egy nylon zsákban. A második összetevője a fehér bikavérnek a Rizlingszilváni szőlő kiprésel törkölye lett, amelyet szeptember 11.-én szüreteltünk le. Sajnos mustfokra ez a bogyózott törköly sem volt erősebb, mint az előző csak ez is 15%-os. Mennyiségileg azonban 20 % - ot képviselt a teljes mennyiségben, de ekkor még ezt is külön nylon zsákba raktam légmentesen lezárva. A harmadik fehér szőlő a királyleányka bogyózott törkölye lett, amelyet tavaly önállóan főzettem ki. Idén szeptember 13.-án szüreteltük ezt le és ennek is csak 15-ös volt a mustfoka. Ebből a fajta szőlő törkölyből volt a legnagyobb mennyiségem, így az a teljes mennyiségnek a 27%-át tette ki. Ezt már nem nylon zsákba raktam, hanem egy műanyag cefrés hordóba, ahová beleöntöttem immár az előző két fajta szőlő törkölyét is, amelyekben már be is indult a forrás. Ekkor forró vizet öntöttem rá, majd fajta élesztőt tettem hozzá tápsóval, hogy a forrás biztonságosan lezajlódjon. Sajnos, vagy nem sajnos, de cukrot nem tettem hozzá. A hordóban meg is forrt tökéletesen, mintegy tizenkét nap alatt, amikor is légmentesen lezárásra került. Közben természetesen tovább folytatódtak a szüretek. Szeptember 15.-én a chardonnay szőlőm került lebogyózásra és ennek a törkölye is kipréselés után egy nylon zsákba került, arra az időre, amíg az utolsó fajta szőlő nem kerül hozzá. Ennek az alkotó elemnek a mustfoka már 17-es volt, ami kicsit jobbnak bizonyult az előzőeknél. Mennyiségileg a második legnagyobbat adta ki az ötből a maga 24%-os részvételével. Végül október 4.-én az utolsó fajta szőlő is megszedésre került és ez a szürkebarát volt. Ki bogyózásra került, majd préselésre. Ennek a must foka is a 17-es fokot érte el, akárcsak a chardonnayé. Ez volt az összes közül a legkevesebb mennyiségileg csak 13%-ot tett ki a teljes mennyiségben. Ekkor ezeket is műanyag ballonba raktam és szintén forró vízzel felöntve belehelyeztem a tápsót és a fajta élesztőt, de már javában forrt október 5.-én a cefre. Erre sem tettem cukrot, de a forrás e nélkül is zavartalanul lezajlott és ez az edény is lezárásra került. A cefrés hordók a légmentes lezárás után a feldolgozó helyiségben lettek el helyezve, hogy ott várják be a kifőzés idejét. Nem gondoltam, hogy erre csak januárban kerül sor, mert akkor tettem volna hozzá egy kis cukrot, hogy jobban elálljon. Végül is január 10.-én felnyitottam a hordókat és ellenőriztem azok állapotát, amelyet jónak ítéltem illatra. A főzőmesterrel is megtekintettem és a biztonság kedvéért az alkoholját is megkíséreltem bemérni, de az alig mutatott ki benne alkoholt. Emiatt egy kicsit el is bizonytalanodtam, de azért 11.-én megkezdődött a főzés és némi alszeszt azért sikerült belőle kicsikarni. A finomításra másnap 12.-én került sor. Ekkor már látható volt, hogy szerény mennyiségű pálinka lesz belőle, de várhatóan annál illatosabb és zamatosabb. A nap szentjéhez ajánlottam a párlatot, amely született, így az a keresztségben Biscop Szent Benedek nevet kapta. Ő volt Angliában az első bencés szerzetes, aki Szent Benedek reguláját bevezette a kolostorokban és a szerzetesi életben.

Elhatározásom szerint ez a párlat, több más párlatnak lesz az alanya, az anyapárlata.


2011. január 12., szerda

Rigóvári Szürkebarát 2009.



Rigóvári Szürkebarát

2009.

Száraz rozé bor



Hetedik állomás

A föld



Jeruzsálem óvárosa arab negyedének legforgalmasabb része a szuk hán ez-zeit utca, amely a damaszkuszi kaputól szinte az egészen a zsidó negyedik tart. A hajdani heródesi városkapunál esett el újra Jézus. Ennek az emlékét őrzi a ferencesek által 1875-ben épített az igazság kapujának nevezett kápolna.

Hasztalan görnyedez utánad a Cirénei
A megosztott járom alatt,
Hasztalan csorognak egybe a tiéddel
Verejtékének súlyos cseppjei;
Pihegő szívére szorítva a Kendőt,
Hiába botorkál Veronika lépteid nyomán:
És jaj, hiába hullámzik körülötted
Melegítő két szeme simogatása
Annak is, aki láthatatlanul hordja szívében
Iker-mását a világ elejétől rádrakott Keresztnek:
Göcsörtös az út és roskatag a váll,
Minden lépésen irdatlanabbra nő
És súlyosabbra az elnyomó Kereszt:
Ímhol másodszor roskadsz el alatta.

