Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 12., csütörtök

Kékfrankos Szőlő Érlelt Törkölypálinka 2015.



805.
 
2015/0212
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT

TÖRKÖLY
 
 
 
  Kékfrankos Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 
Tovább folytatódik az enyhe időjárás, amely csak úgy viszi a havat a tájról. A megszokott tevékenységemmel indult ez a nap is. Bevágom a forró feketekávét, majd felindulok a Klastrom-hegyre, ahol már várnak a munkások. Átadom nekik a terepet, majd még haza megyek, mert bepakolom a madárberkenye cefrémet az autóba, és így indulok útnak a pálinkakészítő üzem felé. Ennek ledesztillálására azonban még nem ma kerítettem sort, hanem, majd a holnapi munkám lesz. Ma ugyanis egy szerbiai vendég csoportot vártunk az üzembe látogatásra, és ehhez kicsit ki kellett dekorálnunk a fözdét. Takarítás, felmosás, az üstök fényezése be is tart egész délutánig, amikor is a kis busz megérkezik. A tulajdonos is megérkezik kis vendéglátással, kaja, pia, kávé. A vendégek egy kisebbik része beszél magyarul, de a többség nem, de a pálinkafőzés rejtelmei mindenkit érdekelnek, függetlenül a nemzeti hovatartozástól. A tulajdonos németül, a tolmács szerbül, én meg magyarul igyekeztem kielégíteni a kíváncsiságokat. Mert aztán kérdés bőven volt, mi micsoda, mit mikor és miért tesz a főzőmester, aztán náluk, hogyan szokás egy szóval teljes volt a pálinkás eszmecsere. Ahogy végig néztem a közel húsz férfin éppen mindenkinek volt valami tapasztalata a pálinkafőzéssel kapcsolatban nem is csoda erről talán még többet tudunk beszélni, mint egy szép nőről. Aztán ettek, ittak és elvonultak, de még így is egy óra késéssel indultam haza. Ott aztán első dolgom volt, hogy egy frissen vágott eperfa ágat szerezzek, és azt meghántoljam és elkészítsem chipnek. Pincészetünk filozófiájának fontos építőköve a szőlő alapanyagú pálinkák iránti elkötelezettsége, hiszen szőlő-, és bortermelő országként hazánk szőlőtermesztői és szőlőtermelői adottságainak elismertsége még hagy kívánni valót maga után. Valljuk, azonban hogy hazánk legelterjedtebb kék szőlő fajtája, a kékfrankos, mint hungarikum, törkölypálinka alapanyagaként is megállja a helyét egy, a szőlő fajták erényeit a megszokottól eltérő módon bemutató darabban. Szerintünk nem tévedtünk… tegye próbára ön is. Ehhez kívántuk még társítani az eperfahordós érlelés fakadó plusz íz, és zamat anyagokat, amely következtében egy nem csak külsejében, de beltartalmában is sokkal esztétikusabb ital születését okozza. Ajánlom ezt az italunkat mindenkinek, aki hajlandó egy kupicával elfogadni belőle.