Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2018. november 30., péntek

Rigóvári Cabernet franc szűz vörös 2018.



Rigóvári Cabernet franc szűz vörös 2018.


Elmondhatom, hogy sok éve foglalkozom borkészítéssel, mindig kisebb-nagyobb sikerekkel. Eddig azonban még sohasem készítettem szűz szőlőtermésből bort. Ám idén ennek is eljött az ideje. Mert azért ugye csak akkor kerek egy borász élete, ha lehetőség szerint mindent kipróbált. Szőlőművelés egyik végkifejlete a borkészítés, de amikor elülteted a csemetét és három év elteltével az első fürtöket leszeded, és abból készítesz először bort, azt tényleg nagy várakozások előzik meg. Olyan pillanat, amely megbizsergeti a halántékot, megremegteti az ujjakat. Ebből az okból lett hát a borunk neve is az, de a véletlen úgy hozta, hogy a Bírák könyvében is éppen ehhez a részhez értünk. Ennek a szőlőnek is ez az első feláldozása számunkra bor formájában, így hát kellő tisztelettel kortyolgassuk. Nyilvánvaló, hogy e bort a feleségem jegyzi, hiszen nőről szól.
Október 10.-én határoztam el a megszedését. Nem volt beteg, de mivel elég alacsonyan hozta a fürtöket, így sajnos porosak voltak az apró, tömött fürtök. Saját kezűleg szedtem, minden sérülést gondosan kerülve, mert tudtam, hogy meg kell fürdetnem a fürtöket. A fürdetést szárítás követte, majd csak ezt követően dolgoztam fel. 21-es volt a mustfoka, amelyhez szép savgerinc tartozott. A héjon erjesztés 30 napig tartott, gondosan oxigéntől elzárt kádon. A préselést követően enyhe kénezéssel került tartályba. 21 nap pihentetés után érkezett el az első kóstolás pillanata.
Elsőként a megjelenését vettük szemügyre a pohárban: tükrösen tiszta folyadék csillogót benne. Ezt követően szín összetételét vettük szemügyre, amely rubint vörös árnyalatokban fürdőzött. A következő szempont, amely alapján értékelünk, azaz illat. Ezen belül is a tisztaságot figyelhetjük meg: erdei gyümölcsös. Intenzitása: friss, búja alkoholossággal tőr fel a pohárból. Minősége: gyümölcsös, virágosan fűszeres. Eddig nagyon ígéretesnek tűnik, de ezután következik az ízek, zamatok megfigyelése. Technológiailag hibátlannak tűnik, mentesnek minden erjesztési problémától. Intenzív zamatai markánsan lendületesek. Hosszúságát tekintve a 13-as alkohol, telt, közepesen hosszú. Zamatai fiatalosan erdei gyümölcsök aromáira hajaznak, közepes teltséggel. Az értékelés végén a fentiek összhangját próbáljuk megállapítani: harmonikus, kerek, elegáns Tipikusan tartályban tárolt ital, amelyből kicsit hiányzik a fa dominanciája. A 100 pontos bírálati rendszerben, így 93 pontot ért el és aranyminősítésben részesítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése