Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2018. november 29., csütörtök

Rigóvári Kékfrankos Vörös Bor 2018.



Rigóvári Kékfrankos Vörös Bor 2018.




A borkészítés egy nagy csoda! Egy nagy varázslat! A tőkéről leszedett súlyosan kék, tömött fürtök, a belőle áradó savaktól duzzadó illat miként alakul át napok – hetek - hónapokon át hordóinkban, tartályainkban olyan itallá, amely emlékezetessé teszi az egész évet. A csepegő verejtéktől nehézkes munkák, vagy éppen szeles, esős napok szüretek tájékán. A kékfrankos markáns arca miként bukkan elő az első fejtések után megpihenve poharainkban. Az áhítattal lenyelt apró kortyok, a hozzá szippantott levegő, miként válik torkunkban tüzes erővé. Honnan kapunk erőt nap-nap után? Hajunkból, ahogy Sámson a Bírák könyvében? Vagy éppen egy kiváló tüzes kékfrankos bortól? Minden erő a Teremtőtől árad széjjel hajunkon át borainkig, de egy biztos, ha hiszünk, ebben mi is legyőzhetjük életünkben az elénk kerülő oroszlánokat.
Feleségem születésnapján szeptember 26.-án került leszedésre ez a szőlő, szép savakkal, 20-as mustfokkal. A héjon erjesztés 40 napon áttartott. Enyhe kénezéssel került kezelésre a préselést követően. A következő 22 nap pihenése után elsőként töltöttük pohárba, hogy felfedje számunkra titkait, erejét.
Elsőként a megjelenését vettük szemügyre a pohárban: tükrösen tiszta folyadék csillogót benne. Ezt követően szín összetételét vettük szemügyre, amely rubint vörös árnyalatokban fürdőzött. A következő szempont, amely alapján értékelünk, azaz illat. Ezen belül is a tisztaságot figyelhetjük meg: kicsit savas. Intenzitása: friss, búja alkoholossággal tőr fel a pohárból. Minősége: gyümölcsös, virágosan fűszeres. Eddig nagyon ígéretesnek tűnik, de ezután következik az ízek, zamatok megfigyelése. Technológiailag hibátlannak tűnik, mentesnek minden erjesztési problémától. Intenzív zamatai, szépen bomlanak ki oxigén hatására. Hosszúságát tekintve a 13-as alkohol, a jó savak hosszan ott tartják a torkunkban. Zamatai fiatalosan gyümölcsösek a málna, és a meggy aromáira hajaznak, közepes teltséggel. Az értékelés végén a fentiek összhangját próbáljuk megállapítani: harmonikus, fiatalosan üde, erőtől duzzadó. Tipikusan tartályban tárolt ital, amelyből kicsit hiányzik a fa dominanciája. Ennek ellenére ígéretes italnak tűnik, amely a további érlelés folyamán szép eredményeket érhet el. A 100 pontos bírálati rendszerben, így 91 pontot ért el és ezüstminősítésben részesítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése