Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 13., péntek

Cabernet franc - Merlot Cuvée Törkölypálinka 2012.


102.

2012/0113

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Cabernet franc - Merlot Cuvée
üvegben érlelve


Azt hiszem, hogy nem véletlen, hogy az idei évben ennyi, jó törkölypálinka készült, hiszen, ha jó boros az év, akkor az, jó törkölypálinkás évet is jelent. És idén mivel nem igen jutott időm jó borokat készíteni, így maradt számomra a jó pálinkakészítés. Ennek a cuvée törkölynek a története mégis más. Szabó komám egy alkalommal, egykori pótkocsimmal beállított a szeszfőzde udvarára ott hagyta nekem megrakva vörös bortörköllyel, elvitte az autómat, és kérte akkor szóljanak, ha már lemertem az anyagot. A szőlejében mi is dolgoztunk, így ezt megkaptam ajándékba. Tartályokba mertük, és hagytam hadd erjedjen ki rendesen. Más fél hónap múltán álltam neki és készítettem belőle párlatot, amely kifogástalanul sikerült, hiszen az alapanyag maga is kifogástalan volt. Tulajdonképpen klasszikusnak is mondható e két fajta szőlő törkölye, így akár a bora, úgy a pálinkája is remek hangulatú estéket képes okozni férfiemberek számára. A két nemes szőlőfajta kitűnő házassága, melyet teltség, lágyság és elegancia jellemez. Bátán a Cabernet franc az elterjedt vörös szőlőfajta, de a Merlotot is sokan művelik. A Merlot illata málnára és piros rózsára emlékeztet, ízében túlérett kék szilva, málna, földieper fedezhető fel. Mivel lágy és bársonyos fajta, jó kiegészítője a markánsabb Cabernet Francnak. Szobahőmérsékleten barnahúsú szárnyasokból (kacsa, liba) és sertéshúsból készített fogásokhoz, bélszín- és hátszín ételekhez, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként. Illatában határozott határozottan megjelenik érlelés után az édes törköly- és vanília-aroma, háttérben virágmézes, gyümölcsös jegyekkel. Szájban testes, de szép egyensúlyt mutat, törkölyös jegyeit az üvegben való tárolás szépen keretezi. Utóíze hosszantartó. Fogyasztás előtt a pohárban (2-3 percig) levegőztetni ajánlott és nem egy hajtásra felhörpinteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése