Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2018. november 30., péntek

Rigóvári Cabernet franc szűz vörös 2018.



Rigóvári Cabernet franc szűz vörös 2018.


Elmondhatom, hogy sok éve foglalkozom borkészítéssel, mindig kisebb-nagyobb sikerekkel. Eddig azonban még sohasem készítettem szűz szőlőtermésből bort. Ám idén ennek is eljött az ideje. Mert azért ugye csak akkor kerek egy borász élete, ha lehetőség szerint mindent kipróbált. Szőlőművelés egyik végkifejlete a borkészítés, de amikor elülteted a csemetét és három év elteltével az első fürtöket leszeded, és abból készítesz először bort, azt tényleg nagy várakozások előzik meg. Olyan pillanat, amely megbizsergeti a halántékot, megremegteti az ujjakat. Ebből az okból lett hát a borunk neve is az, de a véletlen úgy hozta, hogy a Bírák könyvében is éppen ehhez a részhez értünk. Ennek a szőlőnek is ez az első feláldozása számunkra bor formájában, így hát kellő tisztelettel kortyolgassuk. Nyilvánvaló, hogy e bort a feleségem jegyzi, hiszen nőről szól.
Október 10.-én határoztam el a megszedését. Nem volt beteg, de mivel elég alacsonyan hozta a fürtöket, így sajnos porosak voltak az apró, tömött fürtök. Saját kezűleg szedtem, minden sérülést gondosan kerülve, mert tudtam, hogy meg kell fürdetnem a fürtöket. A fürdetést szárítás követte, majd csak ezt követően dolgoztam fel. 21-es volt a mustfoka, amelyhez szép savgerinc tartozott. A héjon erjesztés 30 napig tartott, gondosan oxigéntől elzárt kádon. A préselést követően enyhe kénezéssel került tartályba. 21 nap pihentetés után érkezett el az első kóstolás pillanata.
Elsőként a megjelenését vettük szemügyre a pohárban: tükrösen tiszta folyadék csillogót benne. Ezt követően szín összetételét vettük szemügyre, amely rubint vörös árnyalatokban fürdőzött. A következő szempont, amely alapján értékelünk, azaz illat. Ezen belül is a tisztaságot figyelhetjük meg: erdei gyümölcsös. Intenzitása: friss, búja alkoholossággal tőr fel a pohárból. Minősége: gyümölcsös, virágosan fűszeres. Eddig nagyon ígéretesnek tűnik, de ezután következik az ízek, zamatok megfigyelése. Technológiailag hibátlannak tűnik, mentesnek minden erjesztési problémától. Intenzív zamatai markánsan lendületesek. Hosszúságát tekintve a 13-as alkohol, telt, közepesen hosszú. Zamatai fiatalosan erdei gyümölcsök aromáira hajaznak, közepes teltséggel. Az értékelés végén a fentiek összhangját próbáljuk megállapítani: harmonikus, kerek, elegáns Tipikusan tartályban tárolt ital, amelyből kicsit hiányzik a fa dominanciája. A 100 pontos bírálati rendszerben, így 93 pontot ért el és aranyminősítésben részesítettem.


2018. november 29., csütörtök

Rigóvári Kékfrankos Vörös Bor 2018.



Rigóvári Kékfrankos Vörös Bor 2018.




A borkészítés egy nagy csoda! Egy nagy varázslat! A tőkéről leszedett súlyosan kék, tömött fürtök, a belőle áradó savaktól duzzadó illat miként alakul át napok – hetek - hónapokon át hordóinkban, tartályainkban olyan itallá, amely emlékezetessé teszi az egész évet. A csepegő verejtéktől nehézkes munkák, vagy éppen szeles, esős napok szüretek tájékán. A kékfrankos markáns arca miként bukkan elő az első fejtések után megpihenve poharainkban. Az áhítattal lenyelt apró kortyok, a hozzá szippantott levegő, miként válik torkunkban tüzes erővé. Honnan kapunk erőt nap-nap után? Hajunkból, ahogy Sámson a Bírák könyvében? Vagy éppen egy kiváló tüzes kékfrankos bortól? Minden erő a Teremtőtől árad széjjel hajunkon át borainkig, de egy biztos, ha hiszünk, ebben mi is legyőzhetjük életünkben az elénk kerülő oroszlánokat.
Feleségem születésnapján szeptember 26.-án került leszedésre ez a szőlő, szép savakkal, 20-as mustfokkal. A héjon erjesztés 40 napon áttartott. Enyhe kénezéssel került kezelésre a préselést követően. A következő 22 nap pihenése után elsőként töltöttük pohárba, hogy felfedje számunkra titkait, erejét.
Elsőként a megjelenését vettük szemügyre a pohárban: tükrösen tiszta folyadék csillogót benne. Ezt követően szín összetételét vettük szemügyre, amely rubint vörös árnyalatokban fürdőzött. A következő szempont, amely alapján értékelünk, azaz illat. Ezen belül is a tisztaságot figyelhetjük meg: kicsit savas. Intenzitása: friss, búja alkoholossággal tőr fel a pohárból. Minősége: gyümölcsös, virágosan fűszeres. Eddig nagyon ígéretesnek tűnik, de ezután következik az ízek, zamatok megfigyelése. Technológiailag hibátlannak tűnik, mentesnek minden erjesztési problémától. Intenzív zamatai, szépen bomlanak ki oxigén hatására. Hosszúságát tekintve a 13-as alkohol, a jó savak hosszan ott tartják a torkunkban. Zamatai fiatalosan gyümölcsösek a málna, és a meggy aromáira hajaznak, közepes teltséggel. Az értékelés végén a fentiek összhangját próbáljuk megállapítani: harmonikus, fiatalosan üde, erőtől duzzadó. Tipikusan tartályban tárolt ital, amelyből kicsit hiányzik a fa dominanciája. Ennek ellenére ígéretes italnak tűnik, amely a további érlelés folyamán szép eredményeket érhet el. A 100 pontos bírálati rendszerben, így 91 pontot ért el és ezüstminősítésben részesítettem.


2018. november 28., szerda

2018. november 27., kedd

Szeretettel adom át a Meghívást.



Szeretettel adom át a Meghívást.


2018. november 26., hétfő

2018. november 25., vasárnap

Összesített eredményei Az V. Mórahalmi Pálinka és Párlatversenyen 2018.



A
Muth Pálinka és Borpince
Összesített eredményei
Az
V. Mórahalmi Pálinka és Párlatversenyen
2018. 11. 24.






1.
 Idared Alma Törköly Érlelt 2018.
Muth József
Ezüst


2.
Sibilla Szamóca Ágyas 2018.
Muth József
 Ezüst


3.
Szomolyai Fekete Cseresznye Natúr 2018.
Muth József
Ezüst


4.
Cabernet franc Törköly Natúr 2018.
Muth József
 Arany


5.
Kékfrankos Rozé Borseprő Natúr 2017.
Muth József
 Nagyarany
3. Legjobb pálinka