Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 15., szombat

Mutsu Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



715.

2014/1107


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Mutsu Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 Elérkezett hát egy újabb pénteki nap, amely után majd egy szabad hétvége következik. Különösebben nem terveztünk semmit ezekre a napokra, de jó egy kicsit úgy eltölteni pár napot, hogy nem csinálunk semmit. Az azonban kicsit aggasztó a napoknak ebben a nagy rohanásában, hogy egyre inkább belefutunk a télbe. Ez ebből is jól látható, hogy délután, amikor is a főzdéből haza érkezem már nem sokáig tudunk úgy dolgozni, hogy világítást ne kelljen kapcsolni. A sötétség, pedig lehangoló, amit nem is lehet másként felvidítani, mint vagy egy kis pálinka kóstolásával, vagy éppen egy kis pálinka elkészítésével. Érdekes módon ekkor szembesültem azzal is, hogy ezen a napon még soha nem regisztráltam egy pálinkámat sem. Pedig valamikor ez a nap egy pár évtizeddel ezelőtt nagyon nagy ünnep volt, ma már csak attól lesz nagy ünnep, amikor egy különleges italt készíthetek el saját örömünkre. A párlatrendszerünkben a harmadik alkategória az ágyas fajta családé, így a Mutsu Alma pálinka sem kerülhette el az ágyazást, amelynek eredményeként ezúttal nem aszalványt helyeztem az üvegünkbe, hanem a friss gyümölcsöt szeleteltem fel, és áztattam bele saját pálinkájába. Nem is maradt más teendőnk, mint egy kicsit melegebb helyre helyezni, hogy érlelődjön, és az érlelési végén, a száz napos teszten már egy sárgászöld színű selymes, enyhén édeskés italt kóstolhatunk. Illatában az ital friss, lendületes, gyümölcsös, köszönhetően az ágyas érlelésnek. Ízében az almahéjas fanyarság mellett az édeskés jegyek is megtalálhatók. Végül fontosnak tartom megjegyezni, hogy alma pálinkáim mindig a magházzal együtt kerülnek cefrézésre, és az ágyazáskor sem vágom ki belőle a magot. Az alma magjában ugyanis B-17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület. Fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület, amikor felszívódik a szervezetbe, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Tehát a rákos sejtek az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává bontja, ami viszont a rákos sejteket képes elpusztítani. Tehát ennek alapján döntsünk.
 
 

2014. november 13., csütörtök

Mutsu Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



714.

2014/1106


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Mutsu Alma
  almafával érlelve
 
 
 
Na ez a nap nem olyan volt, amilyennek én gondoltam volna. Reggel még persze minden rendben indult. Az időjárás enyhe, napsütéses volt, és ebben változás sem volt várható. A munkahelyemen a pálinkafőzdében sem történtek különösebb események, megtöltöttem az üstöt, elindítottam az automatikát, majd a finomításnak is neki álltam, és tettem mindezt egymás után többször is. Közben ma szokásos vendégek néztek be a fözdébe kicsit beszélgetni. Hazaérkezésem után azonban nem a saját kis pálinkáim, vagy boraim dédelgetésével folytattam, hanem indulhattunk Szekszárdra, mert nagyobbik lányom érkezett meg Budapestről, persze előtte feleségemmel a boltokat is végig kellett járnom, mert shoppingolni támadt kicsit kedve. Ennek köszönhetően kilenc óra körül, este érkeztünk haza. Ekkor volt csak lehetőségem a pálinkáim felé fordulni. Szerencsére különösebb feladatom nem volt, mint a tegnapi napon megkezdett alma pálinka családom második tagjának érlelését megkezdeni. Természetesen a saját fájának ágát készítettem bele gondosan. A Mutsu alma termesztési jellemzői, hogy későn fordul termőre, termőképessége kiváló. Az alma virágzási idényének közepén virágzik, de virágzása hosszan elhúzódik, ezért a későn virágzó fajták is porozzák. Pollenje steril (triploid), megporzásra alkalmatlan. Jó termékenyítő fajtája a Jonathán és az Idared. Gyümölcse parásodásra nem annyira érzékeny, mint a Golden Deliciousé, varasodásra viszont kissé fogékony. Gyenge növekedésű alanyon (M9, M26) erős növekedése mérséklődik. Különleges talaj- és éghajlati igénye nincs, az almatermesztésre alkalmas területeken mindenütt gazdaságosan termeszthető, Gyümölcse a Goldenéhez hasonló jellegű, de hosszabb ideig tárolható. Fája különösen fiatal korban erős növekedésű, nagy szétterülő koronát nevel (koronája 20%-kal nagyobb, mint a 'Golden Delicious'-é). Termőre fordulása annál későbbi, jó a termőképessége, de alternanciára hajlamos. Tripolid fajta. Nyolc-tíz nappal a 'Golden Delicious' után, október első felében szedhető. Húsa sárgásfehér, lédús, roppanó, édeskés, kellemes zamatú. Az érlelés hatására még kellemesebb édeskés ízt képes magába szívni a fanedveiből, amely aranysárga színnel párosul. E kettő hatására páratlan gasztronómiai élményt nyújt számunkra az érlelési idő végén.