Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 10., szombat

Vadszilva Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2015.




777.

2015/0108


AQUAVINICUM

ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS


 
  Vadszilva
  üvegben érlelve
 


A 2015-ös év első versenyére való felkészülés a végéhez ért. A legutóbbi kóstolás és bírálás alkalmával tizenegypár pálinkát és párlatot vizsgáltunk meg, most ezek közül végül is ötöt választottam ki arra, hogy induljanak pincészetünknek a színeiben a Miskolc melletti Ongán. Ez a verseny gyakorlatilag a hatodik alkalommal kerül megrendezésre, és tavaly már a legnagyobb versenynek számított a Kárpát-medencében. Sőt, az ezen való sikeres részvétel, kapuja az ausztriai pálinkaversenyen való részvételnek. Az elkövetkezendő két hét tehát izgalmas várakozással fog eltelni, ahogy egyre közelebb kerül, majd a Lillafüredi díjkiosztó időpontja. A mai napon az elmúlt két nap bemutatott italunknak, italcsaládunknak a harmadik tagja kerül felvezetésre, amely szokásunkhoz híven az ágyas. Számomra ennek a párlat családnak ez azonban talán a legizgalmasabb tagja. A vadszilváról, főként annak a cseresznyeszilva változatáról tudni érdemes, hogy rendkívüli módon elnyúlt érési ideje van. Láttam már olyan fákat is, amelyek augusztusban értek be, de olyat is, amelyek már júniusban fogyaszthatók voltak. Természetesen ennek a gyümölcséből is készítettünk aszalványt, hogy ilyenkor télvíz idején használni tudjuk azt italaink ágyazására. Ráadásul ennek a gyümölcsnek ilyenkor a piacon nincs helye, így másként nem tudjuk megoldani ezt a fajta felhasználását. Ami lényeges, hogy ebből a cseresznyeszilvából előszeretettel készítenek lekvárt is, ahol remekül kiérezhető savanykás-édes ízvilága. Pincészetünk e napi történelmében, mert szerencsére már ilyenről is beszélhetünk az elmúlt hat év alapján, négy italunk született. Mind a négy ital igen különböző spektrumot ölelt fel a bortól, a törkölyön, az almán keresztül ide a vadszilváig. Az ágyazás hatására szinte azonnal nagyon szép piros színanyagok oldódtak ki az aszalványból, amelytől italunk nemcsak ízletes, hanem nagyon mutatóssá is vált. Első italaink egyike is már bronzérmet nyert ebből a fajtából 2010.-ben Kecelen. Talán emiatt is olyan kedves a szívünknek ez az ital, amelyet igyekszünk évről-évre mindig elkészíteni, bár a vadgyümölcs nem mindig elérhető, hiszen annak termését az időjárás szeszélye szabályozza. Az azonban biztos, hogy ezen italunkat mártások, és vadsültek mellé tudjuk ajánlani, és főként olyanoknak, akik szemüveget hordanak.


Vadszilva Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2015.



776.

2015/0107


AQUAVINICUM

ÉRLELT

VADGYÜMÖLCS


 
  Vadszilva
  szilvafával érlelve
   




Ez a szerdai nap nyugodtnak ígérkezik a munkahelyemen. Túl sok munkám nem lévén szépen nyugodtan elfőzőcskézgetek magamban. Lélekben egy kicsit már a holnapi napra készülök, amikor is útnak kell indítanom a nevezett párlatainkat az Ongai versenyre, mert lassan lejár a nevezési ideje. Még azonban előtte ma este a kábeltévéseket várjuk, hogy egy új csatorna fogásához egy boxot állítsanak be nálunk. Hazaérkezve a délután folyamán elsőként a sötétség beállta előtt a gyümölcsösbe megyek le, hogy beszerezzem a mára aktuális italomnak a fával történő érleléséhez szükséges alapanyagot. A vadszilva pálinkámnak ehhez a verziójához a besztercei szilvafa egyik ágát vetettem be, amelyet a szokásos megtisztítás után chipként bele is helyeztem az ital, amely szinte azonnal meg is kezdte piros színével színezni az italunkat. Az utóbbi időben sok ilyen, vagy ehhez hasonló cefrét, illetve párlatot készítettem, de az annyiban más, mint az eddigiek, hogy ez teljesen ki lett magozva, és ráadásul le is lett darálva. Ettől aztán természetesen lényegesen más ital született. Pincészetünkben ezen a napon ez a negyedik ital, amely megszületett, de ez az első, amely az érlelt, és, amelyik a vadgyümölcsből készült. De például az is érdekes statisztika lehet, hogy ezen a napon törkölypálinkát például még sohasem készítettem, és ez a sor, így most sem szakadt meg. Az is érdekesség ezzel a nappal kapcsolatban, hogy eddig mind három pálinka az én nevemen futott, ez az első, amely a feleségem nevéhez fűződik. Érdekessége ennek a vadszilvának az is, hogy nyilván a magját felhasználták a csemete kertészetekben, ahol elvetik, és fákat nevelnek belőlük, hogy aztán abba nemesebb gyümölcsöket oltsanak. Ahogy talán azt is kevesen tudják, hogy ennek a vadszilvának a gyümölcshúsából különböző krémeket is készítenek, amely a kozmetikai ágazatban igen keresett. Baranyai és a Somogyi erdők vadon termő cseresznye szilváiból készítettük ezt az ízletes vadgyümölcs pálinkát. Illatában intenzív kerek, nagyon ízletes gyümölcs, enyhe citrus, jázmin és kakukkfű illatokat érezhetünk. Pálinkája ízében a gyümölcsös fajta jellege erősen érezhető, hosszú testes ízekben cseng le. Harmóniája könnyedén magával sodor. A férfiak egyik kedvenc pálinkája. Fogyasztható rántott és diós ételek mellé is.