Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 30., szerda

Clapp Kedveltje Körte Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



562.



2014/0420









AQUAVINICUM



NATÚR



GYÜMÖLCS









  Clapp kedveltje Körte


  üvegben érlelve
 Nyilvánvalóan felemás érzésekkel érkeztünk haza éjszaka a Gyulai Pálinkafesztiválról, hogy miért is voltak felemásak az érzéseink? Egyrészt örömteli volt hiszen nyertünk ezüstöt, bronzot, nagyon sok szép látványban volt részünk, együtt volt a család. Másrészt a tavalyi arany után kicsit hiányérzetem támadt, no és meg sem kóstolhattam egy italt sem, hiszen nekem kellett ezúttal hazavezetnem a családot. Mindenesetre túl sok gondolkodási idő nem volt, hiszen itt volt a húsvét a nyakunkon, és ilyenkor sorra járjuk a komákat és a családot. Ezúttal Szabó komámékhoz mentünk vendégségbe, de persze csak a húsvéti szentmise után, ahol azért hálát adhattunk Istennek a családért, az egészségért, a gyümölcsökért és a pálinkáért. Azért, mert ő irányítja tetteinket, munkákat, ő ad meleget és esőt is a gyümölcsök éréséhez. A húsvét egyben egy új élet kezdete is, egy öröm kezdete, és ennek okán egy új pálinkacsalád bemutatásába kezdek bele, amely ezúttal a körték alcsaládjából kerül ki. A fa, amelyről maga a gyümölcs származik, közel negyven éves, és pincészetünk telkén áll azóta. A napokban is, amikor a füvet nyírtam alatta örömmel állapítottam meg, hogy tele van ismét már kiskörtékkel, amelyek csak arra várnak, hogy kiteljesedjenek, és ismét az erjesztő hordókba kerülhessenek. Az elmúlt évben is rengeteg gyümölcs termett rajta. Feldolgozása nagyon könnyű, mert éretten levesessé, szottyossá válik. A nagy mennyiség miatt azonban csak elnyújtottan érik be, így aztán csak kis cefretárolókban tudtam erjeszteni. De természetesen itt is elvégeztem a gyümölcsök zúzását, pektinbontását és ami a legfontosabb a körték esetében a sav szint beállítását. Az erjesztést 18 celziusz fok alatti hőmérsékleten tartva végeztem el reduktív módon. Az erjedés végeztével, oxigéntől elzárt módon tartottam, sötét, hűvös helyen, hogy fél évvel később a desztilláló üstbe helyezzem. A tárolás során szemmel láthatóan nem sérült a cefre, sem színében, sem illatanyagaiban, amelyet leginkább a jól beállított savtartalmának köszönhetett. A kisüsti technológiával elvégzett desztillálás első fázisában a reményeink valóra váltak, hiszen igen magas 75 %-os alkoholtartalommal indult meg az alszesz lefolyni. A natúr körte pálinka ennek okán nagyon szép citrusos jegyekkel gördült le. Nincs is más teendőnk vele, mint az érlelési időt végig várni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése