Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 13., péntek

Cabernet franc - Merlot Cuvée Törkölypálinka 2012.


102.

2012/0113

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Cabernet franc - Merlot Cuvée
üvegben érlelve


Azt hiszem, hogy nem véletlen, hogy az idei évben ennyi, jó törkölypálinka készült, hiszen, ha jó boros az év, akkor az, jó törkölypálinkás évet is jelent. És idén mivel nem igen jutott időm jó borokat készíteni, így maradt számomra a jó pálinkakészítés. Ennek a cuvée törkölynek a története mégis más. Szabó komám egy alkalommal, egykori pótkocsimmal beállított a szeszfőzde udvarára ott hagyta nekem megrakva vörös bortörköllyel, elvitte az autómat, és kérte akkor szóljanak, ha már lemertem az anyagot. A szőlejében mi is dolgoztunk, így ezt megkaptam ajándékba. Tartályokba mertük, és hagytam hadd erjedjen ki rendesen. Más fél hónap múltán álltam neki és készítettem belőle párlatot, amely kifogástalanul sikerült, hiszen az alapanyag maga is kifogástalan volt. Tulajdonképpen klasszikusnak is mondható e két fajta szőlő törkölye, így akár a bora, úgy a pálinkája is remek hangulatú estéket képes okozni férfiemberek számára. A két nemes szőlőfajta kitűnő házassága, melyet teltség, lágyság és elegancia jellemez. Bátán a Cabernet franc az elterjedt vörös szőlőfajta, de a Merlotot is sokan művelik. A Merlot illata málnára és piros rózsára emlékeztet, ízében túlérett kék szilva, málna, földieper fedezhető fel. Mivel lágy és bársonyos fajta, jó kiegészítője a markánsabb Cabernet Francnak. Szobahőmérsékleten barnahúsú szárnyasokból (kacsa, liba) és sertéshúsból készített fogásokhoz, bélszín- és hátszín ételekhez, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként. Illatában határozott határozottan megjelenik érlelés után az édes törköly- és vanília-aroma, háttérben virágmézes, gyümölcsös jegyekkel. Szájban testes, de szép egyensúlyt mutat, törkölyös jegyeit az üvegben való tárolás szépen keretezi. Utóíze hosszantartó. Fogyasztás előtt a pohárban (2-3 percig) levegőztetni ajánlott és nem egy hajtásra felhörpinteni!

2012. január 12., csütörtök

Pamut Alma Pálinka 2011.


37.

2011/1016

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Pamut Alma Párlat
üvegben érlelve


Nekünk is volt egy Pamut almafánk, de egyik évben a túltermelésbe belehalt és kiszáradt. A faluban kutattam fel néhányat, hogy ismét párlatot nyerjek gyümölcseiből. Ezt a fajta almát kevesen ismerik, még kevesebben tudnak belőle párlatot készíteni. Babits Mihály költőnk kedvenc gyümölcse volt, és így írt róla: A „titokzatos maradandóságét, amely minden mulandóság mélyén ott lappang”. Konklúzióként arról beszél Babits, hogy „igazában most is csak azon a hegyen állok, ez a szüret talán folyton tart azóta, ez az igazi valóság és állandóság. Gyermekkorom édenét élesebben látom magam előtt, mint azokat a helyeket, ahol tegnap jártam”. És ezzel mindannyian így vagyunk, akiknek már jutott múlt hová emigrálni: tájakba, szőlőhegyekbe, ifjúságba, szerelmekbe, helyzetekbe, hangulatokba. Ízekbe, illatokba, alakokba – titokzatos állandóságokba, amelyek ott, a mulandóságnak mélyén lappanganak. Mégis kézzel foghatóan milyen ez az alma? Azt viszont jól tudtam, hol keressem ennek a különös nevű gyümölcsnek az emlékét – fellapoztam hát Bereczki Máté, a legnagyobb magyar pomológus nagyszerű könyvének negyedik kötetét 1887-ből, és ott megtaláltam Pamut alma név alatt. Ráadásul ez volt az első leírás erről a jeles nyári almáról, amely, mondja Bereczki, „Pécs vidékén régóta el van terjedve s ott, a piaczokon keresett és kapós gyümölcs”. Különben „zsíros tapintatú, bágyadtan fénylő; elejente világoszöld; értében sárgászöld vagy zöldessárga; napos oldalán igénytelen pirossal belehelt és csak kevésbé élénk-piros, szakadozott csíkokkal és pettyekkel tarkázott. Húsa fehér vagy sárgásba játszó fehér, finom, könnyű és puha; leve bő, czukros, gyöngéd savannyal emelt, gyöngéden illatos és igen kellemes ízű, de csak azon esetben, ha a fáján teljesen meg hagytuk érni a gyümölcsöt.” És tessék, mint valami buzgóár az idő mélyéről, az elfelejtett és kiveszett gyümölcs felbukkan újra. A fenti sorok nemcsak a gyümölcsre, hanem magára a párlatra is tökéletesen ráillenek.

Red Haven Ágyas Őszibarack Párlat 2012.


101.

2012/0112

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Red Haven Őszibarack Párlat
üvegben érlelve



Annyira belejöttünk az Aquavinicum Párlat Rendszer Ágyas Pálinkáinak kóstoltatásába, hogy ismét egy ilyen párlatot szeretnék a figyelem középpontjába ajánlani. A párlat szintén Red Haven őszibarack gyümölcsből készült, de ezúttal ezt is ágyasnak rendeltem alá még pedig szintén a Red Haven őszibarack gyümölcsével. Az őszibarack sikerrel pályázhatna a "legkedveltebb magyar gyümölcs" címre. Országszerte mindenhol megterem, lédús és zamatos. A legfinomabb nyári szomjoltó. Hogy miért is hívják őszinek? Minél később érő, és minél nagyobb szemű, általában annál ízesebb a gyümölcs, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. Minden időszakban érdemes viszont odafigyelnünk arra, hogy az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak, valamint tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb, ha nem féléretten csomagolták őket szállításra. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el. Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére. Európában először mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt, majd a kereszténység terjedésével párhuzamosan lett kedvelt egyre több országban.

2012. január 11., szerda

Füge Ágyas Vegyes Gyümölcs Pálinka 2012.


100.

2012/0111

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Füge vegyes gyümölcs párlat
üvegben érlelve



A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is elkészítettem ezt az ágyas pálinkát, amelyet ezúttal vegyes gyümölcs párlatba helyeztem el érni. Ezzel a déli gyümölccsel, szeretnék kicsit fügét mutatni a prüdériának. Eláruljuk neked, hogy az arabok a nő mely testrészét hívják fügének, és mit is jelent, ha valaki fügét ad a másiknak. Az egyik legjobb vágyfokozó, és legfinomabb gyümölcs. Lehet, hogy eddig semmit nem tudtál róla? Éva anyánk a paradicsomban a hagyomány szerint a fügefa levelét viselte, akárcsak Ádám, az első férfi. Ebből tudhatod, hogy a füge az édenkert gyümölcse, akárcsak az alma. A nemi gyönyörök jelképe szinte minden vidéken, ahol honos. A Bibliában ezt a növényt emlegetik a leggyakrabban. Tényleg nem gyümölcs- valójában virág! Egyetlen fügének látszó gyümölcsben közel 1500 apró virág van, majd apró termésekké válnak. A fügét egy aprórovar, a fügedarázs termékenyíti meg, ugyanis a növény a darázs nélkül erre maga nem volna képes. A növényben ugyanis együtt van jelen a bibe és a porzó is, de mivel a bibe hamarabb érik, mint a porzó kibocsátaná a pollent, a növény nem lenne életképes. Az aszalt füge egész évben elérhető, így ezúttal én ezt választottam alanyul. A párlatban kioldódó íz, zamat és szín anyagok együttes hatása szinte fantasztikus élményt nyújtanak a torkunkban. Őszintén megvallva nekem ez az ágyas füge párlat sokkal jobban ízlik, mint magából a fügéből készült pálinka. Az aszalvány ebben az esetben gondoskodik arról az édeskés illatról, zamatról, amely emlékeinkben él a fügéről. Mindehhez Szent Teodóziusz égi segítségét és védelmét kérem minden kóstolójának számára. Legyen ez az ital minden hölgy kedvence a ma divatos édes likőrökkel szemben.