Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 3., szombat

Clapp Kedveltje Körte Ágyas Gyümölcs Pálinka 2014.



564.

2014/0422


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Clapp kedveltje körte
  üvegben érlelve
 
 
 
 
Mint minden jónak, így az ünnepeknek is egyszer vége van, és akkor ismét vissza kell zökkeni a hétköznapok kerékvágásába, ami egyáltalán nem könnyű, és nem egyszerű. Arról meg már nem is beszélve, hogy ilyenkor szinte jobban kimerül az ember, mint a hétköznapokban, és kellene még egy-két nap, hogy pihenést kipihenhessük. Na, de minden viccet félretéve, újra neki kezdünk a pálinkák készítésének. Az elmúlt napokban bemutatott körte pálinka család újabb tagjához érkeztünk el, amely ezúttal nyilvánvalóan nem lehet más, mint az ágyas változat. Jó előre láttuk ezt a pillanatot, ezért aztán aszaltunk is ennek a körtének gyümölcséből annyit, hogy most aszalvánnyal ágyazhassuk be. De milyen is volt ez a körte mielőtt cefre, illetve aszalvány készült belőle? Méretét tekint ezek a tojásdad körte alakú gyümölcsök nagy, vagy elég nagy méretűek. Szelíden hóvadásos, és bordásfelületű. Zömében középtájra, majd kissé alább a kelyhes vége felé esik, honnan a kehely felé kúposan összehúzódik, s kelyhe körül szűk és egyenetlenül hullámos karimában végződik, úgy, hogy ezen végére ritkán állítható fel. Szára felé pedig eleinte szelíden, aztán behajlással is fogyva, többnyire rövid, néha hosszas, vékony, tompa kúpos csúcsban fut ki. Szára rövid, néha közép hosszú, vastag, egyenes, vagy kissé görbe, húsos, néha görcsös, nagyrészt fényes barnamázas. A gyümölcs csúcsáról húsos gyürüzetből, néha csaknem a gyümölcs folytatásaként kiálló. Kelyhe közép nagy, nyílt, vagy félig nyílt, rövid, fölálló, szarunemű, csatornás osztványokkal ellátott, majd csaknem a felszínre, majd szűk és sekély. Ráncos falú üregbe helyezett, melynek hullámos karimájáról bordás emelkedések nyúlnak elenyészőleg  a gyümölcs derekára is, de ennek kerekdedségét alig zavarják meg. Bőre kissé vastag és keménykés, sima bágyadtan fénylő, eleinte világoszöld, érett állapotában sárgászöld, vagy szalmasárga. Napos oldalán pirossal mosott, vagy csak belehelt, s e színezetben sötétebb pirossal szelíden sávolt és pettyezett. Pontozata sűrű, fahéjszínű, egyenlően elhintett, többnyire azonban csak sötétzöld, finom pettyecskékből álló. Rozsdaalakzatok csak elvétve fordulnak elő egy-egy gyümölcsön, és többnyire csak ott, hol a gyümölcs bőre fejlődés közben sérülést kapott. Rendkívül ízletes, kásás és édesen citrusos illatokkal, zamatokkal.
 
 

Fekete Bodzás Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014. bírálati lapja




Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
neve:
Fajta
Kategória:
25
Fekete Bodzás Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.
44%
Muth
József
Vegyes
PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között
Illatában az alma jegyei mellett felbukkannak a bodza muskotályos illatai is.
2,3
Illat karakter
0-5 pont határok között
Tiszta gyümölcsös karakterek olvadnak össze az erdei vadság bódultságaival.
4,1
Íz tisztaság
0-3 pont határok között
Ízében különleges, egyszersmind összetett, nem is alma, nem is bodza, mintha egy újfajta lenne.
2,2
Íz karakter
0-5 pont határok között
A háttérben felbukkanó fekete bodza aroma sokáig érezhető a torokban virág illataival.
4,0
Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között
Összességében még némi összeérés ráfér erre az italra is, de egyébként jól ki egészítik egymást.
3,1
Összes pont:
Bronzérmes
15,7
Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