Mintha mondanád:
Édesanyám,
Jó énnekem, hogy láttam a szemed,
Jó éreznem, ha nem láthatlak is,
Hogy rajtam a drága két szem, amelyből
Egyszerre ölel körül minden melege a földnek.

Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

Hívő katolikus létemre a szürkebarát bor mindig foglalkoztatott, ezért sikerült is Bátaszékről szereznem egy csekély mennyiséget. Szeptember 25.-én sikerült megszedni ezt a szőlőt, amelyet 18,5 must fokkal sikerült is lebogyóznom. Sajnos mivel éppen a szüretek közepében jártunk egy kicsit kevesebb időm volt erre az erjedésre figyelnem. Mivel rozét akartam belőle készíteni hagytam erjedni kicsit tovább a bogyókon. Nem tettem hozzá sem cukrot, sem élesztőt, sem tápsót. A forrás beindult és gyakorlatilag le is zajlott így a törkölyön, oxidatív módon. Ezután került hordóba, ahol furcsa módon, furcsa ízek és állag alakult ki belőle. Az első fejtést október 30.-án meg is ejtettem közepes kénnel és nem a hordóba, hanem műanyagballonba fejtettem bele. Tíz nap múlva, amikor ellenőriztem akkor sem volt még biztató sem ízre, sem színre, sem külalakra. December 17.-én másodszor is megfejtettem ekkor már gyenge kénnel. Némi javulást tapasztaltam, így most hagytam tovább pihenni. 2010. Február 25.-én harmadszor is megfejtettem és ekkor már ihatónak is lehetett nevezni. Áprilisban megderítettem remélve, hogy le fog ettől tisztulni. Nem is tévedtem ebben. Természetesen bor versenyeken nem vettem részt vele. Május végén újabb fejtésnek vetettem alá, szintén gyenge kénnel. Pihentetés jót tett neki, így szénsavval kezeltem és aszkorbin savval, majd szeptemberben be is palackoztam, mert addigra fogyasztható állapotba került, sőt szinte likőrös ízekre, zamatokra tett szert. Nem kis munkával és fáradsággal sikerült megmentenem ezt a nedűt, amely remélhetőleg az üveges tárolás folyamán tovább fog tökéletesedni. A palackozás előtt persze megmértem az alkohol fokát is, amely 10-t mutatott.

Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


2011. január 11., kedd


Rigóvári Merlot Rozé

2009.

Félszáraz bor



Nyolcadik állomás

Az asszonyok



A Via Dolorosan ennél az állomásnál a Szent Charalamposz görögkeleti kolostor falán kőbe vésett kereszt látható. A hagyomány szerint Jeruzsálem asszonyai Jézus szenvedése láttán sírva fakadtak. Jézus azt mondta nekik, hogy ne őt sirassák, hanem maguk és gyermekeik sorsát, ezzel Jeruzsálem pusztulására célzott.

Jeruzsálem leányai,
Mind, ti keserves Máriák,
Ne sirassátok az Ember Fiát:
Timagatokon sírjatok,
S fiaitokat sirassátok el,
Mert ímhol a napok közel,
Mikor boldog a magtalan leszen,
A méh, mely nem szült sohasem,
S az emlő, melyet nem szítt csecsemő.
Akkor majd kiáltani kezdetek:
"Szakadjatok reánk, hegyek,
Halmok, takarjatok el!"
Mert ha így jár az eleven,
Száraz fa sorsa mi leszen!
Száraz fa, szikkadt árok szélén,
Aszott gyümölcs, hernyósodort levél én.
Sírjak-e magamért?
Itt is, most is, megint miattam,
Ki magamat már annyiszor sirattam,
Olyannyi potomért!

Nem, nem, a keresztúti könnyek
Ne mossák már a telhetetlen ön-nek
Unt köntösét többé soha:
Méltóbb özönnel azokat sirassátok,
Kikhez a szépség, kikhez a szabadság,
Kikhez az élet mostoha.

Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

Ennek a szőlőnek érdekes története volt. Braun Csaba kollégám szőlőjét szüreteltük és a puttonyos kocsi eresztette a mustot ezért ládákat tettünk alá, hogy ne a földre folyón. Történt mindez október 20.-án. A szüretre kis pálinkát adtam nekik, amiért cserébe ezt a lefojt mustot megkaptam ajándékba. Másnap Szabó Péter keresztkomám merlotjából szedtem hozzá annyit, hogy egy kicsit lebogyózva beleáztattam azt, hogy beltartalomra jobb legyen. 12 óra múlva le is engedtem a rozénak szánt mennyiséget és hordóban erjesztettem meg oxidatív módon. A 16-os must fok nem egy nagy számnak számított ebben az évben, így aztán cukrot raktam hozzá, hogy jól forrjon össze az anyag. Ezzel nem is volt probléma, ellenben a színe nem akart rozé lenni ezért Sőrés András borászmesterem cabernet fran vörösborából tettem hozzá és mindjárt sikerült a színén javítanom. A forrás után ezt hagytam egy kicsit tovább az alján remélve a szín stabilizálódásában. Az első fejtést közepes kénnel 2009. december 13.-án végeztem el, és ugyanúgy a kimosott hordóba került vissza. 2010. áprilisában ezt is megderítettem, de borversenyekre ebből nem vittem egy alkalommal sem, mert nem voltam megelégedve sem a színével, sem az ízével. A derítőszert igen hosszú ideig rajta hagytam. Szeptemberben szedtem le a derítőszerről és fejtettem meg közepes kénnel, de ekkora már ízben és színben is kezdet helyre állni. Egyedül ezt nem palackoztam, hanem hordóból fogyasztottam miután kis szénsavat is nyomtam bele. Egyre jobban kezdet ízleni, így elhatároztam, hogy mégis palackozok be belőle. 2011. január 10.-én ismét gyenge kénnel megfejtettem, de ezúttal már műanyag hordóba került, ahonnan, majd 14-es alkohol tartalommal kerül frissen és üdén palackozásra, tipikus merlot ízanyaggal.

Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


2011. január 10., hétfő

Rigóvári Bikavér 2009.


Rigóvári Bikavér

2009.

Száraz vörösbor



Kilencedik állomás

Az elesettek



Ha ma végig próbálnánk Jézus Krisztus útját ez az állomás egy kopt kolostor kapujának bal oldali oszlopnál áll. A hagyomány szerint itt roskadt össze Jézus harmadszor a kereszt terhe alatt. Az oszloppal szemben a koptok temploma, ahonnan egy kis kápolnán keresztül meredek, síkos lépcsőn lejuthatunk Helena medencéjéhez. Az oszlop mellett beléphetünk a Szentsír templom területére.

Félig halálra váltan, már-már a Golgotán,
A szörnyű út után,
A szörnyűbb cél előtt,
Harmadszor is leroskad a Keresztviselő.

Mi, elesett apák megesett fiai,
(Merjük e mondani:
Mi keresztviselők?!)
Merjünk megállani a Roskadó előtt?

Mi, kik a megszokott bűn kitaposott, avitt
Baromcsapásait
Járjuk nap-nap után,
Berzenkedőn se már, fásultan és bután,

Vakon és siketen, akár az unalom,
Mint az igás malom
Kerengő vén lova
Köröz egy vak körön, se té már, se tova.

Kérjük-e bor utunkon Szent János apostolt a borászok és borok védőszentjét, hogy utunkon áldásos védelme legyen rajtunk, hogy amit elfogyasztunk az ne kárunkra, hanem épülésünkre és egészségünkre váljék!

A 2009-es esztendő szinte minden pontjában más volt, mint egy megszokott év. Ezt a fajta bort úgy terveztem elkészíteni, hogy a szüretet mind az 5 fajta szőlőnél összevártam és már a mennyiséget is annyit szedtem mindegyikből, amennyi az elképzelt receptúra szerint kellett. Október 18.-án kerítettem sort a szedésre és másnap a feldolgozásra. Természetesen lebogyózásra került mindegyik fajta és egy nagy 500 literes kádban történt meg a törkölyözése. Ekkor még nem tettem rá ként a mustra sem. A beméréskor 18-as mustfokot kaptam. Élesztőt és tápsót sem tettem rá, de e nélkül is kiválóan beindult a forrás. A csömiszőlést viszont négy óránként végre is hajtottam egy héten keresztül minden nap. Természetesen cukrot tettem rá és 20-as fel is erősítettem a mustját az eltarthatóság kedvéért. Amikor pedig leforrt nem vártam vele és nem is pihentettem, hanem rögtön neki kezdtem a kipréselésének. Két fahordóba került, egyikbe a színlé a másikba pedig a préslé. Ekkor sem tettem még hozzá ként, hanem csak December 15.-én, amikor az első tisztító fejtést végrehajtottam és akkor is gyenge kénnel kezeltem. Ennek ellenére a tisztulás szépen és rendben lezajlott benne. Nem túl sötét, de azért bíborvörös nedűt kaptam, amely alkoholtartalomra kedvező 13% alkoholtartalmat mutatott. Italában, száraz, remek minőségű, illataiban, zamataiban, savaiban a fajta jelleget képviselő, nagyon finom, sima italú bor készült belőle. 2010. áprilisában került sor a bor megderítésére, és e hónap 17.-én Dombóvári borversenyen bronzérmes lett. 2010. Szeptember 11.-én palackoztam be miután közepes kénnel megfejtettem.

Menjünk hát neki, mert kell a pohár másnak is! – mondta egy régi kedves ismerősöm, ezzel biztatva mindenkit a borfogyasztás kultúrájának elsajátításához.

Jó egészséget minden borhoz!


2011. január 9., vasárnap