Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. január 15., szombat

Poitiersi Szent Hiláriusz Vadrózsa Ágyas Pálinka 2011.


Poitiersi Szent Hiláriusz

Vadrózsa Ágyas Pálinka

2011.


Keletkezése:


Nem tudom, hogy miért van az, hogy mindig a legszúrósabb bokrok gyümölcseiből készülnek a legfinomabb, legkülönlegesebb párlatok. Jó magam, aki minden nap a határt járom pontosan és jól ismerem ezeket a növényeket, ezeket a bokrokat és gyümölcsöket. Ezek a napi találkozások természetesen arra indítják a pálinkát kedvelő embert, hogy próbálkozzon mindig újabb és újabb párlatokkal. Arra még idén nem volt annyi időm, hogy ezekből olyan mennyiséget tudjak összeszedni, hogy önálló párlatként kifőzhessem, de azért kezdetnek az Ágyas Pálinkakészítés is, ízelítőt tud adni ennek a gyümölcsnek az aroma és ízvilágáról. Mi is a vadrózsa? A vadrózsa egész Európában elterjedt növény, de előfordul a Közel-Keleten, Észak-Nyugat Afrikában, a Kanári Szigeteken és Madeirán.

A cserje akár 3-5 m magasra is megnőhet. Október, november körül szüreteljük áltermését: a csipkebogyót. Többféle vadrózsa faj létezik (damaszkuszi rózsa, százlevelű rózsa, pézsmarózsa), egymással könnyen összetéveszthetők, de ez semmilyen káros következménnyel nem jár. Az Égő Csipkebokor melyet a tűz lángja „el nem emésztett vala” (Mózes XI. könyv 2.3.) valószínűleg damaszkuszi fajta volt.

A csipkebogyó húsát és magját egyaránt felhasználjuk. A héja sok C vitamint, karotinoidokat, invertcukrot, enyhén hashajtó gyümölcssavakat tartalmaz, míg a csipkebogyómag olaja gamma linolénsavban és más esszenciális zsírsavakban gazdag.
A gamma linolénsav hatékonyan gátolja az érelmeszesedést, az esszenciális zsírsavak (hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak) a prosztaglandinok szintéziséhez szükségesek. Élettani hatásukat itt most nem tudjuk taglalni részletesen, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Állat kísérletek azt igazolták, hogy esszenciális zsírsavak hiányában az állatok szőrzete kihullik, nemzőképességük elvész és idő előtt elpusztulnak.

Az illóolajnak a vízben oldódó anyagaiból készül a rózsavíz. Hígítás nélkül szemborogatásra is kiváló. Bioflavonoidokban igen gazdag, jótékonyan hat az emésztésre is. A magas vérnyomást csökkenti, kiváló jódforrás. Magyarországon a vizek döntő többsége kifejezetten szegény jódban. Ami rendkívül érdekes, hogy az Alföldön a csipkebogyó alig fordul elő! Inkább a hegyeket és a dombvidékeket kedveli.

Magas C-vitamin tartalmát főként nyersen képes teljes mértékben visszaadni, ezért Ágyas Pálinka készítésekor ez a tulajdonsága sokkal jobban kidomborodik, mintha normál főzési eljárással készítenénk belőle párlatot. Ezen felül A, B1, B2, és P, K vitamint, nikotinsavat, cseranyagot, cukrot, szerves savakat, nyomokban illóolajat, zsírosolajat, vasat, magnéziumot és más ásványi anyagokat tartalmaz. Ezen esetben az alapot a nem régiben ki főzött Fehér Bikavér Törköly pálinkám képezte, amelynek fehér szőlős illatanyagai remekül illeszkednek a vadrózsa valóban vadnak tűnő, de jól elkülöníthető, csipkebogyóra jellemző édeskés, savanyúkrémes, karamellás egyedi gyümölcsösséggel. A finom mézes-herbáriás illatalkotók a diszkrét citrusokkal a komplexitást fokozzák. Különleges italnak számít, de mind a férfiak, mind körében elismerést vívott ki, de természetesen, amikor ismeretlenül kóstolunk bele meghökkentő élményben lehet részünk.

Jó egészséget a fogyasztásához!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése