Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 11., szerda

Kékfrankos Szőlő Natúr Törkölypálinka 2015.



804.

2015/0211
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR

TÖRKÖLY
 
 
 
  Kékfrankos Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Az utóbbi napokban egy tucat likőrt állítottam össze érlelésre, és ez alatt az idő alatt kicsit gondolkodása is az embernek rááll az ilyen bonyolult, összetett italok elkészítésére. Furcsa is ezt követően elkészíteni hagyományosnak, klasszikusnak számító törkölypálinkát, amelynek íz és aroma vonala roppant egyszerű, egyedi, szinte már köznapinak is mondható. A likőrök, a mézes fűszeres italok inkább mondhatók a hideg napok italainak, míg ezzel szemben a törkölypálinkák is inkább a sertésvágásokhoz kapcsolódó italoknak számítanak. Most azonban, hogy az időjárás is kicsit melegebbre fordult, a hó vad tempóban olvad, a nap is elő-elő bukkan, így kicsit a tavasz első hírnökeire koncentrálunk. A napunk egyébként teljesen szokványosan indult, és így is telt el. A klastrom hegyen kinyitom a templomot és a plébániát, hogy a munkások tudják végezni a dolgukat, majd magam is a saját feladatom után láttam. Ennek a törkölynek az elkészítése azért is érdekes, mert a másfél éves cefre gondos, légmentes lezárás után került most felnyitásra, és annak állaga teljesen hibátlan állapotot tükrözött. A 80-90 kg-nyi anyag ledesztillálása nem okozott különösebb gondot, amely a várakozásnak megfelelően folyt is le előbb alszesznek, majd a tisztázás után párlatnak. Délután hazafelé még megbeszélést folytattam a diakónusunkkal, akivel közösen megszemléljük a templomban végzett munkákat is, miközben egy házszentelés felkérést is megbeszélünk. Otthon aztán nincs is más feladatom, mint előbb a statisztikákat tekintem át és ez a párlat is a negyedik ezen a napon. Meg is találom a megfelelő védőszentet az italomhoz Osnabrücki Szent Adolf személyében. Ezeken a napokon azért többségében a szőlővel kapcsolatos italainkat készítettük el, borseprő, törkölyök képében. Tavaly ilyenkor egy mézes kadarka készült el ezen a napon, most ennek méltó folytatása a kékfrankos natúr törköly. Közvetlen, kedves, gyümölcs-virág kompozíció, háttérben némi citrusos fanyarsággal, jellegzetes savassággal az orrban. Szájban könnyed szerkezet, virágos, grapefruit-fanyar, friss ízek, lecsengésében az alkohol melegít, de nem agresszíven. A jelenlegi nyersességét a száz napos érlelés után, majd felváltja várhatóan az ízek és aromák közti harmónia. Ezt az italt ajánlom mindenféle meghűléses betegségre, egy jó forró fürdő után.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése