Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. július 15., kedd

Gála Royal Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



609.

2014/0712


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
Gála Royal Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
A rossz idők után általában mindig jobb idők jönnek, és ez így volt ezen a hétvégén is, hiszen a pocsék péntek után napos szombatra virradtunk, igaz meglehetősen álmosan, mert azért a díjkiosztót megtartották Csopakon és mi fel is utaztunk oda, hogy átvegyük azokat. Mondanom sem kell, hogy megérte megtenni a közel háromszázötven kilométert, hiszen nemcsak okleveleket, hanem ajándéktárgyakat is átvehettünk, sőt két tévéstáb is interjút készített velem. Csodás, felejthetetlen este volt, szakmai szempontból a sok gratuláció fogadása olyanoktól, mint a Csalló Pálinka Manufaktúra, vagy éppen a Szicsek Pálinkaház, akikkel fej-fej mellett értünk el kimagasló eredményeket. Nehéz is egy ilyen nap után bárminek is neki fogni, de hát azért ez még nem a legnagyobb csúcs, lehet innen még felfelé jutni, de ehhez tovább kell dolgozni. Itt is van mindjárt az elmúlt napokban bemutatott pálinkacsalád harmadik tagja, amely a megszokott Ágyas Párlatokat képviseli. A nyár folyamán, amikor az almánkat begyűjtöttük, természetesen ebből a fajtából is aszaltunk meg egy kilónyit, arra az esetre, ha elkészül a pálinkánk és szeretnénk azt ízesíteni a gyümölccsel. Érdekessége ennek az almafajtának, hogy hazánkban augusztus végén kezdhető a szedés. A túlérés elkerülése miatt 3-4 menetes szedés javasolt. A gyümölcsök korán már a szedéstől élvezhetők, s a fogyasztási érettség kb. 3-4 hónapig tart. Egyike az ország legnépszerűbb almáinak! Évekkel előbb terem gyümölcsöt, mint más Gála fák. Nem igényelnek különleges gondozást, természetesen növekednek. Az aszalvánnyal ágyas alma párlat frissen üdítő és kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztéskörüli zavar esetében. Az ágyazás hatására italunk az alapitalhoz képest színében is excluziv külsőt nyer el, beltartalmát tekintve, pedig egy teljesen új italunk lesz. Lágy és elegáns. Illatában enyhén túlérett gyümölcs-jelleget ad, marcipános almatónussal aláfestve, enyhe fűszeressége a héjból származik. Ízében édeskés, gyümölcsös, rendkívüli viaszosságából származó fiatalos csípősséggel. Fűszeres, testes, közepesen hosszú lecsapással, erős nyomással a garaton. Ajánlható fűszeres szárnyas-pecsenyék, kávé és almáspite vagy almásrétes mellé. Egy biztos felejthetetlen élmény lesz része minden fogyasztójának. 
 
 

Gála Royal Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



608.

2014/0711


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
Gála Royal Alma
  almafával érlelve
 
 
 
 Megérkezett ismét a hétvége, de az időjárás terveinket alaposan keresztül húzta. Indulóban voltunk Csopakra, a Pannon Pálinka és Párlatverseny díjkiosztójára, és úgy terveztünk, hogy az egész család egy kellemes kis hétvégét tölt, majd el a Balaton partján. Ehelyett újfent megérkezett a hidegfront széllel és esővel, amely a fürdési terveinket végleg el is törölte. Maradt a munka, így a főzdében és a szőlészetben is befejeztük a napot, a hetet, felvettük a pénzeket, majd a feleségemmel indultunk el a díjkiosztóra, de előtte még azért elkészítettem a tegnap bemutatott gyümölcspálinkánk érlelt változatát. Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is, már, mint az almával. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. A görögöknél és a rómaiaknál az étkezés végét jelezte. Nálunk egy jó kis érlelt alma pálinka az étkezés kezdetét jelzi. Egészséges táplálkozásunk szerves része, egyik legnépszerűbb gyümölcsünk az alma. Alkalmazkodó képessége igen jó, 15-30 Celsius fok között biztonságban termeszthető, de minőségi, és mennyiségi termés, csak szélsőségektől mentes helyeken érhető el. Éves vízigénye, 600-800 mm, melyből a tenyészidőszakban, 350-500 mm az igénye. Magyarországon termeszthető fajtáknak többségén, az alma nyári vízigényét, csak öntözéssel tudjuk kielégíteni. Lehetőség szerint törekedjünk a korona kialakításnál, metszésnél, arra, hogy levegős, szellős legyen a koronája. Így, főleg a gombabetegségekkel kapcsolatos teendőink könnyebbé válnak, gondolva a permetezésre, és nem fülled be a korona olyan könnyen. Különböző korona kialakításban, vagy kordonos kialakítású ültetvényeket telepíthetünk. Középnagy, gömbölyded formájú, ropogós, kemény húsú. Íze kellemesen édeskés, jellegzetesen aromás, harmonikus, kevés savtartalommal. Héja sima, enyhén viaszos, sárgás alapszínen narancsvörösen - világospirosan csíkozott, de a szín és a színek intenzitása a típusoktól függően változhat. A fával történő érlelés során sikerül felgyorsítanunk az érlelést, amely révén korábban fogyaszthatóvá válik az italunk, nem is beszélve arról, hogy színében is kellemesen sárgás árnyalatúvá válik. Ízében, zamataiban, pedig felerősíti a nyári alma édeskésen kásás hatását, mintha éppen beleszeretnénk harapni magába a gyümölcsbe.