Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 18., szombat

Noah Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



470.

2014/0118
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Noah Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Minden adott ahhoz, hogy egy jó és emlékezetes nap legyen a mai, szép az idő, hétvége is van, sőt túl vagyok egy ultrahangon, amely negatív lett, de sajnos gyomor problémáim okán még pálinkát nem igazán iszogathatok, amely azért az én szakmámban nem a legszerencsésebb állapot. Mindezek ellenére ma egy új pálinka család bemutatásához fogok hozzá, amely a szőlő gyümölcs kategóriából kikerülő direkt termőfajta, név szerint a Noah Szőlő. Már a tavalyi évben is elkészítettem ennek a feketelistán lévő szőlőfajtának a pálinkáját. Azzal tettem is egy gyenge kísérletet az egyik versenyen, de a bírálok, nem ítélték éremre jogosultnak. Természetesen ez nem kedvetlenít el folytatástól, így hát fogadják szívesen az idei változatot is. Kezdésnek egy kis történelem. Az utolsó nagy jégkorszak komoly pusztítást vitt véghez az eurázsiai virágos növények között. Az egyik nagy túlélő, szerencsénkre a Ligeti szőlő (Vitis silvestris) volt, amelynek az őshazája valahol Közép-Ázsia és a Kaukázus közt keresendő, de a legújabb kutatások szerint a Balkánon és Észak-Afrikában is megmaradhatott. A Ligeti szőlő a jégkorszak után, 7-8 ezer évvel ezelőtt terjedt el, s az ember hamar termeszteni, nemesíteni kezdte. Ennek eredményeképp a leve zamatosabb, édesebb lett, s létrejött a Kerti szőlő, a már említett Vitis vinifera, amely lényegében a ma ismert borszőlők alapja. A gyümölcsfák azonban ki vannak téve különböző betegségeknek, kártevőknek, így a szőlő esetében a levéltetveknek, amelyek közé nemcsak az igazi levéltetvek tartoznak, hanem pl. a nyárfák levélnyelén csavarodott gubacsot okozó és a fenyőkön tobozra emlékeztető gubacsot fejlesztő tetvek is. Ide tartozik a filoxéra is, pedig az nem is a leveleken élősködik, hanem a gyökereken. És vannak még pajzstetvek is, köztük a gyümölcsfákat károsító tetvekkel. A 19. sz. vége felé pusztító filoxérajárvány elleni megoldás az lett, hogy amerikai, ún. direkt-termő szőlőtövekre oltották a nemes szőlővesszőket. A direkt-termő név azt jelzi, hogy ezekre nincs ráoltva nemes vessző, hanem „direkt” hozza a termést. Sok országban ma is nagy területen termesztik és fogyasztják egészség károsodás nélkül. A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét - nem véletlen, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják.
 

2014. január 17., péntek

Stanley Szilva Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



469.

2014/0117
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

   Stanley Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 A péntek mindig kellemes nap a számomra, mert egy részt a hét utolsó munkanapja, másrészt a pálinka kóstolás napja is, de nem utolsó sorban azért is, mert a hétvégét szinte teljesen pálinkáimnak, boraimnak tudom szentelni a családommal együtt. Így különösen öröm bemutatni ezt a mai napra készített párlatot, amely az ágyas kategória képviselője, és Stanley Szilva család harmadik tagja. Az ágyas szilva mindig különleges gasztronómiai élményt nyújt nemcsak külsejével, hanem tartalmával is. A tegnapi napon kicsit beszéltem a pálinka készítés misztériumáról, amit lehet, hogy sokan nem értenek, vagy kicsit túlzottnak tartanak, pedig tessék elhinni, hogy nem így van. Később pár hónap multán, amikor az első kóstolásait megtartjuk ezeknek a párlatoknak, akkor majd jól eső érzéssel gondolunk vissza erre a napra, a nap védőszentjére, a nap eseményeire, és a nap pálinkájára is, és akár hisszük, akár nem ennyi idő elteltével ezek a tényezők szépen összeharmonizálódnak egymással. Többször szememre vetik, hogy nem érkezési sorrendben készítem el a pálinkákat, és amikor elmondom, hogy ehhez késztetés kell, akkor lehet, hogy egy kicsit viccesnek gondolnak. Pedig a saját pálinkáim elkészítéséhez sem cefrézési időrendben nyúlok hozzá, hanem, amelyikre éppen rá vagyok hangolódva. Ugyanis a kiváló pálinka, hasonlóan a kiváló borhoz, szellemi termék, először mindig a fejben születik meg. Aztán a gondolatot tett követi. Az igazi művész a teremtményéhez a lelkét is adja. Minden igazi jó pálinkában ezért visszatükröződik a készítője, mert ahogy a biblia szerint a Teremtő is saját képmására teremtett bennünket, így a mi teremtményeink is hasonlítanak ránk egy kicsit. Azt is kérdezni szokták, hogy melyik a legkedvesebb pálinkám, amelyre én mindig ugyanazt válaszolom, hogy nekem mind egyformán kedves, hiszen mind az én gyermekeim, vannak eminensek, és vannak renitensek, de ettől még az enyémek. Városi legenda szerint: „Nézd meg az embert, és úgy fogyaszd a pálinkáját!” Mindenesetre ez az aszalvánnyal ágyazott párlat már az első héten megmutatja kiváló színét, ahogy kiváló zamatait is. Stanley Szilva Ágyas párlat aranysárgás, barnás színű, olajos hatású, patinás ital, amelyben a stanley szilva mézessége elegyedik az alacsony alkoholtartalommal. Ajánlom hölgyek beszélgetéséhez.
 

2014. január 16., csütörtök

Stanley Szilva Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



468.

2014/0116
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

   Stanley Szilva
  szilvafával érlelve
 
 
 
 A napok nagyon gyorsan repülnek és ebben az enyhe kora tavaszias időben, amikor már a madarak is boldogan csivitelnek, jól esik kint lenni a szőlőben, a gyümölcsösben. Akárki, akármit is mond, vagy gondol, itt ilyenkor dől el a gyümölcsünk sorsa, és azon keresztül a borunk és a pálinkánk minősége. Biztos vagyok abban, hogy aki nem ismeri a gyümölcsfát, nem ismeri a szőlőtőkét, azaz ember nem képes sem jó bort, sem jó pálinkát készíteni. De nem csak ismernünk kell a fát, a tőkét, hanem alázattal kell fordulnunk hozzá, hogy termése a javunkra váljon. Nem kezelhetjük le, nem nézhetjük le, nem szabad csupán tárgynak tekintenünk, mert azok éppolyan élőlények, mint mi magunk. Vannak köztük szépek, kevésbé szépek, és persze vannak hibásak, rothadtak is, és amilyen a fa, vagy a tőke, olyan annak gyümölcse is, akár csak az embernél. A kiváló pálinka, a jó bor szakrális ital, nem készül, hanem teremtődik és megszületik. Majd felnő és megöregszik, ugyanúgy, mint a természetben minden élőlény! A pálinka, és a bor világra jötte egy olyan ősi, misztikus folyamat és szertartás eredménye, amiben a romlandó gyümölcs romolhatatlanná és örök életűvé válik! Ebben a folyamatban a közreműködő ember a pálinka varázslója, eszközei pedig, mágikusak. A pálinkakészítés a gyümölcsben lévő titkok magasabb dimenzióba való felemelése, ezzel a romlatlanság megőrzése, a gyümölcs örök életének megadása. Ezt tesszük akkor is, amikor ma éppen ezt az amerikai születésű Stanley szilvapálinkát saját fájával érleljük. Amikor kezembe veszem az élő ágat, meghántolom, és a letisztított fadarabokat belehelyezem a pálinkába, szinte órák alatt már a fa vére, a fa nedvei, belekerülnek az italunkba, megfestik azt színében, de nem csak abban, hanem aromáiban is alapvetően megváltoztatják. E párlatnak a színe a fájával történő érlelés során valóban bordóvörösre változik, akár ha a fa vére lenne benne. Élő és intelligens anyagból születő termék egy nagyon komoly és komplex folyamat eredményeként jön létre. Teremtőjétől feltétlen hitet, alázatott, és tiszteletet kíván, mert a természet és az anyaföld gyermeke. A stanley szilvafajta körében a legnagyobb szárazanyag tartalommal bír, és a cukortartalma is igen magas 20%-os, ezzel szemben savtartalma kicsit alacsony. Ajánlom e párlatomat főként férfiaknak egy szivar elszívása mellé.
 

2014. január 15., szerda

Molyhos Körte Ágyas Gyümölcs Párlat 2013. bírálati lap




Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
Sorszáma:
Fajta
Kategória:
411
Molyhos Körte Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.
40%
Muth
József
Almatermésűek
PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között
Halvány, sárgásbarna színű, fényesen tiszta ital, fűszeresen élénk illatokkal.
2,7
Illat karakter
0-5 pont határok között
A körte illat karakterei mély tónussal bukkannak fel az italban, de nem a megszokott citrusos jegyekkel.
4,5
Íz tisztaság
0-3 pont határok között
Az intenzív illatok után nagyot harapunk az ízébe, amely vad harsánysággal robban szét a szánkban.
2,6
Íz karakter
0-5 pont határok között
Első pillanatban kicsit csípős, de aztán szétfolyik a torkunkban, mint amikor egy vadkörtébe harapunk.
4,4
Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között
Illatában csodálatosan szép, de ízében még érésre van szüksége, hogy teljesen harmonizáljon.
3,5
Összes pont:
Ezüstérmes
17,7
Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













Ennek a pálinka családnak immár mind a három tagját megvizsgáltuk, és ennek alapján összefoglalva a tapasztaltakat megállapíthatjuk, hogy az ágyas változat a három közül a legjobb. Nemcsak illatában, hanem ízében is, valamint összbenyomásra is ez a legjobb a kóstolás alapján. Az ágyas gyümölcs párlatban az eredeti gyümölcs minden porcikája megtalálható. Ha még egy kicsit kell is érnie a következő pálinkaversenyre mindenféle képen versenyképes italunk lesz ebből a párlatból. Ami engem megfogott ebben az italban, azaz ízében megbúvó édes hamisság, amely az alacsony alkoholtartalom mellett kiválóan érvényesül. Nagy reményeket fűzők ehhez az italunkhoz a jövőben.  



Báta, 2014. január 15. vasárnap Remete Szent Pál ünnepén