90 napos vegyes gyümölcs italról kellett véleményt kialakítani az első kóstolás alkalmával. Egy igen érdekes házasítás az alma és a bodza összerakása. Nem tolakodó a bodza, mert még hagyja az almát, és annak karaktereit is érvényesülni. Egy kicsit szelíd gyümölcs, egy kicsit vadgyümölcsös jegyekkel megfűszerezve, mintha maga a gyümölcs bodza illatokkal, zamatokkal rendelkezne. Az első benyomás némi csípősséget mutat, de utána nagyon gyorsan lesimult, harmonikus itallá alakul át, határozott alkoholos jegyekkel. Kompótban, gyümölcslében, és alkoholos ciderben már közkedvelt ez a házasítás, de ott a bodzavirágokkal operáltak, míg mostani esetünkben a bodzabogyók illatanyagai kerültek össze az alma komponenseivel. Némi érlelés mindenképpen ajánlott.



Báta, 2014. május 3. szombat az Szent Kereszt Megtalálásának ünnepén 


2014. május 2., péntek

Clapp Kedveltje Körte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



563.

2014/0421


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS



  Clapp kedveltje körte
  körtefával érlelve
 
 
 
 
 A böjti idő után a húsvét nemcsak az ünnepben vidám és nagy, hanem hát azért valljuk be őszintén nálunk magyaroknál az evésben is nagy. Arról már nem is beszélve, hogy ha, már mi magyarok neki állunk úgy rendesen enni, akkor ott aztán inni is szoktunk a velejéig. Ezért aztán nem is rossz, amikor a nagy ünnepek után mindig van egy másnap, hogy az ember kipihenhesse az evést, az ívást, a nótázást. Így ez a nap is erre lett szánva a pihenésre, regenerálódásra. Persze azért arról sem feledkezhettem meg, hogy a tegnapi napon elkezdet pálinkacsaládomnak a következő tagját elkészítsem, hiszen ehhez nem is kellett különösebben nagy munka csak hátra kellett mennem a kertbe, kiválasztani egy megfelelő vastagságú, élő ágat lemetszeni azt, majd meghántolni, letisztítani, feldarabolni és a natúr pálinkába elhelyezni, hogy hadd érlelődjön abban. De mit is tudunk ennek a körtefának a tulajdonságairól? Sokan könnyen becsapódhatnak ennek felismerésében, hiszen egy időben érik a vilmoskörtével és ahhoz is nagyon hasonló gyümölcsöket nevel. Ebből a fajta körtéből találkozhatunk nagyon sok öreg példánnyal is, nem ritkák 60-80 éves példányok sem. Fájáról tudni kell, hogy fiatalkorában búja növekedésű, de mégis egyike a legszebb termetű, legedzettebb körtefáinknak. Korán, rendesen, és bőven terem, és ezt főleg annak a tulajdonságának köszönheti, hogy, mert virágzásban nem kényes, s kötődött gyümölcsei jól dacolnak még a kései fagyokkal is. Fölálló, vagy kissé nyílt szögben fölfelé törekvő ágaival, melyek gyümölcspeckekkel hamar és jól beruházkodnak, szép lombos, de elég szellős, gúla alakú koronát alkot. Díszlik vadoncon is, birsen is egyaránt, s ez utóbbiak alanyán gyakran már kétéves korban is ép gyümölcsöket terem. Alkalmas gúla és szálasfának is. Helyben és talajban nem válogatós, de elsősorban a melegebb, szélvédett, jó vízgazdálkodású területeken termeszthető eredményesen. A gyümölcsöket elsősorban az idősebb termőgallyakon, rövid termőrészeken hozza, és ezek a gyümölcsök nagyságuk mellett is nagyon jól állják a helyüket a fán. Bereczki Máté neves gyümölcsészünk szerint: „E minden tekintetben kitűnő körtefaj széles elterjesztésre méltó hazánkban mindenütt…” E gondolatokkal ajánlom e körte fajtából készült pálinka elkészítését minden ínyencnek